Co ori to jednak ori:):)
Wysłane z TapaTalk S4
Printable View
No grill ma to do siebie, że jest najbardziej rzucającą się w oczy częścią w dziobie i nadaje tego wyrazu i kontrastu o którym piszesz:) Czarny kolor ma to do siebie, że można fajnie z tym wszystkim pokombinować, spróbować coś zmienić:) Ja w swojej niestety wydaje mi się nie mam takiej możliwości bo zmiany tego typu raczej nie wyglądałyby korzystnie w finale:) Powodzenia w dalszej realizacji pomysłów;)
Panowie przy wymianie "motylka" (logo AR) w 159 jest dużo roboty? I na jak długo ori powinien zachować kolor? Np. mój znajomy ma nową z salonu Octavię i po 2 lata logo Skody wyblakło. Ori motylek to koszt ok 170zł więc gdyby na 2 lata to można go przeżyć...
Przy wymianie logo z tego co pamiętam nie ma dużo pracy. Chyba 2 śruby … nie pamiętam dokładnie. Otwórz maskę a zobaczysz. Założyłem dwa lata temu oryginał i na razie nie ma na nim żadnych śladów zużycia. Wygląda jak nowy. Wystąpiłem z pismem do Fiata i dostałem zwrot 70% kosztów ... ale auto było wówczas serwisowane w ASO (przeglądy). Tylne logo tez wymieniałem. Na forum pisałem o tym , zdaje się że admin przeniósł to do forum ogólnego.
Roboty jest dosłownie na 5 minut. Odkręcasz chyba trzy śruby, demontujesz sam motylek i przykręcasz nowy.
Co do trwałości, to zależy jak szybko zostanie uszkodzona bezbarwna warstwa ochronna. Najczęściej dzieje się to na skutek uderzenia kamykiem. W miejscu pęknięcia dostaje się woda i w ten sposób logo zaczyna tracić swój urok.
Kup nowy i od razu zabezpiecz dodatkowo go zabezpiecz. Tzn naklej bezbarwną folię termokurczliwą, jak się uszkodzi to zmienisz na nową, a logo dalej będzie w idealnym stanie.
Pozdrawiam.
- Rafał
ja pier..... :D ale mnie tym kolego zszokowałeś :D wygląda to zarąbiście :D też tak chce :D aż jestem w szoku :D pięknie :D kurde no :) tylko że ja mam jednego wała :D moj samochód ma taki kolor jak na zdjęciu :D bodajże girgio titanio (sorry jak źle napisałem :) ) i zastanawiam się czy by to pasowało czarne tuby grill motyl i te listewki :) ale myślę że czarny z tym by się tak nie gryzł a mogłoby wyglądać nawet dobrze:) jak myślicie?:)
ale u Ciebie Alces wygląda to MEGA!!!!!!!!!! :D
loco, też mam kolor grigio titanio i też się nad tym zastanawiałem czy kolory się 'poskładają'.
Zrobiłem sobie w photoshopie amatorską 'kolorowankę' na jakimś tam starym zdjęciu Belli, pomalowałem wszystko prócz ramek halogenów, bo zapomniałem, a też nie widać tego za bardzo.
http://i5.minus.com/iZEA2wSDek3t4.jpg
http://i1.minus.com/ibeoJ8dbVp9LL6.jpg
Kolor na pewno nie jest super odwzorowany, te elementy powinny być chyba jeszcze ciemniejsze, choć cholera wie jak to wygląda w takim świetle jak na zdjęciu. Niemniej moim zdaniem wygląda nienajgorzej i spróbować można, zwłaszcza gdzie taki preparat kosztuje z 50zł? W razie czego można go łatwo zerwać ;) Na wiosnę pomyślę nad tym u siebie, bo mam troszkę oszpecony grill przez odchodzący chrom.
Obecnie mam wszystko czarne, tak jak przedstawiłem na zdjęciach za wyjątkiem grilla, ponieważ uszkodziłem powłokę podczas mycia samochodu, więc zerwałem ją całkiem. Myślę, że najlepszym posunięciem okazało się pomalowanie tub reflektorów, bo tam tego "chromu" było zdecydowanie za dużo.
Kolor, przynajmniej ten, którego ja używałem to czarny mat.
Myślę, że tutaj nie ma się nad czym zastanawiać bo to jest niezła zabawa i za niewielką kwotę można sobie samemu definitywnie odmienić oblicze swojej Alfy, a co najważniejsze przywrócenie do stanu pierwotnego nie robi żadnego problemu:)
Pozdrawiam.
- Rafał
Z czystej ciekawości jak to będzie wyglądało zamowiłem tego plastidip-a :) spróbuje osiągnąć taki efekt jak kolega Alces u siebie :) z tym że kolor inny :D no ale dla poglądu i przyszłych manipulantów :D mogę zrobić to co już dawno chciałem również :) spróbujemy zobaczymy jak to wyjdzie :) zdjęcia napewno będą ;)
a przy okazji :D psikne też moje szprychy :D przynajmniej jedną o ile wystarczy plastu :D zobaczymy jak to będzie wyglądało całościowo :)
Napewno wiem że któryś z kolegow z forum ma przepiękny wiśniowy bordowy nie wiem jak go nazwać nawet kolor :) gdzie ten czarny pasowalby idealnie :D a nawet nie wiem czy dachu czarnego w swojej nie ma :) i tak się zastanawiam nad tym że w sumie do naszego koloru kolego djstefan też bardzo ładnie pasuje czarny :D żeby się wszystko zgrywało :) trzeba to sprawdzić :D
Także też czekam na zdjęcia :) No wg mnie czarny do tego naszego koloru też może fajnie pasować, swoją drogą sam ostatnio kupiłem od misia czarne felgi, 18" półksiężyce, no ale zostawię je sobie dopiero na wiosnę, także pozostanę w niepewności. Niemniej w photoshopie czarny z nadwoziem wyglądały fajnie :) Jak do tego dojdzie grill itp, może być ciekawie ;)
ja zrobiłem plastidipem naklada sie super wyglada super zero zaciekow nic...... na myjce nic nie schodzi ale moim zdaniem dosc to delikatne styknie jeden odprysk i to zacznie schodzic......a na grillu kamyczkiem dostac nie jest trudno .
W takim razie czekamy na efekt! No i dużo zdjęć hehe a coś czuje, że z allegro zniknie kilka puszek :)
słuchajcie odgrzewam trochę kotleta ale nie wiem jak i gdzie dokładnie podważyć zaczepy kratki zderzaka żeby ją wepchnąć do środka i odkręcić dolne wkręty od atrapy,boję się że połamię kratkę
próbowałem i nic :( ma ktoś z was jakiś patent jak to zrobić
nie mam ochoty zdejmować całego zderzaka a scudetto już miesiąc leży w bagażniku i nie może doczekać się montażu :)
Odświeżę temat, muszę wymienić grill ponieważ ktoś mi go bezczelnie uszkodziła, rzecz w tym że dolne zaczepy w zderzaku wydają się urwane, jakiś pomysł jak teraz zamontować nowy grill skoro nie stosuje się już środkowych śrub?
Moze spawanie plastiku jak masz "szpeca" u siebie :)
Nowy oryginalny grill jest za ~210 zł. Zamiennik ~150 zł. Nie widzę sensu naprawiać, efekt będzie słaby, a tak przynajmniej odświeżysz auto. Możesz też trafić za <100 zł element używany, ale w słabym stanie (sam taki sprzedałem jakiś czas temu właśnie poniżej 100 zł)
OK. Rzecz w tym do czego zamontować grill, zwróć uwagę ze dolne zaczepy szlag trafił, a ponoc nowe grile nie maja tulei środkowych do mocowania? Notabene grill który ktos mi rozwslił tez tych tulejek nie posiada
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jak już będziesz miał grill to obczaj i wymyśl jak możesz to zrobić. Niekoniecznie tak jak fabryka to wymyśliła. Nie zapominaj, że są kleje dwuskładnikowe do ABS-u. Zawsze możesz przykleić, taka spoina jest bardzo wytrzymała. Swoja drogą, ten kto to rwał, to kawał chama. Oby go uwiąd spotkał:D.
To chyba był hak holowniczy i jakaś mynda za kółkiem. Koledze jak ktos zarysował zderzak to potrafił kartkę z numerem kontaktowym zostawić za wycieraczka by wyprostować sytuacje. Tak to bywa, dzięki za sugestie odnośnie klejów
@CzarnyKocur - u mnie w starym zderzaku (ze względu na zerwane środkowe otwory) trzymało się tylko na górnych i bez problemu utrzymało.
Nie latał u dołu??
Nie, trzyma i to nawet na autostradzie, i to na dwóch śrubach ;-) Ew możesz lekko podkleić dół jeśli się martwisz
Wracam z tematem grila, udało mi sie go zamontować, ale nie obeszło sie bez komplikacji. Kupiłem zamiennik firmy ISAM, ma certyfikaty TUV i SUD i w moim odczuciu poza tym ze mocowany jest na wkręty a nie śrubki nie różni sie jakością od oryginału. Plus jest taki ze ma 6 otworów zamiast 4 i jeśli ktos ma uszkodzone dolne zaczepy zderzaka spokojnie zamocuje atrapę na pozostałych wkrętach. Grill zamontowałem poprzez odepchnięta kratkę boczną, tak jak sugerował kolega kilka stron wczesniej. Niestety o ile góra kratki odskoczyła bez najmniejszych problemów o tyle dół nie chciał drgnąć ani trochę, skończyło sie tym że pare dolnych żeberek pękło i kratka odpuściła, wymienię ja przy najbliższej okazji.