W zasadzie powinno wystarczyć rozpięcie wydechu i powinno się dać wymontować miskę, ewentualnie jeszcze podstawa filtra oleju może przeszkadzać (ale pewności nie mam).
Printable View
a ten czujnik to co to za czujnik ?
https://www.topczescizamienne.pl/pro...-doria/7753877
Zapytam tutaj może ma ktoś odsprzedać lub załatwić w promocyjnej cenie ten czujnik temperatury oleju?
U mnie czujnik działa poprawnie ale cieknie olej, czy zna ktoś jakieś dobre źródło zakupu czujnika 55192132 do 3.2 jts (przyznaje że w ASO jeszcze nie pytałem). Może ma ktoś niepotrzebny ? Interesuje mnie tylko nowy, nie używany.
Tak z ciekawości to fajnie zmieni się cena tego czujnika na przestrzeni lat ...
Olej cieknie przez złączkę na ścianie misy. Chyba nie chcesz z tego powodu wymieniać czujnika? Sensowne byłoby to po prostu uszczelnić.
Kto tego nie dotknie to jest tylko gorzej, u mnie podobno jeszcze dodatkowo cieknie przez czujnik , efekt jest wkurzajacy. Najprawdopodobniej właśnie przy próbach uszczelniania został rozszczelniony, choć auto zawsze oddaje do specjalistów. Znasz może jakieś uszczelnienie ? Mi do głowy przychodzi klej do szyb .
Witaj
Wysłałem info na priv
Zastanawia mnie czy używając jakiegoś emulatora, udało się komuś założyć ten czujnik w dieslu. Po modach, wskaźnik doładowania pokazuje pogodę, a nie boost, dlatego myślę nad przełożeniem zegara z benzyny.
A co chcesz emulować? Ten czujnik ma zupełnie inną konstrukcję mechaniczną jak i elektryczną od tego z diesla, bowiem są to dwa czujniki (poziomu i temperatury) w jednej obudowie. Czujnik temperatury oleju to prawdopodobnie termistor, a zegary na odpowiednich pinach po prostu czytają jego rezystancję i na tej podstawie wskazują temperaturę oleju. I tak, jest podłączony bezpośrednio do zegarów bez niczego po drodze.
Można na przykład nawiercić (nie przewiercić) korek spustowy oleju i wkleić wewnątrz odpowiedni termistor (NTC lub PTC, trzeba najpierw pomierzyć zakresy w jakimś wolnossaku), zrobić krótkie kabelki i zakończyć kostką, żeby można było przełożyć tę kostkę przez klucz oczkowy (żeby móc jednak odkręcić korek oleju) i dalej poprowadzić kable do zegarów.
Nawet widzę, że są termistory wkręcane, więc w sumie można nawet rozwiercić korek spustowy, zdaje się, że w 1.9 ma on M18x1.5, więc jest sporo miejsca, i wkręcić taki termistor współosiowo w korek na czerwony uszczelniacz anaerobowy. Potrzebny jest tylko korek oleju z łbem na zwykły klucz 17 mm, których pełno w sklepach.
Mogłoby się to udać, myślałem, że to jakoś po canie idzie. Za to wkręcanie czujnika w korek chyba nie jest najlepszym pomysłem, bo będzie pokazywał średnią temperaturę pomiędzy pogodą, a olejem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zbliżoną. Lepiej tak niż przewiercać się przez miskę ;)
Właśnie odebrałem przesyłkę z nowiutkim czujnikiem, dzięki kol. slawek986.
Poeksperymentuję z uszczelnianiem, nawet smołą jak trzeba będzie - w najgorszym wypadku zrobię przy okazji inspekcję panewek :-)
Jeśli zamontujesz nowy czujnik to przez dłuższy czas powinieneś mieć spokój z wyciekiem z tego miejsca ;)
Witam.
MAm cały czas mrygająca kontrolke temperatury oleju brera 2.2 jts , (poziom oleju pokazuje na wyswietlaczu prawidlowy) , czy cos się zmieniło jesli chodzi o cene tych czujnikow bo znalazłem taki czujnik temperatury oleju nowe dedykowane do tego silnika za okolo 70 zł,po podłaczeniu pod koputer odrazu wyskakuje bład czujnika temepratury oleju , w sumie zbedny gadzet ta temperatura oleju ale czy jest jakis tani sposob zeby nie mrygała ta kontrolka?
Ten czujnik, który znalazłeś, zapewne pochodzi od Opla. A w Oplach czujnik mierzy tylko poziom oleju.
A jest jakis sposob na tą mrygająca kontrolke temperatury oleju??, oprocz zaklejenia plastrem;;;;))))), pytam powaznie ,poziom oleju po odpaleniu mam a sprawdzic tez moge bagnetem.????