Airen dobrze mówi. Nie ma innej opcji.
Printable View
Airen dobrze mówi. Nie ma innej opcji.
Czarny, a może to gdzieś tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...AASUVORK5CYII=
Faktycznie :/
Załącznik 76424
podlewaruj złap za koło i poruszaj jak nie będziesz widział to zwal kolo i tarcza, zobaczysz wtedy czy sa luzy na tulejach wachacza czy sworzenie sie wyrobiły, czy końcówka drążka sie skończyła jak nie to to zawęzisz pole do innych rzeczy. Sworznie w wahaczach alfy są niewymienne przed wymiana sprawdź sworzeń koszt tuleji na górny wachacz 90+ przesyłką ja u siebie wymieniałem kilka dni temu.
ale ja mam nowki wahacze.Jakbym mial wymieniac tuleje za 90 zl to wole caly wahacz za 200-250 zl
Witam ponownie, wymieniłem wahacz górny i dolnym łącznik stabilizatorów max 500 km przejechane ( strona prawa) dodam że części nowe TRW i dalej skrzypi jest to cholernie uciążliwe tylko przy dziurach bądź hopkach. co dalej wymieniać?
- końcówka drążka?
- czy amortyzator może skrzypieć? - dodam że jest w b.dobrym stanie po kontroli na stacji diagnostycznej.
- sprężyna? - chyba mało prawdopodobne?
Już tyle kasy poszło na prawą stronę a skrzypi dalej tak samo jak na początku. Ktoś ma jakieś pomysły?
no mi tez prawa strona tak napier...ze mam juz dosc.
nie przesadzaj.Mnie tez to wkurza ale nie ma sensu zeby sprzedawac auto.Za duzo sobie porobilem zeby sprzedac za smieszne pieniadze bo ktos mi powie ze na allegro chodza za 24 tys.
Co jeszcze może skrzypieć? Maglownica! Tak jest u mnie z lewej strony.
to nieciekawie jak to maglownica ;/ 1000 zl za samą część ;/
uhh te alfy... :)
Co do maglownicy w 159 to wg. specyfikacji Fiata, element ten jest jako całość razem z drążkiem/przegubem (to coś w tej karbowanej gumowej osłonie pomiędzy maglownicą, a końcówką drążka kierowniczego) i pozostaje tylko zamiennik. Gdyby nie zamienniki to pomimo sprawnej maglownicy i uszkodzonego tylko drążka musielibyśmy wymieniać cały układ. Ja dzisiaj będę wymieniał drążek/przegub z lewej strony na zamiennik firmy Lemforder. Firma podobno bardzo dobra, robiąca części na pierwszy montaż do bmw.
Załącznik 77339Załącznik 77340
Jutro zrobie 1000 km. to zobaczymy czy pomogło, bo teraz przejechałem tylko drogę z serwisu do garażu, ale chyba już nie skrzypi. Swoją drogą drążek wyglądał fatalnie, korozja, luz jak 100 smoków i zero smarowania. Czyli pomimo tej manszety (stara nie była uszkodzona) z tworzywa (to jednak nie guma) i opasek do środka i tak dostaje się syf. Dam znać, jak pojeżdżę.
Nie skrzypi! Błoga cisza :-) Czyli jeśli ktoś wymieniał jakieś części zawieszenia i skrzypienie nie ustało, niech sprawdzi układ kierowniczy, bo drążek kierowniczy (ten na zdjęciach wyżej) w tej ruchomej części (jabłko) może skorodować i na początku pomimo braku luzu zaczyna skrzypieć. Można zdjąć osłonę, sprawdzić i ewentualnie oczyścić i przesmarować jakimś tawotem. Powodzenia w lokalizowaniu wszelakich skrzypień ;-)
skoro tak mówisz to jutro zamawiam drążek kierowniczy i końcówkę drążka, zobaczymy co będzie po wymianie, umówię się na piątek. dam znac
Uratowałeś mnie przed utratą przyjemności z jeżdżenia moją 159! Tak mnie irytowało delikatne skrzypienie, że już przymierzałem się do wymiany dolnego wahacza, bo wszyscy w nim upatrywali przyczynę. Na szczęście u mnie również powodem całego zamieszania okazało się mocowanie dekompresora:] PZDR
Witam, ostatnio zauważyłem ze podczas zjezdzania z małego uskoku lub najechania na niego przy wiekszej prędkości dochodzi do stuku w zawiechu z lewej strony :/ zastanawiam się czy mogą byc to gumy na stabilizatorze :/ stuk jest delikatny i nie metaliczny. Kiedy nalezało by je wymienic i czy to wymaga duzej ingerencji?? mam tu na mysli odkrecenie mocowania silnika bo w poprzedniej 147 wiem ze było to konieczne?
Mnie to trzeszczenie dopadło wczoraj,normalnie,z dnia na dzień ,jak jakaś mega orgia na starej wersalce.Drążki wymienione,końcówki ok,wahacze jeszcze fabryczne i chyba tutaj będzie problem. Wjadę na karchera,potem przesmaruje cały dół i zbieram kase.
no będzie 77 tys
Winowajca odnaleziony,jednak końcówka drążka,chociaż ostatnio przy wymianie drążków nic nie wskazywało że sie mu nagle pogorszy
u mnie te stuki się pogłębiły i jak ruszam nerwowo kierom na postoju to słychac stuki:/ czy to końcókwa ?? cały czas byłem przekonany ze łączniki:/ mam nadzieje ze przekładnia daje rade przebieg to 148 tysi wiec juz tak dosc. AAA bym zapomniał czy przy wymiaie końcówek drążków kiero. trzeba zbieznosc ustawic ?? bo w ganinex ASO liczą sobie 200 zeta :/ za zbieżnosc
Witam,
z dnia na dzień dopadło mnie okropne skrzypienie.
Panowie na dwóch stacjach diagnostycznych nie znaleźli przyczyny (wszystkie gumy całe itp). Jedynie górny wahacz ma lekki luz.
Skrzypienie na początku pojawiało się jedynie przy przejeżdzaniu przez progi i inne podobne nierówności:
http://www.sendspace.pl/file/240a8239db783c53e8ef93a
Podczas kopania w koło również słychać dziwne dźwięki (na filmiku słabo zobrazowane):
http://www.sendspace.pl/file/0510c9f71a1caf46839e2b0
Dzisiaj skrzypienie się nasiliło, na postoju podczas kręcenia kołem również je słychać:
http://www.sendspace.pl/file/0695e4380c40a953b7fd044
Dźwięk słychać ewidetnie z prawej (pasażera) strony samochodu.
Jutro jadę wymienić górny wahacz, czy to on może być przyczyną tych dziwnych dźwięków? Czy też nastawiać się na większe wydatki? Jak myślicie?
widzę, że sendspace "uszkodziło" filmiki. Po pobraniu filmików należy zmienić rozszerzenie z RAR na MP4.
Jony88 - zobacz czy miałeś podobne dźwięki o podobnym natężeniu.
mi zaczelo skrzypiec po tej samej stronie(pasazera)wlasnie jak wymienilem oba wahacze(gora/dol).Skrzypialo rok praktycznie caly czas.Teraz skrzypi czasami,juz nie zawsze.Nie wiem co to.Nawet Tomek nie byl w stanie tego ustalic.Wymienilem dolny wahacz zaczelo skrzypiec.Pojechalem za miesiac wymienic oba gorne i Tomek wymienil mi w ramach gwarancji dolny(bo myslelismy ze to jest przyczyna).Przestalo skrzypiec na 30 minut.Pojechalem na zbierznosc i jak wracalem zaczelo znowu skrzypiec.Podjechalem do Tomka i byl tak samo jak ja w szoku.Stwierdzilismy ze narazie to zostawiamy bo musialbym chyba wszystko wymienic.Nie wiem co to moze byc u mnie-moze drazki kierownicze,moze poduszki amortyzatorow,moze amory,stabilizator??Tomek sprawdzal wszystko.Odkrecili stabilizator,laczniki,sprawdzali magiel.Wszystko bylo OK.Nie wiem ja olewam temat jak sie cos wysypie to wtedy bede dzialal
U mnie zaczęło skrzypieć o zimie dodatkowo przeprowadziłem się i jadąc do domu mam cztery prodi zwalniające i zaczeło mnie to powoli irytowac bo dziewiatka zaczęła gorzej skrzypieć niż pierwsza moja 156 przy -25. Któregoś dnia pod pracą zauważyłem,ze osłona pod silnikiem u was po stronie kierowcy z tyłu opadła odkręciła się śruba noi po przykręceniu błoga cisza już zupełna. Więc przyjrzyjcie sie jeszcze swoim osłonom.
no ja tez myslalem zeby moze wymienic jeszcze drazki wraz z koncowkami.Sam nie wiem czego sie lapac.Co wymienic zeby bylo wszystko cacy.Ogolnie jest cacy tylko to skrzypienie(teraz juz bywa ze nic nie skrzypi) ale jednak
Witam
Mam bardzo podobnie w mojej AR 147. Na stacji stwierdzono tylko mały luz w górnym lewym wahaczu, a skrzypienie ewidentnie dochodzi z prawej strony, gdzie wahacze mają około 2 tyś. Najbardziej skrzypi na postoju i manewrach przy małych prędkościach.
Po wymianie wahacza górnego (uszkodzonego), skrzypienie znacznie ucichło. Natomiast po zastrzyku w dolny wahacz przestało całkowicie skrzypieć. Tak więc, już wiem, że jak skrzypienie powróci to dolny do wymiany i będzie po problemie...