o gazie z tego co czytalem to mozesz zapomniec ale to tylko czytalem.Niech ktos sie wypowie co ma wiedze na ten temat.Wiecej diesli na rynku a wiec wiecej czesci itp itd
Printable View
o gazie z tego co czytalem to mozesz zapomniec ale to tylko czytalem.Niech ktos sie wypowie co ma wiedze na ten temat.Wiecej diesli na rynku a wiec wiecej czesci itp itd
Tomku ,post był pisany półtora roku temu ;) kurs euro był wtedy 3.875 http://www.gazetapodatnika.pl/artyku...10-a_11444.htm
ale faktem jest też że pisałem co mnie by bardziej odpowiadało , na dzień dzisiejszy skłaniałbym się do 1.75 TBi quattro ,ale na cos takiego producent niestety nie wpadł .pzdr
Siema!!!
Historia w zasadzie taka sama jak u wszystkich pytających w tym topicu....
Noszę się z zamiarem kupna 159 1.9 JTDM 150hp. Trochę już poczytałem i wiem mniej więcej czego mam się po modelu spodziewać. Proszę o opinię na temat tego autka:
http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...981053850.html
https://www.dropbox.com/gallery/1069...bc95#gallery:0
Przebieg jest trochę nie realny ale pewnie do sprawdzenia. Co myślicie o tym egzemplarzu?
kolego gosc pisal wczesniej ze jest pare rzeczy do zrobienia-koszt ok.4 tysiace do zainwestowania.Auto na allegro jest juz jakies 2 miesiace.Pozatym wczesniej pisal o jakis przygodach parkingowych.Mogl przynajmniej wymienic lampe a nie skrecac ja na blaszkach-zenada.Normalnym sladem uzytkowania bym tego nie nazwal :-/.Nie wiedzialem ze istnieje cos takiego jak żelazne felgi.Musi byc to strasznie ciezkie :-).Decyzja nalezy do Ciebie
Dzięki kolego. Zaoszczędziłeś mi kupę kasy. Pzdr
nie koniecznie jak był ostatnio wystawiony zszedł chyba z ceną do 29900 może naprawił usterki i dlatego z powrotem podniósł cenę choć nie koniecznie należało by się chociaż telefonicznie skontaktować ze sprzedawcą i go zapytać co jest ewentualnie do zrobienia i co w ostatnim czasie było wymienione ...jak powie że nić w żadnej kwesti do będzie odrazu wiadomo co to za sprzedawca....
rozmawiałem z nim 2x przez telefon z 1miesiąc temu, za każdym razem mówił mi co innego i sobie tego sprzedawce odpuściłem bo za dużo nieścisłości wchodziło w każdą z rozmów, a jaki jest stan faktyczny tego auta to tylko zweryfikuje pogląd na żywo
A ja się pytam, dlaczego NIKT nie interesuje się moim autem???
Pozdro
a co to za auto, kolego?
Fakt sutko bardzo ładne sam się zastanawiałem nad jego oglądnięciem ale udało w końcu mi się znaleźć wersję SW z czego jestem bardzo zadowolony i też mam wersję z całą jasną tapicerką osobiści taka mi się bardzo podoba...
Cześć.
Chce przesiąść się z alfy 147 1.9 jtdm 16V 140km na alfe 159 ale dostaję metliku od szukania informacji na temat 2 silników i tutaj prośba o opinie/rady:
159 2.0 jtdm 170km czy jtdm 210km ??
chodzi mi głównie o mniejszą możliwą awaryjność,niestety alfa jest używana na dojazdy do pracy w mieście i raz/dwa razy na miesiąc dłuższe trasy po kilkaset km. Benzyna mnie nie interesuje gdyż mam do czynienia aktualnie z silnikiem 2,5 170km v6 ale w innej marce i charakter diesla w AR bardziej mi odpowiada.
Rocznik od 2009 w górę
Może jakieś zestawienie wad i zalet obu silników ? mysle ze 170 km wystarczy póki co ale zauwazylem ze zazwyczaj 2.4 sa lepiej wyposazone z dostepnym napedem 4x4 a i spalanie nie jest kolosalnie wieksze .
ale czy 2.0 jest z moca 210 KM??Chyba nie.Z tego co pamietam to sa z moca 136 i 170KM,a 200 i 210 konne to sa jednostki 2.4 JTDm.Napeno tansza w eksploatacji jest 1.9 miedzy 1.9, a 2.4.Jednostki 2.0 sa dosc krotko na rynku i malo kto na forum je ma wiec chyba ciezko powiedziec.Napewno sa lepsze od 1.9 z tego co zaslyszalem
Cześć Alfoholicy! Pierwszy mój post tutaj, bo się przymierzam do zakupu Alfy :) Nie chcę zakładać nowego tematu, bo jest ich pewnie podobnych wiele dlatego napiszę tutaj.
Mam na 2 dni Alfę do przekonania się, od dobrego znajomego - sprowadzającego auta z Danii. Jeszcze nigdy u niego się nie naciąłem, a kupiłem już od niego 2 autka - w stanie super (Suzuki Grand Vitara 4/5drz 2.0 i takze GV 2/3drz 1.6), oczywiście z Danii. Auto w Danii zostało sprzedane przez salon Alfy, także pewnie technicznie raczej jest ok, bo znajomy mówi że jeszcze tam nikt do w Danii nie naciął, taki naród. Lakierniczo jest perfekcyjna, ma jedynie jedno małe wgniecenie na drzwiach (pewnie od innych drzwi), ale mniejsza o to, kolorek fajny - szary, grafitowy, co prawda na razie widziałem go w deszczu i teraz stoi w garażu, ale też ciemno, a w garażu sztuczne światło nie odda koloru, dlatego dopiero jutro z rana ocenie jaki jest stan karoserii i jak się prezentuje.
Jutro jadę nim dla pewności do serwisu Alfy, takiego 'zaprzyjaźnionego', więc kitu mi nie wcisną, ale wolę się was poradzić o co mogę się dopytać, co dokładniej sprawdzić w tym modelu.
A model konkretnie taki : Alfa 159, rocznik 2008, manual, 1.9 120KM.
Czytałem sporo o tym silniku, znajomy - pracownik salonu Alfy od razu gdy wspomniałem mu że planuję alfę 159, uprzedził mnie bym nie brał wersji 120KM bo jest słaba, ale jak przed chwilą się przejechałem uznałem, że nie jest źle. Czytałem, że można sobie łatwo 'zczipować' do ok. 150KM - jakie są tego orientacyjne koszty z robocizną?
Czy ta jednostka jest awaryjna? Czy ten stereotyp Alfy, że nie będę wyjeżdżał od mechanika jest tylko bujdą i zależy jak w każdym samochodzie od konkretnego modelu?
Na co zwrócić uwagę jutro w serwisie, autko będzie na pewno podpięte do komputera, na zawieszenie pewnie też popatrzą, choć na przeglądzie mówili, że igła.
No i co sądzicie o cenie, model z 2008, sportwagon, 138tys. przebiegu, w środku wyposażenie raczej podstawowe , bez przycisków na kierownicy, jest tempomat, radio standardowe (chyba nawet bez MP3, jeszcze się tym nie interesowałem), tapicerka 'zwykła' (alcantara chyba tak?). Cena wynosi ok. 35-36tys.
Pozdrawiam wszystkich i liczę na odpowiedź :)
djstefan odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania są na tym forum.
Poszukaj a wszystko znajdziesz
Na pewno gdybym mial wiecej czasu przejzalbym forum dokladnie, a tak przegladnalem tylko pobieznie choc sporo sie dowiedzialem. Dzialam troche pod presja czasu bo jutro juz o 10 mam termin w serwisie, jak ktos nie ma ochoty odpisac to niech nie odpisuje, jak natomiast ktos mialby chwilke bylbym wdzieczny :) pozdrawiam
silnik jednym wystarcza innym nie.Ja mam 150KM ale jakby sie trafila w tamtym czasie 120 konna to pewnie bym sie zdecydowal.Ja nie potrzebuje auta rajdowego do startow spod swiatel itp,itd ale nie wiem czego Ty oczekujesz.Mysle ze teraz raczej tez wybralbym jednak wersje 150 KM ale przejde do rzeczy.W silniku 120 KM odpada Ci problem kolektora,spokojnie podciagniesz ja sobie czipem na jakies 160 KM.Jak masz jak to sprawdz ile ma rzeczywiscie kucykow bo moze miec w serii nawet 130 KM(czesto tak bywalo,a jednostki 150 KM mialy tez nieco wiecej w serii).Pytanie gdzie sie poruszasz autem-miasto czy trasy??Jezeli miasto to pasowalo by wywalic DPF-koszt z czipem ok.1500 zl.Sprawdz sobie zawieszenie,turbo no i kompa wepnij-przebieg,korekty wtryskow itp.Powiem Ci tak TO JEST GLUPI MIT ZWIAZANY Z MARKA-AR 159 jest malo awaryjnym autem w porownaniu do innych tak bardzo lubianych u nas niemieckich marek.Poczytaj sobie jak wypadla,bylo kilka testow.Cena jak za takiego golasa mysle ze w miare normalna(kupujesz u znajomego wiec masz pewnie tez jakas znizke??).Jak bedzie wszystko OK to bierz ja i CIESZ SIE Z JAZDY I POSIADANIA TEGO AUTA ze juz o zazdrosci innych nie wspomne(te spojrzenia na ulicy bezcenne:D).Zycze powodzenia i udanych zakupow.
Dziękuję Ci bardzo czarny za odpowiedź, właśnie jadę na sprawdzenie zobaczymy co w nim piszczy. Zwrócę uwagę na te wtryski.
No mam nadzieję, że ta awaryjność to tylko głupi stereotyp i że będzie się sprawować fajnie. No cena niby specjalna jak dla mnie, ale wiadomo, każdy musi zarobić :)
Za dzień lub dwa zobaczymy, czy zostanę tu na forum na dłużej. Pozdrawiam :)
120 na 150 - grupowo - na wiosnę -ok 1000zł ( zrobione przez chyba najlepszego z najlepszych )
2008 za 35-36 - brzmi dobrze
diesel awaryjny ? kto ci tak gadał ?
my jakoś jeździmy - czyli nie ma źle
na co ?
jak w każdym innym ( alfa to nie jest kosmiczna technologia)
zawias , turbo , sprzęgło , blacha , elektryka
to jest autko jak każde inne - tu nie ma cudów
Dzięki bocian za odpowiedź :) Już praktycznie kupiłem tą 159tkę :) Znajomy sprzedawca z salonu Alfy przewiózł mnie kawałek, by sprawdzić jak w jego rękach samochód się sprawuje i wyszedłem z samochodu trochę w szoku, jakbym jechał w jakimś rajdzie wąskimi leśnymi ścieżkami. Jego manewry na drodze, super niebezpieczne, ale widać potrzebne by sprawdzić dokładnie stan zawieszenia (gość jest utytułowanym kierowcą, sam ma 159tkę) nie wykazały żadnych wad, turbo bez zarzutu. Po sprawdzeniu na podnośniku itp jedynie wahacz niedługo do wymiany i rolka (od rozrządu?) bo przy uruchamianiu trochę piszczy, i to tyle. Możliwe że przydałoby się również wymienić rozrząd, ale to muszę się jeszcze dowiedzieć czy nie był przypadkiem wymieniany tam w Danii. Autko w jego mniemaniu w super stanie i w bardzo dobrej cenie. Także zostały raczej tylko formalności :) Jedynym minusem są felgi, bo jedynie stalowe na letnich oponach :/ Będę musiał czegoś poszukać na lato, ale to już po nowym roku :) Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi, ja zaczynam czytać forum by zgłębiać tajniki tego pięknego samochodu!
A jeszcze Bocian co miałeś na myśli, że zrobione grupowo na wiosnę i u najlepszego z najlepszych? Grupowo czyli filtry + chip? Ten znajomy z Alfy mówił, że najlepiej podjechać do Dukiewicza do Warszawy, z kolei znajomy który sprzedaje auto poleca VTECH w Olsztynie (w VTECH dfp z chipem jakoś 1500zł), a że jestem z Olsztyna to chyba nie będę lecieć do Warszawy.
na myśli miałem cinsoft.pl
cinek - dla nas na forum
opinie :
poczytaj np tematy w dziale tuning po I , II i III turze
że jesteś z Olsztyna ...
z wybrzeża nawet chłopaki jechali do cinka - żaden nie żałował ...
o Vtech - chyba też wcale źle nie piszą
no ale to już sam zweryfikujesz
Cała Polska do przejechania - o kurcze nie no bez przesady :D Gdyby było bliżej, godzinka drogi to z chęcią bym zawitał, a tak niestety trochę chyba bez sensu. Do Dukiewicza w Warszawie jeszcze mogę podjechać, bo w Warszawie bywam parę razy w miesiącu, ale chyba zdecyduję się na VTecha tu na miejscu.
poczytaj co oferuje duk. i V - wtedy podejmuj decyzję
oba " zakłady " są do "poczytania" w necie
Cinek spoko OK
Mam 2 pytanka : w instrukcji ściągniętej z internetu wyczytałem, że w wersjach z 4 podnośnikami elektrycznymi szyb są elektrycznie składane lusterka i składa się je przyciskiem obok 'strzałek' do regulacji lusterek. Mam wersję z podnośnikami dla każdej z szyb a ten 'przycisk' nie daje się wcisnąć. Mam rozumieć, że składane elektrycznie lusterka to jest opcja dodatkowa, czy w każdej wersji z elektrycznymi 4 szybami one występują?
I 2 pytanie : wyczytałem w isntrukcji, że po przytryzmaniu 2sekundy przycisku odblokowania drzwi na pilocie opuszczają się szyby - ok, to działa. Natomiast zamykanie szyb już nie działa, wciskając przez 2sekundy i dłużej przycisk zablokowania auta nic się nie dzieje. Co robię źle?
W instrukcji też wyczytałem o doświetlaniu przy parkowaniu, że jest przycisk tam po lewej stronie. Jak to aktywować? Jakaś kontrolka na wyświetlaczu powinna się pojawić?
Aha, no ale skoro opuszczenie szyb działa to podniesienie też chyba powinno? :D Można takie coś ewentualnie na komputerze zaprogramować? Że automatycznie podnoszą się szyby przy zablokowaniu auta? Bo mam umówioną wizytę w serwisie Alfy na przegląd i wymiany niezbędnych części, bo dopiero co ją zakupiłem i tak sobie teraz myślę o co by można jeszcze poprosić :) Planuję zakupić sobie takie czujniki parkowania : http://allegro.pl/czujniki-parkowani...698625793.html , znajomy kupił takie same i 2lata jeździ bez problemu.
kolego od liftu masz tylko opuszczanie szyb z pilota i nie da sie tego aktywowac bo juz ktos probowal.Skladane lusterka byly opcja dodatkowa i trzebabylo sobie to dokupic.Doswietlanie masz gdy sobie pociagniesz dzwignie kierunkow do siebie tak jak wlaczasz dlugie swiatla-pociagasz raz masz 30 sek,2-60 sek,3-130 sek i nie pamietam do ilu.Mysle ze o to Ci chodzilo??
Dzięki za odpowiedź. Czyli z domykania szyb i składania lusterek nici, a szkoda. A te doświetlenie to jutro zobaczę, wiem że podobny system jest 'follow me home' po wyłączeniu auta. Pewnie i tak nie będzie to używane, ale zawsze warto wiedzieć.
ale to ja o tym follow me home pisalem.Ogarnijcie sie bo juz mi rece opadaja.Wiesz w ogole o co pytasz??
Wiem o co pytam, a Ty nie czytasz dokładnie tego co napisałem na początku. Już bardziej pretensjonalnego tonu nie mogłeś użyć?
Pisałem o PRZYCISKU P po lewej stronie, obok świateł przeciwmgłowych itp. (przycisk C, instrukcja str. 72) - ŚWIATŁA PARKOWANIA.
Follow me home - do tego nie potrzeba dodatkowych przycisków, wiem jak aktywować, chodzi mi o te doświetlanie parkingowe, które nie wiem jak aktywować, bo przy wyłączonych światłach nic się nie aktywuje.
to trzebabylo napisac ze o to Ci chodzi bo ja nie wiem jakie doswietlanie parkingowe,gdzie kolo manetek czy na manetkach.Skoro piszesz o manetkach to droga dedukcji doszedlem do tego ze chodzi Ci o follow me home.Nie slyszalem o czyms takim jak doswietlanie parkingowe.Z ktorej niby strony mialoby doswietlac-z przodu/z tylu/po bokach??Niby co by mialo doswietlac??Dodatkowego oswietlenia nie ma
"Światła parkowania
Zaświecą się przy zgaszonym zestawie
wskaźników po naciśnięciu przycisku C.
Po naciśnięciu przycisku zostanie wyemitowany
sygnał akustyczny ostrzegający
i w zestawie wskaźników zaświeci
się lampka sygnalizacyjna 3.
Gasną po ponownym naciśnięciu przycisku.
Przy świecących się światłach parkowania,
przesuwając dźwignię lewą świateł
zewnętrznych w górę lub w dół możliwe
jest wybranie strony (prawej lub lewej),
po której światła będą się świecić.
W tym przypadku w zestawie wskaźników
gaśnie lampka sygnalizacyjna
3.
Przy dźwigni lewej w pozycji środkowej
zaświecą się natomiast cztery światła
parkowania i lampy oświetlenia tablicy
rejestracyjnej."
czarny – wyluzuj, bo już kolejny raz się podnosisz, a potem okazuje się, że nie do końca słusznie.
Doświetlanie parkingowe to nic innego jak możliwość włączenia świateł pozycyjnych po wyjęciu kluczyka (i tylko po wyjęciu, przycisk nie działa z włożonym kluczykiem). Nie ma nic wspólnego z "follow me home". Przycisk znajduje się tam, gdzie przycisk do resetowania licznika km i włączania przeciwmgielnych. Nazwa jest myląca – sam zresztą wpadłeś w tą pułapkę. Ja kilka dni szukałem do czego służy ten przycisk. Manetką kierunkowskazów można wybrać czy mają się świecić lampy pozycyjne lewe czy prawe.
Dzięki jahu, o to mi chodziło :) Trochę nie rozumiem po co jest ta opcja, skoro przy zgaszonym silniku i wyjętym kluczyku działa :) No ale może kiedyś będzie potrzeba użyć to już wiem co gdzie i jak.
Rozwiązanie znane z grupy VAG.