Mata gdzie ty tam widzisz milimetrowy kołnierz ??
Printable View
Mata gdzie ty tam widzisz milimetrowy kołnierz ??
Faktycznie na tym zdjęciu nie widać tego kołnierza, ale u mnie był dosłownie 1mm gruby i 1mm szeroki na górze otworu na tuleje.
Tak między innymi poprzez podkładkę, a po drugie belka jest dociskana przez koła do auta to nic się nie stanie. A i jeszcze poprzez wprasowanie ich to już jest mocny montaż.
No to mniej roboty bo szlifować nie trzeba.
Opanuj sobie jakieś zasady fizyki, zobacz jak jest skonstruowane to zawieszenie. Między osią koła a mocowaniem wahacza masz jeszcze amortyzator ze sprężyną, który to z jednej strony dociska koło do podłoża, a dźwignią po przeciwnej stronie działa na mocowanie wahacza, czyli na belkę też pchając ją w dół! Więc kołnierz powinien być wprasowany od dołu. W przeciwnym razie któregoś dnia przejeźdżając przez dziurę możemy zostawić belkę na asfalcie.
Numberuno jak byś przeczytał dokładnie to napisałem że MIĘDZY INNIMI i nie wiem po co mnie jedziesz. Jest to forum dyskusyjne a nie od rzucania mnie obelgami. Od spodu jak napisałem trzeba zastosować podkładki które są większe niż średnica otworu w belce i ja tak mam u siebie. Zaglądałem pod auto już nie raz i nie ma nawet śladu ruszania się tulei w gnieździe. A apropo dźwigni to zetka ten "krzywy wahacz" działa z siłą odrywającą belkę i wachacz dolny w jednym miejscu jak dobrze pamiętam. Natomiast sprężyna bo amortyzator tylko tłumi drgania działa jak napisałeś w większości na koło i tu właśnie zostaje cała siła.
Spójrz sobie jak wygląda zamiennik tulei do 166 -> http://moto.allegro.pl/tuleja-podusz...842509906.html
Zakładam z załączonego obrazka, że ma ona kołnierz który ją niby trzyma tylko ok 1mmx1mm wokół tulei. I to całe jego podparcie. Po drugie widać że zamiast metalu z zewnątrz jest zwulkanizowana guma więc NAPEWNO nie trzyma w gnieździe po wprasowaniu jak te co ja mam u siebie. Poza tym wspominam o montażu podkładek w sposobie który ja wymyśliłem i opisałem na forum.
Dzisiaj wymieniłem tuleje w tylnej belce, wprasowałem te od Opla. Pasują idealnie! Porobiłem trochę zdjęć, może kiedyś komuś się przyda. Przy montażu nie ma większych problemów, ja całą operacje zrobiłem w garażu,bez kanału. Mimo, że stare obracały się w gnieździe to niestety trzeba wyciągać belkę na zewnątrz. Po wyprasowaniu starych tulei w górnej części gniazda rzeczywiście pozostaje milimetrowy kołnierz który bez problemu spiłowałem pilnikiem, następnie wprasowałem nowe kołnierzem do karoserii auta. Po takim montażu od spodu trzeba zastosować podkładki które dociągną naszą belkę, ja użyłem podkładek ze starych tulejek + dodatkowe podkładki szersze niż gniazdo , koszt całej operacji zamknął się w kwocie 150 zł, także polecam !
możesz dokładnie opisać, które tuleje trzeba kupić i jakie modyfikacje w nich wprowadzić
A czy ten milimetrowy kołnierz to było czyste aluminium czy moze syf powstaly z biegiem lat w wyniku utleniania sie materiału?
Tuleje są z tylniego wahacza wleczonego vectry b. Nie wymagają modyfikacji. Z resztą wszystko już chyba zostało opisane.
Zwróć uwagę na przestrzeń pomiędzy podkładką a dolną powierzchnią sanek. Ja tam wpasowałem wielkie podkładki (pierścienie) ze sztywnej gumy tak aby sanki nie miały możkiwości zsunąć się z tuleji.
Nie było to czyste aluminium zeszło bez problemu pilnikiem, też zastosowałem pierścienie o grubości 4-5mm nie mierzyłem dokładnie, średnica zew. coś koło 7cm też tego nie mierzyłem . W każdym bądź razie belka ładnie "dociągnięta". Reasumując śmiało można polecić tak jak powiedziałeś tuleje są z tylniego wahacza wleczonego vectry b.(nr. 0423302DE-30) koszt 30zł szt.
Nadszedł czas wymiany tulejek belki i chciałbym się dowiedzieć, jak kolegom sprawują się tuleje z Opla? Do wyboru mam dedykowane do 166 tuleje TEDGUM i prawdopodobnie Fast za około 85zł/szt. kontra Lemforder do Opla za około 50zł (lub coś tańszego za około 30zł). Pozostaje jeszcze pytanie, jak sprawują się dedykowane tuleje?
Ostatnio wymienialem tuleje stabilizatora wiec mialem okazje im sie przyjrzec. Wszystko wygladalo OK.
Przepraszam że odkopuję, ale nie chcę zakładać kolejnego tematu. Pytania są dwa - pierwsza sprawa - jak po praktycznie roku użytkowania sprawują się te tuleje tym, którzy to u siebie założyli?
A drugie pytanie - czy tuleja Lemfordera numer 2148601 (np. link: http://allegro.pl/lemforder-tuleja-w...278977116.html) to jest to samo, co podana wyżej z Maxgear'a?
Z góry dzięki za odpowiedź :)
Ja założyłem te tuleje jako pierwszy i minął już chyba rok, przebieg około 16tys----tuleje dalej jak nowe:) Wg mnie warto je założyć.
I jak Wam się koledzy spisują belki na tulejkach od Opla?
Przed zimą będę się przymierzał do tylnego zawiasu i chciałbym zrobić wszystko za jednym zamachem. Mam kilka pytań odnośnie tych podkładek.
Wprasowuję tuleję odwrotnie czyli kołnierzem do góry i od dołu daję tylko podkładkę metalową o średnicy >70mm?
Czy pomiędzy tuleję a podkładkę trzeba stosować jakieś dodatkowe pierścienie?
Gdzie zakupiliście takie podkładki, ew. z czego dopasowaliście?
Jaki powinien być środkowy otwór w podkładce żeby zmieściła się w nim śruba?
Niestety nie mogę sobie pozwolić na to, iż rozbiorę auto i będę dopiero dobierał części. Muszę mieć już wszystko przygotowane, zanim wezmę się za robotę. Z góry dzięki za pomoc!
Ja u siebie mam od opla, co prawda nie dużo km zrobiłem ale jak narazie jest ok. Ja zrobiłem troche inaczej niz koledzy. Wykorzystałem większa podkładke ze starej tulei . A zabezpieczeniem żeby tuleja się nie wysuneła z gniazda jest śruba. Po prostu po wprasowaniu nowych tulei nawierciłem belkę i tuleje i wkręciłem śrube. Wg mnie takie rozwiązanie wystarczy. Jak znajde zdjęcie to wrzuce.
A pamiętacie że pasują tuleje od merca W 124?
Sent from my iPhone 4S
Zrobione już kilka kkm, tuleje sprawują się świetnie. Tedgumy rozleciały się dosyć szybko, tak więc mam nadzieję że lemfordery pożyją trochę dłużej. Wahacze lemfordera w drugim aucie przeżyły mi 300kkm, więc to o czymś świadczy :D. Pomiędzy tulejkę a podkładkę nie trzeba żadnych pierścieni, wystarczy tylko odpowiednia średnica podkładki tak żeby belka nie została kiedyś na drodze.
czy ktoś zamiast tych z opla zamontował może dedykowane zamienniki i ile wytrzymały? na dniach tez mnie to czeka i nie wiem czy robic rzezbe z tymi z opla czy kupic dedykowane zamienniki i jakiej firmy??
A czy wiecie ze oryginalne tuleje sa wulkanizowane z belka i dlatego w aso sprzedaja cala belke. Mi sie udalo jak robilem remont dorwac cala belke z idealnymi tulejami z alfy z ostatnich lat produkcji. Tedgumow nie montujcie bo to jakis zart jest z jakoscia wyrobow tej firmy..
właśnie dziś zamówiłem lemfordery od opla. powiedzcie jak to montowac bo patrząc od góry jak mają siedziec, to zalana gumą jest pół na pół. gumą przód tył auta pustym na boki czy na odwrót?? właśnie i skąd podkładeczki?? te ori co siedzą teraz na dole nie będą za małe??
Podkładki zrobisz ze starych tulei belki. Jak wyjmiesz to zobaczysz że z jednej i z drugiej strony starej tulei masz 2 duże podkładki połączone ze sobą poprzez tulejkę którą oblewa guma. Ja użyłem szlifierki i odciąłem większą.
Znalazłem zdjęcie. Słaba troche jakośc ale można się domyślić co i jak :)
http://imageshack.us/a/img855/755/gjwm.th.jpg
ja już też jestem po tym zabiegu. patencik ze śrubką + klej do gwintów też zrobiony, jak ktoś nie wie to każdy myśli że to ori od alfy a nie od opla. Po przeanalizowaniu pracy zawiechy za szarpakach doszedłem do wniosku że przednie tuleje należy zamontowac przód tył gumami a tylne na boki ponieważ od dolnego wahacza dostaje bardziej na boki. na koniec pod podkładeczke dałem gumowe podkładki wycięte z dętki od ciężarówki pomimo iż jest przerwa po skręceniu w tym miejscu to pomyślałem ze na extremalnych dziurach aby nie pukało (o ile wogóle taka możliwośc jest :P)
Załącznik 112923Załącznik 112924Załącznik 112925Załącznik 112926Załącznik 112927Załącznik 112928Załącznik 112929
Mógłby ktoś podać dokładnie jakie to maja być tuleje od Opla?
Doczytałem gdzieś ze pasują też tuleje od Fiata Doblo.
Tuleje od opla nr 2148601, wystarczyło przeczytać dwie ostatnie strony :P
Od Doblo to dziwna sprawa, jedni pisali, że pasują, a inni nie. U mnie też nie podeszły.
mhm :)dzieki
a jeszcze jedno pytanie: co sadzicie o tulejach z poliuretanu?
Jak cos to mam 2 tuleje od Strongflexa do 166 na tył do oddania za grosze
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Tak dla pewności czy to są te tuleje od ople które zastosowaliście?
http://allegro.pl/tuleja-wahacza-tyl...352356210.html
Mam pytanie do osób które wymieniały tuleje belki tylnej, czy komuś udało się to zrobić na samochodzie? Nie mam już siły żeby wymontowywać całą belkę i szukam sposobu jak to zrobić. W temacie są zdjęcia i opisy montażu tulejek od opla, one mają na zewnątrz metalową tuleję, a jak wygląda montaż tedgumów dedykowanych do 166? One są całe gumowe.
No co Ty. Nie ma takiej opcji aby belke zostawić na aucie. Tuleje wprasowujesz od gory (tak aby szersza czesc tulejki byla między belka a autem). A co do tedgumow to nic nie wiem :/
Wpadłem na jeszcze jeden głupi pomysł, jak doraźnie zlikwidować luz. W moim przypadku tuleja się rozwulkanizowała i posiada luz góra, dół. Gdyby odciąć na dole tą dużą podkładkę od metalowej tulejki i następnie ją przełożyć. Pod łeb śruby dać mniejszą podkładkę. Teraz podczas dociągania śruby, podkładka będzie dociskać i rozpychać gumową tuleje w gnieździe belki, do momentu aż podkładka wesprze się na jej krawędzi.
Kombinujesz. Wydaje mi się ze jak masz już luzy gora-dol to za jakis czas będą też i na boki. Ale moge sie mylić. Ja wstawiłem tuleje od opla tak jak bylo podawane w temacie i jestem zadowolony. Troche czasu to zajelo ale lepsze to niz robienie czegos na wlasny patent.
Jutro planuję zdemontować tylną belkę i przeczytałem na forum, że trzeba rozpinać przewody hamulcowe, co mnie całkowicie zbiło z tropu. Czy ktoś kto wyciągał tylną belkę może to potwierdzić?
rozpinac przewody abs a reszta wszystko zdemontowac klocki tarcze itd