Korek sam w sobie jest tak skonstruowany, że upuszcza zbędne ciśnienie w układzie, jazda z poluzowanym korkiem doprowadziłaby do sytuacji w której płyn się gotuje przed załączeniem wiatraka.
Artur, co się stało konkretnie?
Printable View
Obawiam sie ze jest to czesc niewymianialna, tutaj jest ladnie pokazane gdzie dokladnie ida te przewody od wpdy. Wydaje mi sie ze jest to albo czesc niewymienialna i jest to inaczej rozwiazane niz w we wczesniejszych Alfach. eLearn kaze wymienic ta czesc na drugim obrazku. W jaki sposob jest to tam polaczone to nie mam pojecia. Z tego co udalo mi sie wyczytac i biorac to na logike to stwierdzam ze tam jest tylko jedna nagrzewnica! ktora jest podlaczona jednoczesnie do klimy i do przewodow z woda! W 159 jest cos takiego jak wymniennik ciepla ktory jest zupelnie czym innym niz termostat. Ten wymniennik reguluje przeplyw wody/klimy w zaleznosci od tego czy chcemy miec cieplo czy zimno.
W takim wypadku zeby wyciagnac ta nagrzewnice to niestety trzeba bedzie zdjac deske chyba, dlatego ze wyglada na to ze ona wychodzi od gory i jest schowana dokladnie w podszybiu.
Załącznik 92661Załącznik 92662
A stalo sie to w momencie jazdy przy duzej predkosci. Cala woda poszla przez otwor drenazowy w poszybiu i do kabiny w ciugu paru sekund. Proba zalania nowym plynem skutkowala zlatywaniem tej wody wlasnie w miejscu gdzie znajduje sie otwor drenazowy i nagrzewnica. Do srodka tez dostalo sie sporo wody bo od strony pasazera wykladzina zrobila sie mokra w rogu przy nogach.
Sa dwie rzeczy ktrore mogly sie popsuc
1. Wymiennik ciepla w 159 to cos innego niz termostat ktory jest oddzielnie.
2. Nagrzewnica
Zeby to stwierdzic dokladnie to trzeba rozebrac pol auta.
Ale poluzowanie korka skutkuje mniejszym cisnieniem w ukladzie czyli mniejszy wycisk wody. Jeszcze sie nie spotkalem zeby w aucie z poluzowanym korkiem plyn sie zagotowal.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
A ja spotkałem i to nie raz, poluzowanie korka spowoduje wytworzenie podciśnienia, które w niektórych wypadkach może zacząć wypychać płyn przez korek lub doprowadzić do zapowietrzenia. Wszystko zależy od konstrukcji układu, między innymi od obecności korka na chłodnicy itp.
I tak przed zaczeciem rozbiorki lepiej by bylo podpiac cisnienie pod uklad zeby zobaczyc dokladnie skad cieknie
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Zgadzam sie, chyba pisalem o tym w ktoryms z porzednich postow. Ale jak na swiezo zalewalismy plyn to uciekal wlasnie tam gdzie napisalem. W komorze silnika jest sucho. I przy pompie i przy termostacie i przy chlodnicy z przodu. Nie widac zadnych wyciekow.
Ja nie mam przyrzadu do sprawdzenia cisnienia w ukladzie niestety. Powinno byc 1bar ale moge wkleic dokladne dane jesli Arythm bedzie mial z tego pozytek i cala procedure sprawdzania.
Padblo
A co myslisz o tym zeby zrobic obejscie ten tej nagrzewnicy ? polaczyc te dwie rurki ze soba po prostu zeby chlopak sie nie stresowal ze mu sie silnik przegrzeje i znowu mu caly plyn splynie ? Tylko wtedy calkowity brak ogrzewania i klimy. Boje sie tylko czy cisnienie w ukladzie sie nie zwiekszy za mocno przy takim bypassie ?
Siema co do korka to to kolega Wicked ma pewnego rodzaju racje, jazda z popuszczonym korkiem doprowadzi do przedwczesnego zagotowania sie wody w ukladzie wiec raczej bym tego nie polecal, dlaczego?? Woda majaca wieksze cisnienie posiada temperature wrzenia wyzsza niz woda ktora takiego nie posiada, fizyka panowie.
- - - Updated - - -
Ogolnie co do mojej awarii to stwierdzam ze Alfa poprastu w trasie miala ochote az mi spodnie rozerwala :P a jak sie nie dalem to tak jej cisnienie skoczylo ze az koreczek wystrzelilo :D
O koledze Mefisto zesmy zapomnieli;) Mysle ze do wymiany masz miske. Ktos chyba wczsniej urwal gwint przy zmianie oleju i wkrecili go na slowo honuru;) U ciebie bedzie zdecydowanie mniej roboty. Dobrze ze dojechales do domu i szkoda tylko ze nie swoim samochodem:(
Jak tak pomyslalem to az sie za glowe zlapalem, w misce olejowej nie ma cisnienia i nikt na to nie wpadl :P wiec mysle ze korek sie poprostu odkrecil a huk byl spowodowany uderzeniem o podloge.
Wiec tak prawdopodobnie wystarczyloby zaslepic czymkolwiek w jakos powoli dojechac :P Ale teraz to nie ma co gdybac :P Potrzebuje srednice koreczka spustowego :D
- - - Updated - - -
Potrzebuje tylko srednice korka :P Cos dopasuje a kolega ma gwintowniki :D ewentualnie wezme miske od Cool_Kid-a :P
- - - Updated - - -
Najgorsze bylo holowanie, AKU padlo wiec brak swiatel i brak wycieraczek a Czester po 200m tak mi zapapral szybe ze bylo calkiem ciekawie :P jazda na slepo po autostradzie :D Ale podolalismy, (DZIENKI WIELKIE CZESTER !!!!!)
U mnie wyglada tak....dzisiaj mialem wymuszona podroz w trakcie pray...40 km... widzialem ze po nocy nic nie zeszlo ze zbiornika dlatego zaryzykowalem...wzialem baniak z woda i w droge....nie wlaczalem klimy... po powrocie zajrzalem pod maske i nic nie ucieklo...teraz na przerwie zobaczylem pod auto i sucho...jedyne co sie dzieje teraz to szybciej idzie do 90 stopni...ale to przez wode w zbiorniku...jazdy na klimie nie ryzykuje... wiem ze jak zatrzymalem sie na autostradzie w polnocnej to korek mialem poluzowany...ale nie wiem czy to ma jakis wplyw na to...
- - - Updated - - -
Co do imfo na temat czesci bede wdzieczny;)