skasuj FEsem błędy zapalniczki..i będzie git :)
Printable View
skasuj FEsem błędy zapalniczki..i będzie git :)
Odkopię trochę temat.
Mam taki sam problem jak w temacie - migający licznik km. Dziś byłem u kolegi mercury, podłączyliśmy się kablem ELM 327 i nie udało się przeprowadzić procedury proxy. Tzn kiedy dochodziło do zapisywania danych do modułu - tablica przyrządów NQS - wyskakiwał komunikat nieudane. Wszystkie inne wykryte moduły sie zapisywały. Podejrzewam że samo miganie licznika jest spowodowane wymianą panelu sterowania szybami po stronie kierowcy. Wymieniał poprzedni właściciel przed sprzedażą. Pozatym procedura proxy za każdym razem kończyła się timeout'em. Zmienialiśmy prędkości portu ale też nic nie pomagało. Z ciekawostek to wyskakuje cały czas błąd B1018 - Przekaźnik spryskiwacza reflektorów - mimo że moje auto samych spryskiwaczy reflektorów nie posiada. Jakieś sugestie ?
Sprawdź czy ten przekaźnik nie ma jakiegoś bezpiecznika który mógł się spalić, a jest odpowiedzialny nie tylko za spryskiwacze.
Zanim odpalisz procedurę proxy musisz mieć pokasowane błędy.
To że wyskakuje błąd przy NQS to wina kabla ELM - zapewne v1.4a
Jeśli chodzi o ten ELM 327 to ma być inna wersja? Czy to ma być ten modyfikowany, lutowanie itd? Bo robilismy tym bezprzewodowym. A co do błędu to po skasowaniu wyskakuje od razu. Sprawdze wszystkie bezpieczniki.
Nie mam doświadczeń z ELM na BT
Choć z tego co mi się obiło o uszy to jest mało stabilny do wykonywania takich procedur.
Ok pojawiła się w dalszej perspektywie możliwość połączenia wersją kabla 1.4b. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i o numerze F63 10A (instrukcja go pokazuje jako jeden z 4 pod tablica z bezpiecznikami ale już nie jest wymieniony w spisie od czego jest) był uwalony. Wymienilem na nowy. Dzieki za naprowadzenie. Jakies inne pomysly?
Witam.
Również mam problem z migającym przebiegiem w mojej 147 2.0 z 2001r.Mam nieoryginalne radio i również nie wiem jak sobie z tym poradzić.Wszystko inne działa bez zarzutu.Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Jakbyś przeczytał wyżej, to byś się dowiedział, że mruganie jest informacją, że na lini CAN jest jakiś problem. Zazwyczaj właśnie brakuje jakiejś centralki, która jest zapisana w komputerze, a nie zgłosiła swojej gotowości przy włączeniu zapłonu.
Rozwiązanie -> proxy. Ale poczytaj, bo można sobie zaszkodzić, jak się nie wie, kiedy nie można, i jak to zrobić.
Witam mi również nie wiem czemu zaczął migać licznik kabelek mam ale potrzebuję pełną wersję Fesa może ktoś podpowie jak ja zdobyć klimek78@wp.pl
może i podpowiedzą ale raczej na forum wpisu nie będzie
Na stronie http://fiatecuscan.net/ jest instrukcja jak kupić.
:sarcastic:
dobre he he he
Mam interfejs KKL z przełącznikiem pinów(3, 7, 9, 12/13). Na którym pinie(i czy w ogóle) FES Połączy się z body computerem?
Tylko ELM lub OBDKey
U mnie od tego momentu nie działa kasowanie licznika (service), bo w ogóle nie mogę podłączyć się do wskaźników.
Po pierwsze - robiąc proxy należy mieć pewność, że nie mamy błędów na żadnej cntralce.
Po drugie - aby procedura przebiegła w pełni bezproblemowo (chociaż sam nie wiem, czy to jest 100%gwarancja), trzeba mieć ELM 1.3 (ja mam blooetooth, czyli 1.4+, który podobno ma jakiś problem/błąd sam w sobie...).
Próbowałem jeszcze później kabelkiem zrobić PROXY (ale miałem tylko kabelek 1.4), ale sytuacja była taka sama.
Ps. Jest ktoś z Krakowa (pd) z ELMem 1.3? :) chętnie postawie kilka piw w zamian za użyczenie na pięć minut swojego kabelka 1.3 :) bo kupować kolejny kabelek mi się nie uśmiecha...
Myślałem że coś gorszego może się stać ;) Ale jesli tylko to to jakos przezyje. Tak jak mowilem wczesniej tym przez btooth sie nie udalo. Ale moze to byla wina błędu którego się nie dało skasować. W każdym razie wszystkie 3 próby proxy kończyły się timeout'em.
No właśnie - timeout u mnie wystepuje przy wpisaniu zegarów do centralki... podobno to wina ELM1.4...
Witam
Co do migania licznika - wczoraj wychodząc do pracy otwieram Belle a ona zamrugała do mnie światłami kolejnie chciałem otworzyć bagażnik i nic, szyby i lusterka też zamarły ale słychać było buzzer przy klikaniu szybami czy lusterkami, znikła temperatura powietrza na koniec migający stan licznika. Telefon do magica z Olkusza ,który handluje i niby się zna co i jak. Odepnij klemy 10 sek podepnij z powrotem i będzie ok. O dziwo rzeczywiście jest ok. Powód ?????? - Skok napięcia w urządzeniach podpiętych do gniazda zapalniczki.
Panowie podepne sie pod temat. U mnie przestaly chodzisz szybki z dnia na dzien tzn najpierw skokowo pozniej kaput. Kupilem sprawny panel zaczely dzialac lusterka, termometr, i tylna klapa. Licznik mrugal a szyby nie chodza.Podjechalem do serwisu fiata podlaczyli mnie pod kompa zgrali modol sterowania szybami z autem , licznik przestal migac.Szyby dalej nie chodza. Tylko jak nacisne naprzyciski tonormalne pikniecie. KOmp pokazuje blad na kablu sieci CAN. Nie ma przejscia z kostki wychodzacej ze slupka a computerem wlasnie na tym kabelku CAN. Czy to mozliwe ze gdizes sie przetarl? Auto zostalo w servisie do jutra mam nadizeje ze to zrobia.
A jescze jedno pytanie czy sa jakies bezpieczniki F64 f65 od centralki sterowania szybami .Bo w instrukcji wystepuja ale nie wiem gdzie to fizycznie lezy?
witam! wymieniłem ostatnio ten mechanim do otwierania/zamykania szyby w drzwiach i sterowania lusterkiem, w lewych drzwiach
tu widać wierzchołek tego mechanizmu z przyciskami
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...dj_cie0023.jpg
zrobiłem to przy podpiętym akumulatorze, od tego momentu na zapalonym silniku, miga mi licznik kilometrów !
odpięcie na minute klemy akumulatora nic nie dało, jakiś błąd jest zapisywany przez to, podpięcie FESa coś da?
Musisz zrobić osiowanie bo będzie Ci tak migał aż do końca
Twój komp widzi że dodałeś coś nowego ale tego nie rozpoznaje i dlatego informuje Cię migającym licznikiem
tak
do proxy ELM
jak mosz blisko K-ce i okolic to pożyczymy
udalo sie, osiowanie proxy pomoglo na migajacy licznik!
przy okazji sie zapytam o jakiś mrugający element autoalarmu, przy podszybiu po lewej stronie przy kierownicy
http://img837.imageshack.us/img837/8619/p1ur.jpg
wyjałem jakis czas temu autoalarm bo coś sie popsul i pobieral za duzo pradu na postoju, i to cos mi mruga, wiecie jak to wylaczyc ?
Dolacze sie do tematu zakupilem Alfinke 147 i mrugaja mi km okresowe wlasciciel cos mowil ze kiedys zgubil kluczyk i kupil nowy komputer z kluczykiem czy to moze byc powod tego mrugania - nie dziala rowniez tempomat z nieznanych mi jeszcze przyczyn:) Czy to wszystko moze sie wiazac ze soba :) Pozdrawiam
U mnie w Alfie GT też mrugał licznik kilometrów wizyta w ASO i po problemie ,był błąd jakieś kostki w drzwiach sterowanie szyby.
wizyta u znajomego z elm powinna wystarczyć
a ile aso woła za takie coś ? z ciekawości pytam
Odkopie kotleta:
Po wymianie przepływki zaczął mi migać licznik. Błędów w kompie brak, zrobić proxy?
Sęk w tym że samochód jeździł na nie tej przepływce co trzeba ( koncówka numeru BOSCH 308, a u mnie powinna być 120 i taką założyłem ) Akumulator ma z rok czasu i nie było z nim problemów, nie mam zwykłego radia - connect nav_+, klima sprawna i działa, szyby to samo. Jutro odepnę aku i zobaczymy co będzie, bynajmniej zastanawia mnie to że przepływka powinna mieć autoadaptację, a po jej wymianie zaczą migać licznik. Trzeba chyba będzie po urlopie kupić ELM 327 ...
Przełóż spowrotem starą przepływke i zobacz
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Przepływka przecież nie jest centralką, żeby po odpięciu zgłaszać się do ECU. Jedynie będzie mogła powodować złe sterowanie turbiną, oraz błąd na desce http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=171723&stc=1
Podepnij się pod komputer i sprawdź, która centralka zgłasza błąd...
Nic innego nie odpinałeś/zmieniałeś, od czasu kiedy licznik km zaczął mrugać?
Panel sterowania szybami? Radio?
Był wymieniany panel klimy, ale licznik zaczął mrugać dopiero po zmianie przepływki. Podłączyłem kompa i nie ma zapisanych błędów
Zrób proxy to przestanie mrugać
Po wymianie panelu robiłeś proxy?
Sprawdź które centralki się zgłaszają. Zwróć szczególną uwagę na klimatyzację, czy się zgłasza. Jeśli nie - rób proxy. Ale koniecznie sprawdź wszystkie centralki czy gdzieś nie masz błędu bo możesz narobić problemów robiąc proxy z błędem.
Witam! Czy ktoś z forum (okolice wroclawia,oleśnicy) dysponuje kabelkiem elm 327 i softem zeby przeprowadzic w mojej alfie osiowanie proxy? Wymieniany byl panel klimy i mruga licznik km. Jest jeszcze błąd poduch ale to chyba przy sprzataniu za energicznie podszedlem do kostek pod siedzeniem. Oczywiscie odwdziecze sie...temat do dogadania.