Ja polecam varte silver - b. dobry mocny aku, bez niespodzianek.
Ja polecam varte silver - b. dobry mocny aku, bez niespodzianek.
Mam silnik 2.4 mjtd. Od dwóch sezonów jeżdżę na wapniowym bezobsługowym polskim akumulatorze Autocraft 85Ah. Z Myszkowa. Za 285 pln. Miałem takie same dylematy jak założyciel wątku. Jestem zadowolony. Podzielam opinię kolegów o podładowaniu nowego aku. Co pół roku ładuje profilaktycznie zgodnie z zaleceniami producenta. Zero problemów, mimo, że mam na pokładzie spory pobór prądu. Żeby było jasne - nie mam nic wspólnego z tą firmą.
Na pewno nie jest za dużo. Po pierwsze to fabryczny aku Magneti Marelli miał 90Ah. Takie parametry wynikają z Epr-a do mojego modelu. Po drugie, mam duży pobór prądu - ksenony, audio, climatronic, B&Me i inne gadżeety. Aku ponad 90Ah nie pasowały rozmiarami, były za duże. Ten Autocraft jest optymalny. A alternator? Trudno powiedzieć. Według Epr-a to 150A.
u mnie właśnie jest niby 100A
Podpowie ktoś jakie parametry aku do 2.4JTDm?
A ja mam 4max-a 74ah. Jak dla mnie bezproblemowy, tani akumulator. W sumie nie było mrozów tej zimy, przy -15* bez zająknięcia. Dodam, że mam już trochę niski prąd ładowania, bo tylko 13,9V. Ale bateria daje radę. Oryginalny, 12 letni który zastałem po zakupie miał tylko 60ah.
4max-a mogę polecić, sprzedało się ich trochę i jakoś w tym roku nie było reklamacji :)
jaboleq, nabijasz posty? Miałem na myśli napięcie, a że napisałem prąd - nikt na tym nie ucierpi.
Exide Excell ++ albo Varta Silver w ogóle akumulatory klasy premium bo wydatek na akumulator i tak nie jest taki mały więc zamiast te 100 zł zaoszczędzić to lepiej coś konkretnego :)
A ja polecam akumulatory FORSE. Do 3 różnych samochodów kupiłem i akumulatory kręcą jak szalone (dosłownie w każdym samochodzie nie wiedziałem że tak rozrusznik może szybko kręcić). Po dwóch latach używania zero różnicy w działaniu.
Nie wiem czy Centra od czasu pożarcia jej przez Exide zepsuła się czy ja mam pecha.10 miesięcy i reklamacja-wymiana na nowy.3 miesiące i ten nowy już jest reklamowany.
W obu to samo,jedna cela złom reszta idealne.
Ja osobiście mam Centrę od roku i nie mogę na nią narzekać.
Moja Centra w Alfie ma 8 lat i nie słabnie
A opinia o ZAP-Sznajder czy Banner? Ma ktoś doświadczenie?
Ja odradzam Vartę. Jedna w Hondzie Civic nie wytrzymałą dwóch lat, a trzy aku tego producenta poddały się chwilę po gwarancji w trzech rożnych motocyklach... wada to zwarcie wewnętrzne.
A ja polecam również jak ktoś wyżej akumulatory FORSE. Nie dość że tanie, to jeszcze na prawdę dobre jakościowo. Użytkuję w dwóch autach - w jednym 2 lata, w drugim rok - bez jakichkolwiek zastrzeżeń, w zimie zawsze spokojnie dawały radę kręcić.
A nikt z was nie brał pod uwagę zakupu akumulatora w technologii AGM ?? (szybciej się ładują, są trwalsze bo nie mają płynnego elektrolitu - 10 lat, mniejszy jest wpływ temperatury na ich parametry, wolniej się rozładowują itd....), można taki trafić np na allegro w granicach 250-400,- tyle że warto sprawdzać datę produkcji na klemie - wiadomo im młodszy tym lepiej.
np tu niezła sztuka z 31 tygodnia 2013 roku za 420,- (oczywiście zapewne logo do zaklejenia :) )
http://allegro.pl/bmw-oryginalny-aku...750759369.html
albo tu 37 tydzień 2012 :
http://allegro.pl/mercedes-w218-akum...731785302.html
mam takie trzy :) wszystkie mają lepsze parametry (sprawdzane testerem) od zapisanych na metkach mimo że są to egzemplarze z lat 2011 -2012
A z AGMami to nie jest tak, że trzeba je specjalną ładowarką traktować? Bo ponoć zwykły prostownik może je uszkodzić?
Ja właśnie zakupiłem Magnetti Marelli :)
Trochę to dziwne.Impulsowym można,zwykłym nie.
A w aucie jak jest ładowany?Przecież nie impulsowo.Alternator ładuje jak zwykłą ładowarka.I co AGM na to?
Trochę to dziwne.Impulsowym można,zwykłym nie.
A w aucie jak jest ładowany?Przecież nie impulsowo.Alternator ładuje jak zwykłą ładowarka.I co AGM na to?
Po wielu przeczytanych opiniach o różnych bateriach kupiłem Centrę Futurę i już ;) Chciałem Bannera ale nie mogłem znaleźć o odpowiednich parametrach w sklepie stacjonarnym. Na nowym aku autko lepiej zapala.
[QUOTE=LukaSS;1522067]A opinia o ZAP-Sznajder czy Banner? Ma ktoś doświadczenie?
Wiem że już po zakupach ale podzielę się swoim doświadczeniem:). ZAP-a miałem w dwóch poprzednich autach i zero żadnych problemów .Zdarzyło mi się kilka razy rozładować do zera poprzez nie wyłączenie świateł na noc prostownik na 24h i igła aku jak nowy motor odpalał z półobrotu,także polecam .
Posiadam Bannera w 1.8TS oraz 1.9JTD od paru lat działają normalnie:P
Witam ja mam passata B5 19 tdi i kupiłem na stronie www.prostowniki-akumulatory.pl akumulator marki Tuborg Silver 75 i jestem z niego zadowolony mam go 4 lata i nie miałem z nim problemu dużo za niego nie zapłaciłem a jakościowo bardzo dobry POLECAM.
banera miałem w golfie diesel 7 lat cykał sprzedałem z autem
centra padła po ok 2.5roku a u ojce 3lata w benzynie:D dziwne
bosch silver 3 rok ok
akumulator delphi w moim oplu 10 lat i zdechł rok temu
wszystkie nowe aku to nie to samo co kiedyś, teraz to aby gwarancja się skończyła to potem już loteria jak długo pociągnie
We wrześniu 2013 roku zmieniłem na Varta Blue Dynamic. Do dziś bez zająknięcia. Cena wtedy to było około 300zł.
Oryginalny z Alfy wytrzymał 6 lat i 160tys km przebiegu.
Od 2010 roku użytkuję Varte Silver dynamic 77Ah 780A wg(EN) w turbodieslu i jak na razie działa poprawnie, choć bez wątpienia spadek sprawności jest odczuwalny w stosunku do tego co było 5 lat temu.
Wcześniej był Bosch Silver 74Ah 680A wg (EN) zgon w zimie 2010- jak długo był w aucie nie wiem, ja eksploatowałem go przez dwa lata niespełna.
Ja mam w Alfie Energizer'a (tak to ta sama firma co produkuje baterie) i chodzi należycie a w leciwym Nissanie GIGAWATT'a, podobno Bosch to produkuje. Powiem szczerze, że chodzi jak należy a kosztował 65 Ah 190 zł, nowy z gwarancją u znajomego mechanika. W 166 miałem 2 centry i obydwie po skończeniu gwarancji poszły do utylizacji. Moim zdaniem aku Centry są drogie i g***iane, bynajmniej mi wytrzymywały po 2 lata.
A moim zdaniem są całkiem OK (Centry) - mam w jednej 156 Futura , w drugiej Plus i oba akumulatorki śmigają bez wyjmowania, doładowywania itp. od okolic 2008-2010, wciąż z zielonym oczkiem każda i żadnej z zim nawet się nie zająknęły. O ile pamiętam, ceną w żaden sposób nie odbiegały wówczas od innych, no ZAP chyba były tańsze tylko. Następne więc naturalnie będą również Centry. Więc nie uogólniajmy.
Ja osobiście polecam Centrę, bądź Vartę :)
Bosch był kiedyś dobry, ale niestety teraz pada zbyt szybko..
Czy używacie w swoich autach akumulatorów żelowych ? Jak się sprawują, czy warto zapłacić wyższą cenę w stosunku do tradycyjnych akumulatorów ? i jeszcze jedno - wybierając kolejny akumulator chciałbym aby był on możliwie najlżejszy. Może macie jakieś propozycje ??
Żelowy na pewno nie będzie lekki. Poza tym dobry akumulator zawsze będzie ciężki, jest to jeden z prostszych sposobów żeby porównać akumulatory. Oczywiście o tych samych parametrach.