W 166 każdy amor jest gazowy. Jeśli chodzi o wysokość to nie jest tak zupełnie bez znaczenia. Jakie sprężyny założyłeś?
Printable View
W 166 każdy amor jest gazowy. Jeśli chodzi o wysokość to nie jest tak zupełnie bez znaczenia. Jakie sprężyny założyłeś?
U mnie jest chyba olejowo-gazowe.Od nowości nie wymieniane.A sprężyny mam monreo,nowe zakładałem.
Pamiętam, że jakiś kolega założył nowe sprężyny monroe i mówił, że furka była nisko. Był o tym temat napewno. Chyba zmiana na inne pomogła. Poszukaj sobie, może znajdziesz
Witam. Mam problem z tylnym zawieszeniem swojej 166. Wymienione zostały wszystkie tuleje i wahacze z tyłu,oczywiście zbieżność ustawiona. Jednak ciągle koła są tak /-\ i ciągle tnie opony od wewnątrz. już nie wiem co jeszcze może być do wymiany?
opuść sobie całą belkę i będziesz miał regulację na mocowaniu banana. Najgorsze jest to że po poprawce musisz wszystko skrecić i sprawdzić na ile pomogło, jak nadal jest źle to operacja od nowa i korekta ustawień aż do skutku.
Byłem ostatnio na diagnostyce i oto co wyszło:
- amortyzatory przód -28 i 30 % sprawności, tył 29 i 31 % sprawności, co ciekawe gdy nacisnę mocno na tył auta to tłumienie jest idealne a wskazania są bardzo bardzo niskie. Opony to 225/45/17, ciśnienie było sprawdzane przed pomiarem na maszynie.
- sworzeń wahacza przedniego górnego prawy
- tuleje wahacza tył
- tuleja zwrotnicy tył
- tuleje wahliwe wahaczy dolnych tył.
Lista jest na tyle długa, że postanowiłem zmienić wszystko w swojej Belli (komplet przód i tył) i tym samym mieć spokój na jakiś czas. Co sądzicie o takim zestawie ?:
poduszka amotyzatora przód x2 FAST 50 Wahacz górny x2 VEMA 260 Wahacz dolny x2 QAP 290 Łącznik stabilizatora przód x2 ETS 38 Końcówka drążka kierowniczego x2 MGZ 54 Tuleja pływająca tył x2 LEMFOLDER 90 Tuleja wahacza dolnego przednia x2 POLIURETAN OLKUSZ 90 Tuleja wahacza dolnego tylna x2 POLIURETAN OLKUSZ 90 Wahacz górny tył x2 MOOG 370 Wahacz pionowy tył x2 POLIURETAN OLKUSZ 128 Łącznik stabilizatora tył x2 ETS 38 Amortyzatory przód x2 KYB 604 Amortyzatory tył x2 KYB 625 Tuleje belki (od Opla) x4 LEMFOLDER 160 Sprężyny x4 KYB 440 Tuleje amortyzatora tył x2 TEDGUM 50 Mocowanie stabilizatora tył x2 POLIURETAN 60 Mocowanie stabilizatora przód x2 POLIURETAN 60 SUMA 3497
Kilka pytań dt. montażu:
1. Czy da się w prosty sposób zdemontować cały tył i zrobić (skręcić) zawieszenie po za autem ? Myślałem o odkręceniu amortyzatorów i tylnej belki, wyjęciu całości i odkręceniu reszty gratów czy coś jeszcze trzyma zawieszenie oprócz w/w elementów ?
2. Opinie o Poliuretanach są bardzo różne od super pozytywnych do bardzo negatywnych. Rozumiem , że kluczem jest bardzo dobry smar w dużej ilości ?
3. Jak sprawdza się patent z tulejami Lemfoldera od Opla Vectry B w tylnej Belce , ile wytrzymują ?
4. Na co zwrócić szczególną uwagę przy wymianie całego zawieszenia ?
5. Czy tuleje dolne amortyzatora (górna tuleja piasty) jest dołączona do nowych amortyzatorów, czy mam sobie ją sprawić we własnym zakresie ?
Na aukcji : http://allegro.pl/tuleja-amortyzator...300377525.html nie ma producenta, ale podejrzewam że to jakiś TEDGUM / inne badziewie. Nie pasuje taka tulejka od czegoś innego ? Najgorsze jest to, że ta tuleja ma 4 numery 60628313606283126066729260667291 i nie za bardzo wiem która będzie pasowała do mojej Belli
EDIT - ilcats, pokazuje mi zwrotnicę jako jeden element i rozbija go na 4 numery OE, jeden z nich to tuleja :)
Nie mam LPG, zastanawiałem się nad sprężynami od Lejsforsa , będą sztywniejsze od KYB ?
Co do tyłu to tak jak mówisz jak odkrecisz amory i belkę to całość wyjdzie. Jedynie jeszcze musisz odkręcić czujniki abs, ale polecam rozpiac je na wtyczkach w bagażniku. I jeszcze zdjąć zaciski.
Panowie,niech mnie ktoś oświeci,od czego zależą rozmiary tulejek tylnego zawieszenia?Chodzi mi o średnicę,bo muszę wymienić a niektórzy podają różne rozmiary.Czy w fabrycznych były różne średnice,czy chodzi o zamienniki?Ja mam z tyłu wahacze aluminiowe.
Pzdr.
Rozumiem,że w żadnej z Waszych Alf,tylne zawieszenie nie było robione?I pewnie dlatego nikt nic w temacie nie wie?
Pozdrawiam
O który wahacz Ci chodzi dokładnie? W org Wahaczach są pewnie te same rozmiary, a dla zamienników mogli kombinować i wsadzić co innego, patrz po rozmiarach poliuretanu, go tył wszędzie go na możesz wsadzić poza tuleja pływająca. Ja u siebie na tyle wymieniłem póki co łączniki i gumy na stsbilizatorze. Nic więcej nie ruszyłem ani nie mierzyłem.
Wysłane z mojego Xperia Neo V (MT11i) przy użyciu Tapatalka
Z tyłu były tylko wahacze aluminiowe. I jako tako tylko jeden producent klepie te tulejki- Tedgum. Ale jakość podobno pozostawia wiele do życzenia.
Inne wyjście to poliuretany.
Poszukaj, było o tym sporo.
Ehhh...a wystarczy poszukać..
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...e_roznica.html
W moim poście masz wszystko co potrzebne
danus77-uwierz mi,szukałem,tyle,że ten temat jest tak rozbuchany,że umknęło uwadze.Powinno być rozdzielone na 2 tematy-przód/tył.
A swoją drogą gdzieś na allegro widziałem tylne wahacze i nie przypominało aluminium,tylko blach :
http://allegro.pl/nowy-wahacz-tyl-le...355460729.html
Dzięki za podpowiedź i odpowiedź:)
Chodzi mi o tą na zwrotnicy,bo strasznie rzuca mi na boki na koleinach a znalazłem pływające 52 i 53 mm i miałem zgryz o co chodzi.Ale już się połapałem.A chcę tylko te wymienić,bo byłem na dwóch różnych szarpakach i ŻADNYCH luzów w ogóle nie ma a pływa jak stara... a dużo latam w trasę i irytuje mnie to już.
Mistrzuś jeśli ty nie wiesz jak wygląda tylny wahacz w twoim aucie, to ty lepiej nie bierz się za remont i kupowanie części.
Zdziwiłbyś się.A codziennie pod autem nie siedzę,więc nie muszę pamiętać jak co wygląda.Najważniejsze,że mam pojęcie jak naprawiać.Więc z całym szacunkiem ale weryfikacje moich umiejętności pozostaw mnie.A Alfe mam 2 m-ce,więc dla mnie jest to nowe doświadczenie.
Pzdr.
Sprawdź tuleje belki. Jak na szarpakach tuleje zwrotnicy i na wahaczach sztywne to po co wymieniać? Szukaj przyczyny a nie na chybił trafił. Sprawdź wahacz poprzeczny z tyłu (banan) bo on tez jest przyczyną, .że dupa lata. Tuleja zwrotnicy to faktycznie pierwszy podejrzany ale jak jest ok to trzeba szukać dalej.
Tnie opony?
Nawet jak masz rozjechaną zbieżność to będzie zamiatać tyłem.
To tak w skrócie.
A w tym linku z allegro masz wahacz poprzeczny (banan) przynajmniej z opisu tak wynika bo zdjęcie to lipa totalna bo to ani żaden na tył ani na przód do 166
Zbieżność jest ustawiona.Lewe koło zbyt mocno kładzie się górą do środka.Prawe ok. w normie.Sprawdzę belkę.Oprócz miotania tyłem,to w lewym kole coś mi mocno puka,jakby koło zapasowe latało.Może amorek?Stuka jakby w podłogę,chociaż podejrzewam też mocowanie amorka u góry.Muszę odciążyć zawieszenie,to może pokaże co stuka.
Pzdr.
Panowie,jaki jest objaw wybitych tuleji na belce?Na szarpakach zero luzu na wahaczach,amorki oki,a dupą rzuca w prawo i lewo i do tego stuka jakby kijem w podłogę ktoś walił. jak sprawdzić,czy te tuleje są wybite?Gdy bujam autem w prawo i lewo,to widać,że ta belka chodzi.Tak ma być,czy to jest właśnie oznaka wybitych tulejek?
sam sobie odpowiedziałeś.
Weź łom i wsadź pomiędzy belkę i podwozie i sprawdź. Powinna być sztywna. Jak dasz rade poruszyć to znaczy, że tuleje do wymiany. Nie wszystko na szarpakach idzie sprawdzić.
Dodano po 3 minutes:
a jakbyś już wymieniał te tuleje to od razu polecam dobrze sprawdzić wahacz poprzeczny (banan) i też wymienić w razie konieczności bo bez zrzucenia belki się nie da.
Swoją drogą jak jest zużyty to tez może być przyczyną rzucania dupskiem....
Rusza się,nawet bez łomu.Wystarczy poruszać dobrze budą i gołym okiem widać jak chodzi.
Dzięki za informację,że powinna być sztywna.Sądziłem,że jakiś luz powinien być zachowany.
Dawidmk7 da się wymienić banan bez zdejmowania belki. Niedawno sam to robiłem. O dziwo dużo z wymiana bananów nie maroboty.
wysłane z WC
Masa lewy się da, ale do prawego nie ma jak dojść kluczem...przerabiałem to niedawno :(
O kurka. Ją wymienialem właśnie lewy. Myślałem że prawy też wyjdzie a tu zonk ...Zwracam honor:beer:
wysłane z WC
Witam. podloncze sie pot temat zawieszenia poniewaz czeka mnie wymiana. co sadzicie o zawieszeniu firmy FAST? sklep dcs Plock. albo podsuncie cos dobrego. prosil by o jakies konkretne podpowiedzi co na przod a co na tyl. zgory dzieki
To może i ja napisze co nieco o Fast i DCS Autko Płock. Nie polecam !!!!
Po 20 miesiącach i 11kkm rozleciało mi się całe zawieszenie kupione u nich rozwalając mi dodatkowo amorki. Odesłałem i całośc na gwarancję wypełniając ich protokół reklamacyjny. Panowie nie znających do końca prawa klientów na dzień dobry walą w rogi, ponieważ na formularzu jest tylko opcja zwrotu gotówki. Kiedy po 25 dniach oczekiwania na jakieś info lub kasę zadzwoniłem do nich, to dowiedziałem się, że nie uznali bo to zużycie ekploatacyjne (tuleje tylnych wachaczy się rozwulkanizowały i rozleciały na części a w przednich dolnych zerwane i rozsypane wszystkie tulejki). Kiedy powiedziałem im, że mieli na to 14 dni, to się tylko uśmiali. Po wizycie u RPK dowiedziałem się, że gdybym zażądał wymiany/naprawy i dopiero zwrotu gotówki to bym wygrał. A tak jak oni ujmują to w swoim protokole to traktowane to jest jako odstapienie od umowy. Teraz musiałbym ściągać części spowrotem do siebie, robić ekpertyzy i do sądu. Utopiłem przez to 3k pln :( .
Porażka totalna z tą firmą. RPK miał u nich coś zadziałać odnośnie tego formularza, ale nie wiem jak to sie skończyło bo odpuściłem. Nie mam na to czasu i kolejnej kasy.
Super... :(
A czytałem gdzieś, żeby fasta nie kupować. Podobno wymiarów nawet nie trzyma.
Wychodzi na to, że nawet do głupiej gwarancji potrzebny jest prawnik, żeby to dobrze załatwić - masakra!
I w końcu wziąłem się za tył.Na szarpakach nic nie wykazało,że coś nie tak a auto pływało tyłem jak chciało.Profilaktycznie zaopatrzyłem się w tuleje belki z Vectry i tuleje zwrotnicy.Belkę wyjąłem w całości i z lewego wahacza wyleciała sobie tuleja przednia.troszkę się namęczyłem z wybiciem tych metalowych pozostałości z tulejek belki.Musiałem je przeciąć brzeszczotem,bo bałem się,że połamię aluminiowe uszy belki.Tuleje wymieniałem na na prasie.W sumie wymieniłem tuleje wahacza przód x2 ,tuleje zwrotnicy x 2, i tuleje belki x 4.
Efekt? nie ten samochód.Nic nie puka,nie stuka,nie trzeszczy,nie piszczy i najważniejsze,nie pływa.Kąty pochylenia wróciły do normy,zbieżność ustawiona.
Straty-czujnik abs pękł przy próbie wybicia poprzez drewniany kołek.
Koszty naprawy-460 zł+czujnik abs 80 zł.+własna praca.
Pzdr.
Tez robilem tyl, mialem nie ruszany od nowosci 137tys .Zrzucilem belke i wymienialem wszystko co mozliwe . Generalnie wszystkie czesci Trw, dolny wachacz tuleje poli z Olkusza .Walczylem 3 dni ale robota zrobiona konkretnie i pozniej zbieznosc ustawilem bez problemu .Auto idzie jak po szynach i generalnie nie jest wcale twardo bilstein b6 + eibach -30
U mnie nie było ruszane od 337 tyś.Na pewno belka,była fabrycznie skręcona i banany.A banany w całkiem dobrej formie.
To niezle, ja nie mialem zadnych niepokojacych dzwiekow z zawieszenia, auto prowadzilo sie dobrze tylko powoli scinalo opony do wewnatrz.Od pewnego czasu zbieralem czesci i chcialem wymienic wszystko za jednym razem, zeby miec luz i cieszyc sie jazda
Witam. Chłopaki dopadła mnie wymiana tylnego zawieszenia więc znowu muszę odłożyć chipowanie...
Powiedzcie mi czy "Zestaw naprawczy" z allegro to wystarczająca część na jedną strone ?
Czy do tego coś muszę jeszcze dokupić ? Jeśli ktoś niech mi powie co muszę kupić ?
Mam luz na belce i na dolnym wahaczu
Daj jakiś link do tego co chcesz kupić.
Chłopaki chyba nie warto samemu grzebać z tym, że mam dużo pracy teraz.. Zawiozę go do serwisu w Lesznie i niech się tam męczą z wymianą, pen podłużny z góry na dół ma luz na jednej i drugiej tulejce, zaś na belce też jest minimalny luz. Zrobię obydwa koła czyli całą zawieche z tyłu :)
Przód się miło robiło, ale zajrzałem na tył i jest masakra..
Do całej zawiechy to jeszcze trochę będzie brakowało jak zrobisz tuleje na belce i na wahaczu.