i to jest właśnie ciekawa sprawa z tymi tulejami, jedne BOGE inne "no name"...
Printable View
każde TRW które ja otrzymuję w zgrzewanej torbie ma sworzeń TRW i tuleje boge. Źródło zamówienia - Gordon.
i jak wypadły rozmowy z przedstawicielem AD Polska nt. 'fabrycznego qapa'?
A w temacie tytułowym: udało się ustalić może jak zbudowana jest tuleja w tym wahaczu z kalamitkami? Interesuje mnie czy jest ona identyczna jak w zwykłej VEMA'ie czy może jej budowa została zmieniona dla potrzeb smarowania?
Pytam, bo w rozmowie z moim dostawcą niewiele udało mi się ustalić.
ja również już mam dosyć zabawy z wahaczami,dodam ze jak zawsze zaopatruje się w części w najlepszym sklepie w łodzi,Autosklep,zakup trv-15000 km rok i dwa miesiące i do kosza,fast założone góra i dół,góra szajs 3000km,pół roku, myślę ze jestem zmuszony zakupić teraz trv te ze zdjęć wyżej,dobrze ze na fasta jest 2 lata gwarancji to coś się zwróci,no nie panie Damianie s
Generalnie to jest cyrk...
Przedstawiciel przyjechał, wahacze zabrał, przeprosił iobiecał wyjaśnienie sprawy. Dodam, ze zamówiłem komplet. Kompletwyglądał tak :
Załącznik 50085 Załącznik 50086
Jeden to ewidentnie QAP, drugi niby ma wszystkie oznaczenia Fiata ale odlew jest inny niż TRW, sworzeń noname i do tego inny kształt niż w TRW, tuleje zupełnie inne niż wTRW -nawet kolor metalu. Stachura twierdzi , ze wahacze kupująbezpośrednio z ... Fiata.
Podobno sprawdzili wszystkie któremają w magazynach i wyglądają dokładnie jak te które dostaliśmy.Twierdzą, ze kupują je bezpośrednio od Fiata i taką otrzymali dostawę.
Wiec kto zrobił wał zQAPami?
Inny temat to wahacze z lewego zdjęcia - jeśli pochodząz Fiata to dlaczego są tak absurdalnie tanie i inne niż wahacze oferowane oficjalnie przez sieć dilerską?
Nie kumam tego tematu... ogólnie oddałem całą dostawę. Nie będziemy oferować nawet tym "niby oryginałów" w super cenie.
Co do 2 letniejgwarancji na Fasta - oczywiście jest honorowana.
PEŁEN SZACUNEK DLA AUTO SKLEPU 24,części jakie zakupiłem u was czyli rozrząd,chłodnice,amory,zwariowany wariator,oleje i tuleje,bez żadnego problemu są częściami idealnie dobranymi,jestem z was ogromnie zadowolony,jestem z Piotrkowa i każdy nowo nawiedzony alfista z zapytaniem skierowanym do mnie
gdzie pan części dobiera kieruje go do autosklepu,a jeśli chodzi o wahacze wiem ze wy jesteście tez bezradni ,jest jak jest ,części trzeba testować,a wiadomo ze wahacze to temat rzeka,co mnie cieszy ogromnie ze pan Damian s jako przedstawiciel firmy pomaga nam w doborze części,i pokazuje co warto co nie,WIELKI SKŁON Z MOJEJ STRONY W STRONĘ SKLEPU
edit
Zart bynajmniej troche nie na miejscu
żart na miejscu czy nie,ale nudzi mi się wymiana wahaczy co roku na wiosnę,może jakiś kołek na stałe podstawie, sam już nie wiem ------ /to już wiem dlaczego było słychać stuki jak u kowala 2minuty przed zakupem trv,klepie się na zapleczu,a no tak/oczywiście żart/ /nikt nie wie co kupuje i nikt nie wie co sprzedaje,dzisiaj jest tak ze musi być tanio a tanio to po dupie dla wszystkich damianów,dla Damiana który sprzedaje,dla Damiana który kupuje/również mam na imię damian/
chyba najpewniejsze są wahacze z tulejami BOGE i sworzniem z wybitym TRW te które prezentował autosklep24
Chyba tak, gdyż w mojej poprzedniej takie zamontowałem i w dwa lata zrobiłem ok 30tkm po naszych "serowatych" drogach i nic nie stukał, skrzypiało oraz luzów brak. Auto sprzedałem i nowy własciciel równiez nie ma z tym problemów a już troche pojezdził w ciągu 10 miesięcy. Tak wiec myśle, że czasmami warto wiecej zapłacic i miec spokój na dłuższą mete. Oczywiscie do tego dochodzi prawidłowy ich montaż. Ja robiłem to osobiscie i użyłem dużej ilosci smaru miedzianego.
Gdybyś jeszcze mógł podać kiedy mniej więcej zaobserwowałeś że z oryginałami zaczynają się jakieś przekręty dziać. Chodzi mi tu o datę (miesiąc, rok) albo coś w tym stylu żeby wykiwani ludzie mogli się odnaleźć w tym wszytkim. Ja kupowałem swoje górne wahacze (oryginały) w ASO w tamtym roku w wakacje i wszystkie oznaki oryginału były na swoim miejscu. Z resztą przed zakupem wiedziałem jak mają wyglądać i poinformowałem o tym sprzedawcę że będę to sprawdzał. Szkoda w tym wszystkim oszukanych ludzi...
jaki dokładnie smar mozna uzyc do tych tulejek??
miedziowy albo molibdenowy
Po użyciu smaru do tulei w trw nie będzie problemu z gwarancją
w boge jest takie jakies czarne mazidło fabrycznie, orientujecie sie co to za smar??
moze grafitowe smarowidlo wez rozetrzyj jak brudzi na czarno to grafit
Wiecie moze czy dostepne gdzies sa tuleje gornych wahaczy firmy BOGE
firma Boge jako taka nie istnieje. jest własnościa sachs'a ich tuleje sa sotosowane do produkcji trw i często jako trw sprzedawane. musisz patrzeć na konretne sztuki
dzięki za info, juz mam dosc tych wymian na org wahaczu skonczylem tej zimy kolejny juz chyba trzeci kpl tulejek, sworzen idealny a tuleje co mniej wiecej 6-8 mies.
http://www.autosklep24.pl/pl/searchq...,g%C3%B3ra,156
Vema, Impregom - to chyba najlepsze co można zaproponować
Damian a orintujesz sie czy wszystkie tulejki mają te krzyzyki czy sa jakies trwaksze konstrukcje bo w tych pierwszych wystarczy ze wytra sie krzyzyki i juz zaczyna sie robic luz
Generalnie nie jestem zwolennikiem wymiany tulei. 2 tuleje dają praktycznie wartość nowego wahacza (FAST) 99PLN więc na zdrowy rozsądek nie ma to sensu.
poniewaz temat dotyczyl tez firmy ktora reprezentuje (somad.pl) to zglebilem pochodzenie tych wahaczy i nie jest tak jak mowi PH od Stachury ze biora te OE od fiata bezposrednio... Wlasnie caly problem polega na tym ze biora je z drugich rak... ale to i tak nie zmienia faktu ze ktos probowal wcisnac no name pod logo OE
p.s. ktos wczesniej napisal ze Boge nie istnieje . BOGE, LEMFORDER, SACHS to istniejace marki nalezace do ZF
lemforder i sachs istnieje jako zew firma. boge nie istnieje jako zew firma tzn nie robi produktów do aftermarketu poza koncern zf
[QUOTE=somad;846381]poniewaz temat dotyczyl tez firmy ktora reprezentuje (somad.pl) to zglebilem pochodzenie tych wahaczy i nie jest tak jak mowi PH od Stachury ze biora te OE od fiata bezposrednio... Wlasnie caly problem polega na tym ze biora je z drugich rak... ale to i tak nie zmienia faktu ze ktos probowal wcisnac no name pod logo OE
Siostra pracuje w fiacie i zajmuje się dystrybucją jak i zamówieniami dla hurtowni, sklepów. Oni do dziś nie maja i nie mieli problemu z podróbkami, ale kilku sprzedawców informowało że z innych źródeł napływają części zawieszenia (przeważnie wahacze, górne, dolne, łączniki) które są podrabiane i sprzedawane jako oryginały Fiata.
co nie zmienia faktu ze pewien dytrybutor czesci *czytaj pracownik, lub firma ktora im dostarczala omawiane wahacze , chcial/chcieli sie szybko dorobic kosztem ostaniego ogniwa czyli uzytkownika...
Co do BOGE - amigas, skad masz te info...? Napisze Ci prosciej - bylem/widzialem
Boge czy Lemforder nadal produkuja. Nadal te marki istnieja nie tylko wirtualnie ale sa to miejsca (fizyczne) w ktorych sie produkuje i nadaje ceche Boge. Pierwszy lepszy przyklad 22116 (pudelko Lemforder w srodku Boge) - towar aftermarketowy jak nic.... Gdyby Boge mialo byc wirtualne to pudelko mialoby ceche Boge a w srodku cos tam....
Wiem ze temat troche schodzi na bok ale nie w temacie czesci troche siedze i nie opieram wiedzy tylko na tym co "co mamy na polce".
a ja jednak zamówiłem wahacze teknorot i mam zamiar jutro zainstalowac im kalamitki zobaczymy jaki będzie efekt
No i tak wahacze teknorota juz załozone wyprasowałem uleje nawierciłem otwory przegwintowałem i załozyłem kalamitki cała operacja jest bardzo prosta . wahacze teknorota fabrycznie nie są niczym smarowane , ja przesmarowałem solidnie i wprasowałem . zdemontowałem również gume ze sworznia i okazało się ze fabrycznie smaru na nim było jak na lekarstwo więc dołozyłem od siebie maxymalnie ile weszło :) przebieg obecny 208 tys km zobaczymy ile po takich operacjach przeżyją . Wachacze teknorot płaciłem po 155 zł za szt .
Gratuluje Ci samozaparcia ale wytłumacz mi jedno ?
Zapłaciłeś 155 PLN za wahacz który przerobiłeś wkładając w to pracę i czas jednocześnie tracąc gwarancje.
Wahacz Vemy z fabrycznymi kalamitkami kosztuje 150 PLN po rabatach i jest gotowy do montażu i objęty gwarancją.
Gdzie sens ??
wyczytałem i usłyszałem opinie ze vemy ostatnio straciły na jakosci a z drugiej strony teknorot podobno jest jakosciowo dobry , pozatym na gwarancji mi nie zalezy bo nie wyobrazam sobie ze wahacze padają a ja ich wymontowuje odsyłam i czekam na reklamacje , mam miec zapasowe w tym czasie czy jak ? wiec gwarancja ni jak sie ma do tego a trzy ze roznica w cenie jest niewielka pracy tez niewiele w to włożyłem a zrobiłem to jak dla siebie tzn uzyłem wysokiej jakosci smaru oraz dodatkowo dołozyłem smaru do sworznia :) i najważniejsze wiem co mam :D
wiecie , albo ja jestem tak tepy albo jeszcze cos gorszego, ale nie rozumiem, po co sa te smarowniki , bo przecież po to tuleja jest wciskana by sztywno siedziala, tak? to po co ja smarowac ?zeby miala lżej sie obracac ?
Kolega Ciamill156 napisał , ze nowe wahacze które nabył miały zupełnie suche tuleje.
TRW są smarowane odpowiednim smarem + jakość tulei - widocznie dają radę.
przeczytałem cały wątek i doszedłem do wniosku że jak wahacze to tylko kupione u DamianS.
Pozdrawiam
Montujemy u nas w 90% wahacze TRW, kupione w IC, co najmniej kilka kompletów miesięcznie.
Zero problemów, zero reklamacji, zero skrzypienia.
Nie wiem po co tak kombinować.
Co do Vemy, to proponuję je jako tańszy zamiennik. Niestety są problemy.
Tylko oryginalne TRW i po kłopocie.
Przykład wahacza OE wyjętego z auta, i wahacz TRW wyjęty z opakowania:
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...72405230_n.jpg
różnią się tym, że wahacz TRW ma zeszlifowane oznaczenia AR.
Jeden jak i drugi mają tuleje BOGE.
TRW to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie - w pełni się zgadzam.
Powód kombinacji jest prozaiczny - cena.
U mnie od dziś w pewnym sensie rozpoczyna się test wahaczy górnych z prawej trw (oryginał z tulejami boge) a z lewej moog rzadko spotykany (tu podziękowania dla kolegi amigas) cena podobna (moog trochę tańszy) ale tu liczy się przede wszystkim trwałość, wykonanie dwóch wahaczy trochę różni się np, w moogu widoczne ślady brązowego smaru na tulejach i po za nimi, większa guma sworznia zaciśnięta metalową opaską, inne takie jakieś jaśniejsze i gładsze aluminium :) Wymiary identyczne i oczywiście brak problemu przy montażu. W okresie letnim jazda na felgach 17 cali zimą 15 zobaczymy jak będzie. I jeszcze jedno alfa ma licznikowo 224 tys. silnik 2.4 jtd 2002 rok 2 lata na polskich drogach, stare wahacze które wymontowałem to oryginał trw z tą samą datą produkcji co alfa z resztą śruba też nigdy raczej nie była odkręcana ani od sworznia ani ta długa, dolne wahacze też oryginał z oznaczeniami alfy. Prawy górny wahacz może by i jeszcze polatał bo dużych luzów nie wykazywał ale jak lewy zmieniłem to i wypada zmienić drugi :) Więc tak źle nie jest z zawieszeniem a raczej z naszymi drogami. Pozdrawiam.
sam czekam z ciekawosci na wyniki testu:) dodam tylko ze trw ma bardziej przerabane bo lata po prawej stronie drogi (ta z kraterami)