Jesli dobrze pamiętam to na 99% na Jesionowej. Parę uliczek dalej niż poprzednia lokalizacja. Tam jakiś klijent ma warsztat a oni obok niego się budują :)
Printable View
Jesli dobrze pamiętam to na 99% na Jesionowej. Parę uliczek dalej niż poprzednia lokalizacja. Tam jakiś klijent ma warsztat a oni obok niego się budują :)
witam wszystkich, mam pytanko czy ktos ma wolny weekend zeby mi pokasowa bledy ,zwlaszcza poduchy.
Kupilem sobie kabel , ucze sie itp:) ale jeszcze nie dotarlem do tego etapu i coś mi nie wychodzi:)
pozdr!
Witam, mam problem z wariatorem. Potrzebuje dobrego mechanika na terenie Koszalina.
co to za problem? wariatora się nie naprawia - tylko wymiana:)
Polecam człowieka który wie wszystko o włoskich autach od zawsze przy nich majstruje oraz ściga się w wyścigach na 1/4mili. Piotr Krakowski ma warsztat w Mokrawicy koło Kamienia pomorskiego,na prawde opłaca się przyjechać.
Możesz podać namiary do Mokrawicy? Czy zna się również na układzie wydechowym, konkretnie katy?
Le-car rotmanka nie polecam. Brak mozliwosci zawarcia umowy pisemnej. Cena przy odbiorze moze wzrosnac razy kilka. Robocizna w skład czego wchodzi wymiana wahaczy z przodu + tarcze i klocki+ uszczelka pokrywy zaworów 1400zl. Jest to warsztat bardzo polecany przez kilka osob z klubu pomorze ktorzy pomagaja koledze w potrzebie jak klientów brak. Ja sam sie niestety na to nabrałem. Osoba prowadzaca warsztat uważa ze wymiana rzeczy eksploatacyjnych musi kosztowac, bo za wiedze sie płaci. :) Niektórzy nadużywają swierdzenia ze to co włoskie naprawia się trudnej niz autka z grupy VW.
W:girl_wacko:ymiana rozrzadu w 156 1000 zl
[QUOTE=odzi;673604
W:girl_wacko:ymiana rozrzadu w 156 1000 zl[/QUOTE]
to z częściami i robocizną? czy sama wymiana? bo w szczecinie u ludzi od alfonsów to od 350 do 400 za samą wymianę. trochę mnie zdziwiła cena u mozgi, wymiana 270:). cena rozrządu od mozgi może się komuś przyda
części:
PASEK ROZRZĄDU 55225504 306,11
NAPIN.PASKA 55192240 270,96
ŁOZYSKO PASKA 60671573 175,61
POMPA WODNA 60586222 282,60
KLEJ 71713687 55,60
USZCZELKA POKRYWY GŁOWI :60655592 149,74
Robocizna: 270
cena robocizny bez czesci
witam
Piszę w tym dziale, chociaż temat podpięty powinien być też pod "rozrząd na Mierzynie"
W tym miejscu chcę podziękować Pikerowi z "furini team" który podjął się poprawnego ustawienia rozrządu w moim alfonsie na blokadach tak jak być powinno i poprawek po mechanikach z aso poznań którzy bardzo pięknie odje... sztukę. To jak ręce które leczą, poważnie, ludzie 1 raz oddałem alfonsa i spałem spokojnie...rozrząd ustawiony ja zadowolony,alfons lata jak szalony. polecał chłopaków, nie tylko do naszych samochodów, ale także do innych marek (mój wujek już z nich korzysta i morda zadowolona "mercedes"). Gdyby człowiek nie był taki głupi to by od razu z nich skorzystał, chciało się zaoszczędzić to za głupotę trzeba płacić razy 2! Ludzie z pasją a nie wymieniacze jak to przeważnie w tych czasach bywa! Pozdrawiam cały zespół Furini team. Cholernie zadowolony właściciel alfonsa.
Macie jakieś doświadczenia gdzie najlepiej oddać Alfę na konserwację podwozia w Szczecinie?
Chciałbym, żeby było to zrobione solidnie z czyszczeniem ognisk korozji, a nie tylko chlapnięte bitexem.
Niestety musisz znaleźć warsztat i podkreślić, że chcesz malowanie z czyszczeniem, przed malowaniem ( nałożeniem bi-teksu ) chcesz zobaczyć jak jest wyczyszczone, tylko w ten sposób poprzez kontrole przed w trakcie i po .
Gdzie podjechać na geometrię w Szczecinie ?
Sama geometria czy kąty także?
Tylko przód czy 4 koła?
Kąty tak
4 koła tak
czyli full service
Znam taki warsztat w Podjuchach przy pętli.
Tylko musiałbyś się umówić bo nie zrobią tego z miejsca.
Witam,
gdzie w Koszalinie lub okolicy moge ustawić zawory w AR 2,4jtd 136hp.
Wiem, że jest serwis na morskiej ale chyba dobrej opini nie mają.
Nie chcę dawać komuś samochodu, kto będzie uczył się na moim :stop:
Moze ktoś ma sprawdzonego mechanika i poda namiary.
Zdecydowanie odradzam serwis samochodowy Fampol na ulicy ul. Wyzwolenia 122b. Nie potrafią naprawić samochodu, Pan mechanik nie wie co to omomierz, twierdzi, że kontrolka silnika ma się palić bo "ten typ tak ma" , według niego gdy na wolnych obrotach autem trzęsie jak traktorem to jest ok, za niewykonaną naprawę wołają śmiesznie wysokich pieniędzy, pomimo nie zrobienia niczego, Pani z biura jest chamska, odzywa się do klientów na ty, właściciel tak samo, nie potrafi przyznać się, że samochód jest niesprawny i nic nie zostało zrobione, wciska mi kit, że jest z nim wszystko ok, a gdy słyszy słowa, że nie zapłacę twierdzi, że jestem głupi, bo auto chodzi dobrze i mam wypieprzać. Omijać szerokim łukiem!
Orientuje się gdzie w Szczecinie podłącze 159 pod komputer aby sprawdzić błędy czujników parkowania? Oczywiście możliwie jak najtaniej.
rysiek, jeżeli chcesz to o 16:00 wiesz gdzie mnie szukać;)
Tak, opisałem to w innym temacie:
"komunikat pojawił się nagle bez wyraźnej przyczyny. Potem się znikł (czujniki działały) i dziś po całodniowym staniu na parkingu czujniki znów nie działały. Mrozów nie ma, auto czyste i wywoskowane. Samochód pół roku po gwarancji więc naprawa gwarancyjna odpada, odruchowo odłączyłem aku, sprawdziłem z zewnątrz czujniki ale wszystko wygląda ok."
Franek rozumiem, że masz możliwość podłączenia pod kompa i się na tym znasz?:)
ktos w szczecinskich / polickich warsztatach przerabial temat alternatora? ;]
musze wymienic pewnei sprzeglo alternatora bo mi popiskuje i zastanawiam sie gdzie :)
Większość warsztatów pewnie alternator zawiezie do "bendiksa" żeby wymienili te sprzęgło. Kwestia demontażu i montażu alternatora. Zadzwoń do elektrobendiksa na emili plater lub tamie pomorzańskiej, żeby się dowiedzieć co za ile chyba, że znasz innych regeneratorów.
sam alternator wlasnie jest ok, kwestia wyjecia alternatora i wykrecenia sprzegla (do czego jest tam potrzebny jakis specjalny klucz), ktore kupie.
strasznie mnie irytuje to piszczenie, ktore zreszta slyszales :D
Wpadnij w piatek wieczorem pomyslimy co z tym zrobic ale z tego co sie orientuje to dostep do alternatora to porazka :P.
Zna ktoś warsztat w Szczecinie, który będzie potrafił zdiagnozować hałas pochodzący z okolic piasty/półosi?
Witam...potrzebuje adres warsztatu lub mechanika w Kołobrzegu lub okolicy-wymiana rozrządu ,filtry,płyny itp...
Witam i ponawiam.Jak wyżej.Potrzebny magik z Kołobrzegu lub okolic...
166 2,4 JTD 20 V ,2005, auomat Aissin 55-50, ZAPALIŁ SIE STEROWNIK{jak kto woli "komputer" skrzyni}. Mam inny, ale nie zgadzaja sie symbole.Kto w Szczecinie robi sterowniki,. kto moze sprawdzic nowy sterownik. Zakładam ze moze byc : 1/ rowniz uszodzony ,bo z drugiej reki, 2/ moze byc od Lancii{ a tam jest chociaz ten sam silnik i skrzynia- to ma dodatkowo elektrycznie blokowany hamulec reczny tylnych kol} 3/. moze byc sterownik z jakąs zmiana w stosunku do mojego modelu 2005 ,choc to watpliwe- nic nie grzebali chyba w elektronice. Zalezy mi na kontakcie z realnym czlowiekiem z wiedza, nie wujkow podpinajacych sie pod złaczke i drukujacych mi bzdety o błedach w skrzyni. Moj mail : robertlula77@gmail.com tel 518107081.
Słyszałem kiedyś że w Policach (lub okolicach) działa jakiś dobry magik od klimatyzacji. Chce w końcu uruchomić klimę w Alfiźnie i mam już dość gości którzy kasują mnie za naprawę kolejnych elementów a z tajemniczych przyczyn klima nie działa nadal...
Jeśli znacie dobrego fachowca (fajnie jeśli nie zamorduje mnie ceną) w Sz-nie lub okolicach to czekam na namiary.
może ktoś, coś?
Zapraszam można powiedzieć, że do siebie w Stargardzie na ul. Bema 6.
Witam serdecznie!
W związku z tym że stałem się nowym właścicielem Alfy 156 2.5 V6 2000r mam oczywiste pytanko dot. wymiany rozrządu ,gdzie w Szczecinie można wymienić to ustrojstwo :) Czy orientujecie się jakie ceny za robociznę? Rozglądałem się za mechanizmem i pompą i przyznam że nie ma dużego wyboru.Muszę również wymienić pordzewiałe progi,czy możecie polecić dobrego blacharza .Z góry dziękuję za odpowiedz.
Witam
jestem nowy na forum i nie mam jeszcze swojej Alfuni ale jedzie już do mnie z Włoch
będzie to AR 159 SW 1,9 JTDM 120 KM
czytając to forum zmieniłem zdanie na temat samochodu, a raczej wersji jaką powinienem zakupić.
Na początku w planach miałem tą samą wersję silnikową lecz 16 zaworową 150 KM ale ze względu na problemy z klapami wirowymi ( nie mam pojęcia co to oznacza - ale ze się psuja) zdecydowałem się na wersję 120KM plus chip tuning
i teraz moje pytanie :
gdzie w Szczecinie i okolicach można zrobić chiptuning w Alfach i jakie miejsce byście polecali - bo nie chce się naciąć na warsztat który się będzie uczył czy eksperymentował na moim samochodzie
dodatkowo polecacie zmianę oprogramowania czy box ?
wolę wydać raz pieniądze i być zadowolony, niż kombinować po trzy razy żeby zaoszczędzić 15PLN
pozdrawiam
Rafal
Odpuść sobie chip tunning w tym egzemplarzu. No chyba że chcesz sprzedać po 20tyś km lub roku czasu.
nie rozumiem dlaczego mam sobie odpuścić chiptuning ??
wybrałem ta wersje czytając to forum i opinie w nim zawarte
początkowo chciałem V16 ale wypowiedzi na forum utwierdziły mnie ze korzystniejsze jest V8 plus chip
z jakimi problemami mogę się spotkać po zwiększeniu mocy na 150KM i 330Nm ?
podobno silnik znosi takie zmiany bez większego problemu ??
Przez jakieś 20 tyś km zniesie bez problemu.
Turbo w 8v dmucha fabrycznie 1,2 bar a w 16v 1,45 bar - zwiększenie ciśnienia do 1,7 bar 16v jakoś zniesie, 8v wykończy.
8v nie ma chłodnicy oleju tak jak 16v, no i też inne ciśnienie paliwa w listwie CR (na korzyść 16v)
No i jeszcze jedno. 159 waży ok 1700kg. Trzeba było od razu kupić 16v