Jaki to olej?
Printable View
Jaki to olej?
w sumie wiem,ze do automatow i ze, z beczki
No to i ja muszę napisać coś w tym wątku :-( Skrzynie biegów niby po regeneracji (niecałe pół roku temu), montowana w PabloGarage. Obecnie nie ma żadnych odgłosów z skrzyni, pojawia się natomiast drżenie drążka zmiany biegów na trzecim biegu po odpuszczeniu gazu. I co najciekawsze raz te drgania nie zawsze występują (w 80% przypadków drży, a w pozostałych jak się wrzuci trójkę, można dodawać gazu, odejmować i nie drży). Poza tym na czwartym biegu jest to bardzo, bardzo delikatne (nie drży drążek, można to delikatnie wyczuć jak się trzyma na nim rękę, że są tam jakieś małe drgania). Według sprzedającego w skrzyni były wymienione wszystkie łożyska, na usługi są faktury itp. Czy to możliwe, że wytrzymało to dosłownie kilka miesięcy i taki mały przebieg?
Przy hamowaniu silnikiem na 3 biegu w tej skrzyni zawsze delikatnie drży i to kwestia dobrego wyregulowania ciegien i sprawnych poduszek żeby nie było to wyczuwalne
No to zgadza się, właściciel przy sprzedaży mówił, że poduszki pod skrzynią będą do zmiany - czyli jest ok, zmienię poduszki, wyreguluje linki i będzie git. Dzięki za pomoc.
i mnie dosięgnął problem skrzyni biegów :/ z tym że u mnie nie ma "wycia" przy zmianie biegów a jest stuknięcie (jest luz na mechanizmie różnicowym)...powiedzcie mi czy i ile będzie mnie kosztować naprawa samego mechanizmu?
PS. Czy luz na kole (po wrzuceniu biegu i podniesieniu auta na lewarku) na 100% oznacza zużyty mechanizm różnicowy? może to półoś do wymiany?
Nie oznacza na 100% mechanizmu. Często w samej skrzyni są luzy i po wymianie dyfra dupa jest dalej zbita.
Witam serdecznie, nie mogę znaleźć informacji czy ten problem dotyczy również skrzyni biegów w 2,4 JTDm Q4. Auto niedawno kupione, zakupiłem wszystkie płyny oleje itp czekają na wymianę. Jednak zauważyłem że auto trochę wyje podczas jazdy. W związku z czym zastanawiam się czy to opisywana w tym wątku przypadłość. Nie wiem czy zalewać ją świeżym olejem, czy od razu zrzucać. Ewentualnie ktoś może zna oznaczenie tej skrzyni? Poniżej link do filmiku w którym słychać ten niepokojący mnie hałas.
https://www.youtube.com/watch?v=8s0nm_kUnwA
F40 i raczej w 2.4 nie było problemu
Wysłane z mojego SM-G900FD przy użyciu Tapatalka