Opony dzisiaj doszły. Data produkcji mojego rozmiaru to 21y tydzień 2012.
Pzd
Printable View
Dzieki za info, wczoraj właśnie dzwoniłem i gwarantują DOT z 2012
a ja tam yoko pochwalę
i toyo miałem do czynienia z dwoma modelami - oba super
t1r
proxes 4
na tym drugim modelu po wypadku pan z ubezpieczalni mierzył bieżnik każdej - byłem w szoku
po prawie sezonie wyniki :
7,70 - 7,78mm bieżnika
mokro - było ok
sucho - było ok
hałas - nie było
GY F1 - przy nich to tragedia była ( przesiadłem się wtedy właśnie z GY F1 na toyo )
Ja miałem T1R w ibizie i fajne były
Pozostałem przy marce jak kupiłem Alfę ale mam tym razem C1S.
Całkiem fajnie się sprawują.
3CI Rok używam Toyo Proxes T1R i to nie wątpliwie świetne opony.
Wysyłane z mojego umysłu za pomocą Tapatalk 2
http://www.oponeo.pl/dane-opony/toyo...r17-91-w-xl-zr
To są te opony? Całkiem dobra cena.
T1-R mają bieżnik kierunkowy, a C1S chyba asymetryczne. Nie wiem który lepszy?
Wcześniej nie brałem raczej TOYO pod uwagę, ale chyba się zainteresuje.
Polecam opony kierunkowe,sam mam zima/lato kierunkowe
u mnie równiez padło na Toyo Proxes T1R :) zamówione , teraz czekam;]
Jesteś pewien, że nie piszczy? :) Moje dziwnym trafem piszczały zanim przód tracił przyczepność i zaczynał się VDC wtrącać ;)
Waham się między:
1. Continental PremiumContact 2, a
2. Bridgestone Potenza
Rozmiar 16 205/50 - do 156, zaznaczam iż miałem już kiedyś potenzy i to była rewelacja, opony zjechane prawie do zera, a jezdziły lepiej niż nowe tanie nówki. Conti mam teraz, lecz model ecocontact 2 i równiez nie powiem złego słowa bo opona jak na eco pozwala na wiele, można wyczuc moment uślizgu (na rondzie to przy prędkosci 60km/h dopiero piszczały:))
Ktoś myka na ww modelach, aktualnie produkowanych?
dokładnie sie z Toba zgodze:) a przed tym jak nagle traci przyczepnosc nie daje zadnego znaku ze zaraz mozna nieźle wydzwonić.
a teraz moje pytanie. mam w hurtowni po swietnej cnie pirelli p zero jest tylko jedna wada;/ opony sa fabrycznie nowe ale produkcja jest dot 08 oplaca sie ryzykowac?? bral bym 4 i wychodzi 450 zl mniej.
teoretycznie za oponę nową uznaje się oponę składowaną odpowiednio przez okres do 36mscy ( przeważnie do 24 )
Polska Norma PN-C94300-7 - trzy lata od daty produkcji - opona traktowana jako nowa
450zł mniej a przy jakiej kwocie ?
bo niby kwota spora ale jak by nie było to już ponad 4 lata opona ma - warunki składowania jakie były ktoś wie ?
jeżeli warunki gwarancji są takie same jak na opony z dot 12 to można w sumie pomysleć - chyba że sprzedawca zaznacza że opona podlega innym warunkom gwarancji i stąd jej cena - wtedy trzeba pomysleć dwa razy ;-)
Bridgestone nie za drogie i całkiem całkiem ok..
Jestem podczas poszukiwań opon do mojego nowego nabytku, więc czekam na propozycje, widzę, że większośc kupuje opony przez internet.
panowie a co powiecie o Uniroyal Rainsport 2? jeździ ktoś?jakieś wrażenia...
Uni ani ziębi ani parzy.
Możesz brać.
Większość kupuje przez neta, bo się ojciec po prostu opłaca.
Co do ContiPrmiumContact2 to miałem je w pasku i przez jakieś dwa miesiące jeździłem na nich AR i uważam że są rewelacyjne. Świetnie sprawują się na mokrym, droga hamowania jest wyraźnie krótsza niż na vredsteinach sportrackach. Mają tylko jedną wadę, cenę... Ponieważ kupiłem felgi 17" zamierzam kupić je w rozmiarze na 17".
BTW> 205/55/16 mam na zbyciu...
A w jakiej cenie ? :)
a ja stojąc przed wyborem zakupu opon na lato mam taki dylemat, obecnie mam założone gumy o rozmiarze 215/45/ 17 i chciałem Was zapytac czy do alfy 156 możliwe jest założenie ogumienia 225/45/17, czy taka opona jest dużo szersza? czy musiałbym juz stosować jakies dystanse?
znaczenie ma tutaj et i szerokość felgi bo może ale nie musi ocierać od nadkole
Koledzy, potrzebuje porady przy wyborze. Interesują mnie opony w rozmiarze 225/40/18. Mam swojego faworyta no ale porównanie nie za wielkie. Na pewno w grę nie wchodzą jakieś skośnookie wynalazki, Vredenstein też odpada. Interesuje mnie to aby poza właściwościami trakcyjnymi opony były względnie ciche (jak na tę szerokośc) no i nie za twarde. Niektórzy kupują opony, które mają fajny bieżnik w jodełkę, dla mnie to mogą mieć bieżnik nawet w słoniki byle był dobre. Opinie, które zebrałem są wyczytane z różnych portali i raczej się powtarzały no ale może są i błędne.
- Pirelli Cinturato P7 - miałem i mam na drugim aucie. Bardzo dobre, ciche i trwałe.
- Pirelli PZero - niby bardzo dobre ale twarde i szybko się kończą.
- Continental Sport Contact 3 albo 5 - miałem CSC 2 były dobre, trwałe ale na mokrym znowu nie za bardzo. Z tego co piszą to 3 i 5 na mokrym zachowują się o wiele lepiej.
- Bridgestone Potenza 050 albo S001 - niby trochę lepsze od Continentali ale głośniejsze.
- Michelin Pilot Sport - bardzo chwalone (przynajmniej w sieci)
- Goodyear - od kiedy wykupili ich chińczycy i produkcję przenieśli do siebie jakość ich opon spadła ale jak to się ma do serii Exelence lub F1 ??
Jakie są wasze typy a może coś innego jeszcze zaproponujecie ??
Ja bede bral sessanty, dostalem mysle dobra oferte bo 382zł brutto za sztuke 225/45 ZR17 94Y XL
205/55 r16 debica furio? warte to to? spalanie to niewazne, aby sie na mokrym nie slizgala i nie szumiala bardzo, mam zimowki debicy i podobno sa glosne, jak dla mnie to bardzo ciche i dobre (na sniegu) jezdze razczej grzecznie, czasami sa odstepstwa ale to rzadko.
Aktualnie jest promocja na Barum Bravuris 2 http://www.oponeo.pl/dane-opony/baru...-91-w-zr-xl-fr
Co o niej sadzicie?
miałem barumki 17" - super było , a jeszcze biorąc pod uwagę cenę za jaką je kupiłem to już bajka była ( było kilka dych mniej niż z twojego linka no ale to jakiś czas temu było )
Szukam opon w przedziale cenowym ~ 350- 400 zł. Muszę kupić komplet i jeszcze dać felgi do prostowania.
http://allegro.pl/mjm-vredestein-ult...986117978.html
Ktoś zna ten warsztat-sklep z Częstochowy? Jesli to nie wałek to cena konkretna:cool:
ja mam na lato continental contisportcontact 5 ogólnie bardzo fajne kleją na wodzie i na suchym z tym, że dość szybko się ścierają podobno Barumy też są dość dobre
barum jest od contiego i wcale zle nie wypada :)
w sklepach int. są od ok 380zł
ale przed zakupem na wskazanej aukcji zapytałbym o DOT bo nie ma o tym ani słowa na tej aukcji
- - - Updated - - -
żeby się nie okazało że kupujemy jakieś leżaki magazynowe :-)
te oponki (Vredne) podobają mi się już od dawna. Qrcze - gdybym swoje laczki (Toyo T1R) miał w gorszym stanie to celowałbym w nie.