Witam Was.Moja alfa 1,8 TS z gazem V generacji Viale miała palic mało a bardzo mnie niepokoi jej dotychczasowe spalanie...pali ok 16l/100 km...szok!!a miało byc tak cudownie...niewiecie co moze byc powodem tak duzego apetytu??
Printable View
Witam Was.Moja alfa 1,8 TS z gazem V generacji Viale miała palic mało a bardzo mnie niepokoi jej dotychczasowe spalanie...pali ok 16l/100 km...szok!!a miało byc tak cudownie...niewiecie co moze byc powodem tak duzego apetytu??
Cięższa noga bo tańsze paliwo .... a tak na poważnie, podaj ile to auto paliło Ci Pb przy takim samym stylu jazdy jak teraz na LPG ??Cytat:
Napisał alfa-egol
pzdr. Grzesiek
Witam.
Po wymianie swieczek,oleju,filtrow,wariatora,rozrzadu,wyczyszc zeniu przepustnicy doszedlem do wyniku 10 l/100 km w trybie mieszanym ,w miescie spokojnie,poza do 4 tys rpm i czasami wiecej :)
Teraz jeszcze robie test tylko miasto i spokojnie,a potem jak wyjade do Polski test w trasie z butem i na spokojnie :)
Witam ponownie. Po wymianie silniczka na 3.0 12V na trasie LPG spala od 10,5 (80km/h) w cyklu mieszanym ostatnio wyszlo mi 13,5 a miasto okolo 16.
Moja w cyklu mieszanym (60% miasto, 40 trasa%) 11.5 l gazu
Trasy jeszcze nie sprawdzalem bo mialem walniety termostat i trzymal mi 70 stopni, ale juz go wymienilem i teraz jestem w trakcie obserwacji :) moze o litr spadnie. Dodam tylko ze wolno nie jezdze mam 21 pkt i wszystkie za szybka jazde :)
U mnie to samo.. tyle ze na 16 l zrobilem 110 km.. Jazda tylko po miescie, raczej spokojna bo szybko nie jezdze (choc czasem sie zdarzy :mrgreen: ) Gaz sekwencyjny do tego leje PB jak tylko zapali mi sie kontrolka (niechce zeby pompa sie uszkodzila z braku paliwa wiec jak juz krzyczy to dolewam- tak mi doradzono ;) ) ..Jak myslicie :> chyba troche przy duze ma spalanie czy wszystko jest w normie ? : P NA LPg wszystko chodzi bez zarzuty no moze obroty czasami troche faluja ( zbieram info na ten temat bo chce to wyeleminowcr reszta ok jestem zadowolony)Cytat:
Napisał alfa-egol
Pozdrawiam :)
16l/100km w miescie to lekka przesada... Tez mam LPG i mi wychodzi kolo 11... Wczesniej bylo kolo 13l ale po zmianie termostatu i samodzielnej regulacji mapy wtrysku (co wcale nie jest takie trudne - grunt to miec kabal) spadło. Moj rekord to 400km na 36l gazu - wychodzi 9l/100 ale na trasie to ja nie umiem jechac 90km/h... :roll:
:shock: ja na pelnym zrobilem troszke ponad 250 :? 35 l / 84 zl / StatoilCytat:
Napisał tom993
:shock: ja na pelnym zrobilem troszke ponad 250 :? 35 l / 84 zl / Statoil[/quote]
Witam...jak zbierzesz trochę więcej info na ten temat to daj znać na forum, Ja mam ten sam problem, w trasie 170/190 km/h zrobiłem 220 km na pełnym baku (32l) a to raczej nie jest norma??? nie wiem jak w mieście, bo jestem w trakcie sprawdzania.....
P.O.Z.D.RO.
Cały przebieg spalania i innych wydatków w mojej Alfie macie tutaj:
http://www.spritmonitor.de/en/detail/281393.html
Polecam, warto prowadzić taką historię.
Moja 1.8 TS pali przy spokojnej jezdzie w trasie ok 9 literków,miasto 11.Jak bujne ostro ok 180-200 na godzine nawet 14,7!!!Wiec jak krecisz na obrotach to sporo pali,oleju tez wiec kupuje Motul 15W50
156 1.8 TS instalacja Stag300 (wtryski Valtec czerwone, reduktor Tomasetto)
Po mieście średnio 13,5l gazu (benzyny bierze bardzo mało, przełącza przy temp. +30'C, najdalej po 700metrach, zazwyczaj 200-300, latem najczęściej już po kilku sekundach)
Minimum ok.12,0l maksimum ok. 15,0l
W trasie średnio 12,0l gazu
Minimum ok.10l bardzo spokojna - jak na mnie jazda (prędkości min. 100-120km/h)
Autostrada utrzymywanie stałych prędkości 160-180km to spalanie ok. 12,5l.
Najgorzej na "katowickiej" but do 180km/h, a potem światła lub fotoradar... efekt to nawet 14-15l... :evil:
Wcześniej było:
Miasto średnio 10,8-11,0l benzyny
Minimum 10,0l maksimum 13,2l
Trasa średnio 9,3-9,5l benzyny
Minimum 8,4l maksimum 11,0l (ponad 90% tankowań w przedziale 9,0-9,9l)
Wzrost zużycia gazu względem benzyny ok. 25-30%
Opłaca się :DDD
Ps. Ostatnio ze względu na zmianę sposobu poruszania się po mieście (więcej jeżdżę w korkach) średnie spalanie po mieście wzrosło do ok. 14,0-14,5l a max w korkach (przy generalnie włączonej klimie) to 16,0l. (lipiec 2009)
Pps. Szukam lepszych wtryskiwaczy :D (lipiec 2009)
U mnie jest również stag 300 + wtryski magicjet + zavoli + butla 52l i spalanie wychodzi:
- Miasto i obwodnica krakowska 18 litrów/100km
- Trasa /zakopianka/ 15litrów/100km
Jazda zawsze razcej dynamiczna, bo po co sa Alfy ? :D
Gdzieś już to pisałem, ale mogę jeszcze raz:
miasto dynamicznie- 20 l/lpg
trasa przy 150 km/godz. i 4 osobach około 15 l/lpg
sporo ale cóż...
Witam
AR 155 1.8 16V TS. Moje spalanie na trasie Wrocław-Poznań-Piła to zawsze mniej niż 10l.
To może być wina reduktora nie trzymającego ciśnienia. Chociaż problemy pojawiają się tylko z nogą w ciśniętą w podłogę i jednocześnie ok. 5tys obrotów. Tu mowa o trasie pokonywanej w sposób dynamiczny.
Miasto Wrocław - max 11,5 litra również z kręceniem silnika do wyższych obrotów, ale nie codziennie.
Przygodę z Alfą zaczynałem od jakichś 14-15 litrów na setkę. Później już było tylko mniej.
Zacząłem od uzupełnienia i odpowietrzenia płynu chłodniczego.
Wymiana świec i przewodów.
Uszczelnienie, a raczej upewnienie się o szczelności układu dolotowego i wymiana filtra powietrza.
Izolacja wszystkich końcówek/złączy elektrycznych pod maską.
Co do wyższego spalania tego silnika w modelu 156 to słyszałem, że nawet na benzynie potrafi swoje skonsumować. Auto w stanie idealnym, właściciel nabył interfejs diagnostyczny i poświęcił na analizę dużo czasu.
Pozdrawiam
2.0 TS 156 (150KM Euro3 - 3 Katy + 3 Sondy - 170tys. przebiegu)
Trasa: (50/50 jazdy normalnej i autostradowej 160-170km/h) 11,5L LPG/100km
Miasto: 14L LPG/100km
Trasa: ( max 110km/h spokojnej jazdy + drobne wyprzedzania ) 9L LPG/100km
Jako ciekawostka spalanie z komputera (AlfaDiag) na PB95 6,8L w trasie (po górkach i zakrętach), a realne spalanie LPG wyszło 9,7L/100km
Zużycie LPG jest realnym zużyciem gazu. Od samego rozruchu do zgaszenia silnika. PB całkowicie odłączone w celu sprawdzenia szczelności układu paliwowego PB czy coś nie wycieka na lewo z baku;) U was Panowie większość z testów przeprowadzana jest z dodatkiem PB, aż się nie rozgrzeje silniczek. A to zawsze obniża spalanie, bo na zimno kiedy motor chodzi na ssaniu lejecie do niego PB oszukując tak jakby wyniki na LPG - A na ssaniu paliwa leje się najwięcej:)
ps. Do niedawna spalanie LPG miałem wyższe o 1-2L/100km + jeszcze ogromne zużycie PB..... Auto wymagało kilku poprawek kosmetycznych ( programowych i fizycznych)
pss. Wesolatempra nie chcę Cię straszyć, ale jeśli Twoje auto nie podpiera się PB i masz reduktor AT09 Tomasetto Alaska, to na pełnym bucie szybko wypalisz sobie coś w silniku. Ten reduktor jest do max 90koni!
psss. Jeśli ktoś z okolic Jeleniej Góry/Zgorzelca/Bolesławca i ma Staga (i/lub Tartarini) i chciałby zajrzeć co tam słychać w komputerach ECU i Gazu to polecam się... chętnię zagłębię tajniki Alf:D
---------- Post dodany o godzinie 15:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:30 ----------
ja jestem JG i chiał bym uzyskac Twojej pomocy i rad odp
Tak a propo mam ins stag/tomasetto/valtek(nie znam się zbytni na tym) od ok 1,5 miecha i po kilku kalibtacjach wychodzi mi średnie spalanie 12,5 w tym 60% miasto i 40% trasa jazda nieraz mocna i agresywna a niekiedy jak stary emeryt i chyba to jest min co mogę osiągnąc. Odczówam różnicę miedzy Pb a LPG w szczególnie przy przyspieszeniu jak i jazde pod góre (silnik mocniej obciążony) na gazie jest słabszy muszę dłużej go kręci pozdrowionko dla AR z JG i okolic
Już napisałem Ci w profilu swój nr telefonu, tu też go podam jakbyś tam przeoczył: 663361678.. Dzwoń śmiało zobaczymy co dokładnie u twojej niuni słychać :D
Ustawiłem sobie, że przy 5'500 obrotów przechodzi na benzynę (wcześniej było tak jak fabrycznie w STAG-u 6'000).
Mam ustawione wysokie ciśnienie robocze gazu (1,74). I co ciekawe przy pełnym bucie (mierzone nie raz, podczas jazdy oczywiście!) nie notowałem spadków większych niż ok. 0,15.
Z racji tego, że nie potrafiłem do dziś rozszyfrować jaki mam reduktor (z numeru AT 09 |147438 nie wydedukowałem czy to alaska czy arctic), wysłałem maila z zapytaniem do Tomasetto. I dodatkowo zapytałem jaki reduktor byłby najlepszy do mojej Belli. Oto co mi odpisał sz.p. Stefani Dario z działu technicznego Tomasetto:
"If you take a look to ours website you can see which type of reducer (AT09 basic, alaska or artic) you have .
I suggest to use on yours car an ALASKA type."
Cholera, przecież gdybym rozpoznał na podstawie zdjęć który jest mój to bym się go nie pytał no nie? Makaroniarz pieprzony :D
A druga sprawa - gość zalecił mi reduktor ALASKA! Ciekawe...
W materiałach staga można znaleźć coś takiego:
Jak przy 5500rpm wracasz na PB, to może dla tego jeszcze jakoś reduktor daje radę:) Poza tym masz jakieś wysokie ciśnienie robocze. Ja się tam nie znam, aż tak.. ale u mnie dla porównania jest 1,1bar w 2.0.Cytat:
Wszystkie listwy wtryskowe RAIL mają większą wydajność w porównaniu do listwy
VALTEK BFC.
W przypadku uszkodzeń STAG-200 z powodu współpracy z listwami gazowymi o rezystancji!, reklamacje nie będą uwzględniane.
Przypominamy o prawidłowym doborze reduktorów do mocy silnika:
• reduktor TOMASETTO ALASKA 09 do 90 kM
• reduktor ZAVOLI ZETA/N do 150 kM
• reduktor NECAM/KOLTEC do 200 kM
• przy silnikach o duŜej mocy lepiej zastosować dwa reduktor
Na 5'500 zmieniłem niedawno, wcześniej przez rok wycinał mi gaz przy 6'000. Katastrofy mi nie zmontowali (inaczej nie przejechałbym 40kkm na gazie ;) ) ale im więcej dowiaduję się w temacie, tym poważniej myślę nad modernizacją instalacji...
Ciśnienie jakie mam chyba rzadko się ustawia. Mam wrażenie jakby wysokim ciśnieniem gazownik chciał obejść jakiś inny problem, którego się nie domyślam...
Leń był i tyle, na 90% za małe dysze wtrysków zrobił i nie chciało mu sie poprawiać więc podniósł ciśnienie aby zwiększyć wydajność wtrysków LPG, jednak ma to inne nieporządane działanie, spowalnia/zmienia działanie wtrysków [wydłuża czas otwarcia wtrysku, lekko skraca czas zamknięcia].
Lepij i zdrowej dla całej instalcji jest ciśnienie gazu ustawić na ~1,1-1,2bar i odpowiednio rozwiercić dysze wtrysków LPG.
pzdr. Grzesiek
Wesolatempra spróbuj w takim razie poprawić dysze i wykonać na nowo regulację. Rozwiercenie dyszy to pikuś.. Pewnie powinny być 2.0 lub 2.2.. ściągasz wężyki z wtryskiwaczy i wykręcasz dysze. Dajesz je komuś do rozwiercenia ( tylko wpierw zerknij jakie są ) i wkładasz z powrotem. Później tylko zmiana ciśnienia na reduktorze i regulacja lpg. Nawet jak dasz komuś to do poprawy, to Cię nie powinien drogo skasować:)
Na koniec wyłącz odcięcie LPG przy wysokich obrotach i zobacz co się będzie działo przy max bucie. Szczególnie pod koniec obrotów na 3 i 4 biegu:)
Dziękuje Wam za informacje.
W związku z tym, że obecne wtryskiwacze (czerwone Valtec) zamierzam wyrzucić na śmietnik historii (w ciągu miesiąca, lub dwóch...), czy zostawiać te dysze? Czy w ogóle będą pasować do Matrixów, Magicjetów? Czy może lepiej wziąć dysze razem z nowymi wtryskami?
No i oczywiście wciąż zastanawiam się - czy lepiej wziąć Matrix HD 344 (ok. 400zł), czy Magicjeta (prawie połowę tańszy)? Obecnie jeżdżę dużo (rzędu 40 kkm rocznie, ponad 80% po mieście stołecznym), od czasu do czas lubię poprzeciągać Belle ile tylko da radę i ogólnie jestem w stanie trochę (ale raczej nie więcej :D ) dopłacić by mi się lepiej jeździło :)
Czy jeśli miałbym wtryski Matrix, Magicjet, to czy muszę mieć jakieś specjalne filtry do nich? Obecnie mam filtr w obudowie reduktora (wspomniane Tomasetto) i dalej na przewodzie filtr Czaja.
Nonono... wystarczy na 3. ;) Autostradę mamy dopiero w przetargu, a drogi szybkiego ruchu w budowie :D
Ja jak kupywałem wtryskiwacze MagicJet w poprzednim aucie, to dostałem razem z dyszami. I tak chyba wszystkie są sprzedawane? Jak zdecydujesz się na Matrixy, to musisz mieć dobry filtr. Są jakieś do matrixów dedykowane, ale chyba filtr Czaji też jest dobry?
A co do wyboru matrix/magic jet .. to weź to na co Cie stać:) Do Matrixów będziesz musiał kupić na pewno przejsciówkę. MagicJety mają te same wtykczki co valteki
Witam, mam lancie dedre integrale i w miescie 13-17 w zaleznosci jak bardzo wkurza mnie korki. Na trasie spalanie przy spokojnej jezdzie 9 l a jak dosc intensywnie sie smiga w trasie to moze wziasc nawet 12l. Reasumując lancia w mieście wychodzi taniej niż moja była alfa 166 2,4JTD którą czasami biłem rekordy 10l/100km w miescie. Gaz jest ok nawet, tylko mam problem bo gdy silnik sie zagrzeje przewaznie w miescie to na gazie przewaznie traci wolne oboroty albo trzyma ok 700obr, ale tak sie dzieje tylko przy wysokiej temp ok 100stopni a w trasie jak silnik ma ponizej 90 stopni jest wszystko super. Mam zwykłą instalację gazową, juz kopulka, kable do swiec, palek, swiece sa kupione i w poniedziałek zostaną wymienione.
Pozdrawiam! W temacie gazu jestem początkujący...
To się skłaniam ku MagicJetom. Całkiem możliwe, że zrobię to wcześniej niż planowałem :)
Trochę się załamałem Waszymi wypowiedziami o spalaniu... :/ Moja alfina posiada silniczek 2.5 V6 i instalację sekwencyjną D.T Gas system... W mieście na jednym baku czyli ok 32L przejeżdżam 150-160km czyli pali ok 20-21L i to już po regulacjach u gazownika... Dodam, że miasto to Wrocław, a skrzynia jest automatyczna. W trasie spaliła ok 14L ale była załadowana na maksa i mocna jazda... Prawidłowe spalanie?
1.8 TS, gaz od nowości, instalacja gazu w fazie ciekłej (V generacja) do butli wchodzi ok 49l, teraz na mieście 50% jazdy z klimą, robię na tym ok 420km, nie uznaję oszczędnego trybu jazdy, opony 225mm. Więc wychodzi około 11,7 l :)
czasami jak wybiorę się w trasę - powiedzmy 75% trasa (prędkość podróżna 140-180km/h) wychodzi około 12.5 l
Oj było i to o dziwo nawet w 96' :) pionierem w tej dziedzinie i zarazem liderem jest firma VIALLE, której to właśnie instalacja LPI znajduje się w moim samochodzie. Pierwszymi były chyba samochody VOLVO S40 z fabrycznymi tego typu instalacjami (mogę się mylić). One też z czasem ewoluowały i tak były LPE1, LPE2, LPE3 i chyba po 99' już LPE4 i do pory obecnej już nie wiele się zmieniło. Największa różnica była w elektronice 1 i 2, oraz sposobem jej umiejscowienia - na początku cała elektronika znajdowała się wewnątrz butli, obecnie tylko pompa.
Auto jak można się domyślić jest z holandii, który to kraj jak wiadomo stawia bardzo wiele na ekologię:) stąd tak duży odsetek samochodów jeździ tam na LPG (mają tam fajne dopłaty za to że masz gaz = oszczędzasz środowisko:) )
Pozdro
bartek_chab też mam instalację D.T. Gas system. Przy silniku 2.0 16V TS pali mi 10l gazu w trasie i 11-13,5l w mieście. Oczywiście bez szaleństw.
Katalogowo V6 156 katalogowo pali: 16,5/8,4/11,4 (miasto/trasa/średnie)
[l/100km]
Jeśli Twoja Alfa piotriix w mieście pali 14l LPG to znaczy, że albo masz słabo zakorkowane miasto, albo nie jest 100% miasto ( a np 70/30% miasto/trasa ).. wówczas możne wynik się zmniejszyć. Pytanie jeszcze ile benzyny pije przed rozgrzeniem? W LPG spalanie chcąc nie chcąc zawsze jest większe niż w benzynie, bo mieszanka jest w innych proporcjach niż na PB. Średnio 10-20% spalanie wzrosnąć musi.. Czyli katalogowo V6 w mieście spalić powinna na LPG conajmniej te 17-18l.
W sumie skoro Piotrix mówi że ma mało zakorkowane miasto i mu bierze V6 14 litrów lpg, to w przypadku Wesolatempra V6 brałoby zapewne pod 20l... Warszawa rules:D
Piotrek weź pod uwagę jak ustawiłeś sekwencję przełanczania paliw w zależności od obrotów silnika u siebie, w mieście i staniu w korku ma to bardzo duży wpływ na spalanie LPG w Twoim wypadku, gdybys miał komputer pokładowy widziałbyś jak średnie spalanie w korku rośnie w oczach.
Powiem tak, w sumie w moim gronie znajomych jest 4 sztuki 156 2,5 V6, jedna 156 3,2GTA i 166 3,0, 2,5 litrówki palą średnio 15l/100km przy jeździe 100% w mieście, GTA koło 16-16,5litra, 166tka 3,0 z racji masy koło 17l/100km i to są realne wyniki.
2 litowe TSy w tyh samych warunkach zadowalają się koło 13,5litra.
pzdr. Grzesiek
Technika jazdy... było różnie raz cały miesiąc starałem się jeździć bardzo oszczędnie. W następnym normalnie bez szaleństw i było praktycznie to samo... Mówisz, że rzadko stoisz w korkach jako, że ja mieszkam we Wrocławiu jest to raczej nieuniknione. Wydaję mi się, że tutaj jest główna przyczyna mojego spalania...