Koledzy takie pytanko czy ktoś jeździ na zimówkach Dębica Frigi HP2 w rozmiarze 205/55/16?Jakie macie ciśnienie w oponach?Ja nabiłem 2.3 i wygląda jak flak
Printable View
Koledzy takie pytanko czy ktoś jeździ na zimówkach Dębica Frigi HP2 w rozmiarze 205/55/16?Jakie macie ciśnienie w oponach?Ja nabiłem 2.3 i wygląda jak flak
W instrukcji jest napisane, ze na zimowkach trzeba dawac wieksze cisnienie. Nie pamietam o ile.
Zimowe opony należy pompować o 0,2 bara więcej, tak przynajmniej instrukcja mówi.
Czyli ładować po 2,5
Możesz spokojnie przód 2.7 nadmuchac... w AR156 2.4 tyle dawałem :) "9" jest trochę cięższe więc 2.5 wygląda jak piszesz.
witam,
Niedawno przesiadłem się na letnie opony w rozmiarze 225/45/R18. Czy ktoś z użytkowników podpowiedziałby mi do jakiej wartości ciśnienia muszę dobić koła przy średnim i dużym obciążeniu??
Pozdrawiam, Adam
Według instrukcji opony powinny być w rozmiarze 235/45 R18 i wtedy ma być 2.9 z przodu, 2.7 z tyłu.
Pozdrawiam,
Michał
Załącznik 196436
Ja pompował bym raczej do wartości odnoszącej się do średniego obciążenia ( 2.7 przód i 2.5 tył). Chyba, że ktoś codziennie wozi kilka worków z cementem.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Panowie a ile ładujecie w oponę od Ti ? 235/40/19
Jak nie chcesz prostować kół to wyzsze wartości z foto 3 posty wyżej...
Mam nayebać 3 bary??? :O :O wyruszam dziś do Polski. 1900km przede mną i prędkość przelotowa będzie około 160km/h. Plomby powypadają jak tyle powietrza dobiję ...
Ja dla 225/40/R19 pakuję 2,7 na przód i 2,5 na tył w Brerce. Dodam, że pompuję i robię pomiary tylko na "zimnych" kołach. Czyli przynajmniej po 6 godzinach postoju, bo jak wiadomo, podczas jazdy opony się nagrzewają a w związku z tym powietrze się rozpręża. Na ciepłych oponach pomiar może wynieść nawet +0,3 Bara w stosunku do tego co napompowaliśmy. Może dlatego niektórzy mają "flaka" bo pompują opony "na ciepło"?
Jakie macie ciśnienie w oponach zimowych 215/60/16? W rozmiarze 215/55/60 zaleca się od 2.3-2.6
Tak się zastanawiam co sądzicie o oponach całosezonowych, mam założone 225/50/R17 (Dokładnie Bridgestone Weather Control A005 225/50 R17 V 98 XL) i po napompowaniu zgodnie z instrukcją - 2.5 p+t wizualnie wygląda to tak jakby był lekki "kapeć". Czy ciśnienie w takich oponach powinno być większe? Macie jakieś "doświadczenie" w tym temacie?
Jeśli opona nie ma wzmocnionej ścianki to tak może być. Nie przesadzaj z ciśnieniem bo zepsujesz opony.
Mam 235/40/19. Znalazłem w necie, że na być 2.7 przód i 2.5 tył ale dla silnika 2.0jtdm. Tyle nabiłem. Tak ma być? Mam 1.9 16V
Prawidłowe. Dodatkowo wg instrukcji dla pełnego obciążenia 3,0 i 2,8 bar.
Jakie zalecacie ciśnienie w 235/45 r18 na 159? Powiedziano mi ze 2,4 tył i przód ale jak przeczytałem temat to można wywnioskować że to za mało
Dzięki, najwidoczniej przeoczyłem gdzieś te foto jeżeli było
Warto sobie ściągnąć instrukcje w pdf.