Jakie mieliście objawy walniętego koła pasowego w 159? Jakieś drgania silnika lub wewnątrz auta, dziwne dźwięki? Czy przy obciążaniu koła (załączenie klimy itd) coś wyraźnie się zmieniało, że można było dojść, że to akurat koło a nie np klima?
Printable View
Jakie mieliście objawy walniętego koła pasowego w 159? Jakieś drgania silnika lub wewnątrz auta, dziwne dźwięki? Czy przy obciążaniu koła (załączenie klimy itd) coś wyraźnie się zmieniało, że można było dojść, że to akurat koło a nie np klima?
Witam.
Posiadam Alfe Romeo 159 2.2 JTS z 2007 roku. [notranslate]Alfa[/notranslate] stoi u mechanika jak zwykle i mam do wymiany koło pasowe wału korbowego. I tutaj pojawia się moja prośba do was !!! Bardzo ciężko znaleźć mi koło pasowe do tego silnika :( Może ktoś z was wie/ słyszał/ wymieniał w tym silniku koło i pomoże mi kupić odpowiednie ponieważ wszędzie gdzie patrzyłem są koła do JTD a do JTS w ogóle nie ma :/ Dzwoniłem do ASO ale cena na poziome 800 zł to lekka przesada :( POMOCY !!!
Koledzy, mam taki dzwięk z okolic alternatora: https://youtu.be/lpk50mp_bEU Chodzi o to nieregularne cykanie. Czy to będzie koło wału, czy może sprzęgiełko alternatora? Niestety nie mam jak teraz zwalić paska, muszę dojechać 100km do domu zanim to sprawdzę :/
Witam,
u mnie pojawi się terkotanie ... napinacz skacze i pytanie czy to koło czy napinacz? wiem wiem przez internet :) ale czy przy padniętym kole skacze napinacz?
Mi skakał.
u mnie metaliczne cykanie po rozruchu przez 10 - 15 sekund potem cisza po tygodniu koło się rozleciało
Możliwe, że przymierzam się do wymiany koła pasowego.
Co sądzicie o kołach Akron Malo?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Na forum polecane jest dayco. Jest w przystępnej cenie i podobno idzie na pierwszy montaż. Odradzam SNR. O ile inne wyroby są ok, to koło pasowe wytrzymalo kilkanaście miesięcy, wymieniłem na kolejne SNR i ta sama historia. Kilkanaście miesięcy i do kosza.
Zastanawiam się tylko, czy konieczna jest wymiana tego koła. Jego praca wygląda jak poniżej:
https://youtu.be/4mgkATPhnCs
Na zdjęciach wygląda w ten sposób:
Załącznik 234226Załącznik 234227Załącznik 234228Załącznik 234229
Moim zdaniem koło pasowe wygląda w porządku. Martwią mnie jednak pewne objawy.
Czasami po odpaleniu, przez około 5-10 sekund słychać taki jakby metaliczny dźwięk/syczenie. Po kilku sekundach dźwięk ten ustaje i samochód chodzi normalnie.
Objawy te występują tylko wtedy, gdy na dworze są totalne upały i auto porządnie się nagrzeje. Czy to mogą być dźwięku wydawane przez uruchamiającą się klimatyzację albo coś w tym stylu? Tak jak mówiłem moim zdaniem koło wygląda na dobry stan, było wymieniane ostatnio niecałe dwa lata temu.
Popatrz na napinacz podczas pracy silnika, jeżeli skacze to koło pasowe. Co do cykania powinno być jedno "tykniecie" elektrosprzegla
Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka
Uwierz mi że znacznie bardziej napinacz skacze przy uszkodzonym sprzęgle alternatora. Co prawda w innym JTD ale potrafił się tłuc, bo skakał od ogranicznika do ogranicznika - przyczyną było właśnie zatarte sprzęgło. Koło pasowe po prostu slychać/widać.
jeżeli chodzi o koła pasowe to Dayco to jest wysoka jakość polecam również Swag=Febi Może byc INA No i jak najbardziej oryginał
corteco zdarzyło sie ze wytrzymało tydzien na swoim przykładzie w scenicu 1.9 Dci 120KM montowałem
sam jeżdżę na ina 30kkm bez problemu
co bardzo ważne sprawdź sprzęgło jednokierunkowe alternatora, i sam alternator potrafi wydawać różne dźwięki
nie polecam impregnon i wszystko tego pokroju
Stukanie na zimnym siliku przez kilka kilkanasce sekund moze wywoływać dwumasa (pierwsze objawy jej zuzycia)
W 2.0jtdm jak były wyższe temperatury na dworze to po rozruchu silnika na pedale hamulca czuć było takie stuki/wibracje które narastały po włączeniu klimy, teraz kiedy na dworze jest zimniej mam takie objawy raz na jakiś czas. Winne będzie koło pasowe? Wymienić samo koło + pasek czy napinacze też?
Na pewno nie zaszkodzi wymienić też napinacza, ale sprawdź najpierw wizualnie kondycję koła po prostu.
Cześć , podłączając się pod temat chciałbym zapytać czy aby koło pasowe w moim autku nie umiera. Od dłuższego czasu , podczas uruchamiania silnika oraz jakiś czas po uruchomieniu coś piszczy w okolicach paska wielorowkowego później przestaje. Wczoraj po przyjeździe do pracy poczułem zapach przegrzanej gumy lub plastiku . Po obwąchaniu okolic silnika woń ta zdecydowanie wyczuwalna była w okolicy paska pod zbiorniczkiem wspomagania . Czy ktoś miał podobny przypadek lub orientuje się co jest jego przyczyną ?
Witam chcę odkręcić koło pasowe ale nie wiem czy do tych śrub trzeba specjalne bity? Torx jest za luźny imbus również:( Czym odkręca się te śruby? Zamówiłem Koło Dayco cena ok 380zł z wysyłką ciekawe ile te wytrzyma...Fotka mojego koła rozwalonego i dodaje zdjecie jak wyglądają śruby;)
http://allegro.pl/ribe-klucze-glowic...559546851.html . Takie coś potrzebne.
To się torxem odkręca. 50 albo 55, ale głowy nie dam, może 45 to było?
Dzięki zamówiłem już zestaw yato do tych śrub;)
- - - Updated - - -
Jeśli ktoś odkręca te śruby imbusem czy torxem to je typowo niszczy bo są mniejsze o jakiś 1mm lub więcej(u niektórych może i da sie odkręcić imbusem czy toxem ja nie próbuje)...Teraz już wiem że są to torxy specjalne i głównie są one w autach Fiat-Alfa;)
Nic nie zniszczyłem.
One są tak małym momentem dokręcone, że nie mają prawa się zniszczyć.
Czy takie spekania kwalifikują do szybkiej wymiany? http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/04/332.jpg
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Pasek również spekany widać.
Na pasku to akurat kropelki wody [emoji16]
Jest on w idealnym stanie. Co ciekawe, z samochodem nic się nie dzieje, nic nie tlucze, nie jest głośny, nic a nic. Zwróciłem uwagę na to podczas wymiany plastików nadkoli i stwierdziłem, że zagladne na koło i tu zonk. Koło i pasek już jadą do mnie, od naszego kolegi forumowego. Lepiej dmuchać na zimne.
Koło pasowe to jest taka gnida, że potrafi rozwarstwić się od spodu i tego wcale nie widać
Wstawić Dayco i pasek oryginał. Ja nie narzekam. ;)
Dzisiaj koło Dayco dojechalo z paskiem. Wszystko wymienione. Stare koło, poza pęknięciami było w stanie idealnym. Nic się nie ruszało, wszystko sztywne. Przynajmniej teraz spokojna głowa będzie.
Cześć,
Pół roku temu wymieniałem w mojej 9 koło pasowe. Mechanik mówił że był spory luz i wsadził dayco. Dziś podczas jazdy usłyszałem dziwne ciche piski przy wyprzedzaniu. Była też klima odpalona na max. Po chwili w aucie śmierdziało gumą jak u wulkanizatora. Zatrzymałem się i pod maską wszystko uwalone gorącą gumą z koła pasowego. Jak myślicie, czy trafiło mi się jakieś felerne koło pasowe, czy coś innego mi je uszkodziło? Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam M.
Sprawdziłeś dokładnie, że to z koła pasowego? Wymieniałeś cały komplet osprzętu? Czy tylko pasek i koło pasowe. Ja np wymieniałem cały komplet i jedna z rolek była na wykończeniu.
Myślę że to koło, bo właśnie z tego koła są ślady spalonej gumy rozbryzgujące się od jego środka na wszystkie strony. Pół roku wcześniej mechanik zmieniał koło, pasek i jeden napinacz, ale nie wiem dokładnie jaki. Teraz jak sobie pomyślę, to ostatnio po odpaleniu auto chodziło trochę głośniej ale nie wpadłbym nawet, że to może być koło pasowe, które ma nakulane max 4k. Przy wbiciu zbyt szybko za wysokiego biegu, też było słychać że coś bije, ale raczej nie za często mi się to przytrafiało i olałem temat.
No to miałeś pecha widać, pozostaje tylko demontaż i wymiana na nowe. U mnie dayco zrobiło już około 40k i wygląda jak nowe.
Nie do mnie ta wiadomość, ale ja dobieram przez neta. Zawsze trafienie 100%. W przypadku wątpliwości dzwonię do sklepu i podaję VIN i zawsze wszystko pasowało. Wpisz po prostu : koło pasowe alfa 159, 2,2 JTS i enter.
Zobacz też na UCANDO
https://autowanda.pl/czesci-do-auta/...owe,1g?typ=iff
http://allegro.pl/kolo-kolko-pasowe-...028226334.html
No wlasnie to nie jest takie hop Yarek... do JTS jest inne kolo niz do JTD i w serwisach ktore podales sa tylko dwa zamienniki, niestety mega slabej jakosci... na allegro jest juz teraz tylko jedna aukcja i to uzywki... bede szukal jeszcze kola od Cromy 2.2 i musze sprawdzic czy z Vectry nie podejdzie albo z Saaba 93.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
A że tak zapytam, jakie masz objawy z tym kołem ? . Pytam bo sam mam JTS-a.
Na YT jest fajny odcinek Miłośników 4 kółek o kołach pasowych. Michu pokazał kiedy koło do wymiany.
Do diesla nie polecam INA. Rozpadło się po niecałych 4 latach.