No właśnie w związku z brakiem dowodów w postaci wykresów ośmielę się stwierdzić, że w przypadku AR 159 te wartości są nierealne. Widziałem wykres Fiata Bravo z tym silnikiem 230/450 ale Alfy jak dotąd nie ma.
Printable View
Inny osprzet i inne wtryski są w 159. Niestety nie da sie na tyle auta wykręcić.
Oto mój wynik.
Załącznik 94743
To ciekawe jaki osprzęt i wtryski są w Giuliettach :)
Bo jak znam życie miało tam być max co się da samym softem a większość ludzi chce bardzo asekuracyjny soft :)
Pomijam fakt że sztuka sztuce nie jest równa, w niektórych przekroczenie 200ps to niestety spora sztuka :/
Najgorzej jest w edc17 w tych silnikach - tu freemont na edc17cp49 http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphoto...36026952_o.jpg układ paliwowy niestety dużo mniej wydajny :/ Seryjnie w sofcie czasy otwarcia sporo większe niż w aucie z edc16
Pozdro
No nie do końca.Był wynik 216/460,ale pokazał sie też dym.Niedawno Witek powiedział bym wpadł kiedy moge,to "poczaruje" coś więcej.Nie wiem dokładnie o co chodzi,ale ponoć jest coś co pominoł.
A co ma niby przedstawiać wykres,jak nie gołe cyfry i ich przebieg??
Czy fajnie? A pewnie ,że fajnie :)
Bardziej mialem na mysli pokazanie na wykresie max cyferek ktore w realnej jezdzie szybko skoncza niektore elementy i de facto nie za bardzo beda przydatne do dluzszego uzywania
Bo i ze zwyklego starego 1.9 16v mozna z samym tylko frontowym ic spokojnie wydmuchac sporo tylko bedzie wtedy troche przerost formy nad trescia i o to mi chodzilo.
No ale co kto lubi to robi i juz - przeciez nic mi do tego tylko nie zawsze rozumiem pogon za kilkoma dodatkowymi cyferkami w imie samego ich osiagniecia i tyle
Jeden nadoklada roznych rzeczy , porobi lepsze to i tamto i bedzie mial np 210, drugi nie zrobi nic extra i bedzie mial 203 no i ten pierwszy niby ma suuuuper a po bulki i do pracy i tak oboje pojada podobnie :D
A fajnie ? No fajnie ale jeszcze fajniej jak mozna by z nimi dlugo smigac bez obawy o reszte :)
Oczywiscie ten wpis nie odnosi sie konkretnie do nikogo ,zeby mie sie tu nie bulwersowac zaraz :p
Spoko Bociek :).
Dodam tylko ,że akurat jednsotki 2.0 sa naprawdę dobrze przygotowane pod większą moc.
Co do 1.9 vs 2.0 znowóż powtórze,nie liczy się wynik końcowy który róznić sie będzie 2km czy 5km ,ale sam przebieg krzywych mocy i momentu,bo inaczej się jeździ gdy ma się w całym
przebiegu mocy 15km-20km więcej i 30-40Nm aniżeli o tyle mniej,chocby i mając moc max identyczną,a o tyle mniej wiecej 2.0 róznią się w stosunku do 1.9.
Dziś byłem u Rogala,troszke posiedział,a efekt,cóż kolega Szewi jeździł wiec sam może powie ;).Jak by nie było 220 przekroczone i to bez żadnej mechanicznej ingerencji poza wycinką dpf-u.Dymu nie zauwazono.Dostanę wykres elektronicznie to wrzucę.
PS.Szewiego 159 echh, ta to dopiero ma kopyto.Poraziła mnie jej reakcja na gaz i w ogóle mega mocny dół.
A jak tam Panowie u Was z dymieniem ?!
Zauważyłem od pewnego czasu, że podczas mocnych przyspieszeń, np wdepnięciu pedału w podłogę na autostradzie, samochód mocno dymi na czarno. DPF mam zostawiony, a wcześniej takich objawów nie zauważyłem. Z czym to może być problem ?!
Pozdrawiam
próba przelewowa pokarze tylko czy góra puszcza za dużo na powrót czy nie.
Jak kopci to coś się dzieje z dołem końcówka / gniazdo te sprawy (Jeśli obstawiacie wtryski )
Czy po chip tuningu mierzyliście o ile poprawiły osiągi waszych samochodów?
Julka z silnikiem 2.0 JTDm o mocy 170 KM ma takie osiągi ( wartości średnie):
0 - 100 : 8
0 - 160 : 20,9
0 - 200 : 43,5
60 - 100 ( IV ) : 5,8 s
80 - 120 ( IV ) : 6,3 s
80 - 120 ( V ) : 8,3 s
80 - 120 ( VI ) : 10,8 s
Przeczytałem temat i jestem ciekaw jak z perspektywy czasu oceniacie podniesienie mocy i ile faktycznie jest bezpiecznie dla podzespołów.
Witam...Kupiłem nówkę ( 2012r ) a program zrobiłem zaraz po zakończeniu gwarancji, najpierw u czołowego Warszawskiego Tjunera i wyszło pierdylion kuni i momentu ale auto na drodze nie jechało i nie było czuć tej mocy...Pojechałem więc ponad 300 km do Cinsoftu i wyszło, że autko ma znacznie gorsze parametry niż miało być...Po usunięciu pseudo ekologi ( mimo że była sprawna, ale wcześniej czy poźniej i tak klęknie ), programie wyszło trochę ponad 210Ps i około 420Nm. Podczas powrotu, uśmiech nie schodził mi z gęby. Zakres użytecznych obrotów, reakcja na gaz itd. Nie sądziłem że dwu litowy klekot może tak fajnie jeździć: 100-200, jakieś 27-28 sek. 60-100 ( trzeci bieg ) poniżej 4 sek. 80-120 ( na 4 biegu ) około 5 sek..Obecnie po kilku latach jazdy i 260 tyś km z czego prawie 200tyś na chipie, mogę powiedzieć że zdecydowanie warto ale tylko u Pana Marcina z Cinsoft, którego serdecznie pozdrawiam:)
Widać że Marcina polecają na różnych forach.
tez myślę coś zrobić z mocą tylko tak nie wiem gdzie jechać.
Nie ma co się zastanawiać :cool: i robić tam gdzie ktoś poleca.
jak z żywotnością skrzyni C635 oraz sprzęgła po modyfikacjach? ile są w stanie wytrzymać? Jakieś standardowe problemy?
To zależy jak użytkujesz samochód. Jeśli z głową, to skrzynia, sprzęgło, dwumasa będzie to spokojnie wytrzymywać, ale jeśli jesteś kierowca - rzeźnik, to nawet bez programu zajeździsz powyższe podzespoły w krótkim czasie.
Oczywiście dużo zależy od tego z jakim przebiegiem jest samochód i kto i jak użytkował go przed Tobą.
U mnie np. jest 200KM/430Nm i zaraz po programie klękło sprzęgło, więc je wymieniłem i do dzisiaj nie ma żadnych problemów, a już kilkadziesiąt tys km po chipe zrobiłem.
W 2.0 nie trzeba wiele by auto odżyło, zwłaszcza w dolnym zakresie obrotów, gdzie seria ma mocno obcięte Nm.
Pozdrawiam.
- Rafał
kiedy i przy jakim przebiegu robiłeś chipa? Ile masz teraz, ile to jest te kilkadziesiąt tyś km?
Sprzęgło wcześniej miało jakieś oznaki kończenia się? Na jakie wymieniłeś? Zwykłe czy wzmacniane kevlarem?
Nie mam pewności co było przede mną, dlatego najpierw chcę sprawdzić co u mnie siedzi. Póki co wygląda dobrze i sprawnie.
Myślę, ze dobrym przykładem jest kolega [MENTION=9575]rybakmj[/MENTION], który robił chipa na jakies 210KM i 440Nm i przez 50kkm (albo i więcej, nie pamiętam dokładnie) nie miał problemów ani ze sprzęgłem ani skrzynią C635.
Ja sam zwiększyłem moc ze 136KM do 190 i 430Nm, lecz mój przebieg jest niewielki, bo dopiero 17kkm.
U mnie dół nie był ruszany - do 1800Rpm mam serie - taką mam przynajmniej nadzieje, bo przed chipem u mnie wyszło 139KM i 323Nm, gdzie w serii było 350Nm.
Wykres mam, wrzucałem w swoim wątku: KLIK
Ale mogę i tu ;)
Załącznik 267532
Czesc ! chcialbym poruszyc temat.
mialem wczesniej 159 1.9 zrobiona na 180 i wymiatala ! po wcisnieciu pedalu gazu wciskalo nas w fotel.
mam teraz 2.0jtdm 170 i jest to muł. wciskamy gaz, czekamy sekunde i cos tam jedzie.
zauwazylem ze jest kolosalna roznica w doladowaniu , mowie tu o naszym wskazniku "turbobar"
jak jezdzilem 1.9 to nie wazne ile mialem wcisnietego gazu, jechalem autostrada na ostatnim biegu lekko muskajac pedal gazu predkosc ok 140 i cisnienie pokazywalo nonstop w okolicach polowy (0,8) dopiero musialem puscic CALY gaz zeby wskazowka opadla
i sobie mysle ze byc moze dlatego tak ladnie reagowala na gaz bo turbo ciagle bylo rozpedzone.
zas jak jezdze 2.0 to moge jechac i 3tys obr a wskazowka jest w okolicach pomiedzy jedna a druga kreską, dopiero jak sie wcisnie gaz, wskazowka rusza i auto zaczyna przyspieszac, lekko puscimy gaz i wskazowka leci na dol.
a w 1.9 zawsze podczas jazdy trzymala sie w okolicach polowy skali.
i dlaczego tak jest? przez chipa? jak zrobie chipa w 2.0 to turbo bedzie dzialalo jak w 1.9? bo troche boje sie ze zaraz sie wykonczy..
Wydaję mi się że masz coś nie tak ( np. turbo ). O ile faktycznie 2.0 na pierwszych dwóch biegach jest mułem, to jadąc z wyższymi prędkościami reakcja na gaz jest natychmiastowa i bardzo odczuwalna. Miałem wcześniej 156 z 2.4 i myślę że 2.0 jest pod względem nawet lepszy, pomimo że auto jest sporo cięższe.
no turbo gwizda , wiec mysle ze nie dlugo bedzie do regeneracji ale gwizdanie chyba nie ma nic wspolnego z wydajnoscia? w 1.9 caly rok gwizdala i padla.
to zachowanie wskazowki powinno byc jak w mojej byłej 1.9?
----
cześć ponownie
dzis bylem na hamowni na czipa
seria pokazala 169ps/340nm . linia od dolny do gornych obrotow idzie ladnie prosto do gory - tak jak mowilem ze auto ciagnie przez caly zakres obrotow.
noi po chipie wyszlo 201ps/407nm noi tych niutonow jest malo .. dlaczego ?
najlepsze to to ze po wyjechaniu w trase po chipie .. jakbym nie wiedzial ze chip jest robiony to bym sie nie kapna ze jest wiecej mocy xd.. serio, auto idzie praktycznie tak samo, czuc roznice jak dopiero sie przytrzymie pelen gaz, wtedy idzie, 3-4tys obr i ladnie ciagnie.
ogolnie nie czuc wogole wbijania w fotel, jezdzi sie jak benzyna-dlaczego? :/ , - ale predkosciomierz ladnie idzie do gory.
turbina dziala tak ze na kazdym biegu, przy kazdych obrotach, zaczyna ciagnac dopiero po ok sekundzie od wcisniecia pedalu - dlaczego ? troche to irytujace.. po opuszczeniu gazu wskazowka spada do pierwszej kreski..
i jak jej ktorys raz depnalem na ladnej prostej przy chyba 5biegu przestala sie rozpedzac az wyskoczyl mi check engin, auto weszlo w tryb awaryjny, po ponownym uruchominiiu wszystko dziala jak nalezy, tylko swieci check engin, co to moze byc? na podpiecie podjade w najblizszym czasie, ale mysle ze bedzie to cos z doladowaniem albo dfp.
dpf i egr wszystko ON
Można gdybać. Pokaż wykresy, to można coś oceniać.
Czemu EGR został?
Jeśli chodzi o CHECK, to pewnie jest przeładowanie (albo wina mechaniczna albo softowa).
A wcześniej, przed chipem, od wciśnięcia pedału gazu też trzeba było czekać ileś tam, aż zacznie przyspieszać?
PS.
Zmień opis, bo tam masz 1.9, a rozumiem, że chodzi o 2.0?
jak bylo przed chipem tak jest i po .
tak 2.0 juz zmieniam opis :)
to sugerujesz wywalic egr?
po zakupie go wyczyscilem ale i tak nie bylo takiej potrzeby bo byl w eleganckim stanie.
wykresik tez niebawem wrzuce