A separator, jeśli zamontowany zaraz za radiem, to normalna wtyczka antenowa kątowa:-) fakra wystepuje tylko przy samej antenie.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Printable View
A separator, jeśli zamontowany zaraz za radiem, to normalna wtyczka antenowa kątowa:-) fakra wystepuje tylko przy samej antenie.
Kolego mylisz się, wtyk kątowy anteny przy radiu wstępuje przy zwykłych radiach natomiast przy navi jest wtyk anteny fakra tylko pozostaje pytanie czy we wszystkich navi bo były różne i dlatego użyłem słowa prawdopodobnie. Tutaj forumowicz Woopy zmieniał navi na nie nieoryginalne radio: http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._radia-21.html. Temat także przerabiany był przeze mnie tylko z tą różnicą iż miałem wcześniej zwykłego grajka.
No i wielka dupa.
Okazalo sie ze moja antena nie ma w ogole wtyczek.
Ktos wie gdze dokupie te kwadratowe wtyczki od gps i gsm? Jaki kolor ma wtyczka od gsm a jaki od gps?
Ogolnie jestes mega wku....... Nie dosc ze te wtyczki nie spasowaly to okazalo sie ze ta podsufitka jest podklejona i teraz mi wisi. Co gorsza jest to czego sie balem... Zostal slad po zagieciu. Gdybym wiedzial to bym tego nie ruszal:( masakra:(
Aha, no tego o radiach navi nie wiedziałem. Sory za wymądrzanie;-)
Może jak ją podkleisz w tych dwóch miejscach kwadratowych zgodnie ze zdjęciem co kiedyś przesyłałem to się naprostuje by to załamanie nie było takie widoczne. Dodam od siebie, że wyczyn to dopiero włożyć podsufitkę do auta by jej nie złamać w nadwoziu sedan, oczywiście nawet przy wyjętych przednich siedzeniach.
- - - Updated - - -
Spoko, zdarza się pomylić, ja też nie jestem pewny czy we wszystkich navi jest fakra ale w części na bank.
Koledzy odgrzeje temat. Antena fm u mnie też swirowała, poprzedni właściciel wrzucil hamski drut przez pół podszybia, coś zbieralo ale wywaliłem to. Założyłem radio GMS, własna antena gps, telefon po bluetooth. Pozostało radio fm, fabryczna antena w ogóle nie działa. Przestudiowalem anteny doklejane na szybe, trzy sztuki, stracona kasa nic nie działa.
Pytanie mam takie:
Potrzebuje jedynie anteny FM, czy moge puścić nowy kabel radio-antena i jakos doczepic go do fabrycznej podstawy usuwając wzmacniacz, da się? Czy moze jest cos podobnego do aryginalnej z wygladu, bez wzmacniacza albo z znim z podobnej wielkiego podstawą na dachu aby wyrzucić ori antena i zainstalować zamiennik? Ktoś przerabiał to w tą stronę?
AR 159 SW, było navi, blue me fabrycznie.
Myślę, że jak kupisz nowa antenę np jakiś zamiennik nie koniecznie do alfy byle był ze wzmacniaczem i orzewodem to spokojnie to podlaczysz zamiast aktualnej. Na końcu wtyczki dopasujesz pod radio a może będzie nawet tak że wtyczka juz spasuje pod gms. Ja kiedyś tak robiłem w innym aucie gdzie ori była wysuwana z boku błotnika i nie dość że to wysuwanie często je jeb..o to odbiór był średni. Nowa antena ze wzmacniaczem wpadła na dach nowe przewody i działa pięknie do dziś.
Koledzy znalazłem coś takiego :
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6187241927
Czy zorientowani mogą mi potwierdzic, czy podejdzie to na zasadzie plug and play? Chodzi mi jedynie o wtyczke od anteny fm, navi nie potrzebuje podłączyć.
W radiu GMS mam możliwość podłączenia + na wzmacniacz antenowy i teoretycznie będzie napięcie na kablu takze separator zbedny (a separator chyba tez nawet mam gdzies w gratach)
U mnie ostatnio też radio przestało odbierać FM. Rozebrałem antenę i w środku zastałem płytkę zalaną i częściowo uszkodzoną (ścieżki utlenione itp). Jako, że moja 159 jest po FL i ma nawigację niestety nie mogłem anteny wyjąć całkiem ponieważ kostka od dwóch kabli (GPS i bodajże AM) jest niewidoczna i nie można ich rozpiąć. Dlatego spróbowałem pominąć ten wzmacniacz. Po zdemontowaniu płytki przylutowałem główny kabel antenowy do podstawy anteny. Radio odbiera rewelacyjnie i nawet w garażu łapie stacje, które przy sprawnym "wzmacniaczu" nie miały prawa odbierać.
Oczywiście przy cenie 79 zł za nową antenę pod GPS i FM takie kombinowanie nie ma sensu ale u mnie ta antena nie pasowała by z racji innego fabrycznego rozwiązania.
Dlaczego u Ciebie ta antena by nie pasowała? Masz na myśli ze wszystkim po FL z nawi nie będzie pasować?
Typowo do Twojego auta. Jak już komuś doradzasz to bądź pewien, że dobrze...
Niektóre anteny mają inaczej rozwiązane wtyczki. U mnie antena oryginalna ma 3 różne przewody. Tylko na tym przewodzie z FM jest wtyczka na kablu (około 25 cm od anteny). Dwa pozostałe kable nie mają wtyczek/złączek na długości co najmniej 1 metra (dalej nie sprawdzałem bo nie da się tego sprawdzić bez ściągnięca podsufitki).
Więc biorąc pod uwagę, że nie zgadza się ilość przewodów oraz umiejscowienie kostek to niby, jak ta antena ma pasować do każdej "naszej" 159?
Przed zakupem trzeba się dostać do swojej anteny i sprawdzić czy przewody oraz kostki mamy te same. Czym się fabryka sugerowała montując co najmniej 2 rodzaje anten przy nawigacji, nie wiem i nie wnikam bo moja już działa i jest złożona. Jak znajdę różnice w EPER to podzielę się informacją.
- - - Updated - - -
Pisałem, że u mnie nie pasowała. Początkowo też byłem przekonany, że ta z allegro podejdzie bez problemów. Ty sobie musisz sprawdzić, jaką masz.
Nie spotkalem sie z innymi antenami/wtyczkami do 159, sprawdź nawet na Allegro w uzywkach.
Zapewne ktoś pchał u Ciebie łapy i na nowo po swojemu kabelki pociagnął...
Jesteś mi w stanie uwierzyć, że mam oryginalną antenę i na tyle pojęcia, że widzę co mogło być przerabiane a co nie...?! Jak już coś piszę to staram się udzielać sprawdzonych informacji.
Ile tych anten w 159 demontowałeś, że masz takie teorie?
Poniżej zdjecia identycznej anteny znalezione w sieci... Wedle EPER to jest wersja z nawigacją Prodrive. Numer części (czyli kompletna antena z okablowaniem) to 50508220.
Montował ktoś z Was płetwę do 159 ?
http://allegro.pl/antena-radiowa-fm-...677951388.html
Nie mogę znaleźć żadnych zdjęć w Internecie a wydaje mi się, że będzie wyglądała lepiej niż z tym sterczącym drutem...
Nie widziałem i dlatego chciałem zobaczyć jakieś zdjęcia... ale skoro nikt tego nie zamontował to pewnie wygląda to mało estetycznie :)
Giulia ma już "płetwę" i wygląda to dużo lepiej od "antenki".
http://allegro.pl/alfa-romeo-159-mit...4.html#thumb/3
Czy w tej podstawie jest wzmacniacz? Montując radio, okazało się, że antena nie działa w 100% sprawnie przez wzmacniacz.
Mam antenę od starego radia.
Ewentualnie, czy istnieje jakiś zamiennik, który jest ładny?
Dziwna sprawa, posiadam również 159 po FL i u mnie jest antena z trzema wtyczkami, więc nie jest powiedziane że musi być tak jak u Ciebie.
Trochę dziwne jest to że ta część w Twoim aucie jest nie rozbieralna, w sensie że antenę da się odkręcić ale co dalej nic tylko ciąć przewody.
Wygląda jakby ktoś już tam wcześniej maczał palce.
pozdrawiam
A jak się sprawa ma obecnie z poprawieniem odbioru fal fm. Moja sw fl również nie odbiera fal radiowych i mam od razu zabrać się za demontaż ori anteny i jej ratowanie z wlutowaniem nowego wzmacniacza? Raxio ori na cd bez mp3, z navi connect i blue&me.
Pozdro
A powiedz jeszcze, jaki wzmacniacz mam kupić, na allegro jest tego dużo, różnią się gabarytami pasmem i ceną ;)
Ponawiam pytanie
witam A więc i ja dzisiaj z tym walczyłem bo były słyszalne delikatne szumu w fm :/ w sedanie tragedia to była ale jakoś się udało co do anteny posiadam tą gdzie tylko kabel od fm można podpiąć podsufitowce A kable od GPS i telefonu powędrowałem az do progu auta i nie było więc zostalo mi je przeciąć aby wydostać antenę ( dodam że jakies 3-4 miesiące temu zmieniłem ori navi na inną navi z androidem i nie żałuję zmiany az chce sie jeździć :) ) . I tu moje pytanie do was mimo ze nie zależy mi na tych dwuch kablach antenowych (GPS,telefon) to i tak chciał bym je naprawić dla kiedyś tam nowego właściciela mojej włoszki ponieważ auto odziedziczy z ori navi i wracając do pytania jakie przejściówki kupić aby je znów złożyć w całość ?? następne pytanie to jesli chodzi o wzmacniacz w antenie jakim sposobem sprawdzic czy działa miernik mam tylko nie wiem gdzie dotknąć I jeśli jest sprawny jakie parametry powinien pokazać ? I ostatnie pytanie związane z wymianą navi na nie fabryczna jesli okaże się że niema napięcia to jak przywróci zasilanie do anteny z tej navi co mam teraz ? dodam że dzisiaj jak rozebralem antenę to było troszkę syfu itd. Ale środek do elektroniki i wszystko ładnie wyczyszczone Plus dalem w antenie dodatkowy kabel z masą od kabla antenowego do podstawki anteny nie miałem okazji sie przejechać ale gdy wszystko poskladalem w garażu radio złapało fale grało bardzo dobrze nie idealnie ale bardzo dobrze w miejscu gdzie powierzchnia jest zakryta blachą i ciężko nawet złapać sygnał w tel. Więc bardzo duża poprawa na plus. przepraszam wszystkich za składnie zdań i błędy ale jestem w pracy "nocka " i pisze na szybko z telefonu z góry dziękuję za pomoc.
mozesz jeszcze załatwic antene na 3 kable
Witajcie.
Ja chyba mam inny problem niż Wy.
U mnie radio grało całkiem dobrze.
Postanowiłem założyć zmieniarkę , więc wyjąłem radio.
Wszystko podpiołem test iiiiii dupa.
Radio odbiera tylko lokalna stacje i to tez bez szału.
Odłączając antene jeszcze gorzej.
Wypiąłem tą zmieniarke jednak to nic nie zmieniło - cały czas słaby sygnał.
Przed wyjęciem radia wszystko sprawne.
Oczywiście wszystkie kable , kostki obejrzane.
Jakieś sugestie ??
Radio wywala błąd przez ALFA OBD o nazwie "fm/am połączanie otwarte" gdy sie podłącze pod radio.
" B1006 AM/FM aerial "
A która wtyczka jest od GPS? Białą czy zielona?
jak ktoś potrzebuje mam antenki GPS do Sportwagona po 355 zł za szt plus wysyłka, dostępne prawie od ręki
Czy ktoś może próbował z czymś takim ?
antena-dachowa-gps-navi-fiat-scudo
Podepnę się pod temat anten. Pytanie czy do nawigacji Instant Nav będzie pasować antena od CN+ czyli trójprzewodowa FM, GSM, GPS oczywiście pomijając wtyczkę zieloną od GSM i stosując przejściówkę pomiędzy szarą wtyczką HRS GT5 na złącze Fakra które jest w instant nav? Czy nie będzie problemu z FM i zasilaniem wzmacniacza w podstawie anteny?
Ja również mam strasznie słaby odbiór stacji radiowych (wszystko poza RMFem pierdzi). Tylko, że auto zakupiłem już z niefabrycznym radiem (JVC KW-NT1) i zanim zacznę rozmontowywać podsufitkę w celu dobrania się do anteny to zastanawiam się czy jest ono dobrze podpięte.
----
Oryginalne radio (w moim przypadku po vinie było to zwykłe radio extra seria 2) jest wyposażone we wtyk iso i po tym wtyku idzie też napięcie zasilające na wzmacniacz znajdujący się w antenie?
Po wymianie, radio niefabryczne tegoż napięcia nie daje w związku z czym antena pracuje bez wzmacniacza.
Wystarczy zakupić np. taki separator
http://allegro.pl/separator-do-zasil...089753833.html
i powinno zacząć działać (oczywiście przy założeniu sprawnego wzmacniacza przy antenie)
----
Czy powyższe rozumowanie trzyma się kupy? Jeżeli nie to proszę mnie poprawić
Mam szybkie pytanie.
Czy orientuje się ktoś czy ta antena podejdzie do mojej 159 SW z 2010 roku?
Chodzi mi o średnice gwintów itp
https://www.natcar.pl/pl/p/ANTENA-AK...-VECTRA-C/3324
Z góry dziękuję za pomoc!
Czyli tylko brać? :D ??
Wszystko wygląda, że powinno pasować prawda?
Bo na allegro oryginał prawie 400zł
Czy jesteś w stanie sprawdzić mi wymiary podane na tym zdjęciu a w szczególności czy średnica bolca przechodzącego przez dach jest taka sama?
Załącznik 244440
Z góry dziękuję!