niektóre stoją bliżej inne dalej (parametrami) bo bazy GIII jak i dodatki też są różnej jakości
Printable View
O :), widzę, że wątek nadal żywy. Zatem co lać poza selenią 5w40 do MA ?. Wlyszkow czy możesz zrobić Twoje top5 wedłlug Twoich danych/informacji. Planuje też remap silnika z 170 w górę, pewnie zatrzyma się w okolicy 190-195hp. Olej na tą chwilę wymieniam regularnie co 10kkm +-1kkm, leję selenie p.e. 5w40.
Dziękuję i pozdrawiam,
Ł.
Przecież EGRy są od wielu lat i jeździły bez problemu na full saps - nawet w dieselach jak na obrazku. Problem zaklejenia EGRa sadzą jak na obrazku może być skutkiem czego innego niż poziom saps w oleju.
API CI-4 jest już zgodna z EGRami a tam możesz mieć TBN>12 i saps ~1,5%. Do czasu wprowadzenia DPFów rekomendowano takie oleje z wysokim TBN z uwagi np. na wyższe ryzyko korozji w silnikach z EGR.
Cóż, Lubrizol się powołuje na poziom SAPS:
https://www.lubrizol.com/EngineOilAd.../LowerSAPS.pdf
A słowa "EGR" i "problem" się pojawiają w jednym zdaniu dość często, zazwyczaj w koalicji z czasownikiem "zaślepiać" :).
Ja mam niestety offtopic, ale tu najbliżej, a bez sensu zakładać nowy wątek.
2 dni temu Julcia miała pierwszy raz zmieniony olej (Carserwis, Wawa). Niby żadna filozofia. Ale mam wrażenie, że na nierównych drogach (którymi wcześniej 100 razy przejeżdżałem) pojawiło się głuche dudnienie. Czy do zmiany oleju trzeba ściągać osłonę spod silnika (i "specjaliści" jej nie przytwierdzili dobrze)?
Dzięki za linka! Czyli będę musiał do nich wrócić...
Edit: Właśnie zobaczyłem na fotkach, że miska olejowa jest tuż obok wydechu... Ten olej tam to ma mało ciekawe życie...
Nawet nie wiem jaka różnica by była, bo nie pytałem. Wzięli 450 zł (ale próbowali 550 zł - te dodatkowe 100 miało być niby za podpięcie pod komputer...)
Carserwis - bo jeszcze chciałem ich pokatować czymś z oponami i skrzypieniem na progach zwalniających, a wiem, że oni mają armię samochodów zastępczych (jakby się okazało, że Julcia tam zostaje, stoi i czeka).
A wiem, i jeszcze dlatego, że jak w sierpniu rozmawiałem o tym z TT to stwierdził żeby poczekać do min. 10 kkm.... (Teraz mam 6 kkm).