tez mam czasami ten komunikat ale raczej nie mam problemów z odpaleniem auta.Wyskoczyl mi do tej pory w ciągu niecałych 2 lat ok.15 razy
Zauważyłem, że u mnie komunikat pojawia się, gdy auto długo stoi. Wniosek - częściej ją wyprowadzać :cool:
Witam, mam podobny problem tylko moja alfa nie chce odpalać na zimnym silniku. gdy rano albo po pracy chcę ją odpalić muszę ją kręcić kręcić kręcić i wkońcu odpali puści chmurę dymu i jak się troszkę nagrzeje przynajmniej do 60' to mogę ją gasić i odpalać ile razy chce i łapie od pierwszego kręcenia. ale na zimnym zdarza się że muszę wciskać 2 raz start bo pierwszy komp już odłącza. i też mam to trzęsienie silnikiem przy odpalaniu. mechanik powiedział że to pewnie pasek klinowy, wymieniłem razem z luźnymi rolkami ale nic to nie pomogło. na komputerze nie pokazuje żadnych błędów, straszą mnie że to wina wtrysków. rozwikłał ktoś może ten problem ? pozdr
mogą być wtryski, ale mogą to być też klapy wirowe. Sprawdź je u siebie. Szczegóły jak wpiszesz w wyszukiwarkę "klapy wirowe"
odgrzebuje temat
czasem.. sporadycznie, ale tez mi się zdarza. Tylko dlaczego nikt z was nie zauważył że w czasie tego komunikatu pojawia się ikonka wtrysku na wyświetlaczu w lewym dolnym rogu?:) U mnie się to dzieje, gdy chcę zbyt szybko auto odpalić i nie czekam do komunikatu że już można. Zauważyłem również, że ma to związek z układem paliwowym, ktoś o tym wspomniał, że z filtra paliwa, wydobywa się czasem głosniejsze buczenie, nie zawsze. Dlatego też, skłaniam się ku teorii ze zbyt małym ciśnieniem w układzie paliwowym:) Może być tak, że elektryczna pompka paliwa już nie wydala czasem, i stąd problem, ale to tylko domysł:) Wina zapchanego filtra paliwa to na pewno nie jest, w związku z tym buczeniem, wymieniełm go na nowy oryginał fiat/alfa/lancia i dalej to samo:)
U mnie komunikat Excessive radiator fluid temperature zniknął po wymianie czujnika temperatury wody. Przez rok to ignorowałem, ale nadeszła chwila, gdy czujnik zaczął porządnie odwalać i wtedy się wydało, kto jest winny.
Od czasu wymiany kompletnego termostatu, tj. około połowy września, komunikat ani razu się nie pojawił. Więc mam nadzieję, że tak ;)
magil, a na moje powyzsze pytanko moglbys odpowiedziec i jeszcze gdzie kupiles ten czujnik??ASO??
Koszt to około 150 zł. Kupiłem w pierwszej lepszej hurtowni termostat Gates z czujnikiem temperatury (komplet). W ASO musiałbyś za to 3x razy przepłacić :) (Dziś pytałem u nich o cenę regulatora napięcia alternatora - masakra :mad: w hurtowni obok za 1/2 ceny). Czarny a może masz problem z akumulatorem?
Mimo że czujnik pokazywał rozsądną wartość temperatury, ECU ustawiało dawkę paliwa dla zimnego silnika jak dla rozgrzanego. A w późniejszej fazie płyn chłodzący nie osiągał 90 stopni albo wskazówka temperatury falowała (termostat się nie zamykał lub czujnik całkiem ześwirował).
czekaj czekaj chodzi o ten czujnik na termostacie??No akumulator wzialem dzis do podladowania.Tez biore to pod uwage.Zobaczymy jak przezyje zime.Jeszcze chyba do lutego/marca mam gwarancje
to termostat wymienialem lacznie z czujnikiem wiec chyba ta czesc wykluczam.Aku naladowalem i ostatnio brak jakis dziwnych komunikatow.Gwarancje mam do stycznia i sam nie wiem czy go reklamowac.Jest sens w ogole??
A często Ci się pojawia ten komunikat?
Jeśli chodzi o reklamację aku, to wątpię żeby ją uznali po tak długim czasie od zakupu.
no wlasnie nie wiem misku dlaczego ale tez mi sie wydaje, ze w naszym pieknym kraju tak moze byc na 99%
Taa jasne... I co Ci wyjdzie po takim teście i dwóch latach użytkowania?
Gwarancja wynosi 24 m-ce, bo jest to określone prawem handlowym UE. Ale trzeba przeczytać, co taka gwarancja obejmuje. A obejmuje ona przeważnie tylko wady fabryczne, tzw. wady ukryte, które wychodzą na jaw w kilku pierwszych miesiącach użytkowania. W przypadku akumulatorów mogą objawić się np. zwarciem ogniw.
Żeby było jasne - nikomu źle nie życzę, ale... życie ;) Po prawie dwóch latach użytkowania odpowiedź będzie jedna - wina użytkownika, eksploatacja w złych warunkach (zwalą winę na układ elektryczny auta, który ma duży wpływ na żywotność akumulatora). Ale zawsze można poprosić o opinię rzeczoznawcę. Jeśli będzie miał dobre argumenty to może coś wskóra.
to juz wolalbym kupic nowy aku niz bujac sie z rzeczoznawcami itd.
Panowie, czy ktoś rozwiązał problem definitywnie jeśli chodzi o odpalanie i tą kontrolkę temp wody pojawiającą się? Miałem to 2 razy przez pół roku i obojętnie czy ciepło czy zimno czy jasno czy ciemno. Auto odpaliło w tych przypadkach od razu za 2 razem. Akumulator mam nowy, termostat z czujnikiem nowy, kolektor nowy, rozrząd nowy, filtry wszystkie nowe. ;/
Wymieniłem regulator napięcia alternatora, sprzęgiełko, bendiks oraz szczotki w rozruszniku i od tamtej pory ten komunikat się nie pokazał. Wcześniej zresztą pojawiał się całkiem losowo.
No dokładnie, pojawia się losowo. Dziś znowu się pojawił. Dziwie się że nikt nie wie dokładnie od czego to zależy, nawet nie wiem jak to wytłumaczyć dokładnie mechanikowi. ;/
Panowie odgrzeję kotleta, przejechałem 4 km zgasiłem auto, po 10 minutach wkładam kluczyk naciskam START a wskazówka od temp leci na 130 stopni przy czym zaraz opada na 60 stopni (tyle było przed zgaszeniem) dodatkowy objaw to taki że auto odpaliło ale trzeba było 2 sekundy dłużej pokręcić rozrusznikiem. Auto nie było przegrzane bo przejechałem tylko 4km i auto osiądneło wyżej wspomnianą temp 60 stopni. Czy ktoś z was miał podobny problem??
Ja mam lub miałem. od wymiany sprzęgła kpl i dolaniu płynu chłodniczego do max bo miałem w połowie narazie błąd nie wyskoczył. Przed tym dosyć często miałem objaw taki jak ty. Oczywiście wstrzymuje się od tego że problem został rozwiązany ponieważ znów może się zacząć pojawiać. ;/ Ale i tak się cieszę bo wtedy miałem go nawet raz w tygodniu a teraz od około 3-4 miesięcy nic.
Ja mam teraz to samo w mojej 159 2.4 JTD 200KM, w upalne dni kręci i nie odpali , lub jak sie zagrzeje.
Na razie doszedłem że to chyba wina pompy wtrysków.
Po wypięciu przewodu z pompy widać przy kręceniu że nie podaje paliwa na wtryski.
dodam że paliwo do pompy dochodzi :)
We wtorek środę przyjdzie mi nowa regenerowana pompa to dam znać jak zrobię kilka kilometrów
niestety problem nadal występuje.
wymieniona pompa wtrysków (regenerowana) , wymieniona listwa wtrysków , pompa paliwa, czujnik na listwie, , zawór i dalej problem występuje.
Na ciepłym silniku nie dochodzi paliwo do pompy wtrysków .
Już nie mam siły do tego auta :(
Stoi drugi miesiąc ;(
Pomocy
Witam,
Zakupiłem alfę 159 przedwczoraj. Wszystko było ok. Wczoraj wsiadam do auta próbuję odpalić, a tu klapa. Wyświetlał się komunikat "Excessive radiator fluid temperature, stop and switch off engine". Łapała na ok. 400 obr. i gasła. Zadzwoniłem do komisu w którym kupiłem auto. Po godzinie przyjechał uprzejmy Pan sprzedawca z nowym aku i testerem diagnostycznym. Błędów brak. Po wymianie akumulatora ... znów to samo. Auto nie odpala. Sprzedawca postawił na rozrusznik. Zamówił nowy, dziś wymieniliśmy. Auto zapala bez najmniejszego zająknięcia.
Ja po wydaniu kupy kasy znalazłem problem. Uszkodzony był sterownik silnika. Dopiero elektronik do tego doszedł
Czy ktoś rozwikłał zagadkę bo mam ten komunikat od jakiegoś czasu, nie wydaje mi się uszkodzony sterownik jak to ktos napisał
najlepiej by było do elektronika i wykombinować nawet na chwile sterownik na podmiankę , masz 1,9 więc powinno być łatwiej , ja mam 2,4 i chłopaki odpalili na sterowniku od 1,9 i działał na 4 gary.
Lecz jak to w Alfie , każdy egzemplarz jest wyjątkowy i u ciebie może być coś innego ;)
odpukać do dziś bez problemów pali i nie ma komunikatów.
Witajcie.
Zakupiłem 159 4 dni temu. Wszystko było ok, do czasu jak wczoraj zapalił się komunikat "Excessive radiator fluid temperature, stop and switch off engine" dojechałem do domu cały czas kontrolując temperaturę i niby było ok... Dziś rano chciałem udać się do mechanika, ale auto nie odpala. Kręci, kręci i nic, czasami drgnie obrotomierz na 300 obrotów i tyle. Dziwną sprawą jest, że temperatura cały czas stoi na wartości 90, pomimo że auto stało całą noc...
Czy ktoś miał może podobną sytuację?
Odepnij wtyczkę od czujnika wody (jest przy termostacie). Nie wiem czy jego usterka może taki efekt powodować, ale chyba warto sprawdzić skoro cały czas pokazuje temp
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Nie ciesz się za wczasu odpiecie czujnika powoduje powiedzmy inne nastawy dla poszczególnych modułów i poprawa wskazań może być wypadkową tego co zaobserwowales. Druga sprawa to nie wiedziałem ze czujnik można wymienić z osobna bez termostatu. Tym bardziej że jeśli nie wymieniales termostatu to w tych naszych '9 termostat to większość musiała wymienić. Ja bym się zastanowił nad wymianą już kompletu chyba że czujnik kosztował mniej niż 20 zł
Witam po przejechaniu moja Alfa 15 tyś km bez jakiejkolwiek awari, wczoraj na parkingu w pracy odpalam alfa się zająkneła pojawił sie bład zbyt wysokiej teperatury cieczy po czym po chwili przekręciła i odpaliła, Auto stało w słoncu 8 godzin. Jestem po wymianie termostatu z czujnikiem jakies 4 tys km temu więc to odpada.... Czy ktos rozwiązał na dobre problem z tym błedem przy odpalaniu ??
- - - Updated - - -
Dodam jeszcze, że jestem po wymianie rozrzadu i pompy wody i to własnie niedawno miałem robione jakiś tydzien temu...Może to cos z pompa wody Hmmm....
Przy spadku napięcia. W naszej 9' wywala błąd takie jak abs, hillholder, wys. temp. Sprawdź przewód masowy od Aku do karoserii. Mocowanie przy karoserii zachodzi rudą. Problem też może być z rozrusznikiem
olo_84 dobrze napisał, to sprawy elektryczne. Ja to rozwiązałem poprzez wymianę zmęczonego akumulatora, przewodów masowych na nowe (samoróbka), regulatora napięcia alternatora (podbijał napięcie >15 V) oraz regenerację rozrusznika. I przez jakieś 1.5 roku więcej tego komunikatu nie ujrzałem.
u mnie poza komunikatami problemem był też głośny hałas przy odpalaniu zwłaszcza ciepłego silnika.
Tak więc wyczyszczone zostały masy, na wszelki wypadek dołożona dodatkowa masa ale przede wszystkim został założony nowy rozrusznik.
Wszystkie problemy zniknęły. Auto nigdy nie odpalało tak szybko i cicho.
Moim zdaniem na 100% rozrusznik stawiał taki opór
Ostatnio moje autko nie chce odpalać na ciepłym, raz odpali, a raz nie, czy może to wskazywać na nieszczelność wtryskiwacza?