Jeśli go oblepi śnieg to jak ma działać ???
Przypadłość w w wszystkich markach.
Printable View
Niestety w tą stronę idą obecnie wszystkie systemy w samochodach - kierowca ma być "dowódcą statku", ale nie aktywnym tylko pasywnym. To nie Ty masz zakładać kontrę, od tego jest elektronika żeby Cię wyręczyć (pewnie dlatego brak możliwości dezaktywacji ESP/TCS). Takie czasy niestety, a im dalej w stronę autonomii jazdy tym gorzej... Ja jestem bardzo zadowolony że w moim przedlifcie mogę włączyć np. asystenta utrzymania pasa który zasygnalizuje mi problem graficznie i dźwiękowo, ale nie będę musiał walczyć z kierownicą jak w polifcie gdy np. nie włączę kierunkowskazu przed manewrem.
Wracając do tematu to faktycznie wgranie/aktywowanie trybu Race zdecydowanie ma sens nie tylko do zabawy czy na tor, ale również dla sytuacji jak wcześniej opisujecie gdzie trzeba jednak "wydrapać" sobie kołami przyczepność, a elektronika na to nie pozwoli...
Polecam kontakt z kolegami z forum obeznanymi w temacie.
- - - Updated - - -
Oczywiście, tak samo dzieje się przy zachlapaniu błotem, czasami wystarczy nawet intensywny deszcz.
Przez chwilę wyświetlany jest też komunikat między zegarami że dany system niedostępny (zapobieganie kolizji, aktywny tempomat) i że należy wyczyścić szybę przednią czy czołową, nie pamiętam dokładnie jak to jest sformułowane.
Właśnie nie oblepil go śnieg ani nic bo patrzyłem później w garażu. Komunikat też mi się żaden nie pojawił, tylko zapaliła kontrolka z tymi dwoma samochodzikami
Wystarczy, że na ośnieżonej drodze nie było widać namalowanych pasów i system zgłupiał, bo nie rozpoznawał gdzie jest droga, a gdzie ośnieżone pobocze :P
- - - Updated - - -
I tu masz odpowiedź, dlaczego zrobiono niewyłączalne ESP. Nie każdy w takiej sytuacji potrafi założyć kontrę, a FCA nie chciało być ciągane po sądach.
Krzysztof chyba w takim przypadku to line assist, ale front? Chyba nie za bardzo, natomiast wcale nie musi być oblepiony wystarczy gęsty opad śniegu lub deszczu. Tak miałem w Leonie, Superbie i w innych autach, które prowadziłem w takich warunkach.
Tutaj kompletna zgoda, ale np. jednak fajnie by było gdyby może jakoś można było nie tyle zupełnie wyłączyć, ale np. znieczulić kaganiec, no ale...
To nie o to chodzi, że masz włączone. Komunikat pojawia się, że nie działa nawet jak ACC nie jest aktywowany
Kontrolka fcw jest jak nie działa poprawnie radar i nie ma autonomicznego zapobiegania kolizji. W uproszczeniu auto samo nie wyhamuje żeby uniknąć kolizji. U mnie zanim pojawi się kontrolka najpierw zawsze jest komunikat o ograniczonym (wtedy nie działa też line assist) lub niedziałającym systemem monitorowania/radaru. Ostatnio miałem oo trasie 80km (auto garażowane) taka 5mm warstwę lodu na radarze i kontrolkę o niedziałającym fcw. Oczyściłem kamerę i kolejne 80km powrotu zero problemów. Z czujnikami parkowania wariującymi przy śniegu jest i tak o niebo lepiej niż w porzedniej c klasie.
Sent from my iPhone using Tapatalk