Ja właśnie oddałem swoją 166 do zrobienia całego wydechu w siedzibie Ultera w Bystrej.
Z tego co wiem, mój dotychczasowy wydech tez był robiony w Ulterze i było git. W weekend się pochwalę, czy jestem zadowolony :)
Printable View
Ja właśnie oddałem swoją 166 do zrobienia całego wydechu w siedzibie Ultera w Bystrej.
Z tego co wiem, mój dotychczasowy wydech tez był robiony w Ulterze i było git. W weekend się pochwalę, czy jestem zadowolony :)
Wydech zrobiony?
Wysłane z mojego GT-I8200 przy użyciu Tapatalka
Tak. Jestem zadowolony.
Dźwięk identyczny z tym co było.
Finalnie nie wymienili tłumika środkowego (jest z nierdzewki)
Dla mnie super. Oddałem samochod, po 5 dniach zrobione. Zapłaciłem 1100pln
Załącznik 241116Załącznik 241117Załącznik 241118
Czyli sam końcowy? Fajnie wygląda. A jak z boku?
Ładnie wygląda :)
Więcej fot pliz ;)
Wymienione wszystkie rury i końcowy. Łączniki elastyczne zostały (koleś powiedział, że są dobre i nie ma co mnożyć kosztów) oraz środkowy (jak wspominałem jest z nierdzewki w ponoć bardzo dobrym stanie)
Więcej zdjęć nie mam. Jak będzie okazja, to spróbuje coś więcej pstryknąć.
Mialeś katalizator ? Masz fotki całego spodu ?
Moim zdaniem szkoda kasy na te tłumiki do V6, po pierwsze to oryginalny Imsaf szału nie robi, a drugie to cena jest zabójcza.
Ja chcę wywalić środkowy tłumik i dorobić końcowy z kwasówki.
Ktoś kiedyś pisał, o tłumiku z jakiegoś forda v6
To zależy komu co robi szał. Oryginalny daje Ci gwarancję dźwięku i wyglądu. To dla niektórych ważne. Nie każdy chce buczeć i pierdzieć pod remizą a tak się to kończy kiedy wrzucisz cokolwiek. Z kolei custom który zarówno wygląda profi (a nie jak komin) i dobrze brzmi jest trudny do osiągnięcia i jeszcze bardziej kosztowny niż oryginalny. Dlatego podsumowując. Oryginalny tłumik i tak wychodzi najtaniej biorąc pod uwagę jakość (wygląd, dźwięk, trwałość). A jeżeli jest Ci obojętne jak to będzie brzmieć i wyglądać (czyli co wyjdzie to przytakniesz zadowolony) to oczywiście można zrobić to taniej. Nawet ze stockowych puszek.
Poza tym jakiś czas temu (nie wiem czy dalej) były dostępne zamienniki asso pasujące P&P za połowę ceny ori. Andrzej montował i całkiem pozytywnie się wypowiadał.
Ja mam u siebie tłumnik końcowy MTS , pucha wygląda identycznie jak oryginał , końcówki sa trochę inne.Jeżeli chodzi o brzmienie bardzo zbliżone do ori. Ja kupiłem używke w stanie idealnym za 200 pln,nowy cos około 600 zł.
Oryginalny wydech wcale nie jest cichy, ma lekki basik. Jak na limuzynę przystało :)
Zgadza się, w pewnych sprawach Alfy Romeo nie ma co poprawiać :)
(ten zamiennik który zastosowałem rozczarowany trwałością Imasaf'a to ASSO, też włoski, więc pewnie też cudów nie będzie, na razie niecały rok jeździ, lecz połowę tańszy, brzmi mooooze ciut bardziej "mechanicznie", ale ja nie czuję jakoś w ogóle niuansów brzmień wydechowych) W ogóle jakoś miałbym spore opory wydawać tysiące na kawałek brudnej rurki pod autem, za której tylko końcówkę widać :)
http://ordini.assomarmitte.com/Infin...e/202-166.html
Daje radę. Porudział trochę ale myślę że jeszcze trochę posłuży :)
Na oeliksie pojawiło się takie cudo: https://www.olx.pl/oferta/tlumik-kon...tml#d3f6ad001e
Napisano, że wykonano na bazie oryginału, ale gość mija się z prawdą, prawda :edziahaha: ?
Cena dobra, podobno materiały od Polmostrów, ale nie oni robią.
Wygląda jak ten asso tylko końcówki są ładniejsze. No nie głupia propozycja jeżeli komuś obojętne jak brzmi (czyt. chce tanio).
"wykonany z podwujnej blachy" i "dźwięk może być lekko sportowy" kasują system :edziahaha:
to jest moze pluciennik albo inna ostrowska mini fabryka, wymienialem w innych autach i bylo ok, jedynie w c20xe z opla taki tlumik brzmiał jak kosiarka ale był nowy i szczelny
Czy ktoś rozpracowywał temat, jakie są różnice w tłumiku końcowym od Kappy? Oprócz ewidentnej w kierunku końcówek?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/03/14.jpg
Ja jeszcze takiego do kappy nie widziałem. Kappa ma normalnie owalną puszkę. Poza tym wiem z jakiej aukcji to wziąłeś - popatrz na real foto pod opisem :)
Koledzy ktoś kiedyś wspominał że końcowy pasuje "z jakiegoś mercedesa" bo tak się sklada że ja mam końcowy "z jakiegoś mercedesa" tylko nie wiem niestety z którego. W każdym razie mam go już do wymiany (puszka ok ale na wejściu rury przerdzewiało) a ogólnie wydech mam cały kombinowany (środkowy z lancii) to zastanawiam się czy kupić zamiennik do Alfy ASSO ten za 380, czy ten z mercedesa taki jak mam, bo brzmienie ma całkiem fajne swoją drogą. Tylko nie wiem jaki to jest bo tłumikowiec nie potrafił ustalić, a ja bede miał okazję obejrzeć samochód od spodu dopiero za tydzień, a i tak nie wiem czy się uda ustalić. Pamięta ktoś z jakiego mercedesa będzie ten tłumik końcowy?
Ja nie słyszałem o żadnym mercedesie :) z mercedesa są tuleje pływające w zwrotnicę :sarcastic: Może z mondeo pomyliłeś bo o tym ktoś wspominał.
Nie, nie pomyliłem. W temacie "Tłumik do 166 V6 od lanci kappy" z 2011 roku użytkownik Traianus pisał:
Przeglądając forum natknąłem się na post, w którym pan sprzedawał swoją 166, miał tam założony środkowy właśnie od kappy, natomiast końcowy od jakiegoś mercedesa
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...#ixzz59NDYL53a
Może to nawet o mojej furze była mowa :P
Nie wiążącą opinią od "gościa" to bym specjalnie się nie sugerował. Dlatego nawet o niej nie pamiętałem :sarcastic: Generalnie jak masz spawacza to każdy tłumik zamontujesz. Zrób fotkę nawet od spodu telefonem i wrzuć co tam masz.
koniec dziadowania
szkoda tylko że na wierzchu tego widać nie będzie :)
Załącznik 242696
muszę tylko sprawdzić stan katalizatora (czy się w środku nie wysypał...)
po moich kombinacjach z zamiennikami (a kappy jtd, z AR164, z mercedesa W202 połączonego z miszubiszu sigmą... :cool: ) to jednak przyłączam się do grupy twierdzącej że akurat w 166 tylko seria...
może i duży wydatek ale poprzedni wytrzymał 15 lat...
W Polsce kupiłeś?
Wysłane z mojego GT-I8200 przy użyciu Tapatalka
na alledrogo czyli 1450pln/komplet
tylko że fakturę wziąłem bo szefa na firmową AR namówiłem ;) więc VAT mi odda
Odważny szef :)
Ale fajny wydatek, tez żałuję że tego nie widać :D
Tak jak Marek mówiłeś wrzucam fotki co prawda słabe ale można coś zobaczyć. W swojej V-ce mam tłumik z merca w124 3.0 produkcji Polmostrów po numerze wyszło mi że to to:
http://mmax.pro/tlumiki/1342-polmost...2-175-339.html
Ogólnie nie wiem czy to wina tego że jest dziurawy czy samego tłumika, ale auto jest głośne, zwłaszcza na postoju, co prawda jest to miły i dla mnie przyjemny dźwięk, ale za głośno. Na trasie jest w miarę okej pod warunkiem że siedzi się z przodu, z tyłu jest już znacznie głośniej i jazda jest uciążliwa. Ja tego nie montowałem takie już było.
Załącznik 242832Załącznik 242833Załącznik 242834Załącznik 242835
Ciekawa sprawa, nawet bardzo. A jak rura dalej? P&P czy po prostu zespawana? Bo mocowanie widzę że chyba pasuje.
A końcówki? Chyba przespawane?
Dalej nie ma mocowania kołnierzowego jak w oryginale tylko rura jest pospawana z tą od środkowego. Ogólnie poza tym połączeniem nie widać tam zbyt wielu przeróbek, choć ja się w to bardzo nie zagłębiałem, także dlatego że nie widziałem alfy z ori wydechem od spodu nigdy, zmieniam teraz oba tłumiki na te ASSO żeby mieć cicho tak jak należy w limuzynie. Końcówki musiały byś przespawane bankowo.
Wgl tłumik ten ładnie wpasowuje się w nadwozie, nic nie wystaje, a jacyś tłumikowce do których pojechałem jakiś czas temu by skontrolowac ten wydech stwiedzili że to "chyba jeszcze oryginalny siedzi" :D
Jak jest pospawany to faktycznie lepiej wymienić całość żeby był demontowalny w przyszłości.
Tak dla potomności wrzucę info, że wywaliłem u siebie (tymczasowo) tylnośrodkowy tłumik. Ten spod kanapy ;)
Przed wyrzuceniem dźwięk z tłumika końcowego (fabrycznego) był mruczący i głuchy. Teraz jest głośniej, bardziej przelotowo i furcząco.
Tłumik końcowy i środkowy z Asso w porównaniu do seryjnego jest bardziej basowo i głośniej na obrotach jałowych
https://www.youtube.com/watch?v=om1nJjhNAUU
Szczerze mówiąc to z serią ma chyba niewiele wspólnego... co nie znaczy że jest źle ;)
tez mam zamontowany ten tłumik i jestem bardzo zadowolony w środku nie słychać go :) jedynie dźwięk silnika. Dodatkowy plus że jest mniejszy i nie wisi ogromna pucha przy ziemi:)
PS. jakoś on nisko wisi nie wyrobione gumy?
Wideo bardzo zmienia dźwięk na żywo jest to całkiem inaczej słychać
Co do gum to były zmieniane rok temu i wydają się ok. Trzeba by podgiąć wieszaki na tłumiku żeby wisiał wyżej