Jeżeli chodzi o osiowanie proxy to robiłem. Może faktycznie rozbieżności napięć są za duże, albo tak jak w moim przypadku napięcia z czujników są na dolnej krawędzi skali.
Printable View
Jeżeli chodzi o osiowanie proxy to robiłem. Może faktycznie rozbieżności napięć są za duże, albo tak jak w moim przypadku napięcia z czujników są na dolnej krawędzi skali.
To moze wklej zdjecie zamontowanych czujnikow...
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Czujni przedni mam tak samo zamontowany jak Ty a tylny ustawiłem w położeniu dźwigienki po kątem 90 st. Nie mam dostępu do kanału teraz. Obawiam się że są uszkodzone bo wykresy podczas jazdy to różnica napięcia to 0,1 v.
Już wiem dlaczego takie wysokie mam napięcie :mad: Ech te italiańce.
Załącznik 85446
Szkoda, że pogoda nie sprzyja ;(
Dobrze mi sie wydawało ze mam światła nisko.
A propos samopoziomowania.
Czy istnieje możliwość przerobienia oryginalnych reflektorów ksenonowych w ten sposób, by reagowały na regulację manualną z wnętrza samochodu?
Pozdrawiam.
- Rafał
Pewnie sie da. Sprawa tyczy się sygnału z czujników. Trzeba by je odpiąć i ręcznie te napięcia podawać np. potencjometrem. Myślę, że to by działało :confused:
Całe szczęście nic nie było pęknięte. Czujnik zamontowany poprawnie i kalibracja wykonana bezproblemowo.
ALE.... Ustawienia są dobre natomiast światła świecą bardzo nisko. FISHA159JTDM chyba miałeś taki sam problem.
Moja teoria jest taka: albo Włochowi nie podobało sie ze tak latają i zablokował na stałe (patrz moje zdjęcie) potem wyregulował światła lub założył przez pomyłkę na odwrót i potem wyregulował światła.
Podsumowując muszę jechać ustawić światła. Czy mogłby ktoś powiedzieć gdzie ta ręczna regulacja jest (jeszcze nie zaglądałem do swiateł) tak żebym mógł diagnoście pokazać bo nie wiem czy będzie wiedział??
Panowie,mam pytanie,pojeździłem ostatnio GT żony i xenony a raczej poziomowanie w nich jest bardzo aktywne,wyraźnie widać przy ruszaniu czy hamowaniu,czego nie zauważyłem w swojej 9-tce.Po włożeniu kluczyka oczywiście "kłaniają" się i zawsze myślałem że pracuję prawidłowo,może jestem w błędzie?Naprowadźcie mnie proszę ;)
U siebie nie zauważam jakichś większych wachnięć świateł. Tylko przy uruchomieniu jest to widoczne
No właśnie,może tak to wygląda w 9. dzięki :)
Mialem tak ostatnio po urwaniu czujnika (mocowania czujnika do podwozia). Naprawilem i cisza.
Pozdrawiam
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2
We wcześniejszych postach są zdjęcia z poprawnym montażem czujników. W razie czego możesz odkręcić ramie i sprawdzić czy jak będziesz sam ruszal to napięcie będzie się zmieniać.
Napięcie zmienia się. .. czujnik też wydaje się że jest tak samo zamontowany jak na fotce na 1 stronie tematu. Musze sprawdzić czy ramię czujnika jest takie jak trzeba bo wg eper są chyba 2 rodzaje.
Zamieszczam tu może komuś się przyda info jak zamontowany jest tylny czujnik
Załącznik 120163
Przedni czujnik jakie napięcie powinien dawać?
W 8 zakładce FISHA159JTDM dał zdjęcie
Macie numer części przedniego czujnika?
to ten numer kolego
50 501 067
Witam
Dokonałem już przekładki zwykłych reflektorów na xanony oryginalne. Wtyczki pasują i xenony odpalają.
Założyłem czujniki samopoziomowania - kupiłem używki - i teraz znów mam problem, bo nie wiem ale światła świecą na max. 15m zdecydowanie za nisko. Mam wrażenie że tylko się pozycjonują po starcie tzn. kłaniają się na dół i zaraz podnoszą do pewnego poziomu i tyle. Podczas jazdy nic się nie zmienia. Nie wiem czy trzeba coś w kompie włączyć czy np. zrobić jakąś kalibrację tych czujników poziomowania??? Może źle zamontowałem te czujniki i to dlatego? starałem się to zrobić tak jak na fotkach z poprzednich postów. Ewentualnie czujnik lub czujniki mogą być padnięte? Jak to można ewentualnie sprawdzić??? Są one również firmy AL.
Pozdrawiam i proszę o jakąś poradę.
heh bo te czujniki i samopoziomowanie to bujda na resorach.
Mam seryjnie xenony i moment regulacji i adaptacji widac tylko w pozycji "key-on" czyli jak przełączysz pstryczek na manetce i włożysz kluczyk do gniazda. Wtedy widac "światłocień" i że idą w dół a idąc do góry stają w pewnym momencie i tak juz do następnego razu kiedy to np zatankujesz samochód do pełna albo załadujesz bagażnik i odpalisz auto. Wtedy xenon ustawi sie inaczej.
W żadnych seryjnych xenonach nie zauważyłem efektu dostosywania sie do nawierzchni. Wjeżdzasz na śpiącego policajnata i światła idą w górę ( ostatnio tak jeździłem przed blokiem tam i z powrotem raz szybko raz wolno - później z górki i pod górę )
Musze tylko jeszcze wziaśc jakiegos "wypasonego" postawić auto w jednym miesjcu - odpalic światła bez obciążenia na tylnej osi i zaznaczyc na ścianie czy gdziekolwiek indziej jak sie ustawią. PÓźniej wrzucic go do bagażnika i znowu włożyć kluczyc żeby światła na nowo sie ustawiły. i zobaczyc czy coś sie zmieni ( tzn powinno ale to tak z ciekawości )
To samopoziomowanie działa tylko przy uruchomieniu samochodu, a jeśli uważasz że nisko Ci świecą to są śruby od regulacji wysokości świecenia przy reflektorze.
Samopoziomowanie działa na bierząco i koryguje poziom reflektora. Tylko trzeba wiedzieć jedno - jest to system pasywny, ktorego czas reakcji jest opóźniony i dziury, wyboje itp. nie powodują natychmiastowych zmian.
Najlepszym testem jest odpięcie czujnika od łącznika i manewrowanie nim jak pracuje zawieszenie. Dobrze widać opóźnioną pracę.
Wymiziane S3 mini!
U mnie fajnie widać jak xenon pracuje podczas jazdy, jak hamuje się podnosi, jak przyspieszam opada, a "kłanianie" się podczas uruchamiania to self test... Praca soczewek jest bardzo widoczna w mieście, gdize widać jak linia światło cienia jest regulowana przez czujniki.
To widocznie u mnie nie działa samopoziomowanie w czasie jazdy bo nic takiego nie zaobserwowałem, jedynie przy uruchamianiu auta.
A masz czujniki? Zerknij bez zdejmowania koła na przedni lewy wahacz czy masz czujnik ;)
Tak czujniki są na pewno, widocznie uszkodzone. Kiedyś próbowałem się połączyć kabelkiem z xenonami ale coś nie chce się połączyć, a gdyby coś było nie tak z czujnikami to pewnie jakiś błąd by wyskoczył?
Na desce nic nie wyskoczy. Do polaczenia z lampą trzeba miec specjalną przejściówke do ELMa, TYP1 u Viakena.
A nie masz połamanego przedniego czujnika? Ramie przykręcone do wahacza jest polaczone z czujnikiem ? :confused:
No to ja mam sam elm bez przejściówki, wiesz co nie wiem, ale ostatno zmieniałem wachacz lewy i mechanik mi nic nie zgłaszał żeby był uszkodzony ale dla pewności jutro sam sprawdzę. Odkręce go i sprawdzę czy w ogóle lampy coś reagują jak nim będę poruszał bo może tego nie widzę na drodze heh chociaż wątpie w to.
W 9- tce tylko do ABS/ESP jej jeszcze użyjesz...
To Panowie macie serio coś nie tak, bo naprawde widać jak te soczewki pracują.
Zlogowalem ostatnio prace silniczkow i czujnikow podczas jazdy. Pracuja caly czas a to ze tego nie widac to wlasnie o to chodzi bo dlugosc swiatel jest korygowana.
Jak to jest z samopoziomowaniem? Włączam auto, potem światła - nie zauważam żeby ksenony się ustawiamy. Kiedy uruchamiam auto na włączonych światłach od razu się poziomuja. Czy tak ma być? Czy może nawet nie włączone się poziomuja i tego nie zauważam?
Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka
Nim zdążysz odpalić silnik, przeważnie wykonana jest procedura poziomowania... na włączonych światłach widzisz jej przebieg, na wyłączonych już nie...
Ok. Dzięki za info.
Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka
Również sprawdzałem logi i widać że lampy poziomu ja się cały czas podczas jazdy po nierównościach.
Procedura samodoskonalenia robi się po włożeniu kluczyka, nawet przy wyłączonych lampach.