a do JTDm 1,9 8v 120KM nie powinna być blacha z dziurkami :confused:
Printable View
Do każdego silnika może być z dziurami lub bez. Kwestia czy chcesz zatkać egr czy tylko go przydławić.
Jak dla mnie, to ta z dziurkami nie ma w ogóle sensu gdziekolwiek.
Jako że jest to chyba najobszerniejszy temat o EGR, zapytam tutaj. Tylko proszę się nie śmiać :) pytanie które mnie nurtuje brzmi: czy wyłączony programowo EGR (180tys km temu, profilaktycznie) może po takim przebiegu, lub po prostu z czasem i tak się zapchac / przytkac / popsuć? Cokolwiek? Czy jest to już na zawsze problem z głowy?
Pytam, bo nie potrafię znaleźć przyczyny słabego dołu. Silnik po remoncie kapitalnym. Nowe turbo, walki, dwumas, sprzęgło.. itp itd. Wczesniej kiedyś tam głowica, po drodze wycięty też DPF. Probleny z mocą były już przed tymi poważnymi awariami. Całkiem ostatnio wleciały nowa przepływka, czujnik ciśnienia i zawór overboost. Wszystko strata kasy - bez zmian. Na sam koniec w akcie desperacji zmieniłem węże podciśnienia na piękne niebieskie :) Też nic. I tak myślę o tym EGR, który już od dawna jest teoretycznie wyłączony, i w sumie nie miałem potrzeby go ruszać. Jest sens o nim myśleć? Na czym polega te owe wyłączenie?
A czy jest również zaślepiony pełną blachą?
Sprawdzę jutro. Dodam jeszcze, że wskazania ciśnienia doladowania są bardzo dziwne. Na postoju 0,7 (a więc poniżej atm które wynosi 1 :) W zakresie do 2500obr występuje przeładowanie o ok 0,4, a powyżej 2600 obr wartości już zaczynają się w miarę pokrywać.. tzn nie ma już aż takich dużych różnic.
Czy sÄ… to obawy typowe dla problemow z EGR?
Wracamy do tematu. Sprawdzałem, EGR zaślepiony też fizycznie. Szukam zatem dalej. I kolejne pytanie - czy po zaślepieniu zaworu nadal występuje problem z nagarem w kolektorze? Czy można już wtedy o temacie zapomnieć?
Jeśli po zaslepieniu EGR kolektor został wyczyszczony to wtedy możesz zapomnieć :)
- - - Updated - - -
A kolektor dolotowy szczelny?
Panowie mam pytanie. Jak sprawdzić czy egr został wcześniej zaslepiony/wywalony czy też nie?
W Mes lub ALFAOBD, w parametrach silnika podczas pracy, czy wartości się zmieniają.
Nie zmieniają się tylko stoi na chyba 13 proc i niżej pisze ze wył to znaczy że jest zaslepiony i wyłączony w kompie?
Koledzy sympatyczni ile mniej więcej teraz kosztuje usuniecie EGR programowe i zaslepienie go? I jak jeszcze chciałbym zmienić soft ze 136KM na 150KM?
Witam
Ja dwa lata temu płaciłem 200 za wywalenie programowo egru.
Robił mi to @sdero z Krakowa, fachura pełna gębą polecam napisz do niego jeśli jeszcze jest na tym fofum.
Pozdro
Dobra ja juz dogadalem temat z Ramzesemí ½í¸Š
Mam tylko pytanie. Zmieniać zaślepke na pełną czy niekoniecznie? Mam tą z 4 dziurami. Ramzes mówi, że niekoniecznie bo egr będzie zamkniety
Mam pytanie. U mnie na biegu jałowym pokazuje otwarcie zaworu EGR na poziomie 128% i wyłączony EGR. Wywala mi dwa błędy P0490- Sterowanie zaworu EGR - brak sygnału i P0402 sterowanie ilością powietrza - wysoki sygnał. Silnik 2.0 JTDm 170KM. CZy to oznacza, że EGR cały czas otwarty na maxa? Kontrolka silnika gaśnie po zapaleniu auta. Nie zauważyłem jakichś szczególnych objawów, ale posiadam auto od niedawna, więc nie mam porównania???
WyglÄ…da na uszkodzonÄ… wiÄ…zkÄ™ do zaworu.
Przejechałem kilkanaście kilometrów z podpiętym MESem. Pokazuje mi ciągle takie wartości: Oczekiwana masa powietrza [mg/w] :1499,5; Masa powietrza zasysanego [mg/w]: 510,5 -1430,5 zmiana w tych granicach; Oczekiwana pozycja EGR [mm] cały czas -0,40; Bieżąca pozycja EGR [mm]: zmiana od 0,5 mm do 18 mm; procentowe otwarcie cały czas 128%; Sterowanie pozycją EGR: cały czas wyłączone, sterowanie przepływem powietrza: też cały czas wyłączone. Czy to w porządku? Co może być przyczyną? Błędy po skasowaniu zniknęły? Przejechałem około 100km nie było. Potem po krótkim odcinku na mieście znowu się pojawiły P0402 i P0490 jw. Robiłem testy EGR i innych na wyłączonym silniku i wydaje mi się że wszystko działało, przynajmniej było słychać. Na włączonym "nie sprzyjające warunki"??? Czy sterowanie przepływem powietrza i pozycją EGR powinno być cały czas wyłączone i ciągle ta sama wartoćć???
Witam. Koledzy czy po zaślepieniu blachą pełną EGR i wyprogramowaniu zauważyliście większy zapach spalin na zewnątrz i o innym zapachu, podobnym do tego jak wypala się dpf?
Pacjent: AR 159 1,9 8v 120KM
Hej, przy okazji sprawdzania klapy gaszącej zacząłem się zastanawiać czy mam zaślepiony EGR. Do tej pory myślałem, że tak ale czy między nim a kolektorem nie powinna być widoczna w takim razie zaślepka? No i druga w tym miejscu pod EGR? Załączam zdjęcia jak to wygląda, miejsce między kolektorem a EGR:Załącznik 282215
No i łączenie pod EGRem: Załącznik 282216
Najlepsze jest to że mam tak od dwóch lat bo byłem przekonany że mechanik zaślepił i w związku z tym EGR był wyłączony ze sterownika. I tu kolejne pytanie. Czy jeśli nie było zaślepione a było wyłączone w sterowniku to niesie ze sobą jakieś konsekwencje? I kolejne pytanie czy jeśli się okaże, że nie mam fizycznie tych zaślepek to lepiej zastosować pełne zaślepki czy częściowe (te z dziurami) w brerce 2.4?
Jesli EGR masz wyłączony to zamontuj pełną zaślepkę, obojętnie w ktorym miejscu. Najlepiej między kolektorem a EGR.