Tym bardziej, że to jest prawdziwy wydech, a nie atrapa. Bez sensu, nie kumam
Printable View
Tak, to akurat jest dobre podejście. Racja. Ale ja w tej wypowiedzi nie dostrzegam drogi, jaka ma do tej rentowności zaprowadzić. Alfa Romeo istnieje jeszcze jako marka wyłącznie dla tego, że budzi tak gorące emocje i ma tak ciekawą, eksponowaną historię, jest czymś mało typowym dla motoryzacji. Nalezy do grona emblematycznych marek i symboli motoryzacji w ogóle.
Tylko dlatego ma jakąkolwiek wartość. W normalnych warunkach, bez tej otoczki, każda marka by dawno padła i została zlikwidowana, bo zarządzanie nią to przykład modelowy, jak nie należy zarządzać:)
Skąd wiesz, że Tonale to Compass w innej budzie - wykorzystują tą sama podłogę i część rozwiązań technicznych ale mogę się założyć, że te samochody będą od siebie totalnie inne. To tak jakby napisać, że Mito to Grande w innej budzie a Giulietta to Bravo. Każdy kto jeździł obydwoma modelami wie, że to totalnie inne samochody.
Co do technologii Peugeota to wyszedł kolejny test na portalu "Autokult" modelu 3008 plug in. Ocena 6/10 mówi sama za siebie.... podsumowanie testującego - samochód dla lubiących styl , bo technicznie to w skrócie kupa... Dobrze, że Tonale będzie oparte jeszcze na włoskiej technologii, która może nie jest też idealna ale samochód zachowa chociaż charakter.
Chyba nie wierzysz, że wypuszczą go w bazowej, 130 KM wersji. Tonale będzie lżejsze i minimum będzie miało 150 KM w podstawie. Wersja pług in będzie na bank miało poniżej 7 setki. Zresztą nie pisałem o osiągach ale o prowadzeniu a te nie będzie miało nic wspólnego z Jeepem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dużo więcej niż te 130 nie wyciągną. Skoro z 1.4 było 170 KM, to tutaj pewnie te 150 - 160 maksymalnie. Hybryda pewnie sporo dołoży, ale wersje czysto spalinowe szału raczej nie zrobią. A hybryda zakręci się spokojnie w cenie bazowej Giulii.
Ten silnik już teraz występuje w wersji 180 KM. Jak dołożą chociaż miękką hybrydę 48v to mogą to spokojnie podbić do 200 KM i w Alfie powinni zastosować właśnie taką wersje zamiast słabszej wersji plug in. Pług in powinien być tylko w wersjach mocy grubo powyżej 200KM.
Czy tak zrobią czas pokaże ale jeżeli chcą walczyć z emisją to miękka hybryda jest najtańszym rozwiązaniem. Mieli dużo czasu na rozwój projektu i było by to fajne posunięcie, bo silniki różniły by się osiągami od zwykłych wersji Fiata bez hybrydy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Alfa
To wypuscili w bazowej 130 KM.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka