to juz wiem czemu klamka od kierowcy mi odstae w tej czesci, ktos juz tam byl, trzeba bedzie rozebrac i pobawic sie pilnikiem :)
Printable View
A jesli urwało mi się to plastikowe cięgno od poliftowej GT to tylko oryginał czy moze od 147 tez pasuje?
Witam serdecznie koledzy, mianowicie mnie również dopadła ta przykra sprawa :/ :/ ma ktoś na zbyciu zawias ? u mnie tlyko zawias się urwął, klamka na szczęście nie została w ręce. Prawa strona. Alfa GT 2006 r.
I pytanie czy panowie Ci co wymieniliscie to z zawiasem zMarei działa ok ? pasuje na pewno do GT po lifcie z pewnymi przeróbkami ? ? biore pod uwagę różne możliwości. z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
Zawias z marei do klamki poliftowej średnio pasuje. Trochę modyfikacji w samej klamce i będzie dobrze. To co mogę podpowiedzieć to klamki od 147 pasują do gt także po małe modyfikacji :) głównie chodzi o kształt miejsca gdzie klamka ma styczność z karoserią :) i co najważniejsze ja za komplet klamek zapłaciłem 150 złociszy, wiec nie dużo patrząc na ceny używek :)
za 200 klamke kupi juz
szkodnik no kupi kupi za 200. nie mowie ze nie. ale jeszcze takie pytanie. Metalowa z przed liftu pasuje do GT po lifcie ? z tego co czytaloem poprzednio to chyba tak.
Mazi gdzie dostales klamki za 150 za kompolet ? :D :)
pasuje raczej:))
na allegro były jakiś czas temu :) ja wymieniałem swoje klamki gdzieś w maju :)
na tablicy była ze 3tyg temu za 80zł niewiem czemu niekupiłem na zapas:))
Witam. Moja alfka jest z 2006 i jak kupiłem zawias z marei do drzwi kierowcy to nie były identyczne jak kolega pisał kilka postów wstecz, ale po kilku modyfikacjach dremelem pasował ;]. Ale do drugiej klamki w której uszkodzony został też plastik z drugiej strony zawiasu kupiłem zawias od fiata 500 (koszt ok 40zł). Zawias z pięćsetki był IDENTYCZNY w 100%, żadnych modyfikacji. Natomiast drugą stronę z kolegom któremu została w ręku dorobiliśmy z laminatu. Prowizoryczna forma, obróbka dremelem i klamka działa dużo lepiej niż ta z oryginalna częścią i zawiasem z bravo I. Działa już rok ;]
ma ktoś moze taki zawias do GT 2007 o którym mowa na pierwszej stronie?
Potwierdzam, zawiasek do plastikowej klamki pasuje od fiata 500 idealnie. Do wymiany zawiasu nie trzeba wyjmować szyby :)
Do plastikowej klamki pasuje zawias z fiata 500, wymieniałem z 2 stron, koszt w ASO to około 30 zł, dostępność na zamówienie, nr części chyba ten: 51964555. Jak ktoś poradzi sobie z zdjęciem boczka drzwi poradzi sobie z wymianą zawiasu, klamki nie trzeba demontować ;)
Zawias klamki pasuje z Fiata 500 do 147 przed lift? :)
Koledzy - czy da się wymienić zawiasik (mam od Fiata 500) klamki zewnętrznej plastikowej, poliftowej w GT bez demontażu całej klamki i szyby ?
Dzisiaj się za to zabrałem, ale nie mogę bez bardzo długiej 10-tki odkręcić nakrętki zawiasu a jak mi się to uda po dorobieniu takiej 10-tki to czy dam radę zamontować zawias bez demontażu szyby ? bo jeżeli nie to dorabianie klucza nie ma sensu.
Nasadowa 10 na przedłużce i już masz pół zawiasu wykręcone, bez zdejmowania szyby i innych rzeczy, drugą część zawiasu tą z klamki wykręcałem za pomocą samego bitu krzyżakowego bo nic więcej się nie zmieści po odgięciu klamki. Bit okręcałem takimi zakrzywionymi kombinerkami. Montaż zawiasu najpierw do klamki, trzeba odgiąć klamkę na tyle mocno żeby szło przykręcić nie rysując lakieru zawiasem(dobrze jest okleić drzwi taśmą malarską obok i pod klamką). pierwszy raz zeszło mi z 40 min, za drugim razem może 20 na gotowo ;)
No dzięki - kamień z serca, bo demontaż szyby mnie zniechęcał do tego zadania :)
Potwierdzam-można wymienić zawiasik klamki zewnętrznej bez zdejmowania szyby i całej klamki. Użyłem do tego dorobionej długiej na jakieś 25- 30 cm. oczkowej 10 i bita krzyżakowego z płaską 6 do odkręcenia śrubki z klamki. Najgorsze jest załapanie nakrętki na nowym zawiasie-brak miejsca na ruch dłoni. Udało się po 30 min. prób i stwierdzam, że łatwiej jest zastosować taką wysoką nakrętkę lub motylek.
Potwierdzam - w Kaliszu za zawiasik zapłaciłem 36,68 zł.
To jest ASO fiata
Okej dzięki
I dziś padło na mnie... Ale nic się nie urwało, po prostu zawias wyszedł ze środka klamki. Miał ktoś taki przypadek? Da się to jakoś skleić czy coś?
Zawiasy sa na allegro.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wiem, obczaiłem temat. Taniej kupić od Marei i podszlifować. Pytanie tylko czy sama wymiana zawiasu coś da. Czy to nie w klamce się zaczepy ułamały, bo tak to wygląda :/
45 zl kosztuje zawias wiec po co kombinowac z marea?
Tego nikt niewie dopoki sam tego nie rozbierzesz.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A faktycznie :) Jednak nie do końca obczaiłem allegro. Tylko czemu jest podane, że od rocznika 2006 :v
zawias od F500 kupisz w autosklep24.pl
klamka jest ok, zawias jest dokręcany od spodu do klamki blachowkrętem
Zaraz się człowiek zgubi czy kupić do GT, Marei czy 500tki :P
lepszy od 500tki / od Marei wymaga podszlifowania
Potwierdzam 500
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...-zdjecie_1.jpg
Nie chcę siać fermentu, ale w/w zdjęcie zawiasu GT/Marei ma się nijak do tych z allegro GT/500
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-k...687928699.html
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-k...804781033.html
Już zgłupiałem ... :/
Wiem ze do poliftowyxh gt pasuje zawias klamki od fiata 500
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
No dobra, wierzę na słowo ;)
W mojej (2005 rok) miałem peknięty zawias w klamce pasażera. Kupiłem dokładnie to:
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-k...687928699.html
Pasowało prawie plug&play. Różnica była taka, że w tym zawiasie otwór na śrubkę (na zdjęciu lewa strona zawiasu, tam gdzie wchodzi ten wkręt ze zdjęcia,
BTW - u mnie jest śrubka z gwintem normalnym drobnozwojowym więc wkręt się nie przydał) jest pod kątem 45 stopni
a w moim był prostopadle do drzwi. Musiałem wziąć mały okrągły pilniczek i odrobinę spiłować
krawędź otworu żeby łeb śrubki miał gdzie wejść.
jeszcze nie kupiłeś? :D
szkoda czasu na dalsze pytania, serio wszystko już zostało napisane ;)