a moze 30 to numer folii. Stopien jej przyciemnienia. a on nie wynosi 30% tylko 28% przepuszczalności światła widzialnego.
Printable View
a moze 30 to numer folii. Stopien jej przyciemnienia. a on nie wynosi 30% tylko 28% przepuszczalności światła widzialnego.
Wiem że to temat o szybach ale proszę wywal te naklejki z tych drzwi... To nie TICO.
a co myslicie o przyciemnieniu jasną folią ale wszystkich (oprócz przedniej offkoz)? taka jak z tej aukcji 25%?
da to cos? jest sens sie babrac i pojsc w koszty? niech powiedzą fachowcy czy poprawia to wizualnie auto?
jak będa wszystkie przyciemnione to nie widać wiec i carabinieros sie nie przyczepia raczej hmm.
bo wiem ze lepsza ciemna, ale wtedy jak dla mnie tylko sam tyl, co mnie osobiscie sie nie podoba.
(chociaz są bezdyskusyjne zalety bo np mozna cos zostawic na siedzeniach przykryc czarnym kocem i nie widac)
http://allegro.pl/folia-przyciemniaj...824568514.html
Należy wziąć pod uwagę że oryginalne szyby w 147 były barwione co powoduje że nie mają 100% przepuszczalności. Dzięki temu stosując nawet najmniej przyciemniającą folię stoimy w konflikcie z prawem. A ten atest to chyba na to, że bankowo policja zabierze dowód ;)
dokładnie tak, atest to pic na wodę fotomontaż!
mozna tym w domu kurze sobie powycierac, ale i do tego sie nie nadaje.
przednich bocznych nie wolno, ale jak sie przyciemni caly bok (tył i przód) równo to wydaje mi sie ze efekt będzie lepszy niz w oryginale, a carabinierowi nie przyjdzie do glowy nawet szukać tej folii bo az takie ciemne to to nie będzie.
no ale moze ktos tak już ma zrobione to niech wrzuci fote bo mnie to bardzo interesuje... chociaż deczko bym sciemnil!
(tylko nie dawajcie linka do allegro offkoz bo tamtejsze zdjęcia to photoshop)
maciekk napisałem swoje zdanie, nie każdemu musi się podobać. Ja mam diesla bo lubię ty benzynę. Twoją odpowiedź przemilczę bo nie na mój poziom.
mialo byc o szybach a jak zwykle skonczy sie na okreslaniu kto na jakim poziomie abstrakcji nadaje ;) jo tygo nie czaja :)
zaczelo sie i skonczy na szybach. jaki jest + folii na bocznych szybach? - trudniej zlodziejowi ja wybic, ale jest i - bo taki sam problem z wybiciem ma straz w razie wypadku.
jak masz ochote pisac cos na temat mojego samochodu to wypowiadaj sie prosze w dziale "nasze belle" a na temat "poziomu nie wypowiadaj sie wcale" bo mnie nie znasz ani troche.no i ty masz diesla bo lubisz a ja mam naklejki bo lubie wiec nie wiem o co ci chodzi
a co do atestu to faktycznie pic na wode poniewaz ten atest oznacza tylko tyle ze folia nadaje sie do zamontowania na szyby ale nie upowaznia on montowania foli na przednich bocznych a to jest calkiem inna sprawa
---------- Post added at 18:57 ---------- Previous post was at 18:56 ----------
ja tez ale zawsze jest jeden mądrzejszy który nie może sobie odpuścić
Taka folia jest nic nie warta. Ma teoretycnzie jakis atest ale to sie nie nadaje do montarzu ponieważ po pierwsze nie jest termokurczliwa a szyby sa wygiete i jej nie przykleisz. Po drugie przy odsuwaniu zaraz ja porysujesz bo to jest dziadostwo, a po trzecie jak to moze byc dobre jak kosztuje 15 zl. Zastanówcie sie.
---------- Post added at 15:38 ---------- Previous post was at 15:34 ----------
Dokladnie. Szyby w alfie 147 są zielone. Latwo to sprawdzic. Przykladajac biala kartke do opuszczonej szyby. Wystajacy kawalek kartki bedzie bialy a za szybą zielony. Szyby zielone są 30% przyciemnione!!!!!! Wszystko poza to jest niezgodne z prawem. Zapamietać raz na zawsze!!!
oj tam oj tam!
prawo jest po to zeby je czasem załamac :P
ja wiem ze są zielone, ale jak troszke jeszcze zaćmisz to nic sie nie stanie.
ja nie chce robic czarnej szyby tylko deczko przyciemnić.
poza tym chce łapać zalotne spojrzenia kobiet, a jak zrobisz ciemnosc to wiadomo
jak sie znasz kolego tfilu na tym to rzuc jakiegos linka gdzie mozna kupic lepszą, bo na allegro prawie same takie :(
ktos tu tez pisal ze nie musi byc termokurczliwa na boczne szyby, bo sam przyklejał... hm
nie chce też kupowac takiej która od razu sie porysuje bo to pogarsza widocznosc bardziej niż przyciemnianie no i jak mam sie upierdzielic caly dzien z klejeniem tego to nie tak zeby wytrzymało pół roku
jak ktos ma taką jasną folie na szybach to ponawiam prośbe o fotkę!
Folie musisz kupowac powyzej 40 zl za m2. Wtedy bedzie dobra. Firmy to LLumar, armolite, bruksafoll.
A z bocznymi to jest tak, ze jada szybe przyciemnisz a na drugiej nie. 80% trzeba troszke przykurczyc.
O przepisach mam napisane na stronie www.folcar.com Wejdz sobie i pogladaj.
Jesli chodzi o przednie szyby to tak jak pisalem wczesniej sam mialem przyciemnione :) ale lekko :)
no wlaśnie ja bym chcial lekko przód i tył z taką samą mocą, bo nie podoba mi sie ciemniejszy tył :/
ten seicento chyba ma taką jaśniejsza co? ale tam jest przód i tył?
przepisy znam takze spoko, wiem w co sie pakuje :P
generalnie naklejenie na szybie folii z przodu moze tez uratowac ci rzeczy w aucie przed złodziejem. Czytalem historie kolegi Omena, którego skroili we włoszech i 2 tysie w plecy. Mozliwe ze gdyby miał folie to nie dostali by sie do srodka poprańcy...
edit:
a tak na marginesie bardzo ciekawa stronka... duzo trzeba za taka zaplacic? jaki rzad wielkosci? 500zł, 1000zł 2000zł, 3000zł? :)
Najlepiej przyciemnijcie sobie jeszcze przednią szybę, a jak! Nie rozumiecie jeszcze takiej kwestii jak bezpieczeństwo. Widoczność na pewno się zmniejsza, a już w sezonie jesienno-zimowym to w ogóle. Poza tym np. w USA, gdzie jest taka wolność i demokracja, policja co raz baczniej przygląda się samochodom z ciemnymi szybami z przodu. Skąd mają wiedzieć, czy za szybą akurat gość nie ładuje spluwy? Nie mam nic przeciwko workom na śmieci przyklejonym na szyby, o ile nie ma ich na przednich szybach. Widzę taki samochód to od razu przychodzi mi skojarzenie z małomiastowym gangsterem, który chce wzbudzić tym respekt na mieście. Chwila refleksji przychodzi, kiedy albo zabierają dowodzik, albo trzeba pazurkami zdzierać folię na miejscu. Wtedy każdy się zastanawia "na ch... ja to robiłem? I jeszcze za to zapłaciłem!".
ja kiedys widzialem czarnego civica VI gen. i mial przyciemnione wszystkie szyby oprocz przedniej, ale nie tak delikatnie tylkomocno.
to bylo kilka lat temu wiec juz nie pamietam dokladnie, ale albo w dolnym rogu przy lusterku bocznym albo na wysokosci glowy wfolii byl wyciety kwadrat:D
tak, no ja jestem zajebistym gangsterm uwazajcie na mnie!
nosze spluwe w majtkach hehe
nieno zartuje sobie - sie nie obrazaj czasem.
mialem juz keidys przyciemnione szyby w innym aucie (oba całe boki), a folie zakladał jeszcze poprzedni wlasciciel i tam były dosyc ciemne (cos jak kolega pokazywal na ktoryms ze zdjec w 156ce). patrzac z zewnatrz nie poznalbys kierowcy.
jedzilem tak 9 miechow, ale troche w strachu. jak mnie zatrzymywali to wczesniej puszczalem szybe w dół. a jak stawali obok mnie na swiatlach to juz byla adrenalinka :) generalnie najgorzej było z jazdą do tyłu jak padał deszcz, ale... duzo tak nie jezdzilem :)
prawa i lewa strone w nocy tez masz nie oswietloną ale cos tam bylo widać (tak jak na zdjeciach wczesniej)
no ale po 9 miesacach staneli carabinieros obok mnie na światlach(w nocy)i patrzyli na mnie... i patrzyli... i
nagle, nieoczekiwanie zmienily sie swiatla,wrzut lewy kierunek i czesc... :)
udalo mi sie i niewiele brakwoalo. nastepnego dnai sciagnalem z przednich szyb bo nie chcialem sprawdzac czy przy kolejnym spotkaniu kaza mi sciagac na miescu, wlepia madat, czy zabiora dowód dlatego takiej ciemnej nie polecam!
no i bok z przyciemnioną tylko tylną szyba nie podobał mi sie juz wiecej :(
a z tym cicic o ktorym mowisz kt0sfajny to cóż, jestem w stanie w to uwierzyć bo debili nie brakuje na tym swiecie.
ja moze jestem troche jebniety, ale pobono nie szkodliwie dla społeczeństwa :crazy_pilot:
---------- Post added at 21:22 ---------- Previous post was at 21:10 ----------
Pforul słusznie w NL :) pochrzanilem posty bo ktos tez pisal o takiej histori we wloszech... tylko im niesety łupneli wszsytko co mieli!
Mysle że jakby Omen mial jasna folie na szybie to moze by sie nie przebili.
U siebie chce zalozyc alarm wiec jak zacznie wyc to nie ma szans zeby sie dostali squrkowańcy!
O włoskiej przygodzie pisał Marek. Jeśli chodzi o przyciemnianie szyb to dla mnie jest przewaga negatywnych cech tego zabiegu. Trzeba też wziąć pod uwagę, że folia dobrej jakości swoje musi kosztować.
rYKU, wiesz, nikogo nie obrażam, ale jak widzę w Krakowie gości w samochodach za 5000zł z folią z Allegro po 10zł arkusz to ręce opadają. Nie mam nic do przyciemnionych tylnych szyb bo sam noszę się z takim zamiarem, ale przednie? Może fajnie to wygląda (pod warunkiem, że jest porządnie zrobione), ale pozostaje kwestia bezpieczeństwa. Już nie mówię o tych, którzy mają zabrany dowód i jadą do znajomego, żeby podbił przegląd i dalej śmigają :D mam dwóch znajomych, którzy w swoich Fordach mają dosłownie smołę na przednich szybach i naprawdę nie wiem jak można cokolwiek przy tym zobaczyć wykonując szybkie manewry.
no walasnie jest jeszcze kwestia jaką dynamikę jazdy preferujesz. bo jak masz ciemne szyby to lepiej nie byc piratem drogowym.
wez jednak też pod uwagę obiektywna prawdę, ze jak patrzysz na auto z zewnatrz to masz tak jakby przyciemnione podówjnie. ze srodka nie jest to aż takie ciemne.
ja to znam z autospji bo mialem takie na swoim poprzednim aucie. m.in. dlatego, też nie jestem za mocnym przyciemnianiem. poza tym jak mowilem chcę łapć spojrzenia i uśmiechy pieknych kobiet a jak sobie sciemnie calkiem to wiadomo... :P
narazie tylko rozważam tą opcję (jezeli zrobię to tylko jasną i dobrej jakosci), ale powoli dochodzę do wniosku ze chyba lepiej za ta kase kupic oryginalna lotke GTA na tył :P
auto bedzie wygladało zdecydowanie zacniej!!! :)
a powiedz mi przyjacielu czy zawsze zapinasz pasy albo zawsze jezdzisz przepisowo???
---------- Post added at 15:47 ---------- Previous post was at 15:45 ----------
trzeba sobie jakos w zyciu radzic ;) a ze jest taka mozliwosc to mozna z niej korzystac :)
Jak patrzę na niektóre stare padliny jeżdżące po naszych drogach (osobówki, bo dostawczaki itp. to swoją drogą) to uważam, że temat szyb jest pikusiem... To sobie utrudniam spoglądanie w prawo i lewo.
Różni są ludzie i róznie podchodza do sprawy. Niektórzy chca miec wszystkie ciemne niektórzy nie. Kwestia gustu a o nim sie nie dyskutuje.
Natomiast jesli chodzi o folie ochronna to jest specjalna folia ktora chroni przed złodziejami. Ma atest i mozna ja stosowac w samochodach. Ona jest przeźroczysta.
A strona kosztowala mnie 1600 zl. :) i mi też sie podoba :)
Pasów nie lubię, ale coraz częściej zapinam, dla zasady. Co do łamania przepisów, lubię pojeździć szybciej, szczególnie w zakrętach, lubię też szybko manewrować pomiędzy samochodami bo zawieszenie do tego prowokuje i właśnie z tego powodu nie przyciemniłbym przednich szyb. Wolałbym to wydać na coś innego do samochodu.
pasy to sie zapina dla samego siebie a nie dla policji. niestety kiedys natrafilem na plame oleju i samochod wjechal do rowu z predkoscia 50km/h. samochod terenowy, solidny, wiec nic sie nie stalo. ale pasazerami to juz trzepnelo i na szczescie kazdy mial pasy.
dokładnie tak. każdy robi tak jak mu sie podoba. dobrze miec tylko czasem kogos kto cie usczyppnie, bo mozna przeholowac fantazjując (jak en gosciu z cicvica z okienkami na lusterka hahaha)
ale myślę że jak zakładać to chociaz te pare procent można przyciemnić :P
a droga taka przezroczysta?
stronka spoko. wyróżnia się. i cena przystępna.
jest niby troche takich pseudo darmowych ale one wszystkie na jedno kopyto. zdjecie w tym samym miejscu, przyciski takie same wszedzie, albo podobne tylko kolor zmieniasz i... ehhh dno dno i jeszcze raz dno... bo moze sie okazac że ktos kto handluje np ToyToyami (przenośne kible) ma taka sam strone jak np ktos kto sprzedaje urządzenia dla gastronomii...hah..
tak samo może zrobią ci za 700zł, ale szablon sprzedali juz 30 osobom i gdzies krąży kilkadziesiąt prawie takich samych projektów.
Generalnie jestem zdania że już lepiej dobrze zapłacić i mieć cos dobrego, co naprawde wyróżni się z tłumu. Teraz namnożyło się pseudografików samouków którzy wiekszość stron robiona na jedno kopyto. Ludziom to nie przeszkadza, bo sie nie znaja i chcą jak najtaniej, ale potencjalny klient wchodzi na strone widzi to co widział wszędzie i przegląda dalej, aż znajdzie cos co go zaskoczy.
Także plus dla wykonawców za pomysł - takiej jak twoja jeszce nigdzie nie widziałem :cool:
Co do przednich bocznych to już się wyleczyłem z tego w poprzednim samochodzie, szyba miała 30% własne ja dodałem LL25%, i powiem fajnie wyglądało ale jazda o zmierzchu i jeszcze jak leje widoczność tragedia! musiałem nie raz opuszczać szyby żeby coś zobaczyć.
sory ze w ogole nie na temat ale jaki to model alfy ?? 156? i czemu sie różnia przodem ?? tzn taki wiekszy grill jak to mozna zrobic?? jestem nowy wiec z gfory przepraszam
chodzi mi o auto uzytkownika michal87tg
on miał założony zderzak Cadamuro,http://www.cadamurodesign.it/
Podobny jest dostępny u Mariusza w www.autods.net
ja mam u siebie przyciemniony tył 98% czyli tylna i boczne tylne szyby a przednie mam przyciemnione na 40%.Folie kupiłem termokurczliwą kosztuje ona 50zł za metr czyli 1x1,56. za wszystko wyszło mi 150 zł. sam przyciemniałem bo mam do tego sprzęt. tylko ta folia kurczy się w jedna stronę więc trzeba wiedzieć jak nałożyć to folie:P w przeciwieństwie ta folia układa się o niebo lepiej niż ta z allegro za 10 zł.
O niebo?! W poniedziałek miałem klienta, który przywiózł swoją folię ( znajomy od kumpla, więc się ugadaliśmy na innych warunkach ). Nie wiem co to było i chyba nie chcę wiedzieć. Folia kosztowała 8zł i nie wiem czasem czy nie był to koszt rolki 3m na 50cm.
Jeżeli już ktoś chce robić to na własną rękę to apeluję do Was. Postarajcie się przynajmniej o porządną folię!!! :).
A jeżeli będziecie chcieli wiedzieć jaka folia jest porządna to pytajcie mnie, na pewno pomogę :)
no może niebo niebo niebo lepiej:)
ja stosowałem QDP
panowie trzeba tak zrobic i po problemie, tylko ktos by ogarnac musial patent :)
http://www.youtube.com/watch?v=8qiQx...layer_embedded
lepszy jest smart glass http://www.youtube.com/watch?v=buqCa...eature=related