Aga wypowiedz się bo domysły snują i Łukasz musi odpowiadać za Ciebie :P
Printable View
Nie widzę za bardzo sensu brania udziału w tej dyskusji. Jak ktoś chce pogadać o wyższości robienia zdjęć aparatem z komórki, a sprzętem profesjonalnym niech założy osobny wątek. Poza tym chyba każdy ma swój rozum, swój gust i jednemu się będzie podobało zdj 1 a innemu zdj 2, a komuś może zdjęcie 18. Nie rozumie więc tej nagonki i wyładowywania frustracji na tym forum i w tym miejscu, a już tym bardziej obrażania i wyśmiewania się z innych zdjęć. Nie podoba ci się? Nie klikaj na nie. Nie rozumie więc tej próby wmówienia innym ludziom że PS jest be. Myślę, że to nie pierwsze i nie ostatnie poprawiane zdjęcie biorące udział w tym konkursie. Jak bym chciała, żeby było naprawdę przerobione to bym usunęła rysy na samochodzie, bo są straszne :/ . W zdjęciach chodzi tak naprawdę o wywołanie emocji u odbiorcy, dlatego dla mnie osobiście nie jest więc istotne w jaki sposób i czym zostało wykonane. Jeżeli jest fajny pomysł to nawet zdjęcie komórką może mieć szansę i może się podobać. A obrońców stojących na straży "czystości i moralności" zdjęć ze swoją krucjatą zapraszam pod krzyż a nie na forum. I zacznijcie od walki z naprawdę przerobionymi zdjęciami modelek w gazetach, przez które inne kobiety wpadają w kompleksy i choroby typu anoreksja i bulimia. Koniec OT!
---------- Post added at 09:15 ---------- Previous post was at 09:04 ----------
I jeszcze tylko taka moja mała dygresja, kolego drogi zajrzyj w regulamin i przeczytaj ze zrozumieniem punkt 11 i 15 ;)
Droga Koleżanko, nikomu nic nie wmawiam, nie wyładowuje flustracjii, bo jej nie mam, nie rozumiem Twojego ataku, napisałem tylko że widzę zdjęcia obrabiane, po tiuningu itd, a jak wiemy wszyscy zdjęcie obrobione nie kwalifikuje się w definicji "ZDJĘCIE", i to wszystko.
A tak na marginesie, efekt jaki uzyskałaś jest świetny, ale to jest już "obraz" a nie zdjęcie.
ależ koleżanko spokojnie - zapytałem bo spodobał mi się efekt jaki uzyskalaś i to wszystko ;)
Wszystkie zdjęcia fajne,nie będę dyskutować, nad doskonałością zdjęć bo i po co. Numer 9 mi się podoba jako że nawiązuje do zimy.
Jak już tak bardzo sie posiłkujemy regulaminem to Twoje zdjęcie jak i wiele pozostałych nadesłanych łamie punkt 2 :) To już 17-stka która nie dostała żadnego głosu bardziej ten punkt spełnia. Ale nie o tym chciałem mówić. Osobiście nie jestem przeciwnikiem Photoshopa bo prawdą jest że wszędzie sie teraz z niego korzysta. Poza tym jest to konkurs a jego prace będą prezentowane w corocznym kalendarzu klubowym więc w trosce o wysoką jakość tego kalendarza powinny do niego trafiać zdecydowanie najładniejsze zdjęcia. Natomiast wiem też jak ogromną przewagę PS może dać bo sam znam go bardzo dobrze i osobiście nie dam się Tobie nabrać :P w mojej ocenie są pewnie granice :) ale oczywiście każdy ocenia po swojemu. ja tylko osobiście chętnie bym chciał zobaczyć to zdjęcie w oryginale bo pewnie jest równie ładne i obyłoby się bez takiej nocnej ingerencji, kadr jest dobry, auto samo w sobie też rzadkość i chętnie bym je widział w kalendarzu więc myślę że bez tak mocnej postprodukcji by się obyło i nie byłoby tej niepotrzebnej dyskusji :) a wszystkim pozostałym niezadowolonym przeciwnikom PS'a proponuję na przyszłość śmiało korzystać z punktu 15go, regulaminu / sorry saroo :D /
ludu, Wy nie macie większych problemów w życiu :D ?
Jest konkurs i każdy wysyła co mu się podoba i każdy głosuje na to co jemu się podoba. Wyniki opublikowane zostaną po zakończeniu i co się tak emocjonować.
Próżne dyskusje na tematy kiedy jest zdjęcie a kiedy to już obrazek.
dla ciekawych jak powstają takie efekty jak na fot nr.1 napiszę:
prawdopodobnie
- zdjęcie jest obrobione w LR z użyciem presetów do obróbki w stylu repoglamour (tam została uzyskana taka a nie inna tonacja i kolorystyka)
- następnie zostało przerzucone do PS gdzie zostały nałożone filtry kolorystyczne Cross Processing B02 i L08 z pokryciem ok 20-25%
- później została użyta wtyczka Tonal Contrast i suwaczkami zmienione uwypuklenie szczegółów co daje wrażenie HDR właśnie
- kolejno malowanie pędzlami w PS by rogi zdjęcia było przyciemnione ale każdy z nich inaczej
- użycie Lighten Center co spowodowało zwrócenie wzroku oglądającego na te elementy jakie autorka chciała pokazać.
Światła przednie i padające z nich światło to nie są cuda robione w PS bo to kwestia optyki i przymknięcia przesłony do wartości wyższych niż 5,6.
mi sie zdjecie nr.1 bardzo podoba ale moim zdaniem nie nawiazywalo do zimy wiec nie glosowalem na nie.
no ja wlasnie myslalem nad 9 i 5 ale ta 2 mi sie od razu spodobala
number nine
Jak zobaczyłem nr 5, to od razu zagłosowałem nie przeglądając kolejnych zdjęć.
Jest rodzinka alfy, jest choinka. Bardzo klimatyczne zdjęcie, nie poprawiane raczej i tym mnie urzekło.
Fotka nr 1 i 2 są na prawdę dobre, jednak bardziej mnie nr 5 przekonał bo jest kilka alf :)
Dużo fajnych fot!
3. a ja będę parkował(a?) na dwóch miejscach, żeby mi żaden lanos drzwi nie porysował :)
5. ;)
9. ..jak z reklamy
15. 16. 17 i 18 mnie rozwaliły :)
Jednak Nr 1. jest nr 1.
Gdyby 1 nie była przesadzona z HDR i byłby śniego głosowałbym na nią bo jest 33.. :) Ale poszło na 2. bo najbardziej zimowe na koniec tego kalendarza. Na 5 same 156 niestety.. O wielu szkoda gadać..
2 wymiata
Nr.1-kozak
Samochód na zdjęciu nr 16 chyba nigdy nie widział wosku!
6 fajna, ciekawy pomysł i taka naturalna bo tu widzę dylematy macie obróbkowe:)
Poszło na 1, dwójka też super, ale niestety ucięta, jak by nie to nie zastanawiał bym się.
pierwsze to photoshop i nic więcej.
Konkurs nosi tytuł " zdjęcie miesiąca" - zdjęcie jest pod numerem 4 a pokaz umiejętności i znajomości photoshopa pod nr 1. Kwestia interpretacji co dla kogo znaczy słowo zdjęcie. Jedynka jest dobra ale przekolorowana i osoby dopuszczające foty do konkursu w ogóle nie powinni go dopuścić bo powtarzam to konkurs na zdjęcie a nie poziom umiejętności retuszu
Zdjęcie 5 i 2 świetnie oddają grudniową atmosferę, choć może nie w tym roku :) Jednak zdjęcie pod nr piątym jest najlepsze, gratulacje !
a jak :D zobaczyła autorka Alfę 33 spodobała jej się a później siadła przed kompem na 3 dni i sobie namalowała obraz taki jakie zdjęcie by chciała zrobić :P
ta 4 lekko leci na lewo :P a na 1 to nie tylko PS jeszcze umiejętność użycia przesłony :P
a to wiadomość z ostatniej chwili :D
od przyszłego miesiąca foty z Photosopa będą odrzucane :D
w konkursie wezmą udziała wyłącznie zdjęcia wykonane komórkami :D
1 to przesadzony PS i chyba mimo wszystko ma szansę wygrać...
2 jest niezła, choć szkoda, że ucięta.
większość ludzi ma problem z czytaniem ze zrozumieniem i pewnej świadomości podejścia do rzeczy bieżących. Jak juz pisałem wcześniej jest to ogólno forumowy konkurs a co za tym idzie maja do niego prawo zarówno uczestnicy którzy nie mają pojęcia o fotografii jak i profesjonaliści i Tu wkrada sie jeszcze gwiazdeczka* czyli Ci którzy znają PS i teraz porównywanie zdjęć MOCNO poprawionych a zwykłych śmiertelników skwituje pewna angedodką.
Przyjechał Niemiec na święta w polskie góry i spotyka bacę pytając go czy odśnieżają drogi ? na to zdziwiony baca mówi ze tak OCZYWIŚCIE. Na to zdziwiony niemiec pyta kiedy ? noo właśnie są odśnieżone!! to co tak na biało ? no tak na biało je utrzymujemy!! i to jestto samo jak podcierasz sobie tyłek podcierasz a co na brązowo utrzymujesz ??
Bardzo ładnie we wcześniejszym poście używałeś ironii więc myślę że rozszyfrujesz zawartą w tym myśl.
Moim zdaniem grudzień najlepiej oddaje zdjęcie nr. 5 - w końcu grudzień powinien kojarzyć się ze świętami Bożego Narodzenia i zimą(z którą ciężko u nas w tym roku). Poza tym bardzo dobre zdjęcia zimowe to 2 i 9, tylko brakuje moim zdaniem akcentu świątecznego(wiem, coś za coś :P ) który by kojarzył się z grudniem. Nie twierdzę że inne zdjęcia są złe czy coś, ale chciałem zauważyć że nazwa konkursu to "zdjęcie miesiąca" , a wygrywają często zdjęcia które nijak się mają do odzwierciedlania danego miesiąca, tylko są po prostu profesjonalnymi zdjęciami. Pozdrawiam!
Jedynka to nie tyle PS co zdjęcie zrobione w HDR http://pl.wikipedia.org/wiki/High_dynamic_range_imaging, nawet ciekawe, oddaje klimat obecnej zimy
To nie jest HDR juz pisalem wcześniej ale każdy kolejny będzie pisał że hdr i hdr...
Kur** ludzie napisane jest kilkanaście postów wcześniej. Po co wymyślać jak dokladnie opisane jest jak powstało zdjęcie.
Masz na myśli to co Ty tam wcześniej opisałeś? Bo ja sam nie wszystko z tego zrozumiałem choć myślałem że znam sie na Photoshopie :P a to co tam opisałeś tylko obrazuje nam wszystkim jakie cuda były z tym zdjęciem robione żeby osiągnąć taki efekt, to nie jest tylko zwykła zabawa z kontrastem i nasyceniem kolorów :) ale ogólnie obojętne mi to bo sam jak wysyłam zdjęcia na konkurs to poprawiam je trochę w PS'ie :P aczkolwiek gdybym zrobił dobre zdjęcie ale w PS'ie był kompletnie zielony to czułbym się lekko pokrzywdzony :P dlatego jeszcze raz zachęcam wszystkich by nim wyślą zdjęcia na konkurs odpowiednio je najpierw obrobili :)
Tak Pawle :) opisałem. No Ci co są "zieloni" w PS to mogą skorzystać z pomocy Łukasza jest to opisane w regulaminie :)
gdzie można wysyłać zdjęcia do konkursu na styczeń?
Zwycięzcą grudniowej edycji konkursu Zdjęcie Miesiąca, został użytkownik heliksa, za zdjęcie:
http://www.forum.alfaholicy.org/
Gratulujemy!
------------
Zwycięzca otrzyma wybraną przez siebie nagrodę rzeczową, ufundowaną przez Ceramizer.plhttp://www.forum.alfaholicy.org/
[regulamin] Konkurs - Zdjęcie miesiąca
----------------------------
Zapraszamy do wzięcia udziału w konkrursie. Prosimy nadsyłać swoje prace już na następny miesiąc!
Szczegóły w tym temacie: