witam mam alfe 2.0ts 16v i robiłem rozrząd na 100 000 tys km teraz mam 165tys czyli juz by sie przydało rbic czy moge go jakos dociągnąć do 168?
witam mam alfe 2.0ts 16v i robiłem rozrząd na 100 000 tys km teraz mam 165tys czyli juz by sie przydało rbic czy moge go jakos dociągnąć do 168?
Hej, hej.
Sory za dłuuuugi czas bez żadnej odpowiedzi, ale przez pewien czas nie miałem nawet czasu usiąść przy necie.
Więc tak, okazało się, że moje "check engine" spowodowane było właśnie rozrządem. Wymieniłem zgodnie z zaleceniami ASO łańcuch jak i koła zębate.
Oczywiście nie robiłem tego w ASO i szczerze nie robiłem tego na oryginale, bo mimo wszystko szkoda mi było praktycznie 4000 za komplet.
Zrobiłem na zamienniku, od tego czasu przejechałem już prawie 3000km i nie ma żadnej różnicy między nim a oryginałem, nawet lepiej się zbiera po wymianie, ale to norma, gdyż tamten był już najnormalniej w świecie do wymiany. Przy okazji zrobiłem jeszcze wiele innych miłych rzeczy dla mojej Brery, ale nie miejsce tu na off topic. ;)
W razie pytań proszę piszcie, odpowiem jak najszybciej.
Pozdro
Witamy ponownie:) Fajnie, że jesteś już po. Będzie spokój na kilka kilometrów ;)
Nie było żadnych problemów z wymianą? Pytam, bo ta robota raczej do łatwych nie należy i ciekawy jestem jak poradził sobie mechanik w zakładzie innym niż ASO.
Inna sprawa, o którą chciałem zapytać, to koszty - jak wyglądają ceny zamienników w porównaniu do ori? Da się tą wymienić łańcuch rozrządu poniżej 2000 zł?
Zdrowia!
Czarek
Wymiana do łatwych nie należy, to prawda. Poradził sobie znakomicie, zresztą to zakład, który zajmuje się głównie autami włoskimi. Oczywiście zajęło to trochę czasu, sam rozrząd rozłożyli sobie na dwa dni roboty, wolałem żeby było powoli a dobrze.
Zamiennik z kołami zębatymi to koszt powyżej 2000zł, nie mam w chwili pisania rachunku przy sobie, ale w każdym razie nie więcej niż 2200zł. Sam łańcuch ile kosztował niestety nie pamiętam.
Pozdro
To jakie były koszta łącznie z wymianą?? Powyżej 3 tysięcy czy zamknąłeś się w 3 ??
Zamknąłem się w 3tys z robocizną :)
No to świetna cena. Jak by nie było. Oby chodziła Tobie jak najdłużej. Alfy to kochane auta :) Choćby kosztowało 5kola i tak się kocha
a co w przypadku błędów p0016 i p0011(ster. wał. wydech-sygnał niezrozumiały)? też będzie raczej rozrząd?
Moze orientujecie sie czy w przypadku problemow z elektrozaworami dzwiek silnika moze byc nieco 'dziwny'?
Witam,
Obiecałem i słowa dotrzymuję. Mam nadzieję , że przyda się to przyszłym właścicielom JTS -ów.
Części udało mi się załatwić za 1500 PLN, a robocizna kosztowała 800.
Jest to zestaw firmy FAI , do Opla z silnikiem 2.2 16V.
Rozrząd jest prawie taki sam. Prawie , bo w alfie są zmienne fazy rozrządu i duże koła zębate są z wariatorami , jak mi to wyjaśniał mechanik.
W jednym ślizgu nie pasują też otwory, ale zawsze można założyć stary. U mnie jeszcze był w bardzo dobrym stanie.
Zdjęcia przestawiają rzeczony rozrząd.
Załącznik 101565Załącznik 101566Załącznik 101567
Tak na zimnym silniku zaraz po odpamieniu moze terkotac jsk diesel
- - - Updated - - -
Wiesz ktory slizgacz zawsze mozna kupic od alfy co do tych kol to czy wymieniales kola zebate wszystkie? Czy wymieniales tez ten drugi lancuch?
Wymieniałem wszystkie koła zębate i obydwa łańcuchy. Zostały założone prawie wszystkie części widoczne na zdjęciach. Poza tymi co opisałem wcześniej.
Zostały wymienione też obydwa elektrozawory. Oryginały z ASO. Koszt niecałe 700 PLN. Po rabacie 10%.
Pozdrawiam.
Postaram się trochę wszystko usystematyzować na tyle na ile potrafię
1. Proszę autora o zmianę tematu postu bo jak widać 1.9 też szukają odpowiedzi
Główne elementy podczas wymiany rozrządu 1.9 2.2 JTS użyję zamienników ze względu na koszty:
1 Kit łańcucha rozrządu FAI TCK120 koszt ok 1000zł
Załącznik 103871
2. Kit łańcucha rozrządu FAI TCK3 koszt ok 600zł
Załącznik 103872
3. 2szt elektrozawory zmiennych faz oryginał (bo chyba nie ma zamienników) nr kat. 71753148 71753274 koszt ok 800zl
Załącznik 103875
4. Robocizna i inne mniejsze elementy np olej, uszczelka obudowy zaworów
Fajny film z rozbiórki silnika Z22SE
http://www.youtube.com/watch?v=GpigBDiBVlE#at=3337
Czy ktoś się orientuje czy błąd P0017-brak synchronizacji czujn fazy (ssace)/obrotow to też rozrząd?
Witam.
Mam pewien problem z moją Bellą.
Od jakiegoś czasu zaczął mi się pojawiać komunikat check engine.
Byłem już u kilku mechaników, ale mało który zna się na tych silnikach czyli 2.2 jts
wyświetlają mi się następujące błędy:
P0013 - siłownik przetwornicy fazowej na osi ssawnej
P0011 - diagnowa pozycjonow. osi krzywkow. na wydechu
P0010 - silownik przetwornicy fazowej na osi wydechu
P0014 - diagnoza pozycjonow. osi krzywkow. na ssaniu
odczyt z examinera
ktoś miał do czynienia z czymś takim?
W ASO byłeś ?
Tak BTW, czy ktoś z Was orientował się w zamiennikach dla łańcucha? Chodzi o coś trwalszego niż ori... Są firmy które robią łańcuchy na zamówienie np do motocykli, może dałoby się dopasować jakiś który by się nie rozciągał?
Błędy te nie muszą od razu oznaczać wymiany kompletnego układu rozrządu. P0013 i P0014 oznaczają wymianę elektrozaworu na wałku ssącym. Miałem przyjemność z tymi błedami (opisane TUTAJ). Co do pozostałych błędów - nie wiem. Najlepiej jechać do ASO - wydasz na diagnozę 280 zł, ale przynajmniej będziesz wiedział co jest nie tak i nikt Cię nie oskubie (chociaż nigdy nie wiadomo - w ASO też różne dziwne akcję się dzieją :) ).
Moja rada : nie idź na skróty - chytry dwa razy traci :)
Zdrowia!
Czarek
- - - Updated - - -
Co do dobierania łańcucha we własnym zakresie (na zamówienie), to byłbym bardzo ostrożny. Miałem okazję współpracować z jedną z firm specjalizujących się w produkcji łańcuchów do przemysłu samochodowego. Jest bardzo wiele zmiennych wpływających na trwałość takiego układu. A jeżeli zdarzy się takiemu łańcuchowi tzw. skok, to można od razu dzwonić po lawete i zabawa zaczyna się od początku :)
Numer z łańcuchami w JTSach polega na tym że producent zdupczył i łańcuch się rozciąga. Zastosowanie łańcucha z innego stopu mogłoby wyeliminować ten problem lub znacznie odłożyć w czasie konieczność wymiany.
W motocyklach jest to częsta praktyka że zmienia się łańcuchy na innych producentów o lepszych parametrach...
Witam,
jakieś dwa tygodnie temu w mojej Brerze 2.2 jts przebieg 86 tyś km. pojawił mi się błąd P0016 skasowałem go, wczoraj przy odpalaniu pojawił się ponownie. Po podłączeniu do MES odczytałem że jest on już nie aktywny i żeby go skasować i obserwować co będzie dalej. Co ciekawe za pierwszym i drugim razem pojawił się podczas odpalania i jak auto było przechylone na bok tzn. stałem na podjezdzie do garażu bokiem (może to zbieg okoliczności). Czy czeka mnie wymiana kompletnego rozrządu, czy może najpierw wymienić czujnik?
Mam też pytanie są dwa czy jeden czujnik położenia wałka rozrządu. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Ps. Możecie polecić jakiegoś godnego zaufania mechanika który się zna na tych silnikach? Może być Kraków lub okolice. Pozdrawiam
Witam,
jakieś dwa tygodnie temu w mojej Brerze 2.2 jts przebieg 86 tyś km. pojawił mi się błąd P0016 skasowałem go, wczoraj przy odpalaniu pojawił się ponownie. Po podłączeniu do MES odczytałem że jest on już nie aktywny i żeby go skasować i obserwować co będzie dalej. Co ciekawe za pierwszym i drugim razem pojawił się podczas odpalania i jak auto było przechylone na bok tzn. stałem na podjezdzie do garażu bokiem (może to zbieg okoliczności). Czy czeka mnie wymiana kompletnego rozrządu, czy może najpierw wymienić czujnik?
Mam też pytanie są dwa czy jeden czujnik położenia wałka rozrządu. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Ps. Możecie polecić jakiegoś godnego zaufania mechanika który się zna na tych silnikach? Może być Kraków lub okolice. Pozdrawiam
Tu masz historię z P0016
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...-actuator.html
I spoke to the mechanic who did the work on my car at the dealership.. he said the chain had stretched 1cm and the tensioner was open fully.
Wygląda na to, że warto najpierw sprawdzić, czy faktycznie to łańcuch jest problemem.
A możesz mi polecić jakiegoś mechanika, czy najlepiej jechać z tym odrazu do ASO na Zakopianke??
Z Krakowa to Tomek_KrK. Z tego to sie czyta to jeden z lepszych od Alfiszonow w Kraku.
Ja sie osobiscie radzilem Tomka w kilku sprawch i jego cenne uwagi pomogly mi przy zakupie.
Zadzwon, porozmawiaj. Na pewno nie odesle Cie z kwitkiem (tak mysle;-)
Pozdrawiam
Ja niestety zacząłem moje przygody serwisowe od Zakopiańskiej (akurat mieli pewne rzeczy niemalże od ręki), po domknięciu ostatniej sprawy najprawdopodobniej z nich zrezygnuję (męczy mnie robienie czegoś na kilka podejść) na rzecz autka.pl
Dziękuję za odpowiedzi. Dzisiaj się wybiorę do autka pl tym nardziej ze mieszczą się zaraz kołomnie a nawet o nich nie wiedziałem :) Pozdrawiam
Jakaś kontynuacja historii? Frakcja JTSowa się nieco uaktywniła ostatnio, chętnie poczytamy ;)
A więc w końcu oddałem do ASO na Zakopiance. Auto oddałem w czwartek o 9, dostałem auto zastępcze a o 16 Brera już była gotowa. Wymiana kompletnego rozrządu z robocizną to koszt 4200zł brutto, gwarancja na 2 lata. Ogólnie jak narazie jestem bardzo zadowolony. W piątek zadzwoniła do mnie osoba z ASO z ankietą czy wszystko przebiegło pomyślnie, czy osoba przyjmująca zlecenie była miła i kompetentna, czy ogólnie jestem zadowolony z obsługi.
no ten typ tak ma :)
Pewnie został wymieniony też wariator rozrządu, a to on podnosi koszty.
Dokładnie, z łańcuchem wymienile dwa kółka wałków cena samych kółek to ok 2 tyś zł. Pompy wody się nie wymienia. Wymiana łańcucha rozrządu jest zazwyczaj bardziej czasochłonna niż paska.
- - - Updated - - -
Tak, łańcuch był rozciągniety, kółka też miały wytarte zęby ale to normalne. Widziałem i łańcuch i kółka. Plus jest taki że, te nowe kółka już są konstrukcyjnie pozmieniane i podobno na plus. No i łańcuch też już nie jest zrobiony z gównolitu ;) Pojezdzimy zobaczymy.
No to teraz nie pozostaje nic innego jak życzyć bezawaryjnej eksploatacji na nowym łańcuchu