i chyba poszukam jakiegoś filmiku jak to zrobić i zrobie to sam ... tzn z kolegą który to juz w swoim samochodzie robił :) jak juz będę sam wymieniał te klocki to np wymienić też płyn hamulcowy ?
Printable View
i chyba poszukam jakiegoś filmiku jak to zrobić i zrobie to sam ... tzn z kolegą który to juz w swoim samochodzie robił :) jak juz będę sam wymieniał te klocki to np wymienić też płyn hamulcowy ?
no kupując ten samochód miałem nadzieje że czegoś sie nauczę robić przy samochodzie więc to chyba najwyższy czas :) jeszcze jakby ktoś był tak miły i wskazał mi najlepiej na zdjęciu gdzie w boxerze znajdują się świece zapłonowe i mniej więcej opisał jak je wymontować to byłbym wdzięczny :)
Rozbawiłeś mnie kolego :P Świece zapłonowe znajdują na wierzchu głowicy. Idź do samochodu schyl się i szukaj miękkiego czarnego przewodu WN, dotrzesz do głowicy i wyciągniesz ta wtyczkę. Długą nasadką klucza nr 21 (nie pamiętam dokładnie) odkręcasz je. To mój pierwszy silnik gdzie własnoręcznie wykręciłem świece:D
Bardzo prosta robota. Wystarczą klucze 13 i 15mm, przyda się też szczotka druciana. Najtrudniej wcisnąć tłoczek w zacisku, można zluzować odpowietrznik, będzie łatwiej :D.
Nie ma takiej potrzeby.
Dostęp do świec w boxerze 16v jest delikatnie mówiąc trudny :) Nic nie widać, trzeba wszystko robić po palcu :P Aby wykręcić świece potrzebujesz klucz do świec 16mm, najlepiej podwójnie łamany :D Długą nasadką i tryczką też powinieneś dojść. Zdjęcie poniżej mniej więcej pokazuje gdzie ich szukać
Załącznik 84800
- - - Updated - - -
Mylisz się kolego. W 16v świece to nie taka prosta sprawa :)
hahah świece na pewno zauważysz znajdują się one po prawej i lewej stronie silnika. :D Do wykręcania świec powinieneś mieć specjalny klucz znajduje się on w zestawie kluczy które powinieneś mieć w samochodzie wygląda on jak okrągła rurka na końcu są nasady na śruby;p. Zakładasz ten klucz na świece następnie bierzesz klucz do odkręcania kół i przedłużasz ten klucz do wykręcania świec i odkręcasz przed odkręceniem świec przeczyść sobie gniazda w których są wkręcone świece żeby nie było jakichś syfów :P
no to jak sie juz posmialismy :):) to dziekuje za rady kolegów którzy jednak na poważnie podeszli do tematu. Więc i tak musze poczekać do poniedziałku żeby gdzieś ten klucz dostać
potrzebuje czegoś takiego?
http://allegro.pl/klucz-do-swiec-16-...965941297.html
wube czym przeczyścić gniazda?
mi wystarczyła długa nasadka, jakaś mała przedłużka i grzechotka :)
poczytaj trochę o wymianie świeć,
ja na przykład próbowałem dokręcać dynamometrem (jak to podobno trzeba), ale trochę się bałem i ręką dokręcałem :)
a jakie świece w końcu kupiłeś?
Jeżeli z tyłu masz tarcze (chyba bębnów do 1.7 nie wsadzali) to przyda Ci się coś do wciśnięcia tłoczka, a co do płynu to jeżeli stary jest to najlepiej wymienić, bądź co bądź radziłbym kupić sobie buteleczkę DOT-4 :)
Do wciskania tłoczków to odkręca się odpowietrznik i przy użyciu klocka drewnianego, by do środka wszedł i ścisku stolarskiego ładnie wtedy wchodzi. Sorry kolego o tym ostatnim moim poście "gdzie są świece" nie spojrzałem jaki silnik ma kolega i zdawało mi się że kolega ma 1.6bx
dostałem takiego mejla:
rozumiem że dobre bedą te nr1?Cytat:
Witamdziękuję za zapytanie. W tym modelu występowały 2 rodzaje klocków, proszę wskazać właściwe:
http://www.steinhof.pl/katalog_sm/ka...klocki/177.jpg
lub
http://www.steinhof.pl/katalog_sm/ka...ocki/584_2.jpg
Tarcze hamulcowe przód wentylowane 257 mm, niedrogie i bardzo dobrej jakości:
ROTINGER RT2531 cena tylko 120 zł /kpl
Proszę o ponowny kontakt.
Przecieka mi zbiorniczek do spryskiwaczy. Wymieniłem silniczek spryskiwaczy i początkowo ciekło bo nie było uszczelki, kupiłem uniwersalną uszczelkę i nalałem płynu.. dziwna sprawa bo większość sie wylała na ziemie a w środku zostało tylko troszke płynu (całość sie nie wylała, zostalo jakies 3 cm-a płyn lał się ciurkiem jakbym wylewał go obok zbiorniczka:/) obstawiam że zbiorniczek może być dziurawy na wysokości własnie tego trzeciego centrymetra ale chce to sprawdzić, wiem że musze wykręcić błotnik, a tak się składa że akurat od piątku alfunia będzie stała w garażu w Nałęczowie przez tydzien więc to dobry moment żeby to zrobić.. jak się do tego zabrać ? gdzie są śruby ? jak je poluzować żeby nie zepsuć gwintu ? I jeszcze jedno panowie... wycieraczka od strony kierowcy cały czas mi opada... jak dłużej pochodzi to sie luzuje, słabo zbiera deszcz z szyby. Musze się wtedy zatrzymać, dokręcić ale po chwili jest znowu to samo... jakieś porady jak to zrobić żeby było ok ?
Witam po długiej przerwie. Alfa tfu tfu spisuje sie dobrze, zrobiłem już nią 4 000 km i narazie jest okej. Wymieniłem ostatnio klocki hamulcowe, nie mogłem sobie poradzić sam bo okazało się że prowadnice klocków były zapieczone i dlatego tak samochód dziadowsko hamował. Mechanik je odetkał, nasmarował, wymienił klocki ale samochód dalej nie hamuje idealnie. Przede wszystkim trzeba czekać tą sekunde na reakcje samochodu (jak już złapie to hamuje dobrze) ale to nie jest to. DO tego jak np dwa razy wcisnę hamulec to za pierwszym razem dochodzi dość głęboko ale za drugim razem już tak jakby jest za twardy żeby go wcisnąć mocno (tak samo jakbym hamował bez włączonego silnika) co to może być ??
Druga sprawa to zamiast naprawiać zamek kierowcy chciałbym włożyć centralny zamek odpalany z pilota. Montował to ktoś ?
http://allegro.pl/centralny-zamek-ra...057230554.html takie coś może być ??
A co się dzieje że centralny nie działa? Lepiej byłoby naprawić centralny i dołożyć samą centralkę z pilotem np taką:
http://allegro.pl/uniwersalny-sterow...051206387.html
i podłączyć Sobie odrazu otwieranie bagażnika.
Jeżeli chodzi o hamulec to trzeba sprawdzić zaworek zwrotny podciśnienia serwa czy działa bo to wygląda tak jakby nie trzymał za drugim razem podciśnienia. Tu go widać
http://allegro.pl/alfa-romeo-146-1-4...025014254.html
A co z tym zbiornikem spryskiwaczy już wymieniony nie przecieka?
tyle że ja nie wiem co sie dzieje że nie działa :) taki już kupiłem. Jest pilot (działający) do alarmu więc wydaję mi się że był i centralny. Nie znam sie na tym a płacić 50zł komuś żeby sprawdził czy jest centralny i potem ewentualnie kojene 100 za naprawę to już chyba lepiej kupić kompletny i zamontować samemu?? chyba że tu uzyskam jakies rady jak można sprawdzić co jest nie tak z centralnym....
jak sprawdzić ten zaworek zwrotny???
zbiorniczek przecieka dalej, pisze teraz pracke magisterska i nie mam czasu sie w to pobawić :(
pozdro