Witajcie
Kto samodzielnie wymieniał tylną piastę proszony jest o opis roboty :) Co z hamulcem? Odkręcanie jarzma? Jakie klucze są potrzebne? Czy ktoś wie jakie śruby mocują jarzmo (gwint, długość, twardość)? Pozdrowienia!
Printable View
Witajcie
Kto samodzielnie wymieniał tylną piastę proszony jest o opis roboty :) Co z hamulcem? Odkręcanie jarzma? Jakie klucze są potrzebne? Czy ktoś wie jakie śruby mocują jarzmo (gwint, długość, twardość)? Pozdrowienia!
Chętnie przyjmę piastę przód do mojej 159-tki. Dziś obdzwoniłem cały Radom i większe hurtownie, niestety tego rarytasu brak. Więc jeśli ktoś ma na zbyciu to proszę o kontakt.
Pozdrawiam,
Maciek
W Radomiu możesz poszukać u Erniego z forum ;)
A w Krakowie u Tomka pytaliście? Kilka tygodni temu dostałem tam jedną sztukę.
pytałem dzisiaj wieczorem nie ma moze po weekendzie coś będzie!
zadzwoń do Pabla , w zeszłym tygodniu ponoć kilka miał...
Dostałem cynk, że łożyska będą w kilku hurtowniach w połowie maja. Zobaczymy jakie będą ceny.
W ASO są oczywiście dostępne w zawrotnych cenach >800 zł. Wolę poczekać, może się okazać, że za taką kwotę będzie można wymienić niedługo oba...
Na dzień dzisiejszy w InterCars , ADAuto, Fota i kilku mniejszych hurtowniach nie są dostępne. Pablo też nie ma.
ASO 950 zł :)
ASO w Zamościu proponowało mi łożysko po cenie 550 zł (SNR). Ale nie wziąłem, bo kumpel obiecał załatwić coś po lepszych zniżkach.
W lipcu/sierpniu to nie będzie problemu z załatwieniem w niższych cenach, ja spokojnie mogłem mieć rok temu piasty z ceną z trójką z przodu. Dzisiaj trzeba brać to co jest w tych cenach co dają. Takie czasy nastały dla posiadaczy 159 z uszkodzonym łożyskiem.
Niestety obawiam się, że termin majowy jest równie nierealny jak kwietniowy, o którym wspominano w styczniu.
Panowie ja dzis dzwonilem do ASO Fiat Szczecin i pan podał mi cene piasta 960 a lożysko 1000 zł o teraz pytanie czy to tak wystepuje osobno bo wczesniej wszyscy podawali cene za orginał okolo 1000 ale rozumiem ze za komplet wiec jak to jest? druga sprawa jesli ktos woe gdzie maja piaste przód z lozyskiem do 159 nawet orginał to prosze dajcie znac:)
Piasta jest razem z łożyskiem, więc Pan z ASO chyba się pomylił. Cena w ASO 960zł
Wygląda na to że też potrzebuję ten "element" ;)
Poza PL zanalazłem to http://www.mister-auto.co.uk/en/whee...10R160.31.html - może hurtowy zakup ?
EDYTA: Przed chwilą dzwoniłem do Intervito, nie mają ale będą mieli w połowie maja. Ostatnia cena jaką mieli to 388zł brutto
http://www.ebay.de/itm/1-x-Radlagers...item564ea1a72a a czy to jest na pewno przednia? bo może do Niemiec się wybiorę mam 5 km wiec nie daleko :)
Tez niezła opcja tyle, że wg eper piasta ma numer 50706067 i to by się zgadzało na stronie UK, na Twojej jest inny numer który w eper się nie odnajduje ale może pasuje ? :)
Są dwa numery przednich piast do 159:
50702890 (to samo co 50706067)
50707555
I odpowiednie numery zamienników:
R160.31
R160.33
Czym się różnią? Nie wiem. Podobno da się zastosować zamiennie wykonując drobną przeróbkę (???). Ktoś potwierdzi?
http://www.ebay.de/itm/Radlagersatz-...item4603587255 ta chyba może być tylko teraz który zamiennik trzeba przerabiać ? a i pytanie co do Epera nie mogę znaleźć przedniej piasty tylna mam a przedniej tam nie widze???
1. Info o przerabianiu jest w tym wątku:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...km_2006_a.html
Posty #6 #9 i inne.
2. Ścieżka w ePer do piasty:
Alfa Romeo » 159 » X3 ALFA 159 (2005-2008) » 274 MOST I PÓŁOSIE NAPĘDOWE » 27402 PÓŁOSIE MECHANIZMU RÓŻNICOWEGO » 27402/00 PÓŁOSIE MECHANIZMU RÓŻNICOWEGO (tablica 2 z 2)
i co tu robić jak nigdzie nie ma a w Niemczech można walnąć babola ?
U mnie podaje numer piasty 50707555
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=130448&stc=1
Poczekajmy do połowy maja (przynajmniej Ci którzy mogą). Hurtownie wtedy mają to dostać. Jeśli nie to wykombinujemy jakieś zakupy w DE albo UK
Dzisaj będę może wiedział jak sytuacja ma się w Niemczech oczywiście dam znać,a z drugiej strony ciekawe ile można jeździć z takim łożyskiem?
Bardziej chodziło mi jak długo :)
U mnie po przekroczeniu 120 km/h robi się cudownie cicho :D Wcześniej niestety ból głowy.
W Niemczech zamienników też brakuje a na orginał muszę poczekać kilka dni :( co za lipa może jakieś oficajlne pismo trzeba do Fiata wysłać :)
Ależ w ASO nie ma problemu z zakupem piasty!! Tylko ta cena...
ASO Szczecin,Wrocław,Koszalin wszystko trzeba czekać
W Radomiu sprowadzą na zamówienie bez problemu, 820 zł. Pisałem wyżej również o Zamościu (filia Lublina, więc tam pewnie też) - za oryginał chcieli 750 zł. Dzwoniłem kilka dni temu ;)
W Dąbrowie Górniczej łożysko tył z piastą SNRa 350 zł :)
Przed chwilą odebrałem :D
Tył to nie problem. :)
Podzwoniłem po hurtowniach i klapa... Może za 2 tyg... Zamówiłem w zamojskim ASO za 550 zł (SNR). Miało być dziś, ale złośliwość losu ;) Mam nadzieję, że błoga cisza w moim aucie zapanuje już w przyszłym tygodniu.
Przód za 550 ? A możesz zamówić drugie ;) ?
Hehe ogólnie wysyłkowo chyba nie sprzedają... aczkolwiek możesz zadzwonić zapytać. W sobotę sprzedawca w ASO twierdził, że mają dostępne 6 sztuk w tej cenie (SNR lub FAG). Automobile Torino oddział w Zamościu.
Do mnie wysyłają, bo miało być na sobotę - podobno hurtownia zapomniała przywieźć.
No jakbyś zamówił dwa, to do Radomia mogę sobie hopnąć na jednej nodze ;) :)
Teraz to już za późno ;)
K*rwa.
Otwieram pudełko i czytam co na rachunku. SNR R160.34 PIASTA PRZÓD ALFA 159 !! Nie wierzę własnym oczom. Może pomylili pudełko?... no ale niestety! Piasta na tył! Jak widać, nawet w ASO nie wiedzą co sprzedają.:mad: