znacie kogos kto chce sprzedac uzywke bo moj czujnik dogorywa niestety :) ?
Printable View
znacie kogos kto chce sprzedac uzywke bo moj czujnik dogorywa niestety :) ?
alledrogo ma używki tani bo uzywki nie opłaca sie kupować drogo ;)
prosze o kontakt na PW jesli ktos bedzie mial do sprzedania owy czujnik , z gory dzieki ........
Witam Panowie (i Panie -jeśli takie są). Podpinam się pod temat. Jestem po wymienie turbiny (wciągnięciu przez nią kawałka gumy) i w czym rzecz, odebrałem auto ale wydawało mi się że wskazówka doładowania turbiny nigdy mi nie zamykała skali 1,6, ale teraz (dzisiaj odebrałem auto) przy depnięciu gwałtownym zamyka licznik (doładowania) co prawda raczej na chwile ale nie mam pojęcia czy tak może być czy raczej nie. Przy normalnej jeździe stabilizuje się na około 0,8 i tak sobie śmiga raz wyże niżej. Panowie jeśli by wystąpiło przeładowanie to co się może stać. Auto moje to 2,0 jtdm 170 km. Co o tym sądzicie???
Ci co szukają czujnika doładowania polecam poszukać po numerze na nim napisanym, czujniki pasują min z opla vectry który jest dużo tańszy na allegro, tylko numer musi się zgadzać.
Wskazówka powinna dochodzić prawie do maxa, jakieś 1,6 bara chyba.
To, że dochodzi do końca i odbija na dół, później znowu rosnąc jest normalnym objawem nieczipowanego auta.
W takim razie nie martwię się tym wcale. Na turbine mam 12 miesięcy gwarancji. Ps. Przestrzegam wszystkich, uczulcie mechaników na to jak wam zakładają rury dolotowe do turbiny, jeśli wykonują jakąś naprawe która wymaga ich demontażu, w jednej z nich znajduje się gumowa uszczelka która jeśli się nią niedokładnie włoży potrafi wpaść do turbiny ( dokładnie jej niewielki fragment) a to wystarczy aby było po turbinie.
Duża plastikowa rura, bezpośrednio wchodząca do turbo od góry zasysająca powietrze. Nie wiem jak w innych wersjach silnikowych ale w 2,0 jtdm w jej wewnętrznym obwodzie znajduje się duża uszczelka na którą trzeba uważać - co prawda jest ona na stałe przytwierdzona ale w moim przypadku przez niedokładne założenie węża bądź odklejenie się jej (częściowe) - turbina do wymiany. Na pamiątkę został mi kawałek uszczelki.
witam mam pytanie jeżli zapalę samochód i na postoju wcisnę pedał gazu to czujnik pokazuje mi 1.6 bara czy tak powinien dochodzić jak pedał jest w podłodze czy do 0.8 ???????????????:girl_wacko:
nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem o co chodzi kumpel ma taka samą silnik taki sam tylko on jak wciśnie pedał gazu do końca na postoju gdzy samochód jest na luzie to na wskaźniku turbo pokazuje mu 0,8 i dalej wskazówka się nie podnosi a u mnie dochodzi do 1,6 bara o co tu chodzi
Pytanie do osób które wymieniały czujnik. Czy czuliscie lekkie szarpniecia przy jednostajnym lekkim dodawaniu gazu? Szczególnie na niskich obrotach?
Jaką funkcje pełni czujnik doładowania? Jest on zamontowany tylko, aby pokazywać na desce ciśnienie ?
Mam problem związany z czujnikiem ciśnienia doładowania i może któryś z kolegów lub koleżanek mi pomoże. Moja Alfa ostatnio zaczęła tracić moc na wyższych biegach. Przy szybkim przyspieszaniu np. przy wyprzedzaniu na 4 lub 5 biegu ok. 3000-3500 obr. silnik nagle tracił moc na ok 2-3s . Pomyślałem, że odpowiadać za to może niesprawny zawór overboost. Wymieniłem wiec zawór, wężyki i przy okazji, jako że przy czyszczeniu kolektora ssącego dość intensywnie czyściłem również czujnik ciśnienia doładowania, postanowiłem wymienić na nowy i ten czujnik. Teraz mam dziwną sytuację bo po włożeniu kluczyka jak również na zimnym silniku wskaźnik ciśnienia doładowania w kabinie jest na 0. W momencie, gdy silnik się rozgrzeje wskaźnik ten na postoju nie dochodzi już do 0 lecz zatrzymuje się ok 2mm on tej wartości. Na starym czujniku wskazówka zawsze wracała na 0. Dodam jeszcze, że MES pokazuje różnicę w ciśnieniu doładowania oczekiwanego a zmierzonego (ok. 10 mBar) i ta różnica drastycznie rośnie w miarę dodawania gazu (przy 2000obr. jest już 250 mBar różnicy). Co może być przyczyną takiego zachowani belli?
Tymi 2mm różnicy to bym się raczej nie przejmował - 10mBar to żadna różnica (ok1% przy braku doładowania). Natomiast różnice przy większych obrotach jak 250mBar to już chyba za dużo - nie przypominam sobie żebym u siebie taką zaobserwował, choć może aż tak dokładnie się nigdy temu nie przyglądałem.
Przyczyn "dziury" w mocy może być wiele. Może blokuje Ci się geometria turbiny?Sprawdzałeś to? Kolektor masz już bez klap (mam na myśli brak nieszczelności na ośkach)?
U mnie po trochu czyszcząc i wymieniając różne elementy (kolektor bez klap, nowy czujnik ciśnienia) doszedłem do stanu że udało się polepszyć płynność przyspieszania i osiągi, ale ta "dzira" ciągle była, tylko mniejsza. bardzo dobrze to mam dopiero od tygodnia po strojeniu u Cinka nie tylko mam więcej mocy i momentu, ale również "dziura" zniknęła.
Wszystko widać na wykresach na hamowni przed i po. Z tego cowidziałem wiele innych egzemplarzy 159 ma tak samo, a po strojeniu jest już ładnie. Spójrz na wykres z mojej alfy w tym wątku - widać "dziurę" ok 2800 obr/min a po modyfikacjach jej już nie ma
http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...ml#post1120230
kolejne 2 posty to samo, trochę inne obroty, ale problem podobny a po strojeniu zniknął.
Turbo było sprawdzane rok temu przed wizytą u Cinka i wszystko było OK. W cinsofcie zrobiłem sobie pakiecik czyli DPF out, EGR off i sofcik. Auto po tym zabiegu zachowywało się elegancko. W listopadzie postanowiłem zabrać się za kolektor ssący (mam plastikowy) i usunąć klapy wirowe. Całe szczęście bo okazało się że dwie klapy trzymały się już tylko siłą woli. Wystarczyła lekką persfazja by odpadly. Po wyczyszceniu wszystkiego i poskładaniu auto przestało szarpać przy 2000 obr. i silnik płynie się wkrecał w całym zakresie obrotów. Ta sielanka trwała 2 miesiące i teraz zaczęły sie opisane wyżej problemy. Chyba będę musiał sprawdzić ponownie turbo.
Sent from my HTC using Tapatalk
Widzę że już dużo też grzebałeś w aucie. Póki co sprawdź czy geometria turbiny działa płynnie, bo chyba dziwne żeby były 250mBar różnice w oczekiwanym a rzeczywistym ciśnieniu. Tu pytanko, czy ta różnica się jakoś dłużej utrzymuje czy za chwilę spada do ok 0 jeśli np trzymasz gaz/obroty stałe.
Jeśli geometria będzie działać płynnie, to jeszcze jedna sprawa - u mnie ta "dziura" była głównie jak było cieplej na zewnątrz. Zastanawiam się po prostu, że może jak zrobiłeś z kolektorem w zimie i zmieniłeś czujnik ciśnienia na kolektorze, to tego przy niższych temperaturach nie zauważyłeś, ale w rzeczywistości zmieniłeś na tyle warunki pracy silnika że wypadałoby go przestroić jeszcze raz żeby chodził optymalnie - w końcu strojenie było robione dla innego kolektora (może trochę niedomagającego) i czujnika (też?). Nie bierz tego za żaden pewnik, nie czuję się tu specjalistą, raczej "głośno myślę" - może dopytaj choćby Cinka co on na to.
marcin mozesz napisac gdzie kupiles czujnik i jakis namiar dac i cene dzieki
Panowie mam prośbe
Mógłby ktoś wkleić zdjęcie gdzie znajduje sie ten czujnik ? Bo na fotce na 1 stronie nie mam możliwosci powiekszenia i nic nie widze. I czy demontaż tego jest łatwy ? Muszę go wyczyscic/wymienić tylko własnie nie wiem czy poradze sobie sam czy bede musiał oddać do mechanika
Pzdr
Załącznik 89599zaznaczony strzałką
Przykręcony jest na jedną śrubę. Odkręcasz śrubę , wypinasz wtyczkę i wyciągasz z kolektora.
Panowie krótkie pytanie. Przy jakich obrotach silnika startuje turbina. Dokładniej chodzi mi o taką sytuacje: bieg jałowy, stopniowe dodawanie gazu, przy jakich obrotach silnika powinna ruszyć sie wskazówka od wskaźnika doładowania. U mnie przy ok 2,5 tyś. obr. wskazówka na wskaźniku startuje od 0, przy ok 3 tyś. obr pokazuje pierwszą kreskę czyli 0,2 bara. W czasie jazdy wskaźnik doładowania wychyla sie max do 1,5 bara.
Czy tak jest ok??
Mówimy o silniku 1.9 JTDM 16V 150KM seria.
Jakim kluczem odkręca się ten czujnik? Torx czy coś innego
Wchodzi jakiś inny ale torxem dasz radę
Torx, nie pamietam jaki. Mozesz tez plaskim srubokretem probowac.
Btw, ja kupiłem czujnik za 40zl i dziala, zobaczymy jak dlugo ;)
kurde nie mam odpowiedniego torxa, ale żeby śrubokrętem mieć tam dostęp to trzeba by egr zdjąć. Trzeba będzie cos kombinować ;)
co tu kombinowac??? dzis wyjmowalem go trzy razy(i dupa zawsze wyczyscilem i latalo tym razem zdechlo na amen wrrrrr) nagnij ta czarna rurke i odkrecisz. Zdejmowac EGR??? po co??
- - - Updated - - -
Kolego gdzie go wyrwales za taką kase?? na Alledrogo? uzywka? Powiedz mi jakie miales obiawy wskazówka od doladowania wychylala sie ponad zero? tak jest u mnie.
Używany na allegro, pełno ich jest. U mnie wskazówka była wychylona do pierwszej kreski po włączeniu zapłonu, po wymianie czujnika jest na 0 ;)
http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-...129027799.html
Znalazlem cos takiego ale to chyba jakis chinol. Kurcze sa uzywane ale wacham sie kupic taki bo nie wiadomo co on jest wart i ile polata chyba zacisne zwieracze i wykosztuje sie na nówke. Jak ja nie nawidze kupowac czesci których nawed nie widac wrrr.
Ten sprzedawca zapewniał, że to oryginał włoskiej firmy EPS, założonej w 1946 roku, zajmującej się projektowaniem i produkcją wysokojakościowych części zamiennych dla samochodów azjatyckich i europejskich marek. Kupiłem jednak używany czujnik z opla, chyba corsy. Cena 50zł - na razie chodzi bez zastrzeżeń.. Jeśli padnie zdecyduję się na tego właśnie EPS, jakoś do Boscha, Pierburga i innych niemieckich wynalazków nie jestem przekonany.
lukasz 159 a odkrecałeś srubokrętem ? jeszcze jutro sie pobawie ale myslalem że cięzko go będzie tam zmiescic. Ja mam własnie wychylona na pierwszą kreske ciągle. Wyczyszcze jak nie pomoże to trzeba będzie wymieniać
odkręciłem go dzisiaj ale musiałem poluzować sruby w EGR i go odsunać troche bo inaczej klucz mi ni hu*a nie chciał wejść, był cały w szlamie - wyczysciłem ale zbytnio nic to nie dało. Robiłem to tak na szybko w sumie a gdyby go zamoczyc i zostawić na pare godzin to myśliscie że coś pomoże czy raczej nie bawić sie już i kupować nowy ?
Kpl. kluczy "gwiazdka" w markecie budowlanym kosztuje do 20zł, kup przydadzą się. Czyszczenie czujnika raczej nic nie pomoze (najlepiej czyścić w wannie ultradżwiękowej). Kup na allegro za 50-70 zł używany czujnik od Opla i wymień. Ja i kilku kolegów z forum tak zrobiło i jest O.K.
Ja tak zrobilem i dupa nic nie dalo choc wczesniej to pomagalo. Widocznie to wszystko zo ten czujnik mógl zrobic dla mojej Alficzki.
- - - Updated - - -
Tez go prawie zamówilem ale jakos mnie nie przekonal. Kupilem oryginalny u mnie na wiosce:) w sklepie 228PLN zawsze wrazie czego moge oddac na gwarancji a tak to ganiaj sie z gosciem po Allegro:confused:. Choc ten akurat jest z Lodzi czyli za plotem:)
A ten czujnik od opla musi miec jakieś konkretne oznaczenie czy np. taki od vectry będzie pasował ? A i czy w ogóle to że ta wskazówka jest wychylona to na coś wpływa ? czy że tak powiem chodzi tu tylko o efekt wizualny ?
czujnik ma nr. 0281002437. Poczytaj z jakich aut pasują:http://allegro.pl/czujnik-doladowani...124963533.html. Jak ci nie przeszkadza, ze wzkazówka jest nieco wyżej to możesz tak jeżdzić.