-
W większości postów wspomniane było powolne przyspieszanie i szarpanie, a czy przy mocniejszym wciśnięciu gazu macie podobnie? W moim przypadku przy solidniejszym przyspieszaniu, za każdym razem przy 2500 rpm i obojętnie którym biegu, czuć jedno soczyste szarpnięcie/przyduszenie - trochę porównywalne do uślizgu zaolejonego sprzęgła (wycieków oczywiście brak). Zejście z obrotów i ponowne przyspieszenie daje za każdym razem ten sam efekt - im mocniej przyspiesza tym mocniej szarpnie przy przekroczeniu poziomu 2,5 k obrotów. Objaw pojawił się jakieś 2 mies. po wymianie czujnika ciśnienia spalin. Coś podobnego działo się może też u Was? Egr pokazuje 3.8% otwarcia, mimo że jest wyłączony i zaślepiony. :eek:
-
Wskazanie EGR jest poprawne. Też miałem taki objaw w moim dieslu, tylko to było dokładnie przy 2800. W zasadzie została mi tylko pompa paliwa do wymiany wtedy, ale finalnie olałem temat. Na ori sofcie to było delikatne, na zmienionej mapie znacznie bardziej wyczuwalne.
-
Pośrednio sprawa się wyjaśniła, w trasie wyskoczył check i błąd P0203. Ile razy można wymieniać wtyczkę trzeciego wtryskiwacza... Po wymianie czasem szarpnie w tym samym przedziale RPM, ale dzieje się to już zdecydowanie rzadziej :eek:
-
Szarpanie występuje na ogół rzadziej przy niskiej temperaturze. Jeżeli zauważyłeś poprawę właśnie teraz to być może za szybko na świętowanie.
Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka
-
U mnie pomogła regeneracja turbiny.
-
Czy jest możliwe że turbina ma problemy tylko jak więcej niż 15 stopni?
Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka
-
1 załącznik(i)
A ja mam takie pytanie - za co odpowiedzialny jest (i jak działa oraz co reguluje) element zaznaczony na czerwono na zdjęciu? Z tego co widzę stanowi on część całego zespołu egr-a i jest sterowany podciśnieniowo.
Załącznik 276019
Zdjęcie zaczerpnięte z internetów
Pytam o niego bo czytając ten temat przyszło mi do głowy, że jest to jeden z nielicznych elementów które chyba nie były ruszane... bo cała reszta już chyba była, włącznie z regeneracją turbin i niestety niewiele to pomagało...
Patrząc na zachowanie wskaźnika doładowania u siebie, to owszem jak jest zimno to szarpnięcia nie występują, ale dziwne zachowanie wskaźnika i owszem. Jak się doda gazu to np. wskaźnik pokazuje że ciśnienie doładowania idzie np. na full by po chwili opaść o np. 0,2 czy 0,6 bara - zależnie od tego jak mocno wciśnięty pedał gazu. Być może temperatura zewnętrzna powoduje że spadek ciśnienia ciśnienia doładowania jest mniej odczuwalny (mniejsze szarpnięcie), ale jednak u mnie ten spadek jest i coś go powoduje.
Jak dla mnie wygląda to tak jakby coś stawiało za duży opór, aby możliwe było przestawienie zmiennej geometrii lub jest za dużo powietrza i spalin w dolocie przez np. niedomknięty egr co powoduje wzrost ciśnienia, a po zamknięciu egr - jego gwałtowny spadek.
Czy to co zaznaczyłem na zdjęciu nie steruje czasem w jakiś sposób egr-em? Może to ma wpływ na naszą bolączkę...?
-
Ten siłownik steruje klapką kierująca spaliny do wymiennika ciepła egr. Spaliny albo idą przez wymiennik albo bezpośrednio na wyjście z egr.
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
-
Dzięki za info :)
Czyli to nie to...
-
Witam. Rozwiązał ktoś w końcu problem?