Nic nie trzeba rozklejać. Odbłyśnik jest częścią soczewki, lub odwrotnie jak kto woli. Po wyjęciu soczewki będziesz widział wszystko.
Printable View
Nic nie trzeba rozklejać. Odbłyśnik jest częścią soczewki, lub odwrotnie jak kto woli. Po wyjęciu soczewki będziesz widział wszystko.
A próbował ktoś wrzucić do zmywarki?
Płukałem całe wnętrze lampy ciepłą wodą z płynem do naczyń bo miałem strasznie zakurzone światła długie a następnie płukanie wodą demineralizowaną ,silniczki działają, to było rok temu. Natomiast do zmywarki bym się nie odważył bo zdecydowanie wyższa temp i inne środki myjące które mogą zniszczyć powłokę chromowaną;)
Zmywarka szybko zalatwila by lampe ☺
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Mam jeszcze takie pytanko, zacząłem wyciągać oblysnik i zauważyłem ze są tam jakieś "nity", łączą one odbłyśnik z soczewka? czy wystarczy ze odkrece te 3 śrubki i odbłyśnik normalnie wyjdzie czy trzeba rozwalac nity i później znowu zanitowac?
Wyjmiesz soczewkę i odbłyśnik. Później trzeba to oddzielić.
Ja rozwiercalem nity a potem nitowalem na nowo
panowie na soczewce jest taka linia powinna ona być na dole lampy czy na gorze? http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/08/198.jpg http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/08/199.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/08/200.jpg
na górze
czyli 2 foto?
tak, jesteś po regeneracji odbłyśników?
właśnie dzisiaj to zrobiłem, chwila roboty
Odkręcałeś zderzak do wyjęcia lamp? Czym czyściłeś soczewki? Dawałeś odbłyśniki do ponownego napylenia, czy tylko czyściłeś?
Zakładałeś już na auto? Duża różnica w jakości świecenia?
odkrecalem zderzak bo to chwilka roboty i super dostęp do wykrecenia jednej śrubki od lampy, soczewkę jak i klosz i soczewkę przeczyscilem papierem i płynem do mycia okien takim co smug nie zostawia, klosz od środka był mega brudny teraz się świeci jak nowy.
odblysniki zakupiłem na allegro od Hubert Cugier i wysłał mi nowe odblysniki i swoje stare mam mu odesłać, różnica jest duża (mam hidy) i wydaje mi się ze musze jeszcze raz ułatwić światła bo po tym zabiegu chyba trochę są rozregulowane.
ogólnie roboty jest na max godzinę, zdjęcie zderzaka, odkrecenie lamp, wyjęcie soczewki z odbłyśnikem, rozwiercenie nitów, wyczyszczenie lampy i soczewki, skręcenie soczewki z odblysniekiem śrubkami i zamontowanie wszystkiego. aha ta jedna śrubke co jest ciężko wyciągnąć i odkręcić ja wymonotowalem ja przez otwór od odpowietrznika, W sądziłem cienki płaski śrubokręt który był cienki i na wielkość torxa (wcześniej śrubokręt trochę zeszlifowalem po bokach żeby nie był aż taki szeroki i bez problemu wszedł w ta dziurę), później lekko nacisnąlem soczewkę i wyjalem ta śrubke bez problemu, chyba najlepszy i najprostszy sposób. jak ktoś będzie chciał mogę wrzucić foto srubokreta :D
Dobry manual, dzięki ;) Może w sobotę się za to wezmę, ale tylko przeczyszczę sobie soczewkę i klosz od środka.
Ja robiłem dokładnie tak samo jak kolega wcześniej, odblysniki tez mam od Huberta i mam teraz conajmmiej 2x więcej światła na najtańszych h7 niż wcześniej na hidach, naprawdę polecam, żałuję że wcześniej się za to nie wziąłem.
a od hidow odbłyśnik bardziej się psuje?
VR to chyba chodzi o regulacje na angielskie drogi coś takiego kiedyś czytalem/słyszałem
a i mam jeszcze takie pytanie, przy regulacji światłem są po dwa pokrętła na stronę, te zewnętrzne to są od regulacji góra/dół, a wewnętrzne lewo/prawo? bo majstrowalem nimi ale jakoś nie widziałem różnicy...
też tak sądzę, dodam tylko że lewo prawo zmienia pozycje tylko długich, bo ewidentnie widać to jak się popatrzy na wprost lamp.
A mógłbyś wrzucić foto odbłyśników starych z zewnątrz i wewnątrz i nowych jeśli masz zdjęcia?
Temperatura w bezpośredni sposób powoduje wypalanie odbłyśników. W halogenowej żarówce energia przekształcana jest w przeważającej większości w ciepło i dopiero później w światło w xenonie jest odwrotnie, ogólnie pisząc.
nowych nie robiłem bo nowe to wiadomo jak wyglądają idealny chromik :)
tutaj fotki starych.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/08/206.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/08/207.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/08/208.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/08/209.jpg
nastukane z hułałej ascend mate 7
Dzięki, muszę w przyszłości też się tym zająć:)
nie ma dużo roboty a później dużo przyjemności z jazdy nocą :D
Mogłem to zrobić od razu rok temu jak maiłem lampy ściągnięte do czyszczenia, owszem czyszczenie pomogło ale na pewno nowy odbłyśnik da lepszy efekt. Znajdę chwilę czasu to się z tym pobawię:)
Dzisiaj byłem ustawić światła w SKP i gościu powiedział mi ze ten dzyndzelek od wewnątrz jest od ustawiania lewo prawo a nie od długich :o
Na bank od długich lewo prawo, bo się tym bawiłem i widziałem jak zmienia pozycję odbłyśnik od długich (nie był już symetrycznie ułożony względem tuby), pytanie czy także wtedy zmieniają kierunek mijania, ja nie mam 100%pewności ale myślę, że ta regulacja mijania nie dotyczy.
Czy ktos z was ma może zdjecie rozebranego reflektora? Czy wewnętrzna tuba świateł drogowych jest jakoś połączona z tą od kierunków? U mnie przy próbie wymiany żarówki okazało sie że sama tuba luźno porusza się wewnątrz obudowy lampy, da się to jakos naprawić?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Panowie ktoś kilka postów wyżej pisał o folii na światła Czy mógłby ktoś napisać dokładnie co to za folia I co daje na reflektorach ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
O folii pisałem na forum co najmniej 3 razy wraz z podaniem linków i nazwy firmy (agencja AMK), która ją sprzedaje zarówno na allegro, jak i na swojej stronie. Co daje, też pokazywałem na zdjęciach. Tylko nie ma cudów, żeby pokryła duże ubytki od kamyków.
Chyba też się za to zabiorę w ten weekend. A przerabiał ktoś temat nowych reflektorów z Depo lub TYC? W sumie profi regeneracja to pewnie z 200-400zł, a komplet nowych (zamienników) już za ok. 550zł można kupić na allegro plus wiadomo swoje ori można sprzedać więc gra warta świeczki tylko czy te zamienniki ktoś próbował u siebie?
Ma ktoś namiary na osobę z allegro regenerującą odbłyśniki? A Belfer możesz podać jakiś link to tej folii?
Ja wczoraj swoje odbłyśniki oddałem do metalizacji jak odbiorę to napisze jak wyszło.
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Kolego regeneruja odblysniki wszedzie tylko jedni gorzej drudzy lepiej, poszukac wystarczy na necie albo innych forach, co do zamiennikow TYC to ja u siebie zakladalem po kolizji z sarna i wszystko pasowalo,swieca i sa nowe a cena duzo nizsza niz uzywki ori, ale fakt to mazda 626 nie alfa ale z tego co wiem to tyc robi duzo i wiekszosc osob bierze wlasnie je
Jak masz możliwość to wrzuć zdjęcia przed i po, bo temat dość obszerny i przydatny, ale zdjęć jak na lekarstwo.
Kiedyś kupowałem też reflektory do Audi A3, dostałem Depo, a miały być TYC, no i faktycznie nie było źle, ale większość ludzi polecało jednak TYC bo podobno miały większe soczewki, jak był na prawdę nie wiem. A może ktoś stricte w 159 miał TYC-e ?
Dzwoniłem do firmy zajmującej się regeneracją odbłyśników i polerowaniem szkieł reflektorów z Piekar Śląskich (dużo osób ich poleca) - sama regeneracja odbłyśników to koszt ok 220zł, a z polerowaniem szkieł 360zł
popatrz na youtube jest tam cala masa reflektorow przed i po regeneracji