Worek kartofli :)
Printable View
Worek kartofli :)
To dziwne :/ Dla mnie kolega był pierwsza klasa. Nic się kompletne złego nie działo :) Zacisk jest odwrotnie ponieważ pośpiech i chęć sprawdzenia hamulcy były silniejsze :) Teraz tylko takie pytanie laickie? Ma to jakiś wpływ?
W zaciskach brembo z GTA, z tego co kojarzę, są 2 mniejsze i 2 większe tłoczki. Para mniejszych powinna być na górze. Nie mam pojęcia jak jest w tych od porsza.
Poza tym jestem ciekaw jak poszło odpowietrzenie odwróconych zacisków.
to są zaciski od 166.
tutaj są tak samo duże obydwa tłoczki.
Przy odwróconych możesz mieć problemy z odpowietrzaniem i tak samo z zapowietrzaniem się układu.
To akurat są zaciski z prosiaka :) Obydwa tłoczki są takie same. Z odpowietrzeniem hamulcy poblemu nie było. Wszystko poszło zgodnie z planem :) Ale przy najbliższej okazji zamienię je, żeby były do góry.
jaka średnice tam teraz masz ?
Standard do 156 czyli 284 mm.
odczuwasz dużą różnice z sile hamowania ?
moim skromnym zdaniem gra nie warta świeczki bo powierzchnia tarcia nie wiele się zmieniła..
no i klocki pewnie w fajnych cenach ?
Różnica jest dosyć znaczna i hamulce mi tak nie puchną podczas hamowania. Klocki tanie są Lucasa za 160 zł. DS po 600 zł. Koszty prawie takie same, jak do zwykłej 156.
jak mi paweł dorobił adaptery miałem taki sam problem o którym pisze Grzegorz.
Pan Paweł PROFESJONALISTA mierzył i projektował adapter na zuzytych klockach.
Koniec końców sam sobie poradziłem a na odpowiednie adaptery czekałem ponad 2 miesiące i słyszałem głupie wymówki, że torkaka popsuta, że paczką wróciła itd. Śmiech na sali Panowie. Więc nie polecam.
Mi akurat nic nie drze o żaden kołek, ani po jednej ani po drugiej stronie. Zaciski zmienię, żeby odpowietrzniki były do góry. Cóż mogę powiedzieć? Dla mnie te adaptery są dobre. Samochód hamuje lepiej. Nie uważam, że nie macie racji. Skoro takie są opinie o Pawle ja nikogo zmuszał nie będę. Dobrze, że nie wiedział o tym wcześniej :) Na prawdę, żeby nie było, że coś komuś na siłę wmawiam. Profitów ze sprzedaży nie mam :) Sprawdzę jeszcze raz wszystko dokładnie. GrzesiekK. Mógłbyś napisać jak prawidłowo ten adapter powinien wyglądać i jak te adaptery ewentualnie można poprawić? Pewnie zrobić nowe :)
Być może macie błędne wrażenie. Przez to, że stare klocki się zeszkliły i nie hamowały zniszczyły trochę tarczę. Pewnie chodzi o takie jakby mniejsze kółko innego koloru niż tarcza. Zaraz nad pierwszymi otworami. To zrobiły stare klocki :) Te bolce, które są w zacisku, żeby klocki nie wypadały nie dotykają tarczy. Mają chyba z 10 mm luzu po dwóch stornach. To zdjęcie zrobiłem od razu po tym, jak założyłem adapter i zacisk. W ogóle nie jeździły jeszcze te zaciski, bo dystans był mi potrzebny. :) Także o to się nie martwcie :)
musiałbyś zobaczyć czy wewnątrz masz większą odległość od tarczy do kołka.
tu nie chodzi o bolce które zabezpieczają, żeby klocek nie wypadł, tylko o takie ograniczniki jakby nie wiem jak to nazwac.
Załącznik 65820
tutaj widać 2 takie kołki w górnej częsci zacisku.
A ja mam inne pytanie:
Od której strony przykręca się adapter? Od strony piasty, jak seryjne zaciski?
Tak dokładnie o te wystające bolce mi chodziło :) Nic mi nie obciera. Wszystko jest w jak najlepszym porządku. Tarcza już nie jest różnokolorowa tylko jednolicie kolorowa. Wszystko mi jak najbardziej pasuje. Te bolce mają luz, także dla mnie wszystko jest w porządku.
Co do adaptera. Ja mam zamocowany tak jak były zamontowane stare zaciski, ale mnie się nie słuchaj, bo ja mam wszystko źle odwrotnie na opak :)
adaptery przykreca sie od strony piasty,
miedzy bolcem podpory klocka a tarcza nigdy nie bedzie 10mm luzu, najwyzej 1,5mm
pzd.
Przecinek się nie włączył. Miało być mm luzu nie cm :) Już mi tak nie wynajdujcie tych błędów, bo się w końcu okaże, że mój samochód się nie nadaje :) Oczywiście za rady bardzo serdecznie dziękuje wszystkim :)
O nie. Najważniejsza jest średnica tarczy.
Witam
Mam do sprzedania komplet EBC Red Stuff na przód i tył oraz tarcze nacinane Speedmaxy przód - komplet z przebiegiem ok 80 km. Cena za komplet jaka dałem to 1000 PLN bez paru groszy. obecnie po wypadku wyciągnięte z samochodu a w warsztacie czekają Brembo 4 tłoczkowe i tarcze 330 :)
Nie znam się bardzo na fizyce działnia hamulca - nigdy tego nie rozpracowywałem.
Duża i ciężka tarcza to przedewszyskim wolniejsze nagrzewanie - co dostrzegłem ostatnio na torze w Tychach, gdzie ja po kilku ostych przejazdach pod rząd miałem lekko fioletową tarczę na krawędzi, a niektórzy na seryjnej tarczy puścili dymek :)
Jednak wydaje mi się, że działając siłą X na dużą i mała tarczę efekt przy pierwszym hamowaniu będzie podobny i znacznie lepszy w zacisku 4-ro tłoczkowym niż 1-tłoczkowym. Dlatego, że siła działająca na tarczę jest podobna, tylko bardziej "skoncentrowana"...
Natomiast jak pisałem, są to moje przemyślenia na ten temat, i jeśli są jakieś argumenty inne niż bo tak, to chętnie usłyszę co i jak :)
siła nacisku na tarczę też jest bardzo ważna, ale jeszcze ważniejsza jest powierzchnia tarcia i średnica tarczy.
tak samo lepszy jest zacisk alu niż stalowy bo szybciej oddaje ciepło.
Na tarcie nie ma wpływu powierzchnia tylko współczynnik tarcia i siła nacisku.
Zaletą większych tarcz, oprócz zwiększenia pojemności cieplnej, jest zwiększenie ramienia działania siły (patrz moment obrotowy).
Czy ktoś wie jakie są szerokości zacisków GTA 305mm i 330mm? Znalazłem info, że w GTA 305mm były wkładane 6.5x16 ET35. Mam 7x16 ET35 (ale inny model niż te z GTA) i zastanawiam się czy zmieściłyby zaciski GTA 305mm (bez dystansów).
pokaż wzór felgi to podpowiemy
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...012/09/226.jpg
dodam, że od szprychy do seryjnego zacisku mam od 25mm (od str. opony) do 35mm (od str. szpilek)
ale Ty masz 330mm z tego co kojarzę
no chyba że 305mm miały zacisk tej samej szerokości
odejmij 2mm bo moje zaciski są przystosowane pod tarcze 32mm.
Wg moich obliczeń gdybym miał tarcze 305x28mm od GTA do obecnych felg, to od zew. powierzchni tarczy do szprychy miałbym od 50 do 65mm
aż!
najwyraźniej te felgi miały pomieścić brembo 305 :cool:
wg obliczeń a jak jest naprawdę ? Suwmiarka w rękę i sprawdz.
ale to nie wszystko.
zobacz czy sam zacisk juz osadzony zmiesci Ci się wewnatrz felgi, bo mały to on nie jest.
poniżej zdjęcie jak to wygląda w przypadku 18 calowej felgi i 330mm.
Załącznik 69129
i 17 cali
Załącznik 69130
Przy tarczy 284x22 mam 40mm przerwy do wnętrza felgi czyli przy 305mm miałbym 30mm- tyle raczej wyda na część zacisku "poza średnicą tarczy" ?
wcześniejsze obliczenia naturalnie na podstawie pomiarów i przeliczenia na 305x28