No właśnie na to liczę, tym bardziej, że mój cip nie jest odpowiedni...
Pozdrawiam.
- Rafał
Printable View
Przed Cinkiem:
Koła 15’, DPF+EGR = 6.3 l
Po Cinku:
Koła 18’, eco-off, często klima = 5,7 l (ciekawe ile będzie na 15’ w zimie?)
Spokojna jazda, mimo kół 18’ = 4,9 l (da się mniej, ale to nie jest jazda).
PS (co do spalania 4,9): Jestem również instruktorem techniki jazdy po kursach przygotowawczych jazdy eco… Ktoś powie, że można załatwić turbo. Nie można, bo przy każdym ruszeniu ją przedmuchuje by szybko osiągnąć zadaną prędkość. I obroty nie spadają poniżej 1300obr/min. Trzecia ważna zasada: często jeździć na hamowaniu silnikiem, a nie noga cały czas na gazie… Ale ja jednak wolę to moje 5,7:D
Alces1-kiedy wizyta w SG?
No wszystko wskazuje, że 29 maja :)
Mam wgrany jakiś lipny soft niewiadomego pochodzenia (widziałeś pewnie wykres), więc liczę na poprawę osiągów, to, że podzespoły odetchną trochę, no i że spadnie spalanie :)
Wiem, wiem, takie rzeczy to tylko w Erze, ale słyszałem, że i u Cinka też ;)
Pozdrawiam.
- Rafał
Kolego Tomek,to że na hamownii seria wypluje dajmy na to 160km i 360Nm to nie znaczy,że po programie to samo auto będzie odznaczało sie o wiele lepszymi parametrami niż seria absolutnie bez giftu.Popatrz na wykresy przed i po softcie jakiegokolwiek tunera; serie mogą być rózne,ale już softy zawsze ( w przypadku 1,9 150km) wychodza : słabszy program okolica 180km 390nm, mocny program-ponad 190km i około 410-420Nm i tego nie przeskoczysz,bo kazdy szanujący się tuner zada parametry optymalne map,a nie zabujcze, zaś każdy niewiadomy gotowiec nawet nie zbliży się do tego pułapu.
Tak jak Omen napisał,by mieć 470Nm z 1,9 150 potrzeba morza paliwa,a te nawet po modyfikacji układu paliwowego jest nie osiągalne.Nawet w mega podatnym 2,0 , by miec 470Nm trzeba podniesc reil,a przeciez układ paliwowy 1,9 /2,0 to przepaść.
Co do spalania: alces pojedziesz do Cinka i spadnie ci spokojnie przynajmniej 0,5 litra.A co do gniecenia w pedał,to JTD-ki są bardzo oszczędne.8 litrów na trasie,to już trzeba się mocno postarać. Mi samemu nigdy nie udalo się przekroczyć 10l z jazdą 0-180-0,często ponad 200 i ciągłym redukowaniu przy wyprzedzaniu.
Bocian: Nie wiedziałem jak to lepiej ująć. Przez Szwajcarię to było "gonienie" nawet 120km/h :) Strach się tam bać mandatów. Za to Niemcy to już inna bajka - 170 - 180 lajtowo. Ale to już spalanie nie było 6,4 :)
To jak już o spalaniu mowa, to:
Przed cinkiem: 16', jazda normalna - 7,8-8 litra na stooooo
po Cinku: 17', jazda ciągleee energiczna (do dziś jak tylko jest okazja to do końca obrotów) a spalanie 7,0-7,4 litra na stoo O_o
Tak więc jak zaczne jeździć jak przed chipem to lajtowo te 7 litrów zostanie, co daje prawie litr na stoo lepiej, przy cenie paliwa jaką tankuje tj 6,22 (shell V-Power) daje mi duże oszczędności :)
Chyba to temat dotyczący wykresów...a Wy tu "pitu pitu" odstawiacie ;-)