faktycznie 2.2 jts jest cieższa od lexuxa is250 w automacie o 50 kg
http://www.zeperfs.com/en/duel2586-1342.htm
120 kg od BMW 325 i (E90) masakra :D
Printable View
faktycznie 2.2 jts jest cieższa od lexuxa is250 w automacie o 50 kg
http://www.zeperfs.com/en/duel2586-1342.htm
120 kg od BMW 325 i (E90) masakra :D
Temat już był...
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...woja_alfe.html
Pozdrawiam.
- Rafał
daj spokoj, dalem dane poglądowe, wiadomo, ze auta mają rozne silniki i osiągi: silniki slabsze i mocniejsze od 159 itd. Podałem te dane, aby zadać kłam bezsensownym stereotypom; dziwne, że wy, alfiści, równiez klepiecie te brednie, jak mantry, tak samo, jak o inni klepią o alfach, że awaryjne, że sie wlaściciele spotykają co rano w warsztacie, że "piękne ale kapryśne" itd.
Prawda jest taka, ze 159 to dość cieżkie auto, ale w znaczący sposób nie odbiega wagą od innych aut tej klasy lub zbliżonych. Chcesz silników? proszę, pierwsze z brzegu: ford mondeo, wersja IV, z lat 2007 do 2013: 1.6, 120 KM, 160 Nm; 2.0, 145 KM, 180 Nm, albo diesel 1.0, 125 KM, 320 Nm, wybralem kilka "średnich silników" z oferty. Zestaw to z wagą, zestaw z silnikami 159. I co powiesz?
No pewnie, powiesz, jakie cieżkie to auto, 159, w ogóle nie jedzie, 159 jest ciężka, cieżka jak kontener ołowiu, ach jakie to cieżkie auto,
bla bla bla bla
jezdzilem tym ciezkim autem do setki poniżej 8 sekund, ależ ono było cieżkie, boże, jakie cieżkie, ono w ogóle nie jechało, jak każda 159, no nie jedzie, nie jedzie.
Dalej sobie tak rozkosznie gaworzcie. Pierdu, pierdu.
Moja jest 10 kg cięższa od tej Insygni więc nie jest chyba tak źle ;)
no wcale nie jest źle
KRS założył temat do zaczepki i znalazł dyskusję
...
Myślę, że tutaj są głosy "oj ciężkie ciężkie" tylko dla tego, że my wymagamy od naszych Alf sportowego zachowania :) Chcielibyśmy, żeby auto było najlżejsze w klasie i osiągało setkę w nie więcej jak 7 sekund :)
Kierowcy wszystkich samochodów wymienionych w pierwszym poście raczej od auta wymagają pakowności, bezawaryjności, użyteczności itd...
Nam to po prostu nie wystarcza.
Mercedes W124 (E-klasa, większy niż 159) 500E (duża V8-ka) - 1700 kg
BMW E38, 730i - 1725 kg
BMW e60 sedan, 520d - 1585 kg.
Wiesz teraz dlaczego uważa się 159 za ciężkie auto? Ono masą gra w lidze aut luksusowych, zdecydowanie większych... Porównując je z np. BMW e90 - mamy zbliżoną masę i wielkość aut, ale BMW ma tylny napęd - w BMW dochodzi ciężar całego układu przeniesienia napędu - wał, tylny dyfer, solidniejsze zawieszenie z tyłu, żeby "ogarnąć" przeciążenia, jakie tam powstają - lekko licząc zwiększa Ci to o ok. 100 kg masę pojazdu.
159-ka jest wg mnie ok. 100 kg za ciężka jak na swoje gabaryty.
czy ta odchudzona wersja z konca produkcji, mowie o TBI, rowniez za ciężka? Moim zdaniem nie.
Owszem jest odchudzona i ma dobry stosunek masy do mocy ale to dotyczy dopiero wersji po FL. Dla przykładu 159 sedan silnikiem 2,4 z roku 2006 waży około 200 kg więcej niż 159 TBi... To jest przepaść, którą czuć np na mokrym rondzie i ogólnie ciasnych zakrętach. Inna sprawa, że zawieszenie też leci przez to dużo szybciej, auto pali więcej, dynamika kuleje itd. Podałem te dwa auta bo mają w miarę porównywalną moc i moment. Natomiast gdyby wziąć 159 SW Q4 2,4 z roku sprzed FL to jeździmy czołgiem ważącym 1780 na pusto! Wsiadamy w 3 osoby i mamy 2 tony... Sam jeżdżę berliną 2,4 i o ile w trasie jest ok, to jazda miejska daje odczuć jej masę.
.
Tutaj jest link z danymi z testu jeszcze przedliftingowej z konkurencją http://www.auto-motor-und-sport.de/v...02.html?show=3
Alfa zdecydowanie najcięższa, nawet o 100 kg od vectry i Saaba, z którymi dzieli wspólna płytę i silnik.
Dzisiaj np A4 B8 2.0 TDI wazy już katalogowo 1540 Alfa 2.0 1490, tylko czemu zrzucili ponad 100 kg po 4 latach od premiery auta.
Dodano po 8 minutes:
Z cena sytuacje wygląda podobnie, droższe były tylko BMW, meras i Saab, pod koniec produkcji zeszli do poziomu paska, mendo, tylko dlaczego nie od razu?
Co za bzdura... co za nierzetelność!!!!!!!
Alfa 159 sedan 1.9 przedliftowa manual waży około 1535 kg!!!!!!
1630 kg waży przedliftowa 2.4 sedan manual z napędem na przednią oś...
Proszę weryfikujcie to co Internet Wam wypluwa... bicie piany na temat wagi 159 jest bezcelowe. Nic z tym nie zrobimy, chyba, że Misiu zamiast chromowanych gadżetów zacznie robic karbonową karoserię :)
Weź pod uwagę, ze każde auto z tym samym silnikiem może w zależności od wersji wyposażenia ważyć nawet 50 kg mniej/więcej. Moja 2,4 wedle średniej katalogowej ma ważyć 1650 a na wadze po homologacji z prawie pustym bakiem wyszło około 1690. Na samych kołach może być 30 kg różnicy, więc nie ma się co szczypać o takie szczegóły.
Belfer, moja 2.4 z 3/4 baku 1690 na wadze, z kąd takie rozbierzności?
No ja też mam skóry, felgi 17, koło też pełnowymiarowe, i też mam większość rzeczy. Ale to prawda, te wagi na skupach są często "po tuningu".
Moja z kierowca wazy 1700kg... ilestam paliwa bylo w srodku.
AutoMotor&Sport odwalilo jakas maniane w tych tabelach. Blad jak nic.
Belfer- to co piszesz to racja, ale 100kg to juz jest zbyt duzo, zeby mowic o roznicy wynikajacej z wyposazenia.
1.9 sedan manual wazy w przyblizeniu 1535kg. Koniec. Kropka.
2.4 sedab manual wazy w przyblizeniu 1630kg. Drugi koniec. Druga kropka.
Mowie tu o wersji ze standardowymi kolami i przecietnym wyposazeniu. Bez kierowcy i bez paliwa.
Podsumowujac- wazy mniej wiecej tyle co przecietne auto z segnentu D. A ze jest mniej pakowna...
kurde aż swoje 2.4 po FL pojadę zważyć.
ja oczywiscie nie wazylem.Mam kolo pelnowymiarowo 16" takie jak na aucie.To moja pewnie bedzie wazyc 1700 kg:D
Moja 159 SW 2011 z silnikiem 2.0JTDM manual na policyjnych felgach 17" wersja Sport Plus z pełnym bakiem i kilkoma drobnymi rzeczami fabryczna dojazdówka (2 foteliki+CB+CD+terminal BB+inne bajery~max 30 kg) ważyła dokładnie 1650 kg ... Panowie - nie jest źle z tą wagą naszych aut.
W dowodzie rejestracyjnym mam 1559 kg ... i to może być wiarygodna wartość.
no i tym sposobem, wspólnymi siłami, obalamy mit, jakie to ciężkie, ach, jakie ciężkie auto, krowa po prostu, pełna mleka.
ja mam wbite w dowodzie 1540kg, na wadze na wysypisku śmieci wyszło 1680kg, z moimi 90kg za kierownicą, do tego jakieś 1/4 baku i 15kg śmieci w bagażniku :D
1.9 16v SW po lifcie progression
Tak czytam i cały czas się zastanawiam czemu wszyscy sugerujecie się tym co jest w dowodzie. Przecież tam wpisują co chcą. Ktoś tam w ogóle patrzy na wersje wyposażenia/silnika/roczniki?
Panowie, mam dwa auta i w żadnym się nie zgadza to co jest w dowodzie z danymi ze specyfikacji producenta. Na wagę nie jeździłem :)
No przecież łatwo zajrzeć na stronę producenta i zobaczyc ile wg nich waży auto... a potem zaglądasz do dowodu rejestracyjnego i już wiesz czy liczby są takie same, czy nie.
Napisałem, że dane z dowodu nie zgadzają się z danymi ze specyfikacji producenta, więc przypuszczam po... różnicach w cyferkach :)
No o tym napisałem własnie :)
Nie chodzi mi o sens tej dyskusji i co ile waży. Chciałem tylko powiedzieć, że to co jest w dowodzie... jest w dowodzie. Ze stanem faktycznym ma to niewiele wspólnego ;) Bez stresu Panowie ;)
Ja odpowiadałem Magilowi :P
Jakbym Tobie odpowiadał to bym cytował... a po co cytować kogoś kto napisał bezpośrednio wyżej.
Ech.. za mało kawy dzisiaj chyba ;)
Instrukcja 1585kg bez opcji, 1.9sw jtdm16v. Dowod 1615. Ważące opcje, elektryczny szyberdach, relingii, hifi bose (skrzynka suba z wzma). W moim przypadku waga z dowodu wydaje się realna.
Moja 159 SW 1.9 16v 2006 na wadze wyszło 1705kg a w dowodzie 1660kg. Alfa ma lekką nadwagę tak samo jak właściciel :D
Dane z dzisiaj - Masa rzeczywista [kg] - 1755, oś przednia 1051kg, oś tylna 704kg. Auto puste w srodku (no nie liczac dwóch fotelików, trzech pudełek z płytami i paczki mentosów w schowku...).
W dowodzie 1540kg :blink::blink: