A powiedzcie z czego może mi migać, jak jest ciepło tak ok 5 st to nic nie miga, jak jest zimno ok 0 i mniej to czasami miga.
Printable View
A powiedzcie z czego może mi migać, jak jest ciepło tak ok 5 st to nic nie miga, jak jest zimno ok 0 i mniej to czasami miga.
Może być problem ze znalezieniem przyczyny. Może coś co odczytuje temp. szaleje. Ale nie mam pojęcia co to może być.
A nie ma żadnego błędu?.
Choć u mnie jak mrugał to też nie było błędu. Znajomy (szpec) rozwiązał problem błyskawicznie.
Wysłane z mojego MT7003 przy użyciu Tapatalka
Jak kupiłem swoją to już to było.
Potem się okazało że były niby spryskiwacze lamp których faktycznie nie było.
Goś coś porobił potem zrobił osiowanie i od tego czasu mam spoko :)
Może jak u Ciebie zacznie mrugać wyświetlacz w tym momencie zrobić osiowanie. Może jakaś centralka zniknie i być wiedział co szukać
Dokładnie się nie znam ale tak kombinuje. Bo mruganie wyświetlacza to błąd komunikacji z jakąś centralką
Też miałem w Alfie takie miganie km,przeważnie w zimie,kiedy akumulator był słaby.
Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka
U mnie po wymianie radia mryga i muszę zrobić osiowanie ale moim kablem chyba nie da rady mam OBD2. Normalnie jak jadę to nie miga, ale jak najpierw włączę radio a potem odpalę auto to zaczyna migać.
OBD2 to nie kabel, tylko złącze.
Kabel do osiowania to: ELM
- - - Updated - - -
Ale zanim zrobisz osiowanie, to sprawdź, jakie masz błędy (ważne: nie osiuj, dopóki masz błędy na komputerze). Więc najpierw zdiagnozuj wszystkie centralki z którymi możesz się połączyć (do ABS wystarczy dolutować piny - ale teraz Ci nie powiem które, bo nie pamiętam. Na pewno znajdziesz, choćby na stronie FES - tam są schematy przejściówek do ABS oraz do Airbagów).
Witam.
A wiesz może Kolego co tam dokładnie "porobił" przed osoiwaniem ??
Mam podobny problem z błędem spryskiwaczy reflektorów po wymianie ECU i Body computera (których u mnie nie ma ale pewnie były w dawcy ECU) i niestety samo wykasowanie błedu i osiowanie proxy nie pomaga.
Pozdrawiam
Siema
W ostatnich dniach posiadałem podobny problem, mianowicie miganie liczka z przebiegiem, u mnie był problem ze słabym akumulatorem, niby kręcił ale ciężko. Przy poborze większego prądu powodował znaczny spadek napięcia i to było przyczyną. Z ciekawości się po doktoryzowałem się na tym problemem u mnie problem pojawia się przy spadku do około 10,9V. Akumulator miał już 5 lat więc nie ma czego żałować a przy większym mrozie pewnie już byłby problem z odpaleniem. Nowa Varta Blue Dynamic E11 12V 74 Ah / 680 A kręci jak szalona, (340zł). Pozdrawiam
Z tego co wiem to pierw zrobił wyszukiwanie centralek a potem puścił osiowanie. Przypisał w ten sposób tylko widoczne centralki ( tak mi się wydaje ).
Napisałem do niego co z tym zrobić może coś podpowie. I faktycznie akumulator musi być naładowany dobrze bo spadek V przy odpalaniu też może robić takie myk .
Ale spadek do 10,9V to nawet na dobrym aku. będzie zwłaszcza przy ujemnych tem. Chyba że to benzyna to nie ma takiego spadku.
Ładnie to widać na podpiętym kompie. Miernik może nie pokazać bo jet to taki minimalny pik.
U mnie był spadek do 9.8 i nie powodował żadnych błędów z wyświetlaczem.
Pozdrawiam
A gdzie w FES zrobić wykaz aktywnych centralek ?.
Załącznik 121590
Ale nie wiem czy to pomoże.
Czekam na odpowiedź od szpeca. Jak będę wiedział to napisze
I jak to klikniesz to pokaże ci które centralki są aktywne a które nie ?.
Tak wtedy wyszukuje aktywne centralki
- - - Updated - - -
I dostałem odpowiedź :(
Trudno powiedziec. Pasuje sie z autem polaczyc i poogladac...
I doszedłeś do ładu z tym mruganiem?
Naczy połączyłem się MES i nie dość że nie ma żadnych błędów to wszystkie zaprogramowane centralki są aktywne. Teraz nic nie mruga ale jak będzie zimno to pewnie zacznie - nie mam pojęcia co to może być...
Może wtedy któraś zaczyna szaleć
Tylko jak dojść która...
Tak nie znajdziesz musisz czekać aż zacznie szaleć
Witam,
trochę odświeżę temat migającego wyświetlacza przebiegu kilometrów, wczoraj odebrałem swoją Alfę :) i zauważyłem, że wyświetlacz miga. Czytając ten wątek, moim problemem może być właśnie nie działający system ustawiania świateł tzn. przycisk po naciśnięciu pikają ale nie ma reakcji ustawienia pozycji świecenia muszę na spokojnie popatrzeć jeśli jednak nie będzie to przyczyną trzeba będzie szukać dalej ewentualnie podpięcie pod kompa. Jak ogarnę światełka to napiszę czy usterka ustąpiła.
Pozdrawiam
Silniczki od reflektorów nie są wpięte w CAN. Musisz podpiąć pod komputer żeby odczytać problem.
dzięki kolego za info
Witam!
Miałem ten sam problem i miałem dwie różne przyczyny tego migania.
1. Słaby akumulator, przy zapalaniu zbyt nisko schodziło napięcie.
2. Po kilkukrotnym wypinaniu sterownika klimatyzacji(pokrętła,przycisk klimy itp.) nie zrobiłem osiowania.
Od kupna auta miałem z tym problem, wymieniłem akumulator na chwile się uspokoiło, później przerabiałem podświetlenie na led pokręteł i znów ten sam problem. Włączyłem FES 3.6 z kablem ELM, opcja osiowania 2 minuty i już pół roku spokoju :). Tak samo zauważyłem że po odpięciu drzwi a mianowicie przycisków do otwierania szyb i regulacji lusterek przebieg mruga po odpaleniu co domyślam się że też należy do problemu osiowania. Źle zaimplementowany osprzęt samochodu w głównym komputerze.
Witam
z osiowaniem muszę na razie poczekać bo nie mam kodu do radia (zresztą zauważyłem, że coś jest nie tego z radiem bo samo zaczęło mi się włączać) może to też jest przyczyna migania licznika kilometrów, muszę zdobyć kod do radyjka i ogarnąć silniczki ustawiania świateł i wtedy zrobić osiowanie mam nadzieję że pomoże :)
odnośnie silniczków ustawiania świateł wiek ktoś czy podpasują z innego modelu Alfy czy do 147 są inne??
pasują. Kiedyś wypisałem wszystkie jakie są zamiennikami dla naszych silniczków (147 przed liftowe).
Generalnie jeśli wygląda tak samo, to 99% pasuje. Dla pewności odszukaj tamten temat. Albo sprawdź na stronie boscha po numerze (w katalogu są wypisane pod jakimi numerami występowały te silniczki).
Ale osiowanie nie ma wiele wspólnego z silniczkami.
A kod radia, nawet jeśli nie masz, zdobędziesz na stronie www do odkodowywania (też kiedyś było poruszane na forum - bociek pisał).
Dodano po 11 minutes:
http://www.yoyopart.com/oem/4304049/...ml#interchange
Co do silniczków...
Na alledrogo są tylko używki. Znalazłem w necie sklep (Cieszyn), który ma nowe zamienniki - po 46zł za sztukę.
Zamówiłem. Zobaczymy, jakiej będą jakości. Ale myślę, że warto wziąć nowy (używki są po ok.30zł).
żadna tajemnica. Ani nawet reklama.
http://motoplatforma.com/index.php?p...skoda-smart-vw
Jak ktoś znajdzie tańszy nowy zamiennik, to również niech wklei. Po co inni mają kupować niewiele taniej jakieś używki niewiadomego pochodzenia (nie wiadomo ile jeszcze popracują).
to extra, dzięki Mateusz