Również jestem zwolennikiem rozwiązań fabrycznych, aczkolwiek zastanawia mnie dlaczego producent wycofał się z tego rozwiązania w zmodyfikowanym silniku 1.9 JTDm - czyli w wersji 2.0 JTDm ? Rozumiem, że tu jest całkowicie inny typ kolektora ?
Printable View
Również jestem zwolennikiem rozwiązań fabrycznych, aczkolwiek zastanawia mnie dlaczego producent wycofał się z tego rozwiązania w zmodyfikowanym silniku 1.9 JTDm - czyli w wersji 2.0 JTDm ? Rozumiem, że tu jest całkowicie inny typ kolektora ?
tez jestem zwolennikiem rozwiazan fabrycznych i klapy chcialem miec ale sorry skoro padly po pol roku i 6 tys. km.Nie bede tego caly czas monitorowal i naprawial raz w roku czy nawet 2 razy w roku.Naprawde chcialem je miec ale....Pozatym w tym momecie w ktorym zdecydowalem sie na ten zabieg bylo juz duzo wiecje zdan ZA niz Przeciw.
No wlasnie sa rozne niuanse, Twoj case pokazuje, ze w zasadzie nie miales wyjscia, mogles niby kupic nowy kolektor, to znowu rozwiazanie tymczasowe ale na dluzej, jak chce producent, wpakowalbys sie w cos co za jakis czas znowu moze sprawiac problemy.
Ty kierowales sie opiniami z forum i tak Ci doradzili, wiec wywaliles klapy liczac ze pozbedziesz sie problemu raz na zawsze.
Sam nie wiem co bym zrobil na Twoim miejscu gdyby mi w nowym kolektorze klapy sie zatarly, kolejnego nowego bym pewnie nie kupil, a regenerowac w kolko to o kant tylka...
Forum tez nalezy czytac wg mnie czasem z przymruzeniem oka...
szewi klapy sie nie zatarly ale puscily uszczelnienia i byly luzy.Wiesz ja coniektore tematy czytam z przymrozeniem oka ale np.o bolaczkach AR 159 tych ktore dotykaja praktycznie kazdej 9 staram sie czytac na powaznie.Wydaje mi sie ze na temat klap dyskutowano dlugo wiec mozna powiedziec ze sa niepotrzebne.
Czarny kazdy z nas na Twoim miejscu zrobil by pewnie podobnie...
Co do samych klap jak wszedzie opinie znajda sie i takie i takie.
A powiedz jak wraznie po jezdzie bez klap zuwazyles jakies roznice ? Temat podnosze bo jesli bedzie drugie auto i tez klekot to klapy pewnie tez beda do ogarniecia...:(
Narazie wiem, ze musze psrawdzic listwe czy chodzi, nie spadla i czy klapy nie puszczaja oleju.
wiesz co ja nie odczuwam.Moze ktos powie ze czuje ale mysle ze roznica jezeli jest to nieodczuwalna
Nie ma różnicy idzie od samego dołu, spalanie 7,2 w trasie 8 w mieście. Nie dymi, odpala na mrozie. Wad nie stwierdziłem do tej pory. No i święty spokój na dłuższy czas bezcenny.
Panowie, już się totalnie pogubiłem. Najpierw przeczytałem cały temat, w którym wszyscy bronili zasadności klap wirowych.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...eksowo-12.html
A teraz nawet Tomek_KRK pisze że lepiej je usunąć. To jak to w końcu jest, bo sam stoję przed wyborem regenerować kolektor czy usuwać klapy.
sam zdecyduj.Ja teraz od razu bym wywalil klapy.Moje po regeneracji wytrzymaly ok.6 tys.km i puscily uszczelnienia.Jak ktoś zrobi Ci profesjonalnie naprawdę dobrze jak np.Mariuszolesz robil to wytrzyma pewnie długo ale tez nie chciałbym już tego przezywac i co jakiś czas zagladac ze strachem pod pokrywe silnika czy wszystko jest OK.Jeszcze jedno ajki masz kolektor aluminiowy czy plastikowy??Jeżeli aluminiowy to smialo możesz regenerowa ale ja polecam wywalić klapy bo z tego co wiadomo nic one nie daja,a w innych silnikach fiat zrezygnowal z tego wynalazku
Moja Alfa z listopada 2006r ma już kolektor plastikowy, kiedy został on rozebrany celem usunięcia klap, okazało się , że poprzedni właściciel już je usunął, pozostawiając tylko ośki i tak już zostało. Ośki można było usunąć i uszczelnić otwory po mechanizmie...ale tak na prawdę...to po co?, nieszczelności nie zauważyłem. Może minimalne okopcenie osiek - na pewno nie są w 100 proc szczelne w kolektorze to oczywiste, ale wątpię by tak mała nieszczelność miała jakiekolwiek konsekwencje.
Jaki może być powód uszkodzenia klap wirowych? Dziś podczas czyszczenia kolektora dolotowego zauważyłem, że dwie z nich (nr 2 i 3) są częściowo uszkodzone - wgląda jak by były stopione i brakuje z jednej strony ok. 30-40% Dodatkowo jest też nadtopiona plastikowa część czujnika doładowania- ta która wchodzi w kolektor.
Witam
Sorry ze wskrzeszam stary wątek lecz nie chce zakładać następnego nowego. Lecz przejdźmy do sedna sprawy, najprawdopodobniej mam urwana jedna klapę w cylindrze, tłok ją sprawował, tyle ze w alfie gt '08 1.9jtd . Na jakiego rzędu koszta trzeba się przygotować jak sie ten scenariusz sprawdzi . Cinek z Cinsoftu twierdzi ze będą to dość spore koszty mogące nawet dojść do 10 tys zalezy jakie spustoszenie jest tam narobione, tak nawiasem mówiąc będzie to robił za niedługo . Ale przyjmijmy ze w jednym cylindrze tylko sprasowało klapkę jakie mniej więcej koszty mogą być takiego remontu , mieliście już podobna sytuacje a jeśli tak to ile was to mniei więcej wyniosło ?
Pozdrawiam
Przy dużych uszkodzeniach musisz zmienić cały słupek silnika, turbosprężarkę i wtryskiwacz (tam gdzie klapa wpadła). Jeśli klapa nie wypadła jeszcze z silnika to turbo ocalało. Wszystko zależy od tego za ile kupisz sprawny silnik. Naprawa w skrajnych przypadkach jest po prostu niemożliwa, w mniej skrajnych możliwa ale nieopłacalna.
Niestety urwana klapa jest największym koszmarem jaki może wydarzyć się użytkownikowi tego modelu.
Co do turbo to było juz robione niedawno temu, cały środek wymieniony bo dość spore luzy były. W auto juz tyle pieniędzy włożyłem (będzie to juz prawie 10tys.) ze nawet nie biorę pod uwagę myśli ze auto na sprzedaż bym musiał wystawić i to zapewne za śmieszne pieniądze ... tylko remont ... przy uszkodzeniach "najmniej" katastrofalnych w skutkach tzn dajmy ze do 4 cylindra wpadła ta klapka, tłok ją sprasował i przy remoncie takiego "jednego cylindra" tzn tlok do wymiany itd zamkne sie w 5 tys z robotą ? Sorry za takie mega amatorskie pytania no ale przyznam ze się na tym nie znam tzn piąte przez dziesiąte :D
tak naprawdę to dopóki nie zdjęta głowica to wróżenie z fusów. Jakie są objawy ? Jeśli klapa tylko przykleiła się do tłoka i się go trzyma to może nie być tragedii, jak ją zmieniło to mogło porysować gładź cylindra, pogiąć zawory, rozwalić końcówkę wtrysku i ewentualnie turbo. Więc najpierw głowica do góry i ocena strat. Jak gładź jest porysowana to chyba lepiej szukać nowego bloku. Chociaż klapy w nowym kolektorze są bardzo cienkie, byłem przy ich demontażu i aż nie wierzyłem że to takie delikatne.
Skąd wiesz, że masz urwaną ?
Ja profilaktycznie usuwałem klapy wirowe i były tylko dwie ? a dwie pozostałe chyba zostały zmielone i wyplute... wydaje mi się, że jak klapa siądzie na płasko to raczej niema żadnych strat a jak już urwie się jakoś niefortunnie to straty są ogromne...
Słyszałem, że są bardzo cieniutkie.
Szukaj słupka silnika w dobrej cenie i w dobrym stanie. Dołóż do tego 1000-2000 zł za przełożenie oraz serwis startowy i masz cenę za naprawę. Możesz przy okazji trzymać kciuki, żeby turbosprężarka była cała.
Acha, robisz to po zdjęciu głowicy, bo te nasze diagnozy przez internet mogą być nic nie warte.
Wyplucie klapy oznacza, że wpada ona do turbosprężarki i niszczy wirnik. Dla mnie do dzisiaj jest zagadką jak to możliwe, że czasem klapy nie udaje się znaleźć i nie ma widocznych zniszczeń w silniku.
Czyli ktoś (poprzedni właściciel) komu wpadły te klapy musiał regenerować lub wymieniać turbosprężarkę ?
taki cieniutki plastik może się w silniku spalić bez zniszczeń ? wydaje mi się, że jest to możliwe aczkolwiek mechanikiem nie jestem :)
plastik? klapy sa metalowe
Klapy w kolektorze plastikowym są bardzo cienkie ale nie są plastikowe tylko metalowe i są zgrzane z ośka od nastawnika klap. Jak miał farta to mogą przykleić się do tłoka i tak sobie żyć. Ale to wszytko gdybanie, jak nie ma ich w kolektorze a silnik dziwnie pracuję to trzeba zacząć ich szukać. Nie oszukujmy się ale jak się komuś klapy urwały i coś popsuły w silniku to 90% sprzedających słowa nie powie o tym.
Uwaga!!! bo może koledzy znów podsuną pomysł i za ich usuwanie będą mandaty lub coś gorszego jak za DPF-a. Zwłaszcza poza Polską.
To taki żarcik na początek dnia:)
- - - Updated - - -
Kolego klapka jak się urywa i wpada do środka, to robi niemałe spustoszenie a ślady tego różnie sie kończą. Czasem tylko zmasakrowany tłok i głowica a czasem trzeba szukać innego silnika. Tyle w temacie i to juz było wiele razy wałkowane. To się też dzieje w innych samochodach nie tylko w Alfach 159. Także w BMW AUDI itd.
Skoro są metalowe to czemu podczas czyszczenia mojego kolektora okazało się, że dwie z nich są nadtopione? Auto jest z 2006r. ale w 2008r. był kolektor wymieniany w ramach akcji serwisowej.
Oprócz klap nadtopił się też czujnik doładowania - do tej pory nie wiem co spowodowało taką wysoka temperaturę w kolektorze.
Załącznik 224086Załącznik 224087
Są metalowe, osobiście je wyrywałem.
Ale przecież na zdjęciu które wkleiłem widać, że są stopione. Organoleptycznie też jak sprawdzałem i czyściłem to materiał sprawiał wrażenie jakiegoś chropowatego tworzywa.
To mam rozumieć, że część blaszanej klapki się stopiła? Na innym zdjęciu z tego tematu widzę, że w klapce jest widoczne wybrzuszenie na ośkę a u mnie obydwie strony klap są płaskie. Może występowała inna wersja? Wiem, że napewno kolektor był wymieniany bo po sprawdzeniu VIN'u jest wpis o jego wymianie na gwarancji.
Załącznik 224105
Zauważ, że gdyby te klapki były plastikowe, nie byłoby silników do remontu.
Cuda Panie, cuda.
Albo jesteś jeden jedyny, który miał kolektor z plastikowymi klapkami. Może założyli jakiś chiński no name zamiast oryginału?
No to wygląda na cuda...
Poniżej zdjęcie z regeneracji klapek takiego kolektora jak jest u mnie.
Załącznik 224165
Info ze stronki w jakich modelach montowany jest ten kolektor:
Cytat:
Alfa Romeo - 939A200 (1.9 MultiJet JTDM 16V 110 kW / 150 PS)
147 - 1,9 JTDM 8v 2005+ [HP 120]
147 - 1,9 JTDM 16v 2005+ [HP 150
147 - 1,9 JTD 16v 2004+ [HP 136]
156 - 1,9 JTD 2003-2005 [HP 126]
156 - 1,9 JTD 2004-2005 [HP 150]
156 Sportwagon - 1.9 JTD 16v Q4 2004-2006 [HP 150]
156 Sportwagon - 1.9 JTD 2005-2006 [HP 150]
156 Sportwagon - 1.9 JTD 2003-2006 [HP 126]
159 Limousine - 1.9 JTDM 8v 2005+ [HP 120]
159 Limousine - 1.9 JTDM 8v 2005+ [HP 115]
159 Limousine - 1.9 JTDM 16v 2005+ [HP 136]
159 Sportwagon - 1.9 JTDM 8v 2006+ [HP 120]
159 Sportwagon - 1.9 JTDM 8v 2006+ [HP 115]
GT - 1,9 JTD 2003+ [HP 150]
Fiat - Enigines M91 und M92
Croma - 1,9 D Multijet 2005+ [HP 150]
Stilo - 1.9 D Multijet 2005+ [HP 150]
Stilo Multifunktionswagen - 1.9 D Multijet 2005+ [HP 150]
Vauxhall - Motoren Z19DTH & Z19DTJ
Astra Mk V (H) - 1,9 CDTi 2004-2009 [HP 150]
Astra Mk V (H) - 1,9 CDTi 2004-2009 [HP 120]
Astra Mk V (H) Nachlass - 1.9 CDTi 2004-2009 [HP 150]
Astra Mk V (H) Sportschraube - 1.9 CDTi 2004-2010 [HP 150]
Astra TwinTop Mk V (H) - 1,9 CDTi 2006+ [HP 150]
Astravan (H) - 1,9 CDTi 2005+ [HP 150]
Signum - 1.9 CDTi 16v 2004-2008 [HP 150]
Vectra MK II (C) - 1,9 CDTi 16v 2004-2005 [HP 150]
Vectra MK II (C) GTS - 1,9 CDTi 16v 2004-2005 [HP 150]
Vectra MK II (C) - 1,9 CDTi 16v 2004-2005 [HP 150]
Zafira MK II (B) - 1,9 CDTi 2005-2011 [HP 150]
Saab - Motoren Z19DTH & Z19DTJ
9-3 Limousine - 1.9 TiD 2004+ [HP 150]
9-3 Cabriolet - 1.9 TiD 2006+ [HP 150]
9-5 Limousine - 1.9 TiD 2006+ [HP 150]
9-5 Nachlass - 1.9 TiD 2006+ [HP 150]
Tak ale po pewnym czasie uszczelniacze osi mechanizmu klap tracą szczelność i cały kondensat wydostaje się na zewnątrz i zaczyna spływać po tylnej ścianie silnika wiem to bo u mnie tak było , dlatego konieczne jest rozebranie mechanizmu wyjęcie osi klap i zaślepienie otworów śrubami po nich.