jest jakaś reguła kiedy zmieniać olej w skrzyni?
Printable View
jest jakaś reguła kiedy zmieniać olej w skrzyni?
Może faktycznie to wina oleju - właśnie sobie uświadomiłem, że jak wymieniałem olej to wlałem Tetelle Technyx a powinna być Matryx:(. Teraz wymienię na Fuchs Titan 75W80, bo widziałem ,że fachowcy od skrzyń polecają ten olej. Po wymianie napiszę, czy pomogło.
Przy 160kkm wymieniłem olej i łożysko. Teraz ładnie chodzi.
Mnie ta "przyjemność" spotkała już przy 95tyś. Wymieniony cały komplet - sprzęgło, koło, łożysko. Olej w skrzyni, w ocenie mechanika: czysty.
Mój też był czysty ale wymieniłem.
olej w silniku benzynowym przy wymianie też jest czysty a mimo wszystko jest przepracowany
U mnie też jest ten sam problem z tym chrobotaniem na zimnym silniku. Teraz jak już są chłodne poranki to chrobotanie się odezwało. W zeszłym roku sprzeglo docisk wysprzęglik i olej w skrzyni wymieniony ale weszło ok. 2 L więc z tego co czytam to coś za mało.
To ja się dopnę, czy jak schodzę z obrotów 2 tys. w dół mam dosyć zauważalne drgania lewarka zmiany biegów to mam robić termin na wymianę dwumasy?
Wydaje mi się że nowy dwumas tu nic nie zmieni, w innym wątku jako przyczynę takiego drgania lewarka ktos podawał cięgna. Jak u Ciebie chodzi skrzynia obecnie?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Skrzynia chodzi idealnie
Masz jeszcze cięgna po drodze, może ktos z kolegów poradzi czy to rozwiąże problem? Takie cięgna maja cos ci normalnie absorbuje drgania?
poduszka skrzyni ? / zawieszenie silnika.
Potwierdzam, komplet wziąłem za 2400. U mnie wchodzi w grę jeszcze wymiana pompy sprzęgła, żałuję że kojarzyłem niski moment łapania sprzęgła tylko z wymęczonym dociskiem a nie z pompą właśnie. Pompę sachsa ogarnąłem za 160 zł, wymiana dot-4 i będzie git.
- - - Updated - - -
Sprawdzić nie zaszkodzi, tych poduch jest bodajże 4, może któraś klękła. Masz jakieś niepokojące objawy w postaci drżenia motoru, stuków?
No właśnie silnik nie drży, tylko wybierak skrzyni przy schodzeniu z obrotów, jak wchodzi to nie ma problemu.
I jak kolego? Znalazłeś rozwiazanie tego problemu?
Nie mogę znaleźć odpowiedzi na moją wątpliwość Czy są dwa rodzaje kół dwu masowych w 159?
Koledzy jakiej firmy polecacie dwumase do 2.0 JTDm, i jakiego sprzedawcę?
Zamienniki i oryginały
https://www.autosklep24.pl/ - Kolega z forum Gepard (bardzo miła obsługa i dobre ceny)
Tanie oryginalne części
https://www.fiat-autoparts.com/ - Litwa
http://www.autoczescisklep.com/ ASO Fiat Świdnica
Ja do 1.9 brałem Valeo komplet i śmigam na nim 4 lata
Ja mialem podobnie, drzenie szczegolnie przy schodzeniu z obrotow. Regulacja linek pomogla, ale nie do konca. Wczesnsiej wymienione dwie dolne poduchy. Trafilem dopiero jak wymienilismy gorna poduszke skrzyni - ta najblizej wybieraka pod akumulatorem (nowy oryginal okolo 400).
Jakie kompletne sprzęgło wybrac: Valeo czy LUK?
jak masz pewnosc ze w LUKu znajdziesz LUKa to bralbym to ale przewaznie tak bywa, ze w pudelku LUKa jest VALEO
Luk chyba lepszy od valeo ale i droższy. Aczkolwiek pierwszy montarz przynajmniej z tego co sie orientuje to jest valeo.
Panowie, jakiej kwoty do zapłaty powinienem się spodziewać (mniej więcej) za wymianę sprzęgła (bez dwumasy).
Alfa 159 1.9 8v.
Mi za wymianę sprzęgła z dwumasą powiedział 300 zł za robociznę.
Pytanie o kwotę jest bez sensu, zależy od miasta, warsztatu i miliona innych czynników. Mogą skasować 200zł, a równie dobrze 500zł. Jak już zrzuci skrzynie to nie ma dla niego znaczenia czy wymieni samo sprzęgło z dociskiem czy tez z dmumasa do kompletu.
Pytanie trochę nie w temacie. Mam 2.0 170 KM i się dowiedziałem, że nie mam skrzyni C635 tylko CS40, może ktoś się wypowiedzieć o obu skrzyniach, czy się jakoś różnią i jak z trwałością?
Hej - możecie powiedzieć jakie mieliście objawy przy kończeniu się sprzęgła? U mnie na 5tym biegu zaczęło się ono ślizgać. Co ciekawe na niższych biegach nawet z pełnym gazem nic się nie dzieje. Na 5tce przy mocniejszym wciśnięciu obroty w górę a prędkość auta nic a nic. Dodatkowo jak jadę pod górę na 2ce lub 3ce w okolicach 2k obrotów słychać takie dziwne odgłosy takie... chrupanie jakby, pochrupywanie.....
Czy wie ktoś w jaki sposób sprawdzić oznaczenie skrzyni biegów? Mam 159 2.0JTDM 170KM z 2010r. W sklepie z częściami powiedzieli że mają dwa rodzaje sprzęgła i nie wiemy które pasowałoby do mojej Belli.
http://www.skrzynie.com.pl/skrzynie-biegow-opel.html
ja mam z 2009 i jest F40
edyta
wyczytałem na eper, że F40 produkowali do 01/10/2010
po tym terminie wkładali C635
W 1.9 jest sprzęgło samonastawne tak jak w 2.4?
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Tak.
Co powinien zawierać komplet sprzęgła?
Podstawowy komplet to docisk i tarcza.
Łożysko kupowane oddzielnie (chociaż ostatnio Valeo już wypuszcza komplety z łożyskami).
Koło dwumasowe.
W necie znalazłem dla przykładuZałącznik 220082
Czyli najlepiej wymienić wszystko co jest na zdjęciu? Śruby też trzeba kupić?
śruby też wymień i dociągać je trzeba nie na oko tylko jak podaje instrukcja.
Tez szykuje sie do wymiany całości. Ktos z forum sprzedaje komplet czesci w konkurencyjnych cenach?
Patrz 3 posty wyżej.