Bierz Moog-a. Do regenerowanych właśnie te zakładamy. TRW na zamiennik jest gorsze jakościowo porównywalne z Fast-em. Orginalne tuleje robiło TRW ale nawet na orginalnej kupionej w ASO nie zrobisz tyle ile na orginale z fabryki....
Printable View
Bierz Moog-a. Do regenerowanych właśnie te zakładamy. TRW na zamiennik jest gorsze jakościowo porównywalne z Fast-em. Orginalne tuleje robiło TRW ale nawet na orginalnej kupionej w ASO nie zrobisz tyle ile na orginale z fabryki....
Ja mam Mooga już około 45 tys.km.
Panowie,
Co powiecie na wahacz dolny przedni SLR?
Teraz mam trochę wydatków i sworzeń mi skrzypi jak...
Za 2-3 lata bym zmienił na TRW (robię ok 8-10tys km rocznie).
Przy takich małych przebiegach możesz spróbować założyć chińczyka. Jeśli chodzi o SRL to żaden zaufany sprzedawca nie chciał mi takiego sprzedać :) Podobno badziew. Założyłem do poprzedniej Moto Equipment (parę zł droższy od SRL) i z 50 000 km auto zrobiło.
Bo może ich już nie ma ;) Kupiłem je jakieś 3 lata temu od forumowego sprzedawcy, który już się tym biznesem podobno nie trudni. Podałem bardziej jako przykład, że jak się trafi to i chińczyk wytrzyma.
Poprzedni właściciel mojej alfy założył te wahacze jakoś niedługo przed sprzedażą. Lewy wymieniłem jakieś 5 tys. km po kupnie. Prawy jak na razie przejechał 10 kkm więcej i jest ok, ale osobiście bym takiej loterii nie polecił. To już większe zaufanie mam do regenerowanych, np. od kolegi jasio79.
W taki razie, czy ktoś na forum posiada na sprzedaż regenerowany wahacz prawy dolny przedni? :)
Też czeka mnie wymiana tej dużej tulei z tyłu wahacza dolnego. Przeczytałem cały temat ale poproszę jeszcze o kilka rad przed wymianą od osób które już przerabiały ten temat.
1. Czy trzeba wyciągać cały wahacz dolny?
2. Czy potrzebna do tego jest prasa?
3. Ile czasu zajęła Wam ta wymiana?
4. Jak poznać, że sworzeń jest zużyty? Będzie wyczuwalny luz?
A czy po wyciągnieciu dolnego wahacza trzeba ustawiać geometrię?
Wypadałoby. Jeśli nie masz podnośnika albo przynajmniej kanału, to po montażu gwarantuję, że będziesz chciał powiesić konstruktora za jaja.
Nie no, nie przesadzajmy, że jest AŻ tak źle :D Nie jestem mechanikiem i bez podnośnika uporałem się w jakieś 3-4 godziny za pierwszym razem. Ale bluzgom nie było końca.
Niestety teraz z drugiej strony zaczyna się coś delikatnie odzywać. Pewnie niedługo znów zwrócę się do Ciebie.
To z czym jest taki problem? Patrząc na zdjęcia nowego wahacza to wystarczy odkręcić kilka śrubek i po robocie :cool:
Z trafieniem śrubami, żeby przykręcić tylną tuleję, a jeszcze większy, żeby przykręcić "cukierek". Z podnośnika wymiana powinna być znośna. Jak nie masz i podniesiesz sam przód, to celujesz w zasadzie na ślepo. W dodatku obejma stabilizatora jest przykręcona razem z tylną tuleją to też delikatnie przeszkadza.
Kurde wcześniej też miałem do dyspozycji podnośnik, teraz miałem plan robić na lewarku... To chyba sobie daruję :cool:
Dam sobię sam radę z wymianą dolnych tylnych tuleii? Kanał posiadam:) Zakładał ktoś tuleje firmy FAST? Ile mniej więcej wytrzymują?
Odpuść sobie Fast. My do regenerowanych zakładamy ostatnio Moog-a. Jakoś nikt nie narzeka
nie lepiej poliuretan założyć??
Poli niby za twardy i trzeba go smarować bo lubi wydawać różne dźwięki... Przejrzałem dużo ofert i dzwoniłem do kilku sklepów z internetu i większość mówi że nie ma co przepłacać jeśli chodzi o dolne tuleje bo wytrzymałość i jakość jest podobna...Ceny: Fast 94zł Impergom 115zł Febi 118zł Moog 128zł co tu wybrać...? Naczytałem się że febi sie pogorszyło...O moogu mało jest opinii,sprzedawcy mówią że najczęściej wybierany jest Fast ze względu na połowę niższą cene i podobną trwałość...Opinia na forach o Fast jest pół na pół połowę zachwala że zrobiło nawet 60tys km i dalej jeżdżą a inni 10 tys km i wymieniali... i weź tu bądź mądry:)
A gdzie dostać poliuretan do 159? Myśle ze chyba za twarde będą i pogorszy się komfort...To nie Honda na gwincie...
Duże tuleje kupilem mooga a muszę wymienić jedną małą od górnego wahacza i zamówiłem firmy SIDEM.Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą firmą dobra/zła?
Czy ktoś to może potwierdzić? Ostatnio wjeżdżałem do garażu i zauważyłem kropki oleju za autem. Zajrzałem pod auto i kropka oleju wisiała na dużej tulei wahacza lewego dolnego. Co ciekawe nie znalazłem żadnego wycieku nad nim jest tylko maglownica, która jest sucha. Czyżby jednak tuleja z olejem się zerwała? Może ktoś ma wiedzę czy ta tuleja była olejowa ?
Marek
Panowie tuleje POLIURETANOWE!! przeżyją całe auto ;)
jestem cały czas ale nie dostałem nic od Ciebie olo_84
Panowie, szybkie pytanie, czy do wyjęcia dolnego wahacza trzeba odkręcać półośkę? Jeżeli tak to nie będę nawet próbować go wyjąć inaczej i od razu odkręcę półoś :)
Ja swojego czasu założyłem poliuretan na wahacze przednie- dolna tylna .
Brałem z srtongflex wersje miękką . No i auto zrobiło się taczkowate ,mocno czuć było małe nierówności... nie podobało mi się to ( ale jak kto lubi)
Jakiś czas później padły sworznie i wymieniłem na nowe wahacze ...
Ciekawe jak wasze opinie ktoś zakładał do górnego ?
Mozesz to rozjasnic ''drazek kierowniczy bez tlumika''.Osobiscie tez wlozylem na dolny wahacz tuleje Strongflex.Zalozylem je na wahacz ktory ma 95tys przejechane (fabryczny).Tak wiec mysle ze troche jeszcze sie pojezdzi.To ze siada sworzen, to fakt ze przeciez nie zakladamy tuleje na nowy wahacz, tylko juz troche rozjechany skoro nadawala sie do wymiany.Przynajmniej ja tak zrobilem.Z samej zmiany jestem zadowolony.Auto stalo sie jeszcze bardziej bezposrednie a do taczek jeszcze daleko.