licznik nie miga, kluczyk wyjąłem , b&m wywala komunikat english language anavaible. jak wrzucam pena z softem to procedura się rozpoczyna ale niestety tak jak przez 4lata jakie mam samochód wywala error 10.
Printable View
ok, ale pytalem o to jak Ci mes Ci wyswietla centralke na liscie uzadzen, czy wszystko jest ok (pisze przy niej eol ok). na razie nie rozmawiamy o update ktorego nie mozesz wgrac, tylko o tym ze zniknela Ci jakakolwiek funkcjonalnosc modulu.
co do updatu, to sciagales odpowiedni plik zecstrony bm, potem wgrywales go na pena i wkladalescdo usb, pojawil sie nowy plik, jego wrzucales przez strone bm potem sciagnales update 5.5 i probujesz wgrac? no chyba ze 5.5 i 5.6juz byly wgrane to mozesz sprobowac jeszcze raz wgrac 5.6 (5.5 juz nie przejdzie, bedzie error)
co do plikow jezykowych to wydaje mi sie ze mogly byc rozne dla roznych typow bm, a na stronie nie widziakem linkow. ja swojego dostalem od kogos kto mial podobna centralke, gdzie on to wygrzebal nie mam pojecia, a juz nie pamietam kto to byl.
a w mes z tego co kojarzę pokazuje ok, choć sprawdze wieczorem w domu
walczyłem z tym przez 4 lata na wszystkie możliwe sposoby, sciągałem pliki ze strony BM ale też gotowe softy i nic. co ciekawe z Mito żony po zakupie aktualizacja do 5.6 i język pl poszły od strzała z pena 32GB. ta sama paczka językowa nawet nie staruje u mnie w aucie. od razu podaje komunikat o błędzie.
a dlaczego zakladasz ze w mito bedzie ta sama paczka? wyslij mi email na pw to wrzuce Ci ta ktora ja uzylem.
tyle ze najpierw i tak bm musi dobrze działać. daj znac co mes widzi w proxi (screenshot obu ekranów) i czy laczy sie z centralka i czy nie ma jakis bledow w niej. wyslij tez numer centralki sprawdze czy jest kompatybilna z ta ktira mam na zbyciu
używałem też procedury aktualizacji ze strony BM z tym wgrywaniem pliczków żeby system dobrał aktualizacje i tez niestety nie szło. tak mnie tylko natchnęło że może ten plik który sprawdza rodzaj centralki może "obudzić" moją.
a chociaz ten plik bm zapisuje na pendrive? co z widocznoscia centralki , bledami i tym co widac w proxi? robi sie ping pong postow a polowy waznych rzeczy nie piszesz
Witam
Koledzy ratujcie.
Przeprowadziłem aktualizację oprogramowania mojego Blue&Me w AR 159 2008 rok.
Aktualizacja przeszła ale po próbie załadowania jeżyka polskiego wywala mi komunikat: Polski language unavailable, po naciśnięciu przycisku ze słuchawką na kierownicy wywala komunikat: English language unavailable.
Czy ktoś jest mi w stanie pomóc?
Macie może pliki z językiem polskim do wrzucenia lub całą paczkę z aktualizacją ?
Radio zwykłe bez dużego wyświetlacza jednak przy lampie mam przyciski INFO,SOS,NAV
Zrobiłem wszystko jak w instrukcji:
1. wszedłem na stronę blueandme.net
2. pobrałem konfigurator i ściągnąłem z auta .xlm
3. podałem go na stronie
4. pobrałem update 5.5 i 5.6
5. zrobiłem update 5.5 przeszło bez problemu potem 5.6 poszło bez problemu.
W obu przypadkach miałem na końcu USB UPDATE COMPLETE
6. pobrałem język polski i wrzuciłem do auta ale update języka nie przechodzi.
Za każdym razem mam to samo tj. zaczyna się aktualizacja a po paru chwilach wywala: Polski language unavailable, po naciśnięciu przycisku ze słuchawką na kierownicy wywala komunikat: English language unavailable.
Próbowałem pobrać angielski ale to samo...
Jest jakaś nadzieja ??
mogę Ci podesłać pliki z polskim jakie ja używałem w 2 polifotwych centralkach - podeślij mi adres email na PW.
ewentualnie moze spróbuj jeszcze raz wgrać 5.6 (bo 5.5 to już się nie będzie dało), może przynajmniej przywróci angielski. a jeśli tak, to próbować jeszcze raz wgrać polski
ZROBIONE :))))
[notranslate]Alfa[/notranslate] przemówiła po POLSKU
Pomocna była rada kolegi MaciejALFA
Kolega miał taki sam problem jak ja tj. przeszła aktualizacja do 5.5, potem przeszła do 5.6 i uwalił się język.
Problem rozwiązuje zmiana Pendriva na jakiś bardzo bardzo stary - ja użyłem patyka dołączonego do Map Blue&Me (był tam 500MB)
Kolega MaciejALFA radził zmienić ten nośnik na jakiś stary, strzelić PEŁNY FORMAT na FAT32, potem wrzucić pliki języka na nośnik i do auta.
Aktualizacja języka przeszła bez problemu i [notranslate]Alfa[/notranslate] przemówiła.
Sytuacja jest o tyle dziwna że obie aktualizacje (5.5 i 5.6) przeszły na pierwszym nośniku bez najmniejszych problemów, błędów i przerw w transmisji.
Wrzucając na ten sam pendrive język, aktualizacja się zacina i wywala komunikat o braku jezyka.
W życiu nie wpadłbym na pomysł ze zmianą flasha.
Tak czy inaczej [notranslate]Alfa[/notranslate] gada, a ja dziękuje za pomoc.
Dzięki za zainteresowanie i do następnego....
Załącznik 233067
Informacyjnie tylko. Mam navi jak na zdjęciu.
Nie wiem jaka była pierwotnie wersja softu, ale mi pokazało od razu możliwy update do wersji v9.
Użyłem pendrive'a Kingston 128MB, szybkie formatowanie FAT32.
Soft poszedł od razu (wiadomo, że trzeba czekać trochę, na wyświetlaczu nic się nie pojawia przez jakiś czas, potem kilka razy INSTALLATION IN PROGRESS) i na końcu było UPDATE SUCCESSFUL.
Kluczyk OFF/ON, wszystko działa.
Zapodałem więc jeszcze język polski, też poszedł od razu.
Komunikaty więc są po polsku.
W navi nie widzę żadnych zmian w menu.
Nie wiem od czego zależy czy działa ten update czy nie.
Na pewno w wersji 5.5 i 5.6 coś skopali - tam był problem, bo producent polecał najpierw update do 5.5.
Mi od razu poszło do 9.
Mam nadzieję, że to komuś pomoże.