Czyli?? Jakas nadzieja?? :)
Printable View
Dobra. To poczekam jeszcze rok i otwieramy :)
ja pierdziu - cinek pisz bardziej zrozumiale...może jakaś interpunkcja itp...do twoich postów legenda by sie przydała...co to za skróty? ;)
Proszę, legenda :D:
- orać = programować sterownik
- po kablu = odb2 bez otwierania ecu
- hw i sw = numer hardware i software sterownika (chyba jaśniej już nie trzeba)
- stalowe jaja ON = jak to mówią taki sport - no risk no fun :) zawsze można tez "replay" przy zabawie po złączu do upadłego wciskać jak sterownik powie dość :D pytanie jak dużą cierpliwość ma gracz któremu "game over" przy zabawie po złączu już dawno powinno się włączyć ;)
Cinku skoro piszesz ze sprzeglo w takich warunkach jakie sa w zimie moze uslizgnac to czy w takim razie moze poczekac do cieplejszych dni i wtedy sprawdzic czy slizga.Mam zalorzone valeo(nie ori) 17tys temu i w niedziele zaczelo slizgac??
I jeszcze jedno czy tarcza z 2.0 i docisk z 1.9 zdalo by rezultat bo kolega mlody2788 na privie cos takiego mi zasugerowal ze moze zdac rezultat??
Pozdr
Podepnę się do tematu, z uwagi na fakt, że jestem mocno zainteresowany podkręceniem samochodu:
Czy temat dot. sprzęgła i dwumasy i ich słabej jakości po wymianie, dotyczy tylko 1.9 JTDm ?
Czy ktoś ma doświadczenia z tym jak zachowuje się sprzęgło i dwumas w 2.0 JTDm po remapie / po wymianie ?
Czy te silniki są "bezpieczniejsze" pod tym względem do czipowania od 1.9 ?
Pozdrawiam
Również nie widzę problemów po programie, poprzednie auto również było bez kłopotów, przelatane 100tyś km po programie :)
Oczywistym jest, że każda modyfikacja samochodu (chip, instalacja LPG itd.), z miejsca staje się "powodem" wszelkich usterek, jakie nastąpią po niej.
Ciekawym jest w ilu (Procentowo) Alfach, sprzęgło padło z powodu modyfikacji, a w ilu, tak czy tak, było już skazane na śmierć ?
Oczywiście, nie sugeruję, że chip nie ma żadnego wpływu na kondycję Waszych aut.
Pozdrawiam
Należy pamiętać również o stylu jazdy, mój brat np nie lubi zmieniać biegów i często wyprzedza z 5tego biegu przy 2tyś obr, a to wiadomo jak wpływa na żywotność niektórych podzespołów.
Wręcz przeciwnie - nie jeździć używając zakresu 1100-1900 i zmiana biegu, a 2300-3800 i zmiana biegu. Dwumasa na pewno będzie miała lżej.
Można pokusić się o spieka, ale tym nie da się jeździć w mieście (działa niemal 0 - 1). Ale wymiana dwumasy na jakąś tuningowaną to dobry pomysł.
PS: Swojego czasu jak honda wypuściła I-CTDI 2.2 140KM to szybko się okazało, że polegli na sprzęgle (zaczyna się ślizgać po 50-80tkm). Podobnie ma subaru ze swoim boxer-dieslem w np. Outbacku. Widać, że nie prosto jest zaprojektować żywotne przeniesienie napędu do mocnego diesla.
Kurcze, nie ma cudów, jeśli ktoś jest w stanie szybko zajechać koło dwumasowe przy seryjnej mocy. Bo ciśnie od dołu itd
To tym bardziej zajedzie po chipie, i będzie na remap...
Nikt nie nakazuje zmieniać stylu jazdy, ale bez sensu później szukać problemów tam gdzie ich nie ma.
W takim razie, nie przychodzi mi nic innego jak aby osoba robiąca program, poprosiła tunera aby Nm wyżej zrobić.
skoro ciężko pamiętać aby nie dawać w palnik na zbyt niskich obrotach, i czasem zmienić bieg :P
Sorry że podepne sie pod temat ale niechce robić dwustu wątków na ten sam temat, zwłaszcza że ten jest dobrze rozwinięty ...jak ogarne auto mechanicznie to chciałem zrobić wirusa ale po przeczytaniu wątku zacząłem ponownie to rozważać... Znam konsekwencję tylko ciekawi mnie temat od strony techniczej. Jedne auta znoszą to lepiej a inne gorzej. Tak jak ktos pisał np 120 konny mjet ma sprzeglo od wersji 150 konnej co jest na plus... Wie ktoś jak wygląda ten temat w wersji 8v 115 km ? Jak znosi to dwumas turbo,wtryski, polosie itd ? Pozdr
Wysyłane z mojej mikrofalówki za pomocą Tapatalk 2
Tylko ciekawe czy te same części :-)
Wysyłane z mojej mikrofalówki za pomocą Tapatalk 2
Skręt że nie sprecyzowalem ale chodzi o moja147 a tam jest tak samo?
TOMEK_KRK
Rozumiem zatem, że chip w 2.0 JTDm jest bezpieczniejszy z punktu widzenia sprzęgła i dwumasy?
Orientujesz się może jak w praktyce wygląda trwałość zamienników do 2.0 JTDm ? Czy zdarzają się takie sytuacje jak w 1.9, które opisywałeś ?
Pozdrawiam
Na twoim miejscu nie martwił bym się o sprzęgło absolutnie.W tych wersjach specjaliści deklarują,że wytrzyma 500Nm,kto wie czy nie więcej.Rzadko który tuner przekracza 460Nm także spokojnie. Insygnie mają te same sprzęgła,są jeszcze cięzsze,a po programie 220/450 hulają sobie bez żadnych usterek ( auta firmowe,jeżdżą nimi często niewyżyci przestawiciele ;))
W tym roku prawdopodobnie też się skuszę na chiptunning 2.4 JTDM(210KM), czy ktoś może wie jak jest wytrzymałość podzespołów tego silnika? auto ma przejechane 65tys.km.
Dobra, było napisane, że nowe sprzęgło Valeo powodowało drgania, a co ze sprzęgłami innych marek? Luk, Sachs? Są lepsze/gorsze pod tym względem?
dobra a sprawdzisz czy zdrowe przed programem??Mysle ze ...
co zdrowe?
Wirusa zapodałem mojej AR pod koniec 2011 przy 35kkm ....na dzień dzisiejszy ma 61kkm, autem jeżdżę 70% miasto 30% trasa. Przestrzegam zasad jazdy z turbiną, jeżdżę z głową, ale lubię też dać ostro w palnik, dbam o sprzęt, problemów wynikających przez zawirusowanie brak i niech tak jak najdłużej.
Inaczej - nowy komplet - sprzęgło + dwumasa Valeo - i po chipie mamy drgania układu napędowego. Wymieniamy ten komplet na taki sam, tylko oryginał kupiony w ASO, z logo FPT - drgania nadal są. Zostaje lekko obniżony moment maksymalny - drgania są, mniejsze, ale mimo wszystko nadal wyczuwalne. Przed rozpoczęciem prac przy aucie - była zamontowana dwumasa pierwszego montażu, zaczęło się ślizgać sprzęgło, drgań żadnych nie było.
Sprzęgło Valeo, zdemontowane z powyższego, trafia do innego auta "fabrycznego" - zero jakichkolwiek drgań. To przypadek numer jeden.
Przypadek numer dwa - nowy komplet sprzęgło + dwumasa Valeo - po chipie pojawiają się drgania układu napędowego - zostaje obcięty moment max - drgania znikają. Wcześniej, na starej dwumasówce - drgań nie było.
Dla mnie temat jak na razie jest prosty - NOWE dwumasówki Valeo, niezależnie czy kupione w hurtowni moto, czy w serwisie Alfy, z logo FPT - są w jakiś sposób zmienione w stosunku do tego, co było założone na pierwszy montaż i co przez dłuższy czas można było kupić na rynku. Zmiana odbija się na ich gorszym znoszeniu wysokiego momentu obrotowego. Co do alternatywnych produktów - kupiłem ostatnio sprzęgło Sachs do 159-ki. W pudełku był zestaw Valeo + logo Sachs nabite na tym ;)
Ze 115tki w 147 w życiu nie będzie 380nm. W przypadku 7demki z klasycznym sprzęgłem od razu da się wyczuć pod lewą nogą stan sprzęgła - twarde w szybkim czasie wymagać będzie wymiany.
Ślizgające sprzęgło po sofcie w tym modelu to już agonia.
Ad sprawdzenia - skoro trzyma na hamowni przy bardzo dużej rampie to i na drodze trzymać będzie; co jednak stanie się po kilku kkm w aucie z przebiegiem liczonym w latach świetlnych nie powiem, kursu wróżki nie mam.
- - - Updated - - -
A co ze starym dwumasem z owego drgającego auta?
Łozysko zostało wymienione?
Witam, bacznie obserwuje ten temat bo sam posiadam alfe 159 8v ale 115km i zastanawiam się nad podniesieniem mocy.
Są to te same silniki co 120 ale czemu robili 115 to nie wiem. Wiem że podczas wyprzedzania troszkę mocy brakuje, co byście mi radzili???
Kolego paw z tego co już tu wyczytałem 159 8v spokojnie można robić do 150KM, bo sprzęgło i reszta są takie same jak w wersji 16v właśnie z taką mocą