Sprawdź bezpiecznik na podszybiu w komorze silnika i będziesz wiedział czy silnik dmuchawy działa.
jezeli nie działa wówczas podgrzewana szyba tez nie funkcjonuje.
Sprawdź bezpiecznik na podszybiu w komorze silnika i będziesz wiedział czy silnik dmuchawy działa.
jezeli nie działa wówczas podgrzewana szyba tez nie funkcjonuje.
Dzięki za odpowiedź bezpieczniki sprawdziłem są OK, czyli szyba jest powiązana w takim razie jadę do mechanika.
mam ten sam problem, komunikat momentary ..... . problem poleha na tym że łącze się ze wszystkim oprócz ICS, czy ktoś już miał taki problem i go rozwiązał?? bezpieczniki są ok.
moj problem z mementary connection air conditioner fault wystapil w nastepujacy sposob, moze to zbieg okolicznosci ale wymienialem zarowke we wstecznym, wzialem jakas stara co lezala juz pare lat i wkrecilem w obudowe przy przekreconym zaplonie. Nagle zaroweczka zrobila sie cala biala (mysle sobie szlak ja trafil) a po chwili pstryknelo i blysnelo, zrobila sie mala zwara. Uslyszlaem pstrykniecie gdzies z przodu autka. Liczylem sie ze spalonym bezpiecznikiem. Po odkreceniu poleczki pod kierownica okazalo sie ze byl przepalony bezpiecznik services 17 no to wzialem nowy i .. znow go spalilo. Zaczalem grzebac dalej i okazalo sie ze na podszybiu stopil sie ten 30A.
Wymienilem ten 30A pozniej znow wsadzilem kolejny bezpiecznik w miejsce pod kierownica SERVICES 17 no i znow go upalilo.
Przekrecilem wiec zaplon i ciesza... ten bezpiecznik na podszybiu 30A sie nie spalil ale na panelu ICSa nadal wywala komunikat mementary srary rary ....
Oczywiscie nic nie dziala, brak nawiewu i nie mozna sterowac nawiewem. Zastanawiam sie co jest grane ? Moze ktos mial podobny problem ???
Dodam ze nie dziala także oświetlenie w srodku, centralny zamek a na desce rozdzielczej swieci sie ciagle kontrolka ze tylna klapa jest nie zamknieta (choc jest zamknieta).
problem rozwiazalem samemu.
okazalo sie zwarcie instalacji elektrycznej w tylnych drzwiach od str pasazera. Malo co nie bylo malego pozaru ....
straty - popalone kable w drzwiach i mnostwo zzartych nerwow.
Mam problem, powyjęciu ics zeby zrobic aux line ;) i po ponownym zamontowaniu ics, odkodowaniu wyskoczył napis momwntary.... tratata..do tego niema podswietlenia guzików na ics, ale wyświetlacz dziala, no i klima/ wentylacja niedziala.. ? Co to może być
może jakieś zwarcie wyszło, coś nie podłaczyłeś, bezpiecznik się spalił, wróżby wróżby
Sprawdź poprawność wpięcia wtyczek z tyłu ICS'a. Zdarza się, że wtyczka nie doszła lub podgięły się piny.
ok oby to były wtyczki poluzowane. bo trochę się naszarpałem żeby ics wsunać aż wkońcyu lekko siłowo wlazł,ale niczego niezechlałem :) na 100% wszystko podłaczone poprawnie, klima nabita, termometr wskazywał idealnie temp zewnętrzna.to 1 raz taki HIT. jutro sprawdze bo niebede spał po nocach :) dzieki
Co za wstyd.niepodlaczyłem kostki od sterowania nawiewem ;\ ale przynajmniej wem że ona też odpowiada za podświetlenie ICS. A i demontaż opanowany do perfekcji;) 7 min. ;)
Kilka dni temu pisałęm post w tej sprawie. Forum za sprawą błędu serwera straciło mój profil i wszelkie wpisy natomiast u mnie było tak. Któregoś dnia w samochodzie stał się wyczuwalny zapach jakiegoś przypalanego płynu. DŁugo nie wiedziałem co to za plyn ponieważ zadnego nie ubywało, co ciekawe jadąc do 3500 obr wszystko było ok dopiero po przekroczeniu tych obrotów zapach się intensyfikował.Diagnoza ...nagrzewnica. Tak a propos nie kupujcie uzywanych okazuje się że moim mechaniorom udało się znaleźć nową za 90 zł i to nawet nie na allegro.Wszystko było by ok żeby nie to że po wymianie nagrzewnicy wyskoczyło :momentary itd.....
Sprawdzone bezpieczniki w bagazniku pod maską na podszybiu i oczywiście pod kierownicą. Potem przekażniki, żeby tego było mało sprawdzone kable ,połączenia i złączki kilka razy usuwane błędy klimatyzacji aż wreszcie załamali ręce . Samochód odstawiony do ASO I diagnoza : Padniety Ics .Płyn chłodzący z pękniętej nagrzewnicy ma zwyczaj skapywać sobie po przewodach do przekażników za Ics i do samego niego co mimo odłączonego na czas naprawy akumulatora doprowadziło do jego awarii. Co ciekawe odprowadzająć samochód do warsztatu ics działał w pełni tylko bardzo parowały szyby. W gruncie rzeczy wiecie już chyba wszystko gdzie szukać , a zacząć od sprawdzenia BEZPIECZNIKÓW POTEM innym iCS-IE aż do przekażników... Komunikat momentary .....itd nie ma nic wspólnego z poziomem gazu klimatyzacji bo i takie sugestie się pojawiały. Wg autoryzowanego serwisu to częsty problem alfy 166 . Jakby ktoś miał pytania chętnie odpowiem . Pozdrawiam
Fajnie, ze nam o tym odpowiadasz. Co do nagrzewnicy faktycznie nie warto kupować używek ja za swoja we wrześniu zapłaciłem 70zł nówka sztuka z miedzianymi końcówkami.
Na tym chciałbym koledzy zakończyć ale ..... Wymieniony Ics. Sterownik nawiewu . Sterownic klimatyzacji. i nie uwierzycie !!!! wiatrak nawiewu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! spalony .
W zasadzie piszę Wam to wszystko tylko po to żeby uświadomić Wam ile gadżetów wpływa na komunikat momentary ......Oczywiście życzę Wam najprostszych rozwiązań
Witam mam pytanie odnosnie komunikatu momentary conecction to air itd, umnie wszystko działa tylko nie mogę przełączyć nawiewu w rózne pozycje, nawiew działa tylko na przednią szybę na pozostałe pozycje nie da rady przełączyć,co może być tego przyczyną.
Silniczki od regulacji nawiewu pewnei padły. Zobacz czy działa cyrkulacja wew/zew.
To będzie chyba podstawa ... jak kolega piszę zacznij od silniczków a w zasadzie są chyba dwa ... Ew sterownik nawiewu Załącznik 119828 tak wygląda
Ja natomiast mam problem tego rodzaju- podkręcam temperaturę np z 21 na 26. Temp wyczówalnie rośnie ale po chwili z nawiewu leci chłodne powietrze mimo że w aucie jeszcze Niema tych 26 stopni. Problem występuje i na obiegu zamkniętym i wszystkich trybach typu eco,full, nogi,szyba itd itp.Niezdarza się to często ale w zimę średnio mi to pasuje. Układ chłodzenia szczelny i odpowietrzony,nagrzewnica malina.żadnego komunikatu momentary. ....
wysłano z domowego telefona ;)
Dwie sprawy - wyskakiwal mi blad i mialem dwa problemy - jeden to taki ze temperatura na high i wcale nie parzy oraz taki ze na def chwile podmucha w granicach 10 sekund i wylacza. Po podlaczeniu klapy otwarty zamkniety obieg bledu nie ma ale problemy zostały. Jakies pomysly?
No to ja dam coś też od siebie..
Identyczny błąd bez Worshop...
Pierwszy raz wyleciał nie mając pojęcia czemu, powypinałem bezpieczniki i powpinałem i hulało.
Teraz znów mi wyskoczył..
Alfa na dworze - błąd.
Alfa w garażu - wszystko chodzi.
Suszarka w ruch i lewe lusterko - chodzi.
Problem ? Uważać na myjniach ciśnieniowych (ja nie myje, ale teraz chciałem usunąć warstwy wosku, które nakładałem, a chciałem nałożyć świeżą)
Nie sikać na lewe lusterko dużo wody jak to teraz ja zrobiłem.
Mam problem tego rodzaju że po włączeniu klimy śmierdzi spalonym plastykiem;/ a na wyłączonej klimie już nie. Gdzie jest wlot powietrza na kabinę. ...może z pod maski łapie zapach czegoś.
wysłano z domowego tripoda
Na podszybiu.
Podnieś maske.
na 4 śrubki jest plastik, zdemontujesz potem masz następny (bezpieczniki, może któryś się smaży - sprawdź to) i potem filtrprzeciwpyłkowy jest :)
Sprawdź te rzeczy, nie ma dużo roboty.. :)
Ale jak to mówią..
Niedzielna praca w gó...no się obraca - sam coś o tym wiem :)
No to już ostatnio sprawdzałem i tam wsio git.ale filtr zakwalifikowałem do wymiany na wczoraj ;). Qrde no smród z pod maski palonej instalki jak nic.w dodatku kumple z roboty się śmieją że trza gasić śmierdziucha ;) ściągłem osłony wokoło silnika ale nic niewidać ale czuć bardziej od strony kierowcy okolice lampy.popatrzyłem na bezpieczniki na błotniku i też git. Sam niewiem co jeszcze
Dodano po 5 minutes:
Teraz tak skojarzyłem... nowy pampers pod silnik;) jutro lookne. A tak a propo- jak macie zamontowaną osłonę dolną przy tłumiku/złącze elastyczne/
Tak więc zachciało mi się spłukać auto na myjce ciśnieniowej i po tym zabiegu zaświecił się błąd "Momentary connection air conditioner faulty" i kompletnie nic nie działa nawet podgrzewane szyby. na podszybiu sprawdzone bezpieczniki i są git.
Co robić ? Posprawdzać czy jest prąd wszędzie ?
ICS resetowany bezpiecznikami jak i akumulatorem.
Lusterko lewe gdzie jest czujnik całe rozebrane poczyszczone styki i złożone.
Dodam, iż temperatura zewnętrzna się nie zapala.
Czujnik masz w dolnej części lusterka kierowcy. Wyczujesz palcami taki dzyndzel od spodu. Aby sie do niego dostać musisz wyjąć wkład lusterka. Ewentualna wymiana/naprawa/jak się tam dostać była opisywana na forum.
Lusterko pisałem rozebrałem wszystko jest przeczyszczone i w ogóle..
Bezpiecznki są w wporzo. Service 17, 19 na podszybiu i nic.
Jadę zaraz na warsztat do dziadka i ściągnę całe podszybie i sprawdzę co jest tam nei tak posprawdzam prądy i zoabczymy..
Ale to że poczyściłeś styki to jeszcze nic nie znaczy. Bardzo często woda dostaje się do tego plastikowego dzyndzla w którym schowany jest termistor. Jak masz miernik to zobacz jaką ma rezystancje czujnik temperatury. Tam siedzi bodajże NTC 2.2k, a jego ch-kę dla konkretnej temperatury znajdziesz w necie.
Wszystko już działa.
Finał okazał się bardziej szczęśliwy niż myślałem. Straciłem tylko paliwo na 50km.
Zdemontowałem plastikiod podszybia i juz widziałem, że coś było grzebane w czyms od lewej strony pasażera.
pękniety plastik i dorobiony nowy nie uszczleniony woda się tam lala.
Przeczyściłem styki ładnie uszczelniłem i działa :)
U mnie 2gi raz pojawił się komunikat o awarii stało się to gdy stałem w korku, a na dworze było w cieniu 34C, klimatyzacja chciała się odkręcić na maksa chyba. Temperatura była ustawiona wewn. na 27C - po paru km klimatyzacja znowu zaczęła działać. Dodam, że jak włączę klimatyzację to słychać sekundkę, może dwie lekkie syczenie w nawiewach, czy to oznaka zmniejszonego poziomu czynnika?
PS
Prawdopodobnie tak - wartość gazu odzyskanego to 285g.
Drodzy koledzy przerabiam wlasnie podobny problem.
Tez moja klima nie działa w trybie full auto - pali mi bezpiecznik. Musze wymienić przez to gniazdo bezpiecnzika bo już bezpiecnzik nie siedzi tam jak powinien.
Jak wymienie bezpiecznik na nowy to klima działa az do momentu jak nie przelacze w tryb full auto. Jak tylko na ta opcje przestawie to po chwili bezpiecznik się topi. Pytanie od czego to ustrojstwo jest zależne.
Fakt ostatnio poprawiłem mase na akumulatorze bo okazało się ze mam luzna kleme. kupiłem wiec nowa i zalozylem.
Pozatym wymieniłem tez szczotkotrzymacz z nowymi szczotkami rozrusznika bo trochę długo mi moja bella krecila. Teraz kreci o wiele lepiej ale znow ten nieszczęsny bezpiecznik klimy.
Pozatym nie wiem czy to ma tez związek ale tylna klapa czasami się otwiera z pilota a czasami nie - nie wiem czy to ma jakiś związek ale opisuje moje bolączki.
Może ktoś cos poradzi , przerabial ten temat ???
Też muszę zmienić gniazdo bezpiecznika, bezpiecznik wentylatora dmuchawy 30A pali się raz na pół roku, złącze jest zdeformowane a bezpiecznik w momencie awarii ulega stopieniu. Nie mam problemów w trybie Full Auto, ale bezpiecznik przepalił mi się już dwukrotnie właśnie po włączeniu silnika z klimą ustawioną na Full Auto. Myślę że powinieneś zacząć od wymiany gniazda bezpiecznika. Jeśli nie dostaniesz nigdzie oryginalnego to idź do sklepu elektrycznego i kup uniwersalne gniazdo bezpiecznika samochodowego z kablami - koszt ok. 10 zł. Utnij stary kabel dochodzący do gniazda bezpiecznika dolutuj i zabezpiecz nowe gniazdo.
Gdzie znajde takie coś? Jest to od sterownia w podszybiu obiegu do zamykania i otwierania ! Mam to rozwalone i wytskakuje mi błąd od klimy ! http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=135399&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=135400&stc=1
ASO lub jakiś uzywany silniczek z ta dżwignią.
Sama dźwignia raczej nie do dostania
Kupiłem w ASO ;)
Witam tez mam problem z air condi........ zrobilem z klima wszystko co trzeba dmucha jak nalezy w warsztacie podpieli 2 kompy i nic teraz mam pytanie czy moze jest jakas kombinacja przyciskow do saodiagnozy czy cos w tym stylu bo to nie chce zniknac byly podpinane rozne kompy alfowe tez i nic
Miał ktoś problem z klimatyzacją po zamontowaniu DSP? Tzn klima chłodzi, ale na panelu pojawia się sławny komunikat Air conditioner bla bla bla i da radę go usunąć
Uprzedzając pytania:
- kierunki nadmuchu działają
- grzanie działa
- wentylator działa
- kostka w wiązce DSP jest identyczna jak ta która była wpięta w ICS wcześniej
- obieg wewnętrzny/zewnętrzny działa
Mimo wszystko komunikat pojawia się
Pomysły?
Klapa ciepło/zimno działa?
Jesteś pewien, że kabel/wtyczka od modułu klimy przy ICS dobrze łączy? Nie poluzowało/uszkodziło się coś przy wyjmowaniu ICS?
A jak skasujesz ten błąd na ICS-ie to wraca spowrotem po naciśnięciu czegoś czy masz spokój do następnego odpalenia?