A 235/45 ???
Printable View
A 235/45 ???
Mysle, że nie będzie problemów.
problemy zaczynają się przy 18 jak są problemy z zawiechą - jak lubisz żeby plomby wypadały to zakładaj, a jak lubisz komfort to 16 ja mam taki zestaw lato -zima. mi to nie przeszkadza natomiast małżonka woli zestaw zimowy na 16. to co wymyśliła fabryka jest moim zdanie ok. 18 szprychowe wyglądają obłędnie -szczególnie po umyciu:)
Zgadzam się z przedmówcą.
Tylko weź to umyj:D
Bajki piszesz kolego. Ja już trzy sezony zjeździłem na tych 18 i żadna plomba mi nie wypadła. Fakt - bardziej czuć nierówności na drogach ALE BEZ PRZESADY. Na zimę mam 17 i jakiejś mega różnicy nie widzę. Zastanawiam się tylko jakie opony teraz zamówić na wiosnę bo założyć chcę 18 z maksymalnie wysokim profilem jaki wejdzie, chyba się skuszę na 235/45/18 bo z tego co czytam to wyższych nikt nie zakładał. No może jeszcze 245/45/18
Ciekawe to co piszesz. Ja widzę mega różnicę w prowadzeniu pomiędzy 16", a 17". Zdecydowanie wolę 17" i zawsze wiosną nie mogę się doczekać zmiany zimówek (16) na letnie (17). Na 16" mam wrażenie wałkowania na zakrętach, aczkolwiek oczywiście nierówności wybierają lepiej. Zakładam, że różnica pomiędzy 17", a 18" jest również podobna - nigdy jednak nie jechałem na 18". Skoro jednak uważasz, że 18" jest OK pod względem dziur/nierówności, to dlaczego szukasz wyższy profil??
Tomaz zgadzam sie w 100%. Dla mnie na 16 prowadzi sie o wiele gorzej niz na 17, jestem ciekaw jak bedzie na 18 ktore wrzuce na wiosne.
Kolego ja nie piszę że 18 są ok pod względem wybierania dziur/nierówności tylko zauważam że wg mnie nie ma jakiejś totalnie wielkiej różnicy w komforcie. Oczywiście że na 18 bardziej czuć nierówności i dziury (dlatego szukam wysokiego profilu) ale bez przesady!!! A jak ktoś już pisze że mu plomby wypadają bo na osiemnastkach jeździ to lepiej niech zmieni dentystę a nie opony - bo mi żadna jeszcze nie wypadła. W sumie zrobiłem na tych felgach prawie 60tys km na profilu 40 i zastanawiam się czy kolejnych opon nie kupić z większym profilem.
OK, to rozumiem. Może jednak raczej poszukaj bardziej miękkich opon? Ja np. teraz na 17" mam Goodyear Assymetric Eagle F1 czy jakoś tak i uważam, że są super mięciutkie, a jednocześnie dobrze trzymają i nie piszczą na każdym rondzie tak jak micheliny. Przy niskich profilach są bardzo odczuwalne różnice w oponach.
Kup bez wzmocnień bocznych to będzie bardziej miękko. To z praktyki.
A ja myślałem, że taki rozmiar ma być, bo takie teraz mam, w sensie z takimi kupiłem. Ale rzeczywiście w instrukcji jest profil mniejszy 225/45 R17.
Profil 50 jest o tyle fajny, że licznik pokazuje dokładnie tyle ile GPS, więc jak dla mnie super.
Teraz rozglądam się za nowymi oponami, bo obecne są bliskie końca i mam dylemat. Czy inwestować w markowe opony typu Pirelli tak jak mam teraz, czy może jesteście w stanie polecić jakąś markę opon, żeby budżetu nie zjadły, a jednocześnie byłyby przyzwoite jakościowo? Na czym Wy jeździcie?
Ja w 166 mam 16tki, a na nich mam vredestien sportrac 5 - ciche, komfortowe i bezpieczne na wodzie i suchym. W 159 mam 19ki i tam mam conti sport contact 3 - masakrycznie głośne ale i zużyte, więc na wiosnę przymierzam się do zakupu np Nexen N8000 lub N9000. Na samym początku w 159 miałem 17ki i nowe Michelin Primacy HP ale nie były jakoś specjalnie ciche i przyczepne - to chyba jakieś opony eko, raczej nie polecam.
Rigidigi wiekszosc malo znanych marek ma juz jakis jeden wzor opon na prawde dobry, nexeny,sunny itp. Najlepiej poczytac opinie na necia, bardzo duzo opon ma po kilkadzisiat opini. Moj ojciec kupil sunny i na prawde sa mega dobre a rozmiar na tyl to 265/30 jak dobrze pamietam wiec zafen balon. Ale trzeba tez uwazac bo niektore modele sa mniek udane.
Zrobię zakład na dużą kwotę, że opinie na temat opon napisane, na portalach handlujących oponami, to twórczość handlarzy, a nie użytkowników. Wszystkie napisane w tym samym stylu. Dlatego wolę zapytać użytkowników, a nie sprzedających..
JA będę kupować na wiosnę Nexeny Nfera Su1, czy jakoś tak sie nazywają. Podzielę sie opinią jak pojeżdzę trochę. Jak na tą chwilę nauczyłem się jednego, że te drogie markowe opony (oczywiście nie wszystkie) nie są ani ciche ani lepsze od niektórych dużo tańszych. Na zime kupiłem właśnie Nexeny i jestem bardzo zadowolony. Nowy komplet 225/45/R17 kosztował mnie 900zł:D
I tu kolejne pytanie. Jeździ ktoś oprócz mnie na 225/50/17?
Tak spojrzałem na zdjęcia swoich kół i jakiś strasznie wysoki ten profil 50 to się nie wydaje, a 45 to już całkiem mało.
W firmie, w której obecnie pracuje strony sprzedażowe przygotowywane są już razem z komentarzami zarówno pozytywnymi jak i negatywnymi.. Do wszystkich komentarzy na takich stronach, trzeba podejść z dużą rezerwą. Dlatego forumowa wiedza użytkowników jest nieoceniona.Cytat:
Napisał dareme89
Jak dla kogo:P Ja jak widziałem raz czy dwa 225/50 w 166 to naprawdę od razu rzucało mi sie to w oczy i jak dla mnie wyglądało kiepsko. Wszystko zależy od tego co dla Ciebie jest ważniejsze, komfort czy wygląd?
Ja wybieram wygląd i letnie kupuje 225/40/R18 :D (dla przykładu zimowe kupiłem tak naprawdę 215/45, żeby była ta opona jeszcze troszke nizsza i lepiej wyglądała)
Ja mam takie na zimie.Z początku trochę mi rzucało się w oczy że są to duże balony-ale teraz już nie zwracam na to uwagi i optycznie mi nie przeszkadza.Nigdzie nie ociera,jest git.
Dodano po 6 minutes:
lato 225/40/18 fajnie wygląda , ale jak założyłem zimę 225/50/17 - to komfort o wiele lepszy.Ale co tam komfort - moja alfa ma wyglądać;)
Ja polecam Nankang ns2000 Super ciche i bardzo dobrze trzymają się drogi
Ja też na lato mam 225/50 17 póki co i komfort jest o wiele lepszy niż na 225/45 17, które mam na zimę.
A jak Twoje wrażenia wizualne? Które lepiej wyglądają wg Ciebie? Masz może zdjęcia do porównania?
Auto masz obniżane? Bo ja trochę boje się, że jak założe zalecany profil 45 to będzie "pusto" nad kołami. Przy profilu 50 wygląda to moim zdaniem ok.
Ns 2000, czy Ns20?
Panowie potwierdzi mi ktoś na 100% (najlepiej z autopsji) że opony w rozmiarze 235/45/18 będą pasowały do 166???
Dobre pytanie, a może 225/40R18 ?
Miałem takie opony i problem polega na tym że zazwyczaj opony w tym rozmiarze przy 18 calowej feldze są 7J a felga 18 z Alfy 8J czyli szersza. Nawet opona z rantem w tym rozmiarze jest ciut za wąska bo nie "zamyka" obrysu felgi, dlatego też chcę założyc 235/45 bo 235/40 też miałem ale wolę coś wyższego ale nie węższego - stąd moje pytanie
Kilka osób pisało że 235/45 będzie chyba pasować, ale ja muszę wiedzieć czy na pewno,bo nie chcę wydać 1800zł na opony które nie będą pasowały do mojego auta
To nie pozostaje Ci nic innego jak popytać paru oponiarzy, na pewno któryś ma taką i za browara założy Ci na próbę. Nie liczyłbym że ktoś na forum akurat w 166 będzie miał taki nietypowy rozmiar.
Kamko nie wiem co masz za opony ale vredensteiny sessanty 225/40/18 maja ramt ochronny i spokojnie obejmuja felge. 8 cali to 205, a opona ma 225....
Jeden cal to 2,54cm. Wiec 7 cali 177, 8 cali 203 chyba ze felgi obowiazuja inne cale :)
zozstało ustalone, że maximum co wejdzie bez dystansów do 18cali to 235/45/18.
BAZA:
225/45/17 634,3mm
225/40R18 637,2mm
Kto mi powie co będzie bardziej komfortowe:
235/45/18 94V 659,7mm +34,4mm
225/45/18 91W/Y 668,7mm +25,4mm
Najniższy index dla 235 to 94, niższych nie robią.
225 ma niższy index nośności, 235 ma na promieniu 5mm więcej, mi się wydaje że 5mm nie zrobi takiej różnicy jak 94 vs 91 na indexie.
--
Pozdr.
Hubert
225/40/18 to rozmiar na ktorych alfa wyjechala z fabryki. Po co ladowac 235 do auta z 220 koni? Moim zdaniem nie ma to najmniejszego sensu. Ps. roznice komfortu to poczujesz pomiedzy r16 a r18.
Chyba błędnie wpisałem, bo ORI dla 18cali to chyba 235/40
Chyba nie wyłapałeś głównej puenty, całkowicie nie chodzi o szerokość, osobiście 215 już by dla mnie wystarczyło, ale felgi są szerokie i wąskiej opony nie założysz.
Chodzi tylko i wyłącznie o komfort i rożnica będzie na 100% pomiędzy /40 a /45 a dodatkowo 235 bedzie 10mm wyższa niż 225 :)
--
Pozdr.
Hubert
Moim zdaniem szerokosc 225 i 18" to max. Dla tego auta. Wlasnie co wczoraj rozmawialem z pracownikiem firmy Bilstein i mowil mi ze uklad jezdny tego auta to tragedia. Jesli naprawde natychmiast zauwazasz roznice pomiedzy 45 a 40 to szacun bo ja oprocz prowadzenia nie zauwazylem zbyt wiele pomiedzy 205/55 a 225/40 :D nie mam tego na mysli obrazliwie czy cos, poprostu moje obserwacje. Na 16" prowadzilo mi sie moje auto lepiej. Mysle ze 17" to byloby najlepsze wyjscie jesli chodzi o komfort, wyglad i prowadzenie.
Ps. Jakie opony planujesz kupic?
Ps2. Jak bardzo szerokie masz te felgi? Ja mialem 8.5 cala i opone 225 i wygladalo to bardzo ladnie. Obecnie zender sienna 8j18" i dla mnie to juz balonowato wyglada.
Ps3. Jesli baza to 225/40r18 to nie mozesz zalozyc opon 18" o wysokosci 45 chyba ze chcesz zeby predkosciomierz pokazywal ci zla predkosc.
Baza to 235/40
Ah sorka. W takim razie jesli zalozysz 225/45r18 bedziesz mial 2.2% roznicy. Jesli zalozysz 235/45r18 3.5%. Nie wiem jak w Polsce ale w niemczech za to juz nie dostalbys przegladu. Taka tylko ciekawostka z mojej strony.
Ja nie rozumiem po co kombinujecie skoro instrukcja wyraźnie pisze jakie są przewidziane rozmiar
Thats it :nono: