Ja kupiłem Pirelli Sottozero 3 225/50/17.
Brak uwag opona super.
Printable View
Ja kupiłem Pirelli Sottozero 3 225/50/17.
Brak uwag opona super.
Panie i Panowie - jak pisałem wcześniej planuję zakupić Dębicę HP. Jednak w sklepie zamiast Dębicy polecono mi 205/55 R16 - Vredestein Wintract 3 lub Fulda Snowtrac. Jakie jest Wasze zdanie o tych oponach. Cena taka sama jak Dębicy. Co radzicie.
Osobiście wybrałbym chyba Vredestein Wintract 3. Fuldy nigdy nie miałem bo jakoś zawsze mi odradzali znajomi i fachowcy w serwisie. Dębice natomiast miałem i byłem średnio zadowolony. Pierwszy sezon nawet był ok jednak w już w drugim i trzecim opona straciła swoje właściwości...chyba że teraz coś się zmieniło...
Obecnie posiadam BARUM POLARIS 3 i jak na razie jestem zadowolony. Jest to chyba najlepszy kompromis między ceną i jakością. Za niską cenę dostajemy średniej klasy oponę, dającą radę w naszych warunkach drogowych.
Tak szczerze - po opiniach wyczytanych w internecie też nastawiony jestem na Vredestein Wintract 3. Chociaż muszę przyznać że nigdy nie brałem ich pod uwagę. Zawsze byłem nastawiony na Dębicę.
Marką tą zainteresowałem się jak zobaczyłem takie opony letnie u znajomego z napisem.... designed by Giugiaro :) sprawdziłem wówczas opinie w necie i były całkiem ok...
A dla mnie ta marka to zupełna egzotyka- Dopiero sprzedawca i opinie w necie uświadomiły mnie że są takie opony. Ku mojemu zdziwieniu zbierają dobre opinie. Nawet w testach Auto Świat.
mialem poprzednia generacje verdesteinow i byly slabe, szczegolnie na mokrym asfalcie bardzo kiepsko trzymaly. Moze jednak to poprawili. Na fuldzie jezdzilem w sluzbowej octavii i tez bez szalu.
Wiele osob w tym watku bardo pozytywnie wyrazalo sie o debicy, wiec jak szukasz tanich, przyzwoitych opon to bralbym wlasnie debice.
chyba, ze jeszcze troche poczekasz to juz nie bedzie warto zakladac ;)
Przy zakupie opon jest jeszcze jedna ważna rzecz. Nie to jak wypadają w testach jako nowe, a jak się będą zachowywały po 2,3,czy 4 latach użytkowania. Wtedy kiedy guma się już zestarzeje.
No i właśnie - jakie wybrać. Mam bardzo dobre doświadczenie z Dębicą. Tu polecają mi verdestein. Mało jeżdżę AR zimą ( Rozbijam Brava na zimowych Firestone - opony to pomyłka ). Kryteria jakie postawiłem oponom to mają być dobre na śniegu ( dojazd do domu). Zastanawiam się jeszcze nad profilem ( naprawdę auto sporadycznie jeżdżone zimą ) czy 205/55 czy 215/55.
Według katalogów rozmiarem najbardziej zbliżonym do 225/50/17 jest 205/60/16. Ja kupiłem właśnie takie. Jeśli masz dobre doświadczenia z Dębicą to kupuj. Ja nigdy nie miałem, ale bardzo dużo osób je poleca. I jest to produkt sprawdzony. Co do gościa w sklepie to poleci ci to na czym ma większy zarobek.