Patrząc po ofertach, będzie to najlepsze rozwiązanie.
Printable View
Napisz lub zadzwoń: http://autoczescisklep.com/ oryginał oferują za 560-580zł.
Dzięki Greciu!!!!
Osłona zamówiona :-D z przesyłką 615 zł. tak dla potomnych.
Witam.
Mam problem - nie mogę znaleźć oryginalnej, używanej płyty pod silnik do Alfy 159 1.9 diesel.
Wszyscy odradzają zamienniki.
Czy posiadacie info gdzie można znaleźć oryginalną używkę - cena w ASO jest nie mała.
Czy może aluminiowa :
http://allegro.pl/oslona-pod-silnik-...832138365.html
i do tego gumowe podkładki ?
Witam Koledzy,
Czy ktoś będzie w stanie mi odpowiedzieć czy taka osłona (w wersji do diesla) zmieści mi się w samochodzie abym mógł ją przewieść? Mam SW :) Bo nie wiem czy zamawiać gdzieś w necie czy lepiej w najbliższym ASO i wymienić przy najbliższej wymianie oleju...
Zmieści się:)
Tak dla potomnych, osłona do 2,4 JTDm w wersji z napędem na jedną oś nie pasuje do Q4, jest za krótka.
Witam
Ostatnio montowałem aluminiową osłonę silnika do swojej alfy taka jak ta
http://allegro.pl/oslona-pod-silnik-...893675659.html
pasuje bez problemu łącznie z otworami do zamocowania jedyne co musiałem zrobić to przetłoczenie bo po zamontowaniu plecionka tłumika opierała się o osłonę i obawiałem się że będzie brzęczeć. A i można by jeszcze ewentualnie podgiąć ją w lekki łuk żeby idealnie dolegał przodem, ja zostawiłem żeby trochę powietrza wpadało do chłodzenia silnika.
A gdzie ja to wyczytałem że poduszki komuś strzeliły jak taką płytą przywalił
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
[MENTION=67242]ciusiek[/MENTION] - musisz bardzo starannie wykonać "izolację" osłony i karoserii (gumowe podkładki), u mnie wystrzeliły napinacze pasów.
Marek 156/159sw mógłyś doprecyzować co masz na myśli mówiąc o izolacji osłony i związku z wystrzeleniem napinaczy pasów bo nie bardzo łąpie. Wiem że zakupioną osłonę można kupić w wersji z podgumowaniem od strony silnika ale po rozmowie z producentem zrezygnowałem bo nie widziałem żadnego sensu co zresztą potwierdził sam producent ( opcja ta została wprowadzona bo jakiś wcześniejszy klient upierał się na taką opcję tłumacząc tym że będzie to stanowiło lepsze wytłumienie rezonansu jaki powstaje choć szczerze mi się podoba odgłos pracy silnika z zamontowaną osłoną jak wyżej nabrał on jeszcze bardziej wyrazistego dzwięku )
Chodzi o to że płyta aluminiowa może tak wpaść w rezonans czy też przy uderzeniu o nierówną powierzchnię skutkując sygnałem dla czujnika uderzeniowego. Efekt koledze wybuchły pasy pirotechniczne. Jak dla mnie zbyt duże ryzyko bo zamiast pasów mogą wystrzelic airbag. Ale mnie nie musisz słuchać ja się kieruje tylko logiką i wpisem kolegi
Opisywałem sprawę wcześniej ku przestrodze. Otóż ja zainstalowałem aluminiową osłonę silnika, kupioną w "alfa shop", wszystko było OK do czasu kiedy otarłem osłoną o koleinę. Drgania spowodowały odpalenie napinaczy pasów (ciekawe doświadczenie).
Po tym zdarzeniu dość długo specjaliści dochodzili jak to było możliwe (zadziałały napinacze a poduszki nie). Okazało się, iż czujnik uruchamiający napinacze zadziałał prawidłowo "odczytując" częstotliwość giętej blachy a czujniki poduszek nie miały żadnego sygnału. Aby uniknąć podobnej sytuacji specjaliści zalecili używanie fabrycznej osłony lub nie biorąc odpowiedzialności "odizolowanie" osłony od elementów karoserii gumowymi podkładkami (przekładkami) tak aby osłona nie miała bezpośredniej styczności z elementami nadwozia. To "odizolowanie" pomogło i się sprawdziło, gdyż innym razem zaczepiłem o wystający kamień i mimo podobnego dźwięku i śladów otarcia nic nie zadziałało.
Tak sprostuję:
- centralka airbag ma 2 programy odpalania zabezpieczeń: 1. tylko napinacze, 2. napinacze i poduszki. Programy są dostosowane do typu kolizji. I to twarde uderzenie osłoną było wystarczające na interwencję 1 programu
Po za tym osłona ma zastosowanie przeciw syfowi z drogi czy wody. A nie przeciw przeszkody urywające miski.
Napisane z komóreczki!
jaboleq napewno masz racjo co do podstawowej funkcji osłony silnika ale moja alfa została poddana modyfikacjom przez poprzedniego właściciela co skutkowało jej obniżeniem ( w niemczech może to nie mieć znaczenia zważywszy na jakość dróg ) w przypadku naszych dróg których stan jest niekoniecznie na europejskim poziomie założyłem że osłona będzie pełnić również funkcję zabezpieczającą takie elementy jak np plecionka tłumika która w moim przypadku i tak już została lekko ruszona. Nie chodzi mi o to aby robić z mojego samochodu pług do odgarniania śniegu ale o to by byle kamol nie urwał mi plecionki. Dziwi mnie jedynie że uderzenie kamienia w podłogę ( dół samochodu ) wyzwolił napinacze w pasach myślałem że czujki umieszczone są z przodu samochodu boku i uderzenie w te miejsca powoduję odpalenia z czujnika.
- - - Updated - - -
tak mógłbym zamontować oryginalną plastikową osłonę ale troche by bolało w przypadku gdyby powyższy kamol uszkodził świeżo założoną osłonę za jedyna 260 zł i to używka na allegro.
Ten kamień musiał być naprawdę duży i wtedy przy uszkodzeniu trzeba sprawę zgłosić. W normalnym kraju bez problemu oddzyskasz kasę tylko w PL jest wszystko pod górkę.
Napisane z komóreczki!
Jak będziesz miał przywalić to czy to będzie aluminium czy plastik to efekt będzie ten sam. Na forum jeżdżą że sportowym zawieszeniem na niskim profilu i takich cudawianek nie montują. Dla twojego bezpieczeństwa i innych nie montuj tego masz na to żywy przykład.
Witam,
Doradzcie mi :) kupilem alfe rok temu ktora nie miala oslony pod silnikiem. Poza ochrona silnika, wycisza ona w jakims stopniu ten niesamowity klekot JTDm ktory slychac baardzo z zewnatrz ? ( w srodku nie mam zastrzezen ) chcialbym takowa oslone zakupic. Polecacie cos ?
Osłona nic ci nie wyciszy. Ma spełniać ochrone przed błotem woda i innymi substancjami.
U mnie z wyciekami nie jest tragicznie, troche turbo spocone ale tak chyba ma kazda ;)
Sluży do ochrony przed szokiem termicznym rozgrzanych elementów oblanych wodą/błotem spod kół. Np pękające alternatory to częsty skutek braku osłony. Poza takimi elementami ma też minusy... często stoi tam woda, przez co sanki lubią się z rudą.
Witam forumowiczy,
Czy ktoś z Was umie mi podpowiedzieć, czym różnią się dokładnie osłony do Q4 i zwykłej z napędem na przód? Ktoś pisał powyżej, że długością, czy w takim razie ja mam nieoryginalną (skrzynia odsłonięta)? Ma ktoś może zmierzoną swoją osłonę? Mnie wydaje się, że różnica polega na tym środkowym kanale mającym zapewnić chłodzenie centralnego dyferencjału.
Cenę oryginalnej osłony do Q4 nawet Pan z ASO skomentował "to chyba jakiś żart", natomiast zamienników brak. Niestety jak widać na zdjęciu, osłona ma dziurę akurat pod filtrem powietrze. Mój mechanik cieszy się, że ma mniej roboty, ale ja się trochę martwię o zalanie. I teraz zastanawiam się, czy uda się dopasować jakiś zamiennik z ośki, nawet kosztem pewnej rzeźby z przycięciem czy wywierceniem innych otworów.
A próbował ktoś naprawy takiej oryginalnej osłony? Jak widzę, że cena nowego oryginału to kosmos a używanych praktycznie nie ma to zastanawiam się nad spawaniem. Mi osłona porwała się od blokady parkingowej i strasznie mi jej szkoda.
Ja swoją oryginalną osłonę spawałem po wjechaniu na studzienkę kanalizacyjną. Ma się dobrze, facet który mi to robił twierdził że osłona jest z materiału z którym się dobrze pracuje i nie ma jakiś trudności żeby to pospawać. Po uszkodzeniach praktycznie zero śladu a osłona jest dalej elastyczna jak była.
Tyle że ja nie miałem ubytków materiału tylko była poprzecinana. Przy okazji naprawił mi kilka innych pęknięć.
Dzięki. O taką informację mi chodziło.
Witam
Może ktoś mi powie na co sie montuje tą osłonę
Śruby czy sa jakieś spinki
Dzieki
Śruby
na alledrogo same ( chyba) dziadostwa za ok.100zl, co pewnie zaraz peknie i wszystko od nowa. Ma ktos z neta i nie pekla na pierwszej wiekszej koleinie?
Ja mam osłonę z firmy Rezaw Plast,chyba już trzeci rok i dalej cała. Są już jakieś pęknięcia ale to dlatego że miałem remont drogi,auto na glebie i jezdziłem z 4 osobami,więc trochę szorowałem.
no właśnie moja osłona firmy polcar nie wygląda ciekawie po 2,5 roku, czy ma ktoś założoną z materiału HDPE np:
http://allegro.pl/alfa-romeo-159-osl...012635423.html
Ja mam problem ze śrubami od osłony. Jedna straciła łeb i będzie trzeba ją rozwiercać a druga kręci się w kółko i pewnie podzieli los tej bez łba. Macie jakiś inny patent na mocowanie tej osłony? Co roku wymiana oleju i co roku męczarnia ze śrubami. Co roku daje nowe ze smarem i zawsze coś. Gwinty otworów może da się rozwiercić na większy rozmiar i dać większe śruby?
Wymiana mocowania osłon na większe nitonakrętki zamknięte. Wtedy wkręcasz śruby na smar i nie będzie problemu przez następne parę lat.
jaboleq a możesz mi zapodać przykład jak to wygląda. Trochę słabo się znam na technice. Chodzi o coś takiego. https://www.youtube.com/watch?v=MYLCwQS1Pqk
Tzn. mam rozwiercić już istniejące dziury na śruby i zainstalować nitonakrętki? Ale chyba do tego trzeba aby belka z dziurą była pusta w środku. Sorki ale nie zwróciłem uwagi na ramę. Belki są puste w środku mam rozumieć? I jaki rozmiar dobrać nita do grubości belki?
Ja u Siebie zamontowałem "płytę pancerną"
poniżej link do producenta i zdjęcia samej płyty.
Załącznik 209701Załącznik 209704Załącznik 209705
http://www.kolchuga.pl/
Nie mam problemu z płytą tylko ze śrubami.
Belka to jest profil prostokątny nie wiem co prawda jaką ma grubą ściankę dokładnie ale bankowo nie sadzę że więcej niż 3mm. Rozwierć te stare śruby i stare nitonakrętki, zmierz jaką średnice ma otwór ->http://carbonsteel.pl/wp-content/upl...nakretka-2.jpg ( standardowo wchodzą śruby M6 chyba więc będzie pewnie fi9). Jak jest na małym plusie od 9 czyli z 9,1-9,2 to możesz wcisnąć tą samą nitonakrętkę pod M6 jak się otwór rozbił mocniej to rozwierć na fi11 (pod śrubę M8) zanituj (wsadzając nitonakrętkę na grubość 2-3mm ewentualnie zmierz grubość ścianki i dobierz odpowiednią) możesz nitować taką nitownicą jak dałeś w linku lub ręczną np: dla nitonakrętek od M3-M6 -> http://srnarzedzia.pl/pol_pl_Nitowni...etek-417_1.jpg lub od M8 w górę ->http://norsteel.pl/wp-content/upload...9/PNT210-1.png. Mała uwaga przy nitownicach ręcznych (a na pewno tych do M6 nie kupują nitonakrętek nierdzewnych bo za cholere nie idzie tego zacisnąć).