Ale nie w dieslu
Printable View
no właśnie nie wiem do końca czy 7 letni, no ale jest to oryginalny fabryczny więc pewnie tak i właśnie dlatego myślę o jego wymianie, nie chce czekać aż się zaczną jakieś kłopoty, lepiej zapobiegać niż leczyć i właśnie dlatego chyba wymienię na nowy, z tego co widzę dobrą opinią cieszą się Akumulatory Centra Futura 72aH 720A i chyba na takowy się zdecyduję.
p.s. czy po wymianie aku w alfie radio (fabryczne) się koduje llub są jakieś inne problemy np z elektroniką?
Jak jest dobry dostawca na pierwszy montaż to spokojnie i więcej wytrzyma, właśnie kumpel wymienił w 11 letnim golfie, po tym jak mu powiedziałem że jest od początku (przestraszył sie że padnie i profilaktycznie kupił nowa Centrę). W A4 jak sprzedawałem miała 10 lat i też nie zmieniany aku. Ale w starej 156 poległ czyba 5 letni.
Każdy markowy powinien byc dobry, Centra, Banner, Varta czy Bosch ( byle nie podróba), unikałbym wszelakich 4maxów, kagerów itp.
Witam tez planuje nowa baterie i mysle o centra futura 77ah/760 poniewaz mam w bagazniku skrzynie i wzmak co sadzicie o tym wyborze??
Hmm, ciekawe, z tego co ja wiem, to Bosch swoje akumulatory produkuje w Chinach, a linię w Niemczech sprzedał Kagerowi, wszyscy których znam, a mają Kagera chwalą go sobie, ja tez mam od dobrych kilku lat i nie miałem problemów, kolega handluje akumulatorami i mówi, że na Kagery ma najmniej reklamacji, w przeciwieństwie do Boscha.
Z tego co wiem również z innych przykładów, to z Boscha pozostała tylko nazwa...
No własnie co z tym akumulatorem? Ja tez woze w bagazniku wzmacniacz i tube i nie wiem czy taki 77A nie bedzie za mocny i czy alternator da sobie rade go doladowac?Moze lepiej 72A bo tylu z Was go zachwala.
Witam,
Panowie, nie mogę doszukać się jednoznacznego info - jaka pojemność akumulatora będzie optymalna dla 156-stki, 1.8 TS (2003)? Poruszam się raczej na krótkich odcinkach więc zbyt duża pojemność u mnie = niedoładowany aku. Już pomijając samą pojemność, czy warto inwestować w przypadku benzyny w aku o maks. prądzie rozruchowym (EN) > 540 A?
Mam na oku cztery Centry:
1) Centra Plus 60Ah 390A - CB605;
2) Centra Plus 62Ah 540A - CB620; - optymalna?
3) Centra Futura 60Ah 600A - CA602;
4) Centra Futura 64Ah 640A - CA640;
Może niektórzy zapytają czemu Centra, bo mam te baterie sprawdzone (Siena 1.6 benz. '98 - Centra Plus 52Ah, 450 A EN), uważam że są dobre.
Jeszcze jedno, wymiana samego aku, czy mogę spodziewać się jakiś niemiłych niespodzianek po wymianie akumulatora, tj. błędy komputera, wariujące kontrolki etc., na coś trzeba uważać? Może jednak polecacie do benzyniaka jakieś inne baterie?
z tego co ja czytałem o akumulatorach to nie ma sensu kupowanie o większej pojemności niż przewidział producent samochodu bo i tak alternator go nie doładuje. Sterownik w alternatorze pozwala ładować tylko do takiej pojemności jak przewidział producent i nic więcej
Nie ma znaczenia czy diesel czy nie. Ja miałem 7-mio letni akumualtor oryginalny i dawał radę, w zeszłym roku przy -30 już nie dał...
Nie ma problemów. Centra jest bardzo dobra, Bosh też.
DObry wybór, jednak wydaje mi się, że 77Ah to dosć dużo i możesz spokojnie włożyć słabszy. Oczywiście od przybytku głowa nie boli :)
Myślę, że 74Ah to już jest wystarczająco.
Now łaśnie j.w 74Ah w zupełności wystarczy jak nie 72Ah.
Kolego a nie za słaby chcesz kupić akumulator? 60Ah to ja miałem w mojej hondzie civic z 1995 r. w której nie było elektroniki i w zupełnosci wystarczał. JA poolecam mimo wszystko kupić te min 70Ah. Chodzi o rozruch nawet w najtrudniejszych warunkach.
.... i ale nie zaszkodzi a różnica w cenie to grosze wielkości 20-40 zł
No to tak: AR 156 1.8 TS Distinctive 2003 full FL - aku mam 62 Ah Bosch'a. Teraz pytanie, czy prąd rozruchowy o jaki pytałem 540 A (wg. EN) jest wystarczający dla TS'a? Według mnie jest OK, ale może ktoś miał inne doświadczenia?
Raczej stawiam na Centrę Plus 62 Ah, 540 A rozruchowego, czy może warto wrzucić Centre Futurę?
Do benzynki taki aku Ci styknie w zupełności.
Witam, nie wiem jaki akumulator kupić. Instrukcja obsługi podaje 50 Ah z klimą.
A na stronie centry po podaniu marki i pojemności pokazuje że centra standard 55Ah, centra plus 62 Ah, a futura 64 Ah.
I w końcu nie wiem kto ma rację.
Kraj, w którym produkują Alfę ma inny (cieplejszy) klimat od Polski, więc 50 Ah jest ok, ale nie u nas. Więc chyba 55 Ah powinien wystarczyć. A centra podaje że min 55, 62 a nawet 64 Ah, chyba trochę za dużo, sam już nie wiem.
to zaloz 64 i ciesz sie zyciem i bezproblemowa jazda
A co powiecie o akusiu z takimi danymi, nie będzie za duży ?? :
Pojemność akumulatora - 70 AH
Prąd rozruchowy - 800 amper wg EN
Prąd rozruchowy - 400 amper wg DIN
Witam, proszę o radę, gdyż nie mogę się zdecydować, czy do mojej Alfy Romeo 156 2.0 TwinSpark z 2000 r. zakupić akumulator CENTRA FUTURA CA 722 (72Ah 720A) czy CENTRA FUTURA CA 640 (64Ah 640A)? Różnica w cenie nie gra roli, chodzi tylko o to, by wybór był optymalny na zimę. Dodam, że w aucie jest klima, radyjko, a samochod uzywany jest codziennie w b. krótkie trasy po miescie, tj. od 1,5 km do 7 km
pozdrawiam serdecznie
trummy
Tak czy tam i czytam i powiem wam jedno. Przy pomiarach na wlasnym samochodzie mierzac chwilowy maxymalny prad rozruchowy wychodzi w zimie do 400A wiec nie ma wedlug mnie sensu kupywac bardzo duze akumulatory. Taki ok 70A dla diesla spokojnie powinno na 5 lat wystarczyc. Ale jesli nie pali wam za pierwszym razem to wtedy przydalaby sie wieksza pojemnosc zeby przy kreceniu rozrusznikiem akumlator mocno sie nie rozladowywal (wieksza pojemnosc to wolniejsze rozladowanie akumulatora ) Co do opini ze jak kupimy wiekszy akumulator to sterownik w alternatorze go nie naladuje to wydaje mi sie nie zgodne z prawda. Otorz w alternatorze regulator zawsze dazy do utrzymania na wyjscu ok 14V i teraz tak,kupujac wiekszy akumulator alternator bedzie dluzej musial go ladowac i bedzie stawial wiekszy opor ( bedzie pobieral wiekszy prad ladowania ) dalej na krotkich odcinkach bedzie mial malo czasu ladowania na poprawne naladowanie w trakcie eksploatacji samochodu. To tyle
ja mam Alfe 147 1,6 16 V z 2002r. jaki dla mnie akumulator polecacie??? Centra Futura 64 AH 640A??? Czy może coś słabszego???
ta futura o ktorej piszesz bedzie ok.
poradzcie koledzy jakie aku dac do 147 1.9 JTDm 16v, aku powoli mi sie konczy, pojawia sie dziwne errory, ostatnio z abs failure, dalej juz nie moge go reanimowac, stwierdzilem, ze musze kupic cos porzadnego
wg strony boscha powinienem kupic:
BOSCH (Silver?) 74 Ah S4 680A za 419zl
http://e-akumulatory.pl/inkontrahent.php?t=1250&g=34
BOSCH 77Ah S5 780A
http://e-akumulatory.pl/inkontrahent.php?t=1239&g=35
wyszukiwarka na akumulator.pl poleca mi modele:
Centra Plus 74Ah 680A CB740 za 342zl
http://www.sklepcentra.pl/sklep/akum...b740-p-51.html
Centra Futura 77Ah 760A CA770 za 392
http://www.sklepcentra.pl/sklep/akum...60a-p-195.html
te modele 74Ah bylyby chyba ok? 77 to juz chyba ciut za duzo, nie mam jakichs dodatkowych instalacji, sklaniam sie ku temu Bosch silver S4, czy rzeczywiscie ta cena warta jest jego jakosci ?
zalezy mi na aku, ktore nie zawiedze mnie podczas srogich mrozow, autko niestety czesciej uzywane w miescie niz na trasie..
EDIT:
czy te dwie ponizsze aukcje to na pewno podroby boscha silver S4 74Ah ?
http://allegro.pl/akumulatr-bosch-s4...655609250.html
http://allegro.pl/akumulator-bosch-s...659139312.html
Witam
Ja tez jestem w trakcie poszukiwań odpowiedniego aku do 147-ki i nie jest to proste każdy pisze ze 1.9 JTD 72 Ah ale przymierzałem i się nie zmieści. Stary jest 55Ah to nawet do benzyny za mały;) I tak patrzyłem 65Ah (275x180) wlazł by na styk gdyby nie przewody. Wiec wziął bym coś mniejszego znalazłem 62Ah (240x175). Czy ktoś se orientuje czy robią aku 63 lub 64 Ah i jaki wymiar by miał (mniejszy od 65Ah???), oczywiście myślę tu o centrze futurze
Aku o wymiarach 187x127x220
musi wchodzic, a takie występują już jako 74Ah
Racja znajomy sprawdzał mi centre future w katalodu i do 1.9 JTD 115kM idzie 74Ah
ja w swojej 147 mialem ca770 centry wchodzi idealnie.
Miał ktoś do czynienia ze sprzedawcą NET_HURT z Allegro? Jest jakieś ryzyko że to nieoryginał?
http://moto.allegro.pl/akumulator-bo...843124302.html
Skusiłabym się na tego Boscha, obecny akumulator już parę razy mi wysiadł a poza tym mam do JTD włożony 60Ah...
Ja szukam do 147 brata. Trochę w grę wchodzi cena, bo są jeszcze inne wydatki w tym aucie. Myślałem o takim http://allegro.pl/akumulator-varta-e...821751796.html.
NOWY WYPRODUKOWANY W FABRYCE VARTY (PŁACISZ ZA AKUMULATOR NIE ZA ZNACZEK)
BEZOBSŁUGOWY NA TECHNOLOGII WAPNIOWEJ
ODPOWIEDNIK CENTRA PLUS CA722
VARTA - EUROBATERIA 72Ah
PRĄD ROZRUCHU 680A
Czy aby na pewno?
Koledzy a jaki aku polecacie do AR 156 2.4 JTD 136KM,chodzi mi o cos naprawde porzadnego?
Witam,
Zakupiłem niedawno 156 SW 2.0 z skrzynią selespeed (rocznik 2001). Polecacie może jakieś specjalne aku do tego modelu?
Witam
Czy VARTA SILVER Dynamic 61Ah / 600A będzie dobrym wyborem do 1.8TS??
Witam
Orientuje się ktoś jaki akumulator powinien być do silnika 2,4 200KM??
Mam jeszcze oryginalny z naklejką AR i jest to 70A / 450 rozruch
zacząłem dziś szukać w instrukcji nie znalazłem takiej informacji, natomiast w ogłoszeniach są 70A/ 640 rozruch (różnica rozruchu wynika z oznaczenia http://www.akumulator.pl/forum/viewt...1dy+rozruchowe)
na kilku stronach gdzie niby można zobaczyć jaki aku powinien być w danym aucie też są rozbieżności
http://www.akumulator.pl/samochody-osobowe/wyszukiwarka-akumulatorow.html
http://www.akumulatorybosch.pl/wyszukiwarka.asp
Jak ciekawostkę podam, że mam fabrycznego Exide'a (10lat) 52Ah w 1,8TS i ma się dobrze, dzisiaj przy -3 nawet zakręcił na raz. Wg instrukcji powinien być 60 lub 62 dla auta z klimą, jeżeli dobrze pamiętam.
Mój nigdy jeszcze nie odmówił posłuszeństwa a auto głównie jeździ krótkie odcinki po mieście. Jak widać chyba kupowanie większego akumulatora niż zalecenie producenta nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem.
Czy uważacie, że dzisiejsze Exide'y są tak samo dobre jak te sprzed 10lat?
podpinam się do danloo23 jaki bedzie najlepszy tylko że do 156 2,4 jtd 175koni 2003 fl . Myślałem o Centra Futura 77Ah lub Centra Futura 72Ah który z nich będzie lepszy czy ten 77 da rade czy będzie za mocny i ciągle nie doładowany ? nie chodzi o pieniądze, tylko że nie chce po prostu przedobrzyć. Proszę o rady i opinie
ja sie podpinam pod pytanie Daroo84, mam alfa 156 1.8 TS 98' benzyna rocznik i szukam optymalnego akumulatora strona centry wskasuje do mojego auta
CENTRA FUTURA 64AH 640A 64 AH CA640
strona bosch
Nazwa Nr
zamówieniowyNr
skróconyWymiary
D×S×WParametry Akumulator Bosch S3 0.092.S30.020 S30 02 207x175x190 45Ah, 400A, L- Akumulator Bosch S4 0.092.S40.020 S40 02 207x175x190 52Ah, 470A, L- Akumulator Bosch S5 0.092.S50.050 S50 05 242x175x190 63Ah, 610A, L-
który z nich wybrac? a moze jakis inny polecacie?
podbijam, dzis u mnie -16 i musialem skorzystac z innego srodka transportu. co polecacie do 1,8ts, 2001 z klima
Polecam CENTRA FUTURA 64AH 640A mam taki u Siebie od 4 lat i niema z nim absolutnie żadnych problemów ostatnio miałem auto unieruchomione na 4 miesiące po naprawie nawet go nieładowalem odpalił bez żadnego problemu. Zresztą taki przypadek to był 2 razy:). Miałem tez kiedyś sytuacje ze nie zawsze odpalał przeważnie tak za 3cim razem pech chciał ze byłem daleko a on odmówił zapłonu (silnik) kręciłem go z ponad 50 razy ze swiadomoscią że zaraz aku padnie. Po tych wielu prubach wkońcu zapalił. Puzniej okazało się ze jeden z przekazników był do wymiany dlatego nieodpalał.
Także z czystym sumieniem polecam ten aku "niedozajechania"