Mi jedynie szkoda ze w Alfie nie ma tych silnikow Turbo benzynowych z Fiata Coupe gdzie byl chyba silniczek V6 2 litry cos pojemnosci z moca 220 KM chyba, bralbym to w ciemno - nie wiem jak taki silnik chodzilby na gazie
Printable View
Mi jedynie szkoda ze w Alfie nie ma tych silnikow Turbo benzynowych z Fiata Coupe gdzie byl chyba silniczek V6 2 litry cos pojemnosci z moca 220 KM chyba, bralbym to w ciemno - nie wiem jak taki silnik chodzilby na gazie
2.0 V6 Turbo JEST W 166 205KM TO JEST DOBRY ZAPIER.... OSTATNIO SIE TAKIEJ POZBYLEM :d
turbo napedzane 3 cylindrami takie dziwne rozwiazanie ale daje dobrze w 166 3 bieg i kola sie odrywaja
u mnie spalanie na kompie 8.1 a z tankowania wyszło 9, aczkolwiek i jedno i drugie wskazanie za wysokie !!! na 55l zrobiłem 600km ;( az wstyd (jazda raczej spokojna, odcinek 9km auto się nagrzewało do 90st)
---------- Post added at 18:42 ---------- Previous post was at 18:39 ----------
a czy w 1.9 JTD 16v koła stracą przyczepność na 2 bez strzelania ze sprzęgła itp ?? Forumowicze pisali że 8v straci ale u mnie 16 nie, i nie wiem czy to jakiś znak że coś nie jest tak jak powinno ??
No u mnie w 8v na słabszym ogumieniu [zimówki na głęboki śnieg] traci przyczepność przy depnięciu. Przy deszczu niemal zawsze. Im cieplej tym bardziej...czas na letnie niedługo...
U mnie benzyna z dużo mniejszym przecież momentem też lubi zamielić na 2 :)
jtd 8v chyba wcześniej ma to kopnięcie i szybciej obróci kołami niż 16v
ja na kapciu 225 gdy jest sucho potrafię zamielić na 3 biegu.. tylko po co ?
osiągnięcie z weekendu-->średnia prędkość na kompie ponad 120km/h i na połowie zbiornika zrobiłem 507kilometrów ;)
Moja niunia po wawie pali 8-10 ( za 50zł jakies 110km ) zależy jaką trasa do pracy pedze, natomiast w trasie 5-6 myślę iż spalanie mam w normie :)
Moja jak tylko po Poznaniu w mega korkach jeżdżę to 7.2-7.4 a jak trasa to 4-5.5 zależy jak jadę.
Sądząc po waszych spalaniach, to u mnie jest coś chyba nie tak. Jeżdżę głównie po mieście i spalanie wychodzi w granicach 13.2l/100km przy dojeździe do pracy 10km, trasa (choć rzadko się zdarza) ok 11.2l/100km wszystko na LPG, do tego dochodzi Pb 98. Jakoś za szybko nie jeżdżę. Dodam, że żadnych błędów nie ma na diagnostyce (Fiat ECUScan + u gaziarz - nie wiem z czego korzysta). Jakieś pomysły gdzie szukać przyczyny?
zbieznosc ? cisnieni w kołach ? jakie masz felgi ? jaki masz stan przepływki jakie podaje parametry ? jakie masz swiece ? sondy jak działaja ? jaka instalacja ?
zbierzność ustawiona była niedawno, ciśnienie jak w instrukcji, koła 15", też wg instrukcji, w sumie nie patrzyłem jakie parametry podaje przepływomierz, świece ngk wymieniane jakieś 4 tys. temu, instalacja IV gen, a dokładnie to napiszę jak wrócę do domu i spojrzę w instrukcję. Jak działają sondy - co masz na myśli?
taz_xxx, tendencja jest taka, że palisz około raz tyle gazu co benzyny. Gazu wiadomo będzie palić więcej, no na to nie ma bata, ale jakbyś jeździł na benzynie to myślę, że właśnie spalanie by wynosiło około 7l/100km. A czy sonda lambda jest ok? Nie świeci nic? Na twoim miejscu podpiąłbym pod komputer i sprawdził co jest nie tak.
Moja AR147, 1.9JTD 115KM V8, wg komputera to pisze 5.1-5.4 l/100km. Dodam, że dziennie robię ponad 50km przy 70% jazdy miejskiej.
W sumie jak dogrzeje silnik, potem piłuje 50kmh na 5 biegu to kto wie ;)
Ja nie wierzę przede wszystkim że masz V8 w 1,9 JTD :D
Jeśli faktycznie się da tyle spalać gnojówki w tym silniku to ja nie umiem jeździć
EDIT:
Mam też złudzenie że pomimo tych samych rozmiarów, profilów opon to po przesiadce na zimówki pali nieco więcej... zobaczymy co będzie jak teraz wrzucę letnie 17 [wcześniej były 15]
źle się wyraziłem....kieeedyś tam to i mi komp pokazał 4.8 w trasie przy wolnej jeździe. Mam na myśli jazdę miejską.
---------- Post added at 14:47 ---------- Previous post was at 14:40 ----------
chociaż fakt... ostatnio nie schodzę raczej poniżej 5,4 trasa
Jest V8 :) A co do spalania, to jak nie wierzycie, mogę zrobić foto i wstawić...
jak mi pokazesz 8 cylidrów w 1.9 jtd to masz u mnie piwo :D
chyba 8V LOL :D
w sumie 8V to prawie V8
Mało tego jezeli alfunia pali ci do pracy tak jak piszesz to ja w życiu bym tego auta sie nie pozbył poprostu "perpetuum mobile"
No dlatego ja nie myślę jak narazie o sprzedawaniu :) Wszystko dzięki komputerkowi, który pokazuje aktualne spalanie. Tak manewruje gazem, że spalanie schodzi....Przełączam na średnie a tu aż miło patrzeć na 5.3l/100km....Tym większa radość tak jak mówił kolega, że są niedowiarki którzy nie wierzą :)
mi sie utrzymuje 5,6 na kompie - pol trasa, pol niezakorkowane miasto. Tylko to co pokazuje komputer rozni sie od rzeczywistosci niestety :) policz sam średnią
Witam.Moja Alfa 1,6 benzyna spala 15 na 100km,ale termostat jest do wymiany,mam nadzieje,ze po wymianie spalanie spadnie,bo jak nie to pojdzie do sprzedania :(
U mnie spalanie na tą chwile to 5,6 w cyklu mieszanym (tak pokazuje komputer) ale w zeszłym tygodniu byłem w trasie 160km w jedna strone , jadąc dość delikatnie bo mi się nie spieszyło komputer pokazał 4,3
jakie stałe prędkości na jakim biegu?
u mnie teraz spalanie w mieście 8.5-9L na trasie moge zejść spokojnie poniżej 7
1.6 16V TS 120km
miasto 10-11l zalezy jaki ruch
Trasa przy jezdzie tak do 120-130 ok. 6.5l
Srednio wychodzi mi kolo 9- 9.5 przy czym jeżdżę 80% po miescie i krotkie odcinki
Kolejny zbiornik wyjezdzony i na baku od rezerwy do rezerwy, tankowane na pocztku lutego, wiec cieplo jeszcze nie bylo przejechane 750 km ,a zalane bylo 57L co daje wynik 7.6L/100km komputer pokazuje 5.7L wiec przeklamanie spore .Jezdzilem tylko miasto i poza miastem ,zadnych tras nie robie prawie...i lubie pocisnac jak jestem za maistem...
cinek i damian to są zapewne spalania z kompa, dodajcie do tego jeszcze po 1l i wyjdzie rzeczywiste.
powiem ci że w mieście to może dodał bym 0.5 litra i by się zgadzało, ale na trasie to wiarygodny wynik wracając z nad morza 720 km, miałem średnią 7,1 L i to był wynik zgadzający się ze spalonym paliwem, 2.0 silnik na trasie może być naprawdę oszczędny wpływa na to ma dobra elastyczność tego silnika.
to i ja się dopiszę:
silnik 1,6 105KM, większość to dojazdy do pracy 10km w jedną str. (trochę miasto, trochę poza), ~20% trasa
średnie spalanie rzeczywiste (obliczone, nie z kompa) w zimie 8,4l/100km. Staram się jeździć oszczędnie, a mimo to temu 1,6TS ECO do "eko" daleko :P
1,6 Ts 120km przeważnie po mieście krótkie odcinki ,średnia z kompa 11,5 l /100, trochę jestem w szoku patrząc jak niektórzy TS-m schodzą poniżej 10 w mieście
1,6 TS 120KM codzienny dojazd na uczelnie 14km (50% miasto) w jedną stronę, najniższe średnie spalanie z kompa 8,1l/100 (jazda do 3 tys. obrotów), najwyższe 13,4l/100.
@jaro2804
może i schodzą poniżej 10L, ale frajda z jazdy już nie taka :( ja staram się nie przekraczać 2500obr./min, przewidywać sytuację na drodze itp. Ale i tak nie wytrzymuję tak cały czas i przynajmniej raz na zalany bak dam się ponieść ;) mimo, że to tylko 105 konna benzynka, to i tak prowokuje :)