No to u Ciebie był problem z wtryskiwaczem gazowym.
No to u Ciebie był problem z wtryskiwaczem gazowym.
u mnie sprawa wygląda tak
-nowa sonda bosch
-nowa przepływka wrc
-nowe świece ngk te tańsze
-nowy zawór odmy ori
falowanie występuje i na PB i na LPG
falowanie znika po odpięciu pina 15 kolor zielono czarny z wtyczki A, jest to wyjście z prędkościomierza do ecu, a nie jak pisano wejście z czujki absu
następnie pin 16 jest to wyjście prędkości pojazdu do klimatyzacji , trzeba by odpiąć i zobaczyć co będzie z klimą, ewentualnie pomierzyć napięcia na pinach 15 i 16 i porównać
możliwe że uszkodzeniu ulega prędkościomierz a nie czujniki absu, lambdy itp, trzeba będzie go zdemontować i przebadać
wejście sygnału prędkości z ABS wtyczka A to pin 11,
wtyczka A to ta większa, aby wyciągnąć pin trzeba podważyć z boków zatrzask , wsunąć cienki śrubokręt od strony kabla i razem wyciągnąć
W obrotomierzu jeszcze jest w wtyczce B 16pin:
6 wejście sygnału obrotów
8 wyjście sygnału obrotów
Jak to sprawdziłeś, masz instrukcje?
---------- Post added at 23:06 ---------- Previous post was at 23:01 ----------
Nie rozumiem tego.Cytat:
W obrotomierzu jeszcze jest w wtyczce B 16pin:
6 wejście sygnału obrotów jałowych
8 wyjście sygnału obrotów jałowych
dane z elearna, źle napisane sorry chodzi o obroty silnika
tzn że sygnał przechodzi przez obrotomierz zanim dostaje go ecu, więc możliwym jest że coś jest nie tak z obrotomierzem lub prędkościomierzem
zamówiłem tranzystorki które są na wyjściu licznków , będę wymieniał na ślepo
swoją drogą bardzo dziwnie jeździ się bez falowania lol
od samego początku pisałem że jest to wyjście z zegarów do ECU :)
miałem możliwość podpiąć inne zegary bo zmieniałem tarcze, ale niestety elektronikę zostawiłem moją ze względu na wyświetlany przebieg który zapisuje się m.in. w zegarach
masz jakiś schemat naszych liczników czy szukałeś po ścieżce ?
podłączam się do pytania o schemat licznika gdyż ostatnio z niewyjaśnionych przyczyn nie świeci mi dioda ładowania. pogrzebałem trochę i wychodzi na problem w samym liczniku. niestety pogubiłem się w ścieżkach. kabelek przy liczniku też mam przecięty. falowanie prawie ustało. mam przebicie na przewodach zapłonowych i przepływkę na wykończeniu więc myślę że po wymianie będzie już ok.
Skąd wiesz o przebiciu na przewodach, jak sprawdziłeś?
przewody, akurat w TS tylko przewody, sprawdzamy zraszaczem wody
na odpalonym silniku, po zdjęciu srebrnej pokrywy psikamy je
jak zobaczysz iskry przeskakujące to masz je do wymiany na 101%
fajki jest ciężej sprawdzić, ale prawidłowy ich opór to 2 K Ohm, przewodów o ile dobrze pamiętam jest taki sam
zwykły miernik i można sprawdzić ich wiekowość
nowe mają tyle co podałem a starsze co raz to mniej...
Czekasz aż się ściemni,macha do góry pokrywa out odpalasz i widać. Przynajmniej u mnie było widać. Co prawda nie iskrzyło na samych przewodach tylko w fajkach przy świecach ale po zroszeniu wodą pewnie była by ładna choinka. Mógłbyś coś więcej napisać o pomiarach przewodów,gdzie miernik przyłożyć itp...
fajka ma dwa końce i tam miernik przykładasz
najpierw trzeba ją ściągnąć z cewki
wydaje mi się że dlatego nasze przewody są tak drogie przez tę rezystancję
można też cewki sprawdzić ale niestety nie pamiętam wartości..